«Αγαπησιάρικες» συνταγές προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο πιο ερωτικό «Kitchen Lab» της χρονιάς, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στις 16:40, στον Alpha.
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου
Το πρώτο πιάτο είναι μια σαλάτα με κόκκινα μήλα, μια ερωτική σαλάτα, απλή και ιδιαίτερη την ίδια στιγμή, με ρόδι και cranberries που δίνουν, εκτός από το μήλο, στο κόκκινο τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τυρί, ξηρούς καρπούς και ένα καταπληκτικό dressing που θα λατρέψετε!
Το καταπληκτικό είναι πως ενώ το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, ο τρόπος παρασκευής αυτής της σαλάτας είναι τόσο εύκολος, που από μόνος του αποτελεί την πρόκληση, που χρειάζεστε, για να σπεύσετε να την ετοιμάσετε!
Ο Άκης, λοιπόν, ξεκινάει σε ένα μπολ, όπου βάζει ελαιόλαδο, πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύει, ρίχνει μέσα πράσινη σαλάτα και συνεχίζει σε ένα άλλο μπολ, όπου βάζει φέτα, τη σπάει και την ανακατεύει με τυρί κρέμα, φιστίκια και cranberries ψιλοκομμένα. Σε ένα τρίτο μπολ βάζει επιπλέον φιστίκια ψιλοκομμένα, φτιάχνει μικρά μπαλάκια τυριού και τα βουτάει στο μπολ με το τριμμένο φιστίκι. Μεταφέρει τα μπαλάκια τυριού πάνω από τη σαλάτα, προσθέτει κόκκινα μήλα κομμένα σε φέτες, σπόρους από ρόδι, ελαιόλαδο, πετιμέζι και σερβίρει.
Ριζότο με παντζάρια, κρεμώδες, αρωματικό, θρεπτικό και κατακόκκινο είναι το κύριο πιάτο της ημέρας. Τυλίγει παντζάρια σε αλουμινόχαρτο μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και θυμάρι. Βάζει στο φούρνο και ψήνει για περίπου μισή ώρα. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένα, σοτάρει και προσθέτει ρύζι arborio.
Σβήνει με λευκό κρασί, βάζει μάραθο, νερό σε δόσεις και ζωμό κοτόπουλο. Ξεφλουδίζει τα παντζάρια και τα βάζει σε μιξεράκι. Χτυπάει μέχρι να γίνουν πάστα και τη βάζει στην κατσαρόλα. Προσθέτει ξύδι βαλσάμικο, ανακατεύει, αφαιρεί από τη φωτιά, προσθέτει βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύει. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζει μπέικον, ψήνει για 2 – 3 λεπτά και σερβίρει το κατακόκκινο ριζότο του με το μπέικον, γκοργκοντζόλα, ρίγανη, ελαιόλαδο και πιπέρι.
Για επιδόρπιο, ο Άκης παρουσιάζει τα πιο αφράτα αλλά και τραγανά, μυρωδάτα, πεντανόστιμα μπισκότα βουτύρου – καρδιές με ζαχαρόπαστα. Αρχικά, σε ένα μπολ βάζει βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, αλάτι, βανίλια, αλεύρι, άχνη και πλάθει με τα χέρια. Τοποθετεί τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα, καλύπτει με άλλη λαδόκολλα και ανοίγει με ένα πλάστη. Μεταφέρει τη ζύμη με τις λαδόκολλες σε ταψί και αφαιρεί τη μια. Κόβει μπισκότα με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς και μεταφέρει το ταψί στην κατάψυξη.
Αφαιρεί τη ζύμη περιμετρικά από τα μπισκότα, ψήνει για 12 – 15 λεπτά, αφαιρεί, αφήνει στην άκρη και όσο τα μπισκότα κρυώνουν, ετοιμάζει μια βουτυρόκρεμα, χτυπώντας στον κάδο του μίξερ ζάχαρη άχνη, βούτυρο, βανίλια. Μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνει στην άκρη.
Για τη σύνθεση, ανοίγει κόκκινες και λευκές ζαχαρόπαστες σε μια επιφάνεια σιλικόνης και κόβει με κουπ πατ καρδιές. Παίρνει ένα μπισκότο, καλύπτει με λίγη βουτυρόκρεμα και καλύπτει με άλλο μπισκότο. Απλώνει λίγη βουτυρόκρεμα στην πάνω πλευρά και στολίζει με τη ζαχαρόπαστα. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλα τα μπισκότα και σερβίρει.
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου
Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 16:40 ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα επεισόδιο γεμάτο αγάπη και έρωτα και συνθέτει το απόλυτο μενού με τρία πιάτα βγαλμένα από την καρδιά.
Μια σαλάτα με εσπεριδοειδή και γαρίδες φέρνουν την απόλυτη ισορροπία οξύτητας, γλυκύτητας και νοστιμιάς στο τραπέζι της Κυριακής. Για το dressing, σε μπολ σερβιρίσματος o Άκης βάζει ξύσμα από 1 ροζ γκρέιπφρουτ, 1 λεμόνι, 1 λάιμ και 1 πορτοκάλι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κρέμα βαλσάμικο και ανακατεύει. Κόβει μισό φινόκιο σε λεπτές φέτες και το βάζει στο μπολ με το dressing. Προσθέτει σπανάκι baby και φέτες από το ροζ γκρέιπφρουτ.
Για τις γαρίδες, σε μιξεράκι βάζει 2 σκελίδες σκόρδο μαζί με ελαιόλαδο και χτυπάει. Κόβει τις γαρίδες και απλώνει ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρει σε καυτό τηγάνι και ψήνει για 1 λεπτό. Προσθέτει σκορδόλαδο, σβήνει με ούζο, ανακατεύει και αφαιρεί από τη φωτιά. Το υπόλοιπο σκορδόλαδο το αποθηκεύει σε βαζάκι στο ψυγείο. Για τη σύνθεση, βάζει τις γαρίδες στο μπολ με τη σαλάτα, προσθέτει κρέμα βαλσάμικο και σερβίρει.
Για κυρίως πιάτο, ο Άκης φτιάχνει μια πολύ ιδιαίτερη σούπα λαχανικών με σολωμό.
Ξεκινάει βάζοντας σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά πατάτες σε χοντρές φέτες, 2 καρότα και 1 κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και αφήνει να πάρουν όλα μαζί χρώμα και καπνιστή γεύση.
Τα αφήνει στην άκρη και τοποθετεί το τηγάνι ξανά στη φωτιά. Βάζει ένα πράσο σε μεγάλα κομμάτια, αφήνει να πάρουν χρώμα και καπνιστή γεύση, μεταφέρει τα λαχανικά στη χύτρα ταχύτητας, προσθέτει 1 σκελίδα σκόρδο, τζίντζερ και κάρδαμο τριμμένα, ελαιόλαδο, 2 κύβους λαχανικών, νερό και θυμάρι. Κλείνει το καπάκι, γυρίζει τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και βράζει σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα. Αποσυμπιέζει, ανοίγει το καπάκι, προσθέτει βούτυρο και κρέμα γάλακτος και χτυπάει με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να έχει λεία υφή.
Κόβει 1 κιλό σολομό φιλέτο σε μερίδες και χαράζει σε 4 – 5 σημεία από την πλευρά του δέρματος. Προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρει σε καυτό τηγάνι. Ψήνει για 3 – 4 λεπτά να πάρει χρώμα και γυρνάει από την άλλη πλευρά. Ψήνει για επιπλέον 1 – 2 λεπτά και αφαιρεί από τη φωτιά. Σερβίρει με ρίγανη και δυόσμο.
Ένα moelleux ταψιού επιλέγει ο Άκης για επιδόρπιο, την ιδανική επιλογή για το κλείσιμο μιας τέτοιας ημέρας. Ξεκινάει βάζοντας σε ένα μπολ κρέμα γάλακτος και κουβερτούρα σε κομμάτια, καλύπτει με μεμβράνη και βάζει στο φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια, στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει ζάχαρη, αμύγδαλα φιλέ, κορν φλάουρ, μπέικιν πάουντερ, βανίλια, αλάτι και χτυπάει να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτει 2 αβγά, 2 κρόκους και χτυπάει καλά. Ρίχνει το μείγμα της κρέμας με την κουβερτούρα, χτυπάει καλά, μεταφέρει σε βουτυρωμένη και κακαωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση και ψήνει για 20 – 25 λεπτά.
Για τη γκανάς, σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζει κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και αφήνει να ζεσταθεί το μείγμα. Σε μπολ βάζει κουβερτούρα σε κομμάτια, προσθέτει το ζεστό μείγμα από την κατσαρόλα, βανίλια και ανακατεύει. Προσθέτει γάλα, 1 αβγό, αλάτι και ανακατεύει καλά. Απλώνει πάνω από το moelleux με κουτάλα, ψήνει για 8-10 λεπτά, αφαιρεί και σερβίρει.
«Kitchen Lab» με τον Άκη Πετρετζίκη. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 16:40, στον Alpha.