Τηλε-εκδηλώσεις με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: 16 – 21 Δεκεμβρίου 2020.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 16 έως 21 Δεκεμβρίου 2020 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), του μοναδικού πανεπιστήμιου στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει τηλε-διαλέξεις και ημερίδες με ελεύθερη πρόσβαση για το ευρύ κοινό. Πληροφορίες για όλες τις τηλε-εκδηλώσεις είναι αναρτημένες στον ιστοχώρο του ΑΠΚΥ στη διεύθυνση www.ouc.ac.cy.
- Τηλεδιάλεξη: «Η προστασία του περιβάλλοντος σε Ενωσιακό επίπεδο: Πολιτικές και νομικές πτυχές»
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 στις 18:00
Live link: https://tinyurl.com/y3t8h2cy
Με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρο Τσαδήρα, Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΜΠΣ) «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η προστασία του περιβάλλοντος σε Ενωσιακό επίπεδο: Πολιτικές και νομικές πτυχές», συνεχίζεται στις 16/12/2020 ο 4ος Κύκλος της Σειράς Εξειδικευμένων Διαλέξεων σε Θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής, που διοργανώνει το ΜΠΣ «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος». Ο ομιλητής πραγματεύεται το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στη βάση Ενωσιακών και εθνικών δικαστικών μηχανισμών, οι οποίοι κρίνονται ελλιπείς με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, εμπλουτίζοντας την ανάλυσή του με συγκεκριμένες αναφορές σε δικαστικές αποφάσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Τη Σειρά Διαλέξεων, που συνδιοργανώνουν τα Εργαστήρια Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων και Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ, υποστηρίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ)και ηCyta.
- Τηλε-διάλεξη: «Η Ερντογανική Τουρκία στο μεταίχμιο»
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 στις 19:30
Live link: https://bit.ly/3dnsajE
Στην τελευταία εκδήλωση του Κύκλου δημόσιων τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο: παρελθόν, παρόν και μέλλον», που διοργανώνει στις 16/12/2020το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη», φιλοξενούμενος ομιλητής είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η Ερντογανική Τουρκία στο μεταίχμιο».
Ο ομιλητής, με φόντο τη δοκιμασία των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, επιχειρεί από τη μια να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αν ο αυτοπροσδιορισμός της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερ-δύναμης θα μεγεθύνει το χάσμα στις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο, ποιες είναι οι επιλογές για τον Τούρκο πρόεδρο και πώς θα αντιδράσει η Δύση, και από την άλλη, αναλύει τον μετασχηματισμό της γείτονος χώρας, της ‘Ερντογανικής’ όπως τη χαρακτηρίζει Τουρκίας, με ειδοποιά στοιχεία την υιοθέτηση ενός κράματος πολιτικού Ισλάμ και κεμαλικού εθνικισμού, την καθυπόταξη της λειτουργίας των θεσμών της χώρας στις υπερεξουσίες του προέδρου της, και το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
- #Retreat2020: Εκπαίδευση, Επικοινωνία, Δημοσιογραφία εν μέσω covid-19
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 στις 14:00-20:45
Live link: https://bit.ly/3qLFzsi
Θέματα που αφορούν στην Εκπαίδευση, στη Δημοσιογραφία και στην Επικοινωνία σε τρέχουσες συγκυρίες και συνθήκες της σύγχρονης εποχής, με κορωνίδα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία της νόσου Covid-19, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ανοικτού στο κοινό διαδικτυακού #Retreat2020: Εκπαίδευση, Επικοινωνία, Δημοσιογραφία εν μέσω covid-19 στις 19/12/2020.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα workshops ως εξής:
- Η Επικοινωνία και η Επιστήμη της Δημοσιογραφίας στην εποχή της πανδημίας.
- Το περιβαλλοντικό ρεπορτάζ στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.
- Νέα Δημοσιογραφία και εναλλακτικά είδη δημοσιογραφίας εν μέσω Covid-19.
- Ο μηντιακός εγγραμματισμός στην εποχή του «εξ αποστάσεως».
Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στρογγυλό τραπέζι με διακεκριμένους ομιλητές και θέμα «Ελληνοτουρκικά: ειδησεογραφία, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» και απονομή του Βραβείου «Καλύτερου Ρεπόρτερ 2020».
Συνδιοργανωτές του #Retreat 2020 είναι τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» και «Μέσα Επικοινωνίας στο Σύγχρονο Σχολείο» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Advanced Media Institute και το περιοδικό «δημοσιογραφία» και υποστηρικτής είναι οι Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις.
- Τηλεδιάλεξη: «Μακμπέθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο πλαίσιο της σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 στις 20:00
Live link: https://bit.ly/3dLtWek
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και ο Δρ. Γεώργιος Κράιας, θεατρολόγος και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία», παρουσιάζουν στις 21/12/2020 το έργο «Μακμπέθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο πλαίσιο του 2ου κύκλου τηλε-διαλέξεων για την κλασική και σύγχρονη δραματουργία με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ». Ο «Μακμπέθ», ένα από τα πιο συγκλονιστικά έργα του Σαίξπηρ, αν και το μικρότερο σε έκταση, γράφτηκε στις αρχές του 17ου αιώνα σε μια εποχή ηθικής και πολιτικής κρίσης, την οποία αποτυπώνει με διαυγή και ουσιαστικό τρόπο, θέτοντας στο επίκεντρο τα ανθρώπινα πάθη, τις ψυχολογικές συγκρούσεις και συναισθήματα, όπως η δίψα για εξουσία, ο φόβος, η ανασφάλεια, η ενοχή.
Ο κύκλος τηλεδιαλέξεων «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», ο οποίος λαμβάνει χώρα μεταξύ 2 Nοεμβρίου 2020 και 10 Μαΐου 2021, επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους.