Συνταγές οικονομικές και πεντανόστιμες προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, στις 16:40.
Σάββατο 16 Ιανουαρίου
Για πρώτο πιάτο, φτιάχνει ένα ψωμί πατάτας και δείχνει, πώς η πατάτα απογειώνει ένα απλό κουβέρ. Ξεκινάει τη διαδικασία στο μπολ ενός μίξερ, όπου βάζει πατάτες βρασμένες και τις πιέζει για να γίνει πουρές. Προσθέτει γάλα, ζάχαρη, ένα αβγό, μαγιά και ανακατεύει. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνει βούτυρο και το αφήνει να λιώσει. Αφαιρεί από τη φωτιά και ανακατεύει, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
Προσθέτει αλεύρι, αλάτι και χτυπάει μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρει τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, τυλίγει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί. Μεταφέρει το μείγμα σε ταψί με λαδόκολλα, χαράζει και ψήνει για 40 – 50 λεπτά. Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνει βούτυρο, φέτες ψωμιού και αφήνει να πάρει χρώμα. Στο τέλος, σερβίρει το ψωμάκι του με φέτα, ντοματίνια, ελιές, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Για κυρίως γεύμα, επιλέγει λαχανόρυζο, ένα φαγητό που χρειάζεται απλά, φθηνά, αλλά θρεπτικότατα υλικά. Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, μια σκελίδα σκόρδο σε φέτες και σοτάρει. Κόβει λάχανο σε χοντρές λωρίδες, το ρίχνει στην κατσαρόλα και σοτάρει.
Προσθέτει ρύζι γλασέ, ανακατεύει, ρίχνει ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζει. Αφαιρεί από τη φωτιά, προσθέτει πιπέρι, ελαιόλαδο, ξύσμα από 2 λεμόνια, χυμό από 1 λεμόνι, το πράσινο από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύει και σερβίρει με ξύσμα λεμονιού, άνηθο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φέτα και φέτες λεμονιού.
Ένα αγγλικό, παραδοσιακό γλυκό, το οποίο συναντάμε σε πολλές μορφές, πουτίγκα με σοκολάτα γάλακτος και μπανάνα, προτείνει για επιδόρπιο. Βάζει σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ψωμί του τοστ σε κυβάκια, αφήνει να πάρει χρώμα και αφαιρεί. Σε μπολ, βάζει βούτυρο, κουβερτούρα γάλακτος σε κομμάτια, καλύπτει με μεμβράνη και ζεσταίνει σε φούρνο μικροκυμάτων.
Αφήνει να λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτει ζάχαρη, 3 αβγά και ανακατεύει. Βάζει βανίλια, αλάτι, ανακατεύει, ρίχνει κρέμα γάλακτος και συνεχίζει να ανακατεύει. Προσθέτει μπανάνες σε φέτες, φουντούκια σε χοντρά κομμάτια, το ψωμί και ανακατεύει. Τέλος, σε ένα πυρίμαχο ταψί, με βούτυρο και κακάο, απλώνει το μείγμα και ψήνει για 35 – 40 λεπτά. Σερβίρει την πουτίγκα του με παγωτό, σαντιγί και μπισκότα.
Κυριακή 17 Ιανουαρίου
Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει μια εκπομπή «Kitchen Lab» με απλές και… παρεξηγημένες συνταγές.
Για ορεκτικό, στο κυριακάτικο μενού σερβίρει πίτες ολικής με σουβλάκι λαχανικών. Ξεκινάει την παρασκευή με τα σουβλάκια λαχανικών, βάζοντας εναλλάξ σε ξυλάκια για σουβλάκια κομμάτια από πράσινη και κόκκινη πιπεριά, μανιτάρια, κολοκυθάκια, κρεμμύδι και ντοματίνια. Απλώνει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ζάχαρη. Σε ταψί, που έχει κάψει καλά στο φούρνο, βάζει τα καλαμάκια και ψήνει για 15 – 20 λεπτά.
Συνεχίζει με τις πίτες, βάζοντας στον κάδο του μίξερ νερό, μαγιά, ζάχαρη και ανακατεύει. Προσθέτει αλεύρι, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα. Τοποθετεί το μείγμα σε μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να φουσκώσει. Χωρίζει τη ζύμη σε 6 κομμάτια και τα ανοίγει με ένα πλάστη. Σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο, βάζει μια μια τις πίτες και ψήνει για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρει με γιαούρτι, ρίγανη, ελαιόλαδο, ρόκα και ταχίνι.
Ένα πολύ παρεξηγημένο φαγητό, αλλά με μακρά ιστορία, νοστιμιά και θρεπτικά συστατικά, τον πατσά, επιλέγει να σερβίρει ο Άκης για κυρίως γεύμα στο κυριακάτικο μενού. Βάζει πρώτα 1,5 κιλό μοσχαρίσια κοιλιά και περίπου ένα κιλό μοσχαρίσιο πόδι στη χύτρα και καλύπτει με νερό. Ρίχνει 2 λεμόνια ολόκληρα, μαζί με το χυμό τους, ξίδι και βράζει σε δυνατή φωτιά. Ανά διαστήματα αφαιρεί τον αφρό, σουρώνει και ξεπλένει τη χύτρα.
Τοποθετεί, ξανά, το κρέας στην χύτρα, προσθέτει 4 σκελίδες σκόρδο, κύμινο, δεντρολίβανο, 2 – 3 φύλλα δάφνης, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ξερή ρίγανη, νερό και βράζει σε δυνατή φωτιά. Κλείνει το καπάκι, βάζει τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη, χαμηλώνει τη φωτιά και βράζει για 60 λεπτά. Αφαιρεί το κρέας, σουρώνει και κρατάει το ζουμί. Ψιλοκόβει το κρέας και το βράζει στη χύτρα ταχύτητας μαζί με το ζουμί. Σε μιξεράκι βάζει ζουμί, τα σκόρδα και χτυπάει. Μεταφέρει το μείγμα στη χύτρα ταχύτητας, προσθέτει μπούκοβο, πάπρικα και ξίδι και σερβίρει με επιπλέον πάπρικα.
Για γλυκό, ο Άκης ολοκληρώνει το επεισόδιο, φτιάχνοντας στρούντελ μήλου με σπιτικό φύλλο αρωματικό, γεμάτο σε γεύση, που φτιάχνεται με τα πιο απλά υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι μας, είναι το επιδόρπιο του κυριακάτικου τραπεζιού.
Πρώτα ετοιμάζει το φύλλο, βάζοντας σε μπολ αλεύρι, ζάχαρη, νερό, λάδι, αλάτι, ξίδι, κανέλα και ανακατεύει με τα χέρια. Τυλίγει τη ζύμη με μια μεμβράνη και αφήνει στο ψυγείο. Για τη γέμιση, σε μπολ βάζει σταφίδες ξανθές μαζί με κονιάκ και αφήνει το μείγμα στην άκρη. Σε άλλο μπολ ρίχνει ζάχαρη, μπισκότο, βούτυρο και ανακατεύει. Καθαρίζει κόκκινα μήλα, αφαιρεί τις φλούδες και τον πυρήνα, τα κόβει σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζει σε μπολ. Προσθέτει τις σταφίδες με το κονιάκ, κανέλα, γαρίφαλο, βάζει το μείγμα με τα μπισκότα και ανακατεύει απαλά.
Για τη σύνθεση, ανοίγει τη ζύμη, απλώνει τα μήλα κατά μήκος του φύλλου σε 2 σειρές και απλώνει την υπόλοιπη γέμιση. Αλείφει τη ζύμη περιμετρικά με νερό και κλείνει το μείγμα σε ρολό. Μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα και απλώνει το λιωμένο βούτυρο. Ψήνει για 40 – 50 λεπτά, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με κανέλα, άχνη ζάχαρη, σαντιγί και δυόσμο.
Συνταγές οικονομικές και πεντανόστιμες προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, στις 16:40.
Σάββατο 16 Ιανουαρίου
Για πρώτο πιάτο, φτιάχνει ένα ψωμί πατάτας και δείχνει, πώς η πατάτα απογειώνει ένα απλό κουβέρ. Ξεκινάει τη διαδικασία στο μπολ ενός μίξερ, όπου βάζει πατάτες βρασμένες και τις πιέζει για να γίνει πουρές. Προσθέτει γάλα, ζάχαρη, ένα αβγό, μαγιά και ανακατεύει. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνει βούτυρο και το αφήνει να λιώσει. Αφαιρεί από τη φωτιά και ανακατεύει, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
Προσθέτει αλεύρι, αλάτι και χτυπάει μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρει τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, τυλίγει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί. Μεταφέρει το μείγμα σε ταψί με λαδόκολλα, χαράζει και ψήνει για 40 – 50 λεπτά. Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνει βούτυρο, φέτες ψωμιού και αφήνει να πάρει χρώμα. Στο τέλος, σερβίρει το ψωμάκι του με φέτα, ντοματίνια, ελιές, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Για κυρίως γεύμα, επιλέγει λαχανόρυζο, ένα φαγητό που χρειάζεται απλά, φθηνά, αλλά θρεπτικότατα υλικά. Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, μια σκελίδα σκόρδο σε φέτες και σοτάρει. Κόβει λάχανο σε χοντρές λωρίδες, το ρίχνει στην κατσαρόλα και σοτάρει.
Προσθέτει ρύζι γλασέ, ανακατεύει, ρίχνει ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζει. Αφαιρεί από τη φωτιά, προσθέτει πιπέρι, ελαιόλαδο, ξύσμα από 2 λεμόνια, χυμό από 1 λεμόνι, το πράσινο από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύει και σερβίρει με ξύσμα λεμονιού, άνηθο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φέτα και φέτες λεμονιού.
Ένα αγγλικό, παραδοσιακό γλυκό, το οποίο συναντάμε σε πολλές μορφές, πουτίγκα με σοκολάτα γάλακτος και μπανάνα, προτείνει για επιδόρπιο. Βάζει σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ψωμί του τοστ σε κυβάκια, αφήνει να πάρει χρώμα και αφαιρεί. Σε μπολ, βάζει βούτυρο, κουβερτούρα γάλακτος σε κομμάτια, καλύπτει με μεμβράνη και ζεσταίνει σε φούρνο μικροκυμάτων.
Αφήνει να λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτει ζάχαρη, 3 αβγά και ανακατεύει. Βάζει βανίλια, αλάτι, ανακατεύει, ρίχνει κρέμα γάλακτος και συνεχίζει να ανακατεύει. Προσθέτει μπανάνες σε φέτες, φουντούκια σε χοντρά κομμάτια, το ψωμί και ανακατεύει. Τέλος, σε ένα πυρίμαχο ταψί, με βούτυρο και κακάο, απλώνει το μείγμα και ψήνει για 35 – 40 λεπτά. Σερβίρει την πουτίγκα του με παγωτό, σαντιγί και μπισκότα.
Κυριακή 17 Ιανουαρίου
Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει μια εκπομπή «Kitchen Lab» με απλές και… παρεξηγημένες συνταγές.
Για ορεκτικό, στο κυριακάτικο μενού σερβίρει πίτες ολικής με σουβλάκι λαχανικών. Ξεκινάει την παρασκευή με τα σουβλάκια λαχανικών, βάζοντας εναλλάξ σε ξυλάκια για σουβλάκια κομμάτια από πράσινη και κόκκινη πιπεριά, μανιτάρια, κολοκυθάκια, κρεμμύδι και ντοματίνια. Απλώνει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ζάχαρη. Σε ταψί, που έχει κάψει καλά στο φούρνο, βάζει τα καλαμάκια και ψήνει για 15 – 20 λεπτά.
Συνεχίζει με τις πίτες, βάζοντας στον κάδο του μίξερ νερό, μαγιά, ζάχαρη και ανακατεύει. Προσθέτει αλεύρι, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα. Τοποθετεί το μείγμα σε μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να φουσκώσει. Χωρίζει τη ζύμη σε 6 κομμάτια και τα ανοίγει με ένα πλάστη. Σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο, βάζει μια μια τις πίτες και ψήνει για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρει με γιαούρτι, ρίγανη, ελαιόλαδο, ρόκα και ταχίνι.
Ένα πολύ παρεξηγημένο φαγητό, αλλά με μακρά ιστορία, νοστιμιά και θρεπτικά συστατικά, τον πατσά, επιλέγει να σερβίρει ο Άκης για κυρίως γεύμα στο κυριακάτικο μενού. Βάζει πρώτα 1,5 κιλό μοσχαρίσια κοιλιά και περίπου ένα κιλό μοσχαρίσιο πόδι στη χύτρα και καλύπτει με νερό. Ρίχνει 2 λεμόνια ολόκληρα, μαζί με το χυμό τους, ξίδι και βράζει σε δυνατή φωτιά. Ανά διαστήματα αφαιρεί τον αφρό, σουρώνει και ξεπλένει τη χύτρα.
Τοποθετεί, ξανά, το κρέας στην χύτρα, προσθέτει 4 σκελίδες σκόρδο, κύμινο, δεντρολίβανο, 2 – 3 φύλλα δάφνης, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ξερή ρίγανη, νερό και βράζει σε δυνατή φωτιά. Κλείνει το καπάκι, βάζει τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη, χαμηλώνει τη φωτιά και βράζει για 60 λεπτά. Αφαιρεί το κρέας, σουρώνει και κρατάει το ζουμί. Ψιλοκόβει το κρέας και το βράζει στη χύτρα ταχύτητας μαζί με το ζουμί. Σε μιξεράκι βάζει ζουμί, τα σκόρδα και χτυπάει. Μεταφέρει το μείγμα στη χύτρα ταχύτητας, προσθέτει μπούκοβο, πάπρικα και ξίδι και σερβίρει με επιπλέον πάπρικα.
Για γλυκό, ο Άκης ολοκληρώνει το επεισόδιο, φτιάχνοντας στρούντελ μήλου με σπιτικό φύλλο αρωματικό, γεμάτο σε γεύση, που φτιάχνεται με τα πιο απλά υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι μας, είναι το επιδόρπιο του κυριακάτικου τραπεζιού.
Πρώτα ετοιμάζει το φύλλο, βάζοντας σε μπολ αλεύρι, ζάχαρη, νερό, λάδι, αλάτι, ξίδι, κανέλα και ανακατεύει με τα χέρια. Τυλίγει τη ζύμη με μια μεμβράνη και αφήνει στο ψυγείο. Για τη γέμιση, σε μπολ βάζει σταφίδες ξανθές μαζί με κονιάκ και αφήνει το μείγμα στην άκρη. Σε άλλο μπολ ρίχνει ζάχαρη, μπισκότο, βούτυρο και ανακατεύει. Καθαρίζει κόκκινα μήλα, αφαιρεί τις φλούδες και τον πυρήνα, τα κόβει σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζει σε μπολ. Προσθέτει τις σταφίδες με το κονιάκ, κανέλα, γαρίφαλο, βάζει το μείγμα με τα μπισκότα και ανακατεύει απαλά.
Για τη σύνθεση, ανοίγει τη ζύμη, απλώνει τα μήλα κατά μήκος του φύλλου σε 2 σειρές και απλώνει την υπόλοιπη γέμιση. Αλείφει τη ζύμη περιμετρικά με νερό και κλείνει το μείγμα σε ρολό. Μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα και απλώνει το λιωμένο βούτυρο. Ψήνει για 40 – 50 λεπτά, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με κανέλα, άχνη ζάχαρη, σαντιγί και δυόσμο.