Mε πάνω από 50.000 ακροάσεις, μέχρι σήμερα, ολοκληρώθηκαν τα «Radio Plays» του Φεστιβάλ Αθηνών. Όλα τα έργα παραμένουν online, για δωρεάν ακρόαση, στο greekfestival.gr.
Την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των «Radio Plays», αυτού του ιδιαίτερα επιτυχημένου, νέου εγχειρήματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που μας κράτησε συντροφιά καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου.
Συνδυάζοντας το ραδιοφωνικό θέατρο με την αστυνομική λογοτεχνία, και τη τζαζ μουσική, τα «Radio Plays» είναι μια πρωτότυπη σειρά αυτοτελών έργων, με ενιαία σύλληψη και αφετηρία: 5 ξεχωριστοί σκηνοθέτες δίνουν ο καθένας τη δική του δημιουργική πνοή σ’ ένα σύγχρονο σύμπαν μυστηρίου με ελληνική επίγευση, που υπογράφουν πολύ δυνατοί συγγραφείς του είδους (Φίλιππος Φιλίππου, Αθηνά Κακούρη, Βασίλης Δανέλλης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Νεοκλής Γαλανόπουλος). Ταυτόχρονα, για το σύνολο των έργων έχουν γραφτεί πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις, από μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, το Δημήτρη Τσάκα, το Θοδωρή Οικονόμου και τον Αλέξανδρο – Δράκο Κτιστάκη.
Η επιλογή του Φεστιβάλ, σε μια τέτοια συγκυρία, να δημιουργήσει πρωτότυπο καλλιτεχνικό περιεχόμενο, απαντώντας στην ανάγκη κοινού και δημιουργών για καλό θέατρο, μέσα από τη ραδιοφωνική δημιουργία, έτυχε πολύ θερμής υποδοχής. Αφενός, γιατί η μοναχική ακρόαση καταργεί χωροχρονικούς περιορισμούς και εμπόδια, που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Αφετέρου, γιατί τα «Radio Plays» ενεργοποίησαν εκ νέου ένα σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό, από το χώρο του θεάτρου, αλλά και της μουσικής.
Στα «Radio Plays» συμμετέχουν πάνω από 60 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες: σκηνοθέτες/ σκηνοθέτιδες, ηθοποιοί, μουσικοί και συγγραφείς. Ένα πλήθος εκλεκτών ηθοποιών ενσαρκώνουν τους ήρωες των διηγημάτων: Νίκος Ψαρράς, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύη Σαουλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη, Νίκος Χατζόπουλος, Χάρης Φραγκούλης, Ακύλλας Καραζήσης, Άλκης Παναγιωτίδης, Κόρα Καρβούνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιάννης Νταλιάνης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ασπασία Κράλλη, Ανθή Ευστρατιάδου, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Μπερικόπουλος και πολλοί ακόμα.
Σήμερα, τα «Radio Plays» μετρούν ήδη πάνω από 50.000 ακροάσεις, έχοντας γνωρίσει πολύ θερμή υποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς:
«Από τα λίγα θεατρικά πράγματα που αυτό το διάστημα γίνονται με αληθινό κέφι… Ό,τι τελικά προσλαμβάνουμε, είναι το θετικό, διασκεδαστικό, μα και αφάνταστα υγιές παιχνίδι των καλλιτεχνών, με την ίδια τη δημιουργικότητά τους.» – Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών
«Η ιδέα των, αστυνομικού περιεχομένου, «Radio Plays» εμπλουτίστηκε με τις τζαζ (και όχι μόνο) πρωτότυπες μουσικές, φέρνοντας, μέσα από ένα άλλο δρόμο, το θέατρο κοντά στο κοινό του.» – Μυρτώ Λοβέρδου, Εφημερίδα «Τα Νέα»
«Ορκίζομαι, πως φέρνω στο νου μου τα πρόσωπα των ηθοποιών… Τους έχω τοποθετήσει, από ώρα, μέσα σε μια μεσοπολεμική, μαύρη από τα καυσαέρια, πολυκατοικία της πολυ-πολιτισμικής Μηθύμνης, πίσω από το αστυνομικό τμήμα της Κυψέλης.» – Στέλλα Χαραμή, Μonopoli.gr
«Η ευκολία με τη ραδιοφωνική, ιντερνετική, αφήγηση είναι ότι μπορεί να σε ακολουθεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα στη μέρα σου. Συντροφιά εν κινήσει. Και μαζί «ξεμουδιάζουν» αισθήσεις σε ύπνωση. Κάθε ήχος, κάθε ηχόχρωμα φωνής, είναι και ένα διαφορετικό ταξίδι. Μια διαδρομή στον χρόνο.» – Μαρία Κατσουνάκη,
«Η Καθημερινή»
Πώς μπορούμε να ακούσουμε τα «Radio Plays»:
Για όσους δεν πρόλαβαν να τα ακούσουν, αλλά και για εκείνους που θα ήθελαν να τα απολαύσουν ξανά, τα «Radio Plays» παραμένουν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, greekfestival.gr, ως αυτοτελή επεισόδια, με δωρεάν ακρόαση για όλους.
Τα «Radio Plays» πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη και με τη LiFO.
Τα διηγήματα που επελέγησαν, προέρχονται από τη σειρά «Ελληνικά εγκλήματα», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα βιβλιοπωλεία το Μάϊο του 2007. Ο πρώτος τόμος διαβάστηκε από χιλιάδες αναγνώστες, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις, που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.
Oι πρεμιέρες των έργων έγιναν από τα podcasts της LiFO, η οποία φιλοξένησε και υποστήριξε για ένα μήνα τα «Radio Plays», προσφέροντας και μια εικαστική πρόταση για το κάθε έργο.