Η παράδοση συναντά τη τζαζ στη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαΐου, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
H συναυλία θα είναι ξανά διαθέσιμη από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 11.00 έως την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 23.00 στη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού.
Η Δήμητρα Γαλάνη επέστρεψε στο ΚΠΙΣΝ το Σάββατο 9 Μαΐου στις 21.00 μετά από μία συναυλία που είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2017 στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της σειράς Parklife. Αυτή τη φορά, τη συνόδευσαν δύο από τους καλύτερους μουσικούς της νέας γενιάς της ελληνικής μουσικής σκηνής, ο δεξιοτέχνης στο ούτι και στα παραδοσιακά όργανα Θωμάς Κωνσταντίνου και ο πιανίστας της τζαζ Σπύρος Μάνεσης.
Οι τρεις τους, μετά την κοινή τους συναυλία στο Union Chapel του Λονδίνου τον Δεκέμβριο του 2019, συναντήθηκαν στο ΚΠΙΣΝ για να μας χαρίσουν μια μουσική παράσταση με επιρροές από την Ανατολή και τη Δύση.
Τα δύο όργανα, το ούτι και το πιάνο, εκπροσωπούν την κάθε «Σχολή». Και στη μέση, ως συνδετικός κρίκος, η χαρισματική φωνή της Δήμητρας Γαλάνη. Μιας ερμηνεύτριας που χρόνια τώρα ισορροπεί με τη φωνή της ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς, συνειδητά, με σεβασμό στη μνήμη, εμπιστοσύνη στο ταλέντο των νέων και αίσθηση του μέτρου.
Η παράσταση «γεφυρώνει» τις αντιθέσεις αυτών των δύο μουσικών κόσμων που, αν και δείχνουν να είναι σε απόσταση, ήταν πάντα κοντά ανταλλάσσοντας στοιχεία και ιδέες. Η Γαλάνη και οι ταλαντούχοι μουσικοί που τη συνοδεύουν αναδεικνύουν αριστοτεχνικά τις διαφορές και τις ομοιότητες, φωτίζοντας το κοινό μονοπάτι πάνω στο οποίο πορεύεται η Τέχνη και μας παρουσιάζουν με έναν μοναδικό τρόπο αγαπημένα τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο.
Η Δήμητρα Γαλάνη
Αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στην εξέλιξη του σύγχρονου μουσικού μας πολιτισμού τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο ερμηνευτικά όσο και δημιουργικά. Μια καλλιτέχνης που ξέρει πώς να μαγεύει με την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά της φωνής της, αλλά και με τις ποικίλες εκφράσεις της δημιουργικότητάς της, συνθετικές και άλλες, που καλύπτουν μια ευρεία μουσική γκάμα, από το παραδοσιακό και το λαϊκό μας τραγούδι, μέσα από το κύριο σώμα του έντεχνου ποιητικού τραγουδιού, ως τις σύγχρονες μουσικές τάσεις της εποχής μας–γεννώντας και προκαλώντας δημιουργικές συνεργασίες που τη φέρνουν στην πρώτη γραμμή.
Στη μακρόχρονη πορεία της έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους συνθέτες μας έχοντας δώσει τη φωνή της στον λόγο των σημαντικότερων ποιητών και στιχουργών μας. Την συναντάμε σε καθοριστικές στιγμές της μουσικής μας ιστορίας όπου η ερμηνεία της ολοκληρώνει σημαντικά έργα που υπογράφονται από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Λοΐζο κ.ά., ενώ συμπράττει και με όλους τους μουσικούς δημιουργούς της γενιάς της και κάνει ξεχωριστές διεθνείς συνεργασίες. Ανοιχτή σε όλες τις σύγχρονες μουσικές τάσεις, η Δήμητρα Γαλάνη «καθοδηγεί» ως παραγωγός νεότερους τραγουδοποιούς ή συνεργάζεται στενά με νέους μουσικούς που προέρχονται από «σκηνές» όπως η electronica, το ευρύτερο rock, η τζαζ κ.λπ.
Ο Θωμάς Κωνσταντίνου
Με σπουδές στην ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική, παίζει ανατολικά νυκτά έγχορδα με κύριο το ούτι και έχει μαθητεύσει δίπλα σε μεγάλους δασκάλους όπως οι Νίκος Σαραγούδας, Yurdal Tokcan, Necati Celik κ.ά. Έχει, επίσης, συνεργαστεί ως παραγωγός, ενορχηστρωτής και σολίστας με διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι Νανά Μούσχουρη, Calexico, Shantel, Omar Faruk Tekbilek, Natasha Atlas, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη και Ελευθερία Αρβανιτάκη, ενώ έχει εμφανιστεί και ως σολίστας σε ιστορικές θεατρικές αίθουσες ανά τον κόσμο. Είναι ιδρυτικό μέλος της μπάντας TAKIM με την οποία έχει ηχογραφήσει δύο ψηφιακά άλμπουμ, καθώς και μέλος του Chronos Project μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη και Έλληνες σολίστες διεθνούς φήμης.
Ο Σπύρος Μάνεσης
Με πτυχίο κλασικού και δίπλωμα τζαζ πιάνου, είναι ενεργό μέλος της ελληνικής και ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς, έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ έχει, επίσης, συμπράξει ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2015 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πρώτο ελληνικό τζαζ διαγωνισμό «Απόλλων» με το project του Spiral Trio.
Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).