Θαλπωρή και ζεστασιά θέλουμε στο σπιτικό μας και οι τρόποι θέρμανσης… πολλοί και ικανοί να μας προστατέψουν από την παγωνιά! Είναι όμως και ασφαλείς;
Σίγουρα πρέπει να αποφεύγουμε τις ακραίες θερμοκρασίες, τόσο τις πολύ χαμηλές όσο και τις πολύ υψηλές. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, πως η θερμοκρασία του εσωτερικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να ξεπερνά πάνω από 10 βαθμούς αυτή του εξωτερικού. Αν υπάρχει τεράστια διαφορά κρύου-ζέστης, υποβάλλουμε τον οργανισμό μας σε θερμικό σοκ! Βέβαια αυτήν την περίοδο με τον Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα, η αλήθεια είναι ότι «ξεπορτίζουμε» λιγότερο συχνά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του χειμώνα, πέρα από τους χαμηλούς βαθμούς Κελσίου, είναι η υγρασία. Παρόλο που έχει οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, σε υψηλά επίπεδα μπορεί να μας βλάψει. Στους εσωτερικούς χώρους το ιδανικό είναι να κυμαίνεται 50%-55%.
Άραγε ποιο μέσο θέρμανσης είναι το ιδανικότερο; Για να το μάθουμε, δεν έχουμε παρά να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.
Καλοριφέρ
Είναι το πιο διαδεδομένο και ικανό να ζεστάνει πολύ μεγάλους χώρους, δηλαδή όλο το σπίτι και όχι μόνο ένα δωμάτιο, όπως άλλα μέσα θέρμανσης. Δεν δημιουργεί ξηρότητα, ενώ η θερμοκρασία που επιτυγχάνει είναι η ιδανική!
Air Condition
Σχεδιάστηκε αρχικά για το καλοκαίρι. Τώρα «βοηθάει» και το χειμώνα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μόλις το κλείσουμε, το σπίτι, το δωμάτιο ή το γραφείο αρχίζει αμέσως να παγώνει. Ένα ακόμη «κακό»: Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται τόσο περισσότερο ξηραίνει το χώρο λόγω του ζεστού αέρα που δημιουργεί το ίδιο. Για αυτό, αν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό, αερίζουμε απαραίτητα το χώρο –ανοίγοντας τα παράθυρα – πριν το θέσουμε σε λειτουργία. Προσοχή!!! Πριν και όχι μετά, ώστε να διατηρήσουμε τη ζέστη όσο περισσότερο μπορούμε.
Θερμοπομπός – Ηλεκτρικά σώματα
Παρόλο που «υστερούν», χρησιμοποιούνται ευρέως, επειδή έχουν χαμηλό κόστος. Διαθέτοντας λίγα χρήματα, μπορεί κανείς να αποκτήσει μία σόμπα. Μπορούν να ζεστάνουν σε ικανοποιητικό βαθμό μόνο μία μικρή επιφάνεια- ένα δωμάτιο-, ενώ δημιουργούν μία πολύ αυξημένη θερμοκρασία γύρω τους. Για αυτό, δεν τοποθετούμε δίπλα τους εύφλεκτα υλικά, αφού υπάρχει ο κίνδυνος φωτιάς. Ακόμη, αν έχουμε κατοικίδια και ιδίως αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο χώρο, φροντίζουμε να μην πλησιάζουν κοντά στο σώμα, ώστε να τα προστατεύσουμε από τυχόν εγκαύματα. Επίσης, όσον αφορά τα κατοικίδια, δεν αποκλείεται –άθελά τους φυσικά- να το αναποδογυρίσουν και να το ρίξουν απότομα στο έδαφος.
Τζάκι
Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι και πολύ υγιεινός τρόπος και…έχουν δίκιο! Αν βάλουμε στην άκρη τη θαλπωρή και το ρομαντισμό που προφέρει, για την υγεία μάλλον είναι το πιο επιβλαβές από τα θερμαντικά μέσα. Δυστυχώς η καύση του ξύλου ρυπαίνει την ατμόσφαιρα τόσο του εσωτερικού χώρου όσο και του εξωτερικού. Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τους κινδύνους για την υγεία μας και παράλληλα να προστατεύσουμε το περιβάλλον; Ναι! Επιλέγοντας ξύλα με χαμηλή υγρασία και βραδείας καύσης, όπως δρυς, οξιά ελιά, αερίζοντας επαρκώς το χώρο και καθαρίζοντας συχνά την καμινάδα, μπορούμε να ανάβουμε –αλλά πάντα με μέτρο!- το τζάκι μας και να το απολαμβάνουμε! Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι τελευταίοι κρίνεται απαραίτητο να αποφεύγουν το τζάκι!
Pellet
Συγκριτικά με το τζάκι αυτό το οργανικό υλικό είναι πιο ασφαλές για την υγεία μας! Πρόκειται για μία μορφή βιομάζας, προερχόμενη συνήθως από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών. Αυτό το ξύλο, που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, έχει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και είναι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον.
Αν και στην εποχή που διανύουμε δεν είναι εύκολο κανείς να σπαταλάει πολλά χρήματα για θέρμανση, οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την υγεία μας. Ειδικά αν κάποιος που διαμένει μαζί μας πάσχει από προβλήματα του αναπνευστικού ή εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε, ας σκεφτούμε ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να ζεστάνουμε το σπίτι μας ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουμε.