Τηλε-εκδηλώσεις με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: 23-30 Νοεμβρίου 2020.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, από 23 έως 30 Νοεμβρίου 2020, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), του μοναδικού πανεπιστήμιου στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει τηλε-διαλέξεις και διαδικτυακά εργαστήρια, με ελεύθερη πρόσβαση για το ευρύ κοινό. Πληροφορίες για όλες τις τηλε-εκδηλώσεις είναι αναρτημένες στον ιστοχώρο του ΑΠΚΥ στη διεύθυνση www.ouc.ac.cy.
· Δημόσια Διάλεξη: “Social Bias in Proprietary Image Tagging Algorithms: On Fairness and Explainability in ‘AI as a Service'”
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 στις 12:00
Live link:https://tinyurl.com/y3h8j9ww
Το θέμα “Social Biasin Proprietary Image Tagging Algorithms: On Fairness and Explainability in ‘AIasa Service'”πραγματεύεται σε δημόσια διάλεξη στις 23/11/2020 η Jahna Otterbacher, Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η χρήση αλγορίθμων για την «αυτοματοποιημένη ανάλυση εικόνας» (‘automated image anaysis’) αποδεικνύεται σημαντική για τεχνολογίες που απαιτούν μοντελοποίηση, εξατομίκευση και προσαρμογή των δεδομένων των χρηστών με ευρείες εφαρμογές στον ψηφιακό κόσμο. Εγείρονται, όμως, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα γύρω από την αξιοποίηση τέτοιων αλγοριθμικών διαδικασιών, ειδικά όταν αλγόριθμοι προκρίνουν συγκεκριμένες περιγραφές με έμφυλες διαστάσεις και τις συσχετίζουν με συγκεκριμένες εικόνες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Δρ. Otterbacher θα παρουσιάσει μεθόδους για τον εντοπισμό προκαταλήψεων στους αλγόριθμους για την ανάλυση εικόνων, μιας που τέτοιοι αλγόριθμοι λογίζονται πλέον ως ‘υπηρεσίες’, αγοράζονται και πωλούνται, ώστε να ενσωματώνονται σε τεχνολογικές εφαρμογές.
-
Τηλεδιάλεξη: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη -2οςκύκλος τηλεδιαλέξεων για την κλασική & σύγχρονη δραματουργία με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 στις 20:00
Live link: https://bit.ly/3dLtWek
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και ο Δρ. Γεώργιος Κράιας, θεατρολόγος και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του Προγράμματος παρουσιάζουν στις 23/11/2020την κωμωδία «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο πλαίσιο του2ου κύκλου τηλεδιαλέξεων για την κλασική και σύγχρονη δραματουργία με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ». Οι Όρνιθες, το μεγαλύτερο και άρτια σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, διδάχθηκε το 414 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Με αφορμή τη συμμετοχή της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ο Αριστοφάνης, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, σατιρίζει στους Όρνιθες την Αθηναϊκή δημοκρατία και τους θεσμούς της, την πολιτική πραγματικότητα και τις επιλογές των ηγετών της εποχής του. Η ανάερη ποιητικότητα των στίχων, η πληρότητα των σκηνών και η αλληλουχία των μερών της διαχρονικής αυτής κωμωδίας την καθιστούν, σύμφωνα με τους μελετητές, πρότυπο δραματουργικής δημιουργίας.
-
Τηλεδιάλεξη: «Μορφές εγκλήματος κατά της Άγριας Ζωής»- 4οςΚύκλος Σειράς Διαλέξεων σε Θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00
Live link: https://tinyurl.com/y3t8h2cy
Ο Νίκος Κασίνης, Ανώτερος Λειτουργός στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, μιλά στις 25/11/2020 με θέμα «Μορφές εγκλήματος κατά της Άγριας Ζωής» στον 4ο Κύκλο της Σειράς εξειδικευμένων διαλέξεων σε θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής, τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος». Η διάλεξη πραγματεύεται την υφιστάμενη κατάσταση και τον βαθμό στον οποίο εντοπίζεται το περιβαλλοντικό έγκλημα κατά της άγριας ζωής («wildlife crime») στην Κύπρο, καθώς και τα μέτρα της Πολιτείας και των αρμοδίων Φορέων με στόχο την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων άγριας ζωής και τον μετριασμό του εγκλήματος κατά αυτής.
-
Διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο χαλάρωσης και περιορισμού του στρες ενόψει της εξεταστικής περιόδου για φοιτητές
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 στις 17:30
Live link: https://tinyurl.com/wadjxc8
Το Γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης του ΑΠΚΥ διοργανώνει στις 26/11/2020 βιωματικό διαδικτυακό εργαστήριο με την Νάταλυ Λούμπα, εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγο και συνεργάτιδά του, με επίκεντρο τη χαλάρωση και τον περιορισμό του στρες των φοιτητών ενόψει της εξεταστικής περιόδου.
-
4ο Διαδικτυακό Συνέδριο MoodleMoot 2020
Παρασκευή και Σάββατο 27-28 Νοεμβρίου 2020
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΑΠΚΥ), σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διοργανώνουν το 4ο Συνέδριο MoodleMoot, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά (απαιτείται προεγγραφή).Το Moodle είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα εικονικού περιβάλλοντος μάθησης (Virtual learning environment-VLE), που χρησιμοποιείται σήμερα από 120 εκατομμύρια και πλέον χρήστες, ακόμα και εταιρείες παγκοσμίως για την εκπαίδευση προσωπικού και την εκπαίδευση και υποστήριξη πελατών. Σκοπός του συνεδρίου είναι να προωθήσει τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρήση του Moodle και να αναδείξει καλές πρακτικές χρήσης του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς.
-
Τηλεδιάλεξη:«Ο πολιτισμός του άσματος της πρώιμης Ελλάδας»
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00
Live link: https://tinyurl.com/y4ss9nyr
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) έχει την τιμή να φιλοξενεί σε ανοικτή για το κοινό τηλεδιάλεξη στις 28/11/2020, τον Ομότιμο Καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Δρ. Christopher (Chris) Carey. Ο Καθηγητής Carey θα μιλήσει στην ελληνική γλώσσα με θέμα «Ο πολιτισμός του άσματος της πρώιμης Ελλάδας». Πριν τη διάδοση της γραφής το τραγούδι ήταν το βασικό όχημα διά του οποίου οι άνθρωποι εξέφραζαν και κοινοποιούσαν τις σκέψεις τους γύρω από την πολιτική, την ηθική, την κοινωνία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη. Ο ομιλητής θα εστιάσει στον ζωτικής σημασίας παραστασιακό χαρακτήρα της ποιητικής παραγωγής της περιόδου αυτής, αλλά και θα ιχνηλατήσει τη διαδικασία της τροπής του «πολιτισμού του άσματος» σε εγγράμματο.
-
Διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι: «Ρήξη ή συνέχεια της εποχής Τραμπ ο πρόεδρος Μπάιντεν;»
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 στις 19:00
Live link:https://tinyurl.com/y6hlc58j
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και το Advanced Media Institute διοργανώνουν διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ρήξη ή συνέχεια της εποχής Τραμπ ο πρόεδρος Μπάιντεν;». Οι συμμετέχοντες, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, συζητούν για την κληρονομιά της εποχής Τραμπ και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις η θητεία του νέου Αμερικανού Προέδρου. Συνομιλούν οι Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Νεάπολις, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Καθηγητής Νομικής, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δημήτρης Καραϊτίδης, πρέσβης ε.τ., Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος και Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος. Συμμετέχει συντονίζοντας ο Χάρης Πλατανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας.