«Γεύσεις και κατακτήσεις»
Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
6, 7 και 8 Νοεμβρίου στις 20:30
Το έργο, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», στο Μον Ρεπό, βασίστηκε στην ιστορία της κουζίνας της Κέρκυρας, όπως αυτή απεικονίζεται στις παραδοσιακές Κορφιάτικες συνταγές, που αντανακλούν την πολύπλοκη ιστορία των κατακτήσεων της Κέρκυρας.
Σημείωμα συγγραφέα και σκηνοθέτη
«Πατρίδα, είναι η παιδική ηλικία – γι’ αυτό οι γεύσεις της δε ξεχνιούνται ποτέ…»
Όταν το ευρωπαϊκό διασυνοριακό έργο, «ΝΕΤΤ», υπέδειξε τη σύνδεση ιστορίας, γευσιγνωσίας, καινοτόμων πρακτικών στον πολιτισμό και τον τουρισμό, αλλά και την ανάδειξη πρωτότυπων έργων που να εμπνέονται από την παράδοση και την καθημερινότητα των τόπων εδαφικής συνεργασίας, αμέσως ο κοινός «τόπος» Κέρκυρας και Ιταλίας, αναδύθηκε, όχι μόνο από την κοινή μεσογειακή κληρονομιά, του λαδιού, του κρασιού και της προφορικής παράδοσης, αλλά και από την απόλυτη σύνδεση που διαπλέκεται στις διατροφικές αλλά και καθημερινές συνήθειες.
Γι’ αυτό το λόγο, επιλέξαμε το ύφος του έργου να πάρει τη χροιά μιας εκπομπής ταξιδιωτικής μαγειρικής, που πραγματικά μας δίνει την ευλυγισία να αναφέρουμε εκτός από τα μαγειρικά, και τα τουριστικά στοιχεία, και την αλήθεια των ιστορικών στοιχείων, αλλά και της γλώσσας, των συνηθειών, της κουλτούρας που συμπυκνώνεται σε ένα πιάτο και μια συνταγή.
Η νεότερη γενιά, που αντιπροσωπεύεται από τη νεαρή σεφ, και τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, και η Τζία (Θεία), ένας χείμαρρος ζωντανής ιστορίας και γλωσσικών ιδιωματισμών, που τείνουν να ξεχαστούν, αλλά συνεχίζουν να γοητεύουν με την τραγουδιστή τους γλώσσα και τις περίτεχνες ορολογίες ,τόσο τον ουρανίσκο μας, όσο και το αυτί μας, βάζουν τη σφραγίδα τους, ώστε να συνδράμουν σε μια νεότερη έκδοση της παράδοσης, που απαιτεί αρμονία με το παρελθόν, αφομοίωση των νέων δεδομένων και γλυκύτητα μέσω της συνύπαρξης και της κατανόησης. Ακριβώς όπως συνυπήρξαν οι λαοί σε αυτούς τους τόπους, επιβίωσαν σε κάθε αναποδιά, σε κάθε δυσκολία, σε κάθε «εισβολή».
Ας μάθουμε από το παρελθόν, για να ανταπεξέλθουμε στο μέλλον.
Το παλίμψηστο των γεύσεων
Βενετοί, Φράγκοι, Γάλλοι του Ναπολέοντα, Άγγλοι, ως κατακτητές ή «προστάτες» κλήθηκαν να εξουσιάσουν ένα ψηφιδωτό λαών, Έλληνες, Ιταλούς, Μαλτέζους, Εβραίους, Σουλιώτες, Παργινούς, που αργότερα συμπληρώθηκαν από Σέρβους πρόσφυγες, Πόντιους και Μικρασιάτες, Πελοποννήσιους και λοιπούς Ελλαδίτες μετά την Επανάσταση και την Ένωση με τη μητέρα – πατρίδα. Τα νεότερα χρόνια προστέθηκαν οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, αλλά και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Μεσόγειο , που «κατακτήθηκαν» με τη σειρά τους από τη μοναδική, κατά κοινή ομολογία Κέρκυρα, την «Πολιτεία των Κορφών».
Το έργο «Γεύσεις και Κατακτήσεις» πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία Interreg V – A 2014 – 2020».
Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενίσχυση της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με καινοτόμες πρακτικές οι οποίες να εμπλέκουν την κοινωνική και πολιτισμική βιωσιμότητα, όσο και την επιχειρηματική.
Για αυτό το λόγο, τις παραστάσεις στον υπαίθριο χώρο, συνόδευσε έκθεση τοπικών προϊόντων και παραγωγών.
Εταίροι στο έργο, είναι το Teatro Pubblico Pugliese, η όπερα Petruzzeli, η Ένωση Θεάτρων της περιφέρειας της Πούλια, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.
Ψηφιακή εκδοχή του έργου
Εκτός από τη θεατρική τους εκδοχή, οι «Γεύσεις και Κατακτήσεις» γυρίστηκαν εξ’ ολοκλήρου ως πρωτότυπο θεατρικό ντοκυμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία – το κτήμα «Αμπελώνας», το Παλαιό και Νέο Φρούριο, Ιστορικά κτίρια και σημεία της Κέρκυρας όπως το πανέμορφο, πετρόχτιστο, αρχοντικό του 1500, της οικογενείας Λάσκαρι, στο οποίο έζησε και η συγγραφέας του βιβλίου «Κέρκυρα, μια ματιά στο χρόνο», Νινέττα Λάσκαρι, που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το έργο.
Σε αυτή του τη ψηφιακή εκδοχή, και υποτιτλισμένο στα Αγγλικά, και Ιταλικά, μπορεί να παιχτεί σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, καθώς και να προβληθεί ως ξεχωριστό οπτικοακουστικό έργο.
Συντελεστές
Συγγραφή – Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα
Σκηνικά: Άκης Χειρδάρης
Κοστούμια – Σκηνικά αντικείμενα: Πηνελόπη Μαμάλου
Μουσική: Γιώργος Βλάχος
Φωτισμοί – Κινηματογράφηση – Φωτογραφίες: Μιχάλης Καπετανίδης
Κινηματογραφικό συνεργείο: Σπύρος Κούρκουλος, Νίκος Μουστάκας, Ζωή Παπαιωάννου, Σπύρος Πατέλης
Γραφικά trailer: Μιχάλης Κωνσταντίνου
Μακιγιάζ – Κομμώσεις: Στέλλα Παπαβλασσοπούλου
Ηχογράφηση: Στούντιο «Λυχνία» – Κλεομένης Ευαγγελόπουλος
Μουσικοί: Γιώργος Βλάχος, Μαριάννα Μπαρούτα, Ανθή Κυρτσόγλου
Βοηθός παραγωγής: Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης
Ηθοποιοί:
Μαριέττα Σαββανή: Τζία
Αγγελική Μιχαλοπούλου: Αγγελική
Γιώργος Βλάχος: Μανώλης
Το έργο βασίστηκε στο εμβληματικό βιβλίο της Νινέττας Χ. Λάσκαρι, «Κέρκυρα, μια ματιά μέσα στο χρόνο», Εκδόσεις Ποταμός.
Το απόσπασμα του «Γιατρού από τους Περουλάδες», είναι από το βιβλίο της Ελένης Αρμένη «Εμισκοβόλουνε…», Εκδόσεις Λοράνδου.
Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το γευστικό ταξίδι, βρέθηκαν και οι αναζητήσεις «… της χαμένης κανκιόφολας» και το βιβλίο «Κερκυραϊκή Κουζίνα» της Βασιλικής Καρούνου, ψυχή της Acordo Corfu Specialty Foods, Artisan + Natural.
Ευχαριστούμε για τη συνολική στήριξη στην προσπάθεια μας:
Τον κ. Περικλή Λάσκαρι, και τη φιλόξενη «Οικία Λάσκαρι»
Την Έφορο Αρχαιοτήτων Κέρκυρας κα Διαμάντω Ρηγάκου
Το ΣΥ.Π.Α.Π. Κέρκυρας και τον Πρόεδρό του Σπυρίδωνα Μωραΐτη
Για τις ανάγκες του έργου, προσέφεραν τα προϊόντα τους οι παρακάτω επιχειρήσεις:
«Κερκυραϊκή Ζυθοποιία – Corfu Beer», «Olive Fabrica – The Governor», «Κάστρος Κερκυραϊκά Γαλακτοκομικά», «Lazaris Distillery & Artisan Sweets», Κερκυραϊκό Εργαστήριο Ζυμαρικών «Pasta Corfu», «Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων Α.Ε. / Comeco S.A.», Ζαχαροπλαστείο «Παπαγιώργης», «Κτηνοτροφική Κέρκυρας», «Περιβόλια Κουμ – Κουάτ Άνω Γαρούνα Κέρκυρας Dennis & Corfiot», Παραδοσιακό παντοπωλείο «Σπετσερικό», Φούρνος – Ζαχαροπλαστείο «Μηνάς».