Ο ονειροπόλος ήρωάς του συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα και αποφασίζει να την αντικαταστήσει με το ιδεώδες.
Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 17:00, οι «Παραβάσεις», το «Θεατρικό Αναλόγιο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζονται στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ με το αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα» και την «Περιπέτεια των ανεμόμυλων», σε σκηνοθετική επιμέλεια Έκτορα Λυγίζου. Οι «Παραβάσεις», που πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία κοινού, θα μεταδοθούν μέσω live streaming στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ, στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.
Η σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του ΚΠΙΣΝ, που διεξάγεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, φέτος εγκαινίασε το θεματικό προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ με τίτλο «Πρόσωπα του Ήρωα», καθώς εστιάζει στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων, εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού (Δον Κιχότε, Ήρωας των Επαναστάσεων), θα καταλήξει στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου, όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του.
Μιγκέλ ντε Θερβάντες – «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα: Περιπέτεια των ανεμόμυλων»
Σε ένα χωριό της Ισπανίας, στις αρχές του 17ου αιώνα, ένας μεσήλικας ευγενής, ο Αλόνσο Κιχάδα, παραδίνεται άνευ όρων στην ανάγνωση ιπποτικών μυθιστορημάτων, ώσπου τελικά χάνει τα μυαλά του και αποφασίζει να γίνει ο ίδιος περιπλανώμενος ιππότης. Αλλάζει το όνομά του σε «Δον Κιχότε», ξεθάβει απ’ την αποθήκη μια σκουριασμένη πανοπλία των προπάππων του, βαφτίζει το ψωράλογό του «Ροθινάντε», πείθει ένα αγαθιάρη γείτονα, το Σάντσο Πάνθα, να τον ακολουθήσει ως ιπποκόμος του και ξεκινά την περιπλάνησή του «αναζητώντας περιπέτειες, επανορθώνοντας κάθε είδους αδικία και εκθέτοντας τη ζωή του σε δύσκολες καταστάσεις και κινδύνους, που όταν τους ξεπεράσει, το όνομα και η φήμη του θα γίνουν αθάνατα».
Στο «Δον Κιχότε», ένα από τα θεμελιώδη – και πιο αστεία – ευρωπαϊκά μυθιστορήματα, ο Θερβάντες παρωδεί απολαυστικά τους ήρωες των ιπποτικών μυθιστοριών. Ο ονειροπόλος ήρωάς του συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα και αποφασίζει να την αντικαταστήσει με το ιδεώδες. Μπορεί οι μάχες που δίνει να είναι ενάντια σε ανεμόμυλους, αλλά, στο μυαλό του, παραμένουν το ίδιο τιτάνιες όσο και του επικού ήρωα. Σε ένα κόσμο που οι θεοί αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν, ο ήρωας ψάχνει με αγωνία να χαθεί μέσα σε ένα μύθο, που θα του πει ποιο είναι το επόμενο βήμα και η επόμενη φράση του.
Ο «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα», σε μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου – μετάφραση που το 2019 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης – κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας.
Ο Έκτορας Λυγίζος έχει σκηνοθετήσει έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Μπέκετ, Τσέχοφ, Ίψεν, Βέρντι, Ζαρρύ, Φρέιν, Μπόρετζ και Μάρρεϋ, Κουμεντάκη, Γουόλς, Μινυανά, Μάτεσι, Κλάους, Όουεν, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο Εθνικό Θέατρο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Κ.Θ.Β.Ε., στο Θέατρο Αμόρε, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Θέατρο Χώρα, στο Από Μηχανής, στο Ίδρυμα Κακογιάννη και στο Bios. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τη μεγάλου μήκους ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (2012), που συμμετείχε σε περισσότερα από 50 διεθνή Φεστιβάλ και απέσπασε 15 βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα τους και το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες «Αγνά Νιάτα» (επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας 2004) και «Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα» (Κρατικό βραβείο 2002).
Συντελεστές
Μετάφραση: Μελίνα Παναγιωτίδου
Διασκευή – Σκηνοθετική Επιμέλεια: Έκτορας Λυγίζος
Ερμηνεύουν: Γιάννης Νιάρρος, Θάνος Τοκάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη