Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 1 έως 6 Δεκεμβρίου 2020 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) -του μοναδικού πανεπιστήμιου στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως- περιλαμβάνει διαδικτυακά σεμινάρια, συνέδρια και τηλε-διαλέξεις με ελεύθερη πρόσβαση για το ευρύ κοινό.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από1 έως 6 Δεκεμβρίου 2020 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), του μοναδικού πανεπιστήμιου στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει τηλε-διαλέξεις, διαδικτυακά συνέδρια και σεμινάρια, με ελεύθερη πρόσβαση για το ευρύ κοινό. Πληροφορίες για όλες τις τηλε-εκδηλώσεις είναι αναρτημένες στον ιστοχώρο του ΑΠΚΥ στη διεύθυνση www.ouc.ac.cy.
- Τηλε-διάλεξη: «Τουρκική Εξαναγκαστική Διπλωματία έναντι Κύπρου και Ελλάδας: Δυνατότητες, Περιορισμοί και Διαφορετικά Πλαίσια Ανάπτυξης»
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 στις 19:30
Live link:https://bit.ly/3dnsajE
Ο Δρ.Μιχάλης Κοντός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δίνει την Τετάρτη 02.12.2020 (ώρα έναρξης 19:30) ανοιχτή τηλε-διάλεξη με θέμα «Τουρκική Εξαναγκαστική Διπλωματία έναντι Κύπρου και Ελλάδας: Δυνατότητες, Περιορισμοί και διαφορετικά Πλαίσια Ανάπτυξης» στο πλαίσιο του Κύκλου δημόσιων διαλέξεων με τίτλο «Οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο: παρελθόν, παρόν και μέλλον», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του ΑΠΚΥ. Στην τηλε-διάλεξη, που θα μεταδοθεί διαδικτυακά με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς εγγραφή ή δήλωση συμμετοχής, ο Δρ. Κοντός θέτει επί τάπητος την τουρκική διπλωματία έναντι Κύπρου και Ελλάδας. Επικεντρώνεται στα ενεργειακά προγράμματα των αντιπαρατιθέμενων πλευρών και επιχειρεί να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα που άπτονται των προσπαθειών της Τουρκίας για διακοπή του κυπριακού γεωτρητικού προγράμματος, αλλά και για την ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Ελλάδας νοτίως του Καστελλορίζου.
- Τηλεδιάλεξη «Προτομές και ανδριάντες στην Αθήνα: Ιστορικές μορφές και σύγχρονη πόλη»
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 στις 19:30
Livelink: https://tinyurl.com/y4ss9nyr
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό»του ΑΠΚΥ διοργανώνει την Τετάρτη 02.12.2020 (ώρα έναρξης 19:30) τηλεδιάλεξη με τίτλο «Προτομές και ανδριάντες στην Αθήνα: Ιστορικές μορφές και σύγχρονη πόλη». Ομιλήτρια είναι ηΔρ. ΧάριςΚανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και διδάσκουσα στη Θεματική Ενότητα «Νεοελληνική Τέχνη: Γλυπτική – Ζωγραφική». Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξης θα παρουσιαστούν επιλογές μνημειακών έργων τέχνης για τον δημόσιο χώρο, με αναφορά στην πόλη της Αθήνας από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και μετά και θα συζητηθεί με το τηλε-κοινό η θέση της μνημειακής γλυπτικής στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον και ο αντίκτυπός της στο κοινωνικό σύνολο και την τρέχουσα καθημερινότητα της πόλης.
- Διαδικτυακή εκδήλωση: «Η προϊστορία και η ιστορία της Κύπρου μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα: Μια τηλε-ξενάγηση στο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας»
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 στις 19:30
Live link:https://bit.ly/3nNYWQ1
Για ποιον λόγο ο πανίσχυρος Φαραώ της Αιγύπτου αποκαλούσε τον βασιλέα της Κύπρου αδελφό του; Ποια η σημασία του χαλκού στην οικονομία και πολιτική γεωγραφία της Κύπρου; Πόσο ρόλο έπαιξε τελικά η γεωγραφική θέση της νήσου στην ιστορία της και ποια η σχέση της με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Τελικά, είναι η Κύπρος σταυροδρόμι πολιτισμών; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή εκδήλωση «Η προϊστορία και η ιστορία της Κύπρου μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα: Μια τηλε-ξενάγηση στο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας», την οποία διοργανώνει το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» την Πέμπτη 3.12.2020. «Ξεναγός» είναι ο Δρ. Άγγελος Παπαδόπουλος, συντονιστής της Θεματικής Ενότητας Αρχαία Ελληνική Τέχνη (1200 π.Χ. – 330 μ.Χ.) του εν λόγω Προγράμματος του ΑΠΚΥ.
- Διαδικτυακό Σεμινάριο: «Bias in Human-in-the-loop Artificial Intelligence»
Παρασκευή4 Δεκεμβρίου 2020 στις 11:00 – 12:00 (EET)
Livelink: https://tinyurl.com/y3l63elk
Το τρίτο σεμινάριο της Σειράς online σεμιναρίων για την αλγοριθμική διαφάνεια, τις μεροληψίες και την πληροφορική ηθική, που συνδιοργανώνει το ΑΠΚΥ και το Ερευνητικό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας (Cyprus Center for Algorithmic Transparency – CyCAT), θαπραγματοποιηθείστις4.12.2020μεομιλητήτονDr. Gianluca Demartini (University of Queens land) και θέμα «Bias in Human–in–the–loop Artificial Intelligence».Τα σεμινάρια είναι ανοικτά σε κάθε ενδιαφερόμενο, ακαδημαϊκό, ερευνητή, φοιτητή, ή απλό πολίτη που ενδιαφέρεται για θέματα ψηφιακής εγγραμματοσύνης (digital literacy), κατόπιν δωρεάν προεγγραφής.
- Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο «Το Θέατρο σε Περίοδο Παγκόσμιας Κρίσης»
4-6 Δεκεμβρίου 2020
Livelink: https://bit.ly/2IRULCuκαιhttps://www.youtube.com/user/openuniversitycy.
Τριήμερο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Το Θέατρο σε Περίοδο Παγκόσμιας Κρίσης» διοργανώνει το ΑΠΚΥ και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΜΠΣ) «Θεατρικές Σπουδές» σε συνεργασία με το Buffer Fringe Performing Arts Festival και το Σπίτι της Συνεργασίας, στις 4-6 Δεκεμβρίου 2020.
Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει το θέατρο του 21ου αιώνα; Με ποιους τρόπους η έννοια της «κρίσης» διαμόρφωσε και διαμορφώνει το τοπίο των παραστατικών τεχνών παγκοσμίως; Στόχος του συνεδρίου είναι να διερευνήσει τις προοπτικές διεθνών μελετητών του θεάτρου και Κύπριων καλλιτεχνών, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κρίσεις της κοινωνίας μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη θεατρική παραγωγή.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Χαρτογραφώντας το ‘Θέατρο Κρίσης’ στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Σκηνή: Θεατρικές Αναπαραστάσεις του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού Προβλήματος, της Παγκόσμιας Τρομοκρατίας, και της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης», το οποίο συντονίζει η Δρ. Αύρα Σιδηροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του ΜΠΣ «Θεατρικές Σπουδές».