Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έχει πρωταρχικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας από τις διάφορες εποχιακές ιώσεις. Πια είναι όμως η κατάλληλη διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό; Ας δούμε εννέα από τις σημαντικότερες τροφές που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας.
- Εσπεριδοειδή: Περιέχουν μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών. Κυρίως βιτ C ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά που δημιουργεί ασπίδα προστασίας από λοιμώξεις. Πορτοκάλι, ακτινίδιο, λεμόνι, μανταρίνι μπορούν να γίνουν μια θρεπτική φρουτοσαλάτα, ένα φρέσκο ποτήρι χυμού, πράσινη σαλάτα λαχανικών με εσπεριδοειδή.
- Γιαούρτι: Πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη D και προβιοτικά προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μειώνει τη διάρκεια της ίωσης. Προτιμήστε γιαούρτι απλό χωρίς χρωστικές και ζάχαρη! Αν θέτε να δώσετε γλυκιά γεύση μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι και κανέλα.
- Μέλι: Το αρωματικό νέκταρ των μελισσών με πλήθος αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Συμβάλλει στην αύξηση των αντισωμάτων και στην καταπολέμηση ασθενειών. Μια κουταλιά του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό πράσινο τσάι με μερικές σταγόνες λεμόνι αποτελεί το ιδανικό ρόφημα του χειμώνα.
- Τζίντζερ: Η γνωστή πιπερόριζα με το πικάντικο άρωμα δρα κατά του κρυολογήματος με την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή της δράση. Αποτελεί πλούσια πηγή ψευδαργύρου και καλίου. Μια μικρή ποσότητα σε σούπες και ροφήματα αρκεί για να μας προσφέρει όλα τα οφέλη.
- Ρόδι: Το σύμβολο της αφθονίας. Δρα ενάντια των ελευθέρων ριζών με την πλειάδα αντιοξειδωτικών ουσιών φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες , βιταμίνης C και Ε. Δίνει εξαιρετική γεύση σε όλες σαλάτες και σε φυσικούς χυμούς.
- Αμύγδαλα: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, σεληνίου, σιδήρου, ριβοφλαβίνης, L-καρνιτίνης, πρωτεϊνών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Προάγει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατάλληλο σνάκ μια κλειστή χούφτα ωμά και ανάλατα αμύγδαλα.
- Μαύρη σοκολάτα: Από τις σημαντικότερες πηγές αντιοξειδωτικών που λίγοι γνωρίζουν. Πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβανόλες, κατεχίνες, θεοβρωμίνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Συνιστάτε η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας >65%- 70% κακάο . Όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο περισσότερα τα οφέλη στον οργανισμό μας.
- Σκόρδο: Η αλισίνη, η βασική ουσία του σκόρδου είναι υπεύθυνη για την οσμή, μας παρέχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιική δράση. Όσο έντονη είναι η οσμή του εξίσου έντονη είναι και η δραστική του ικανότητα στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Άλλωστε δε θεωρείται άδικα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιβιοτικά.
- Ελαιόλαδο: Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μας προστατεύουν από τις ασθένειες. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνες Α, D, E, K βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση των κυττάρων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κατέχει μια από τις σημαντικότερες θέσεις στη μεσογειακή διατροφή!