Ένα φιλμ – εγχειρίδιο φυγής, μια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι.
Oι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» του Μπάμπη Μακρίδη προσγειώνονται για ένα 24ωρο στις οθόνες μας την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, στις 21:00.
Με αφορμή τη συμμετοχή τους στα Bραβεία Ίρις 2021 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην κατηγορία ντοκιμαντέρ, και λίγο πριν κάνουν πρεμιέρα στη διακεκριμένη διεθνή πλατφόρμα MUBI, οι «Όρνιθες» του Μπάμπη Μακρίδη προσγειώνονται και πάλι, για μόλις 24 ώρες, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Η πρώτη κινηματογραφική ταινία, σε παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, «σπάει το αβγό της» και κάνει μια επίδειξη ελευθερίας, σαν αυτή που μόνο τα πουλιά μπορούν να βιώσουν. Όπως αναφέρει και ο Guardian στην κριτική του για την ταινία, πρόκειται για «ένα ποιητικό και ουτοπικό μανιφέστο για αυτοαπελευθέρωση, εμπνευσμένο από το έργο του Αριστοφάνη».
Από την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 21:00, έως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, στις 21:00, η ταινία «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» προβάλλεται στις οθόνες μας, προτού επιτραπεί να ταξιδέψει και πάλι σε όλο τον κόσμο, σε παγκόσμια διανομή, μέσα από το MUBI (από τις 8 Φεβρουαρίου).
Οι «Όρνιθες» του κινηματογραφιστή Μπάμπη Μακρίδη – δημιουργού του «L» (Sundance Film Festival 2012) και του «Οίκτου» («Pity», Sundance Film Festival 2018, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2019) – είναι μια ταινία για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, για το φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, την ελευθερία, τους θεούς και τον άνθρωπο.
Πρόκειται για μια υβριδική ταινία, στα όρια του ντοκιμαντέρ, της μυθοπλασίας και της πολιτικής φαντασίας.
Η ταινία εμπνέεται από τον αρχετυπικό μύθο του Αριστοφάνη και των «Ορνίθων», την παράσταση του Νίκου Καραθάνου και τους συντελεστές της, κινηματογραφώντας τους εκτός σκηνής, σε πραγματικούς χώρους και φυσικά τοπία – από τα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία έως τα υψίπεδα της Παταγονίας και από την Times Square έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σύμπαν ρευστής «καθημερινότητας», ανάμεσα σε ανθρώπους του θεάτρου, ορνιθολόγους και θυμόσοφους ερημίτες, που – όλοι τους – ονειρεύονται πως πετούν.
Ένα φιλμ – εγχειρίδιο φυγής, μια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι.
Συντελεστές
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ισαβέλλα Αλωπούδη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Στέφανος Ευθυμίου
Μοντάζ: Μάριος Κλεφτάκης
Μουσική: The Little Thieves
Μουσική παράστασης: Άγγελος Τριανταφύλλου
Οργάνωση παραγωγής: Αμάντα Λιβανού
Εμφανίζονται: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Στράτος Παπαδάκης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση – Με τη συνεργασία της Neda Film
Βασισμένο στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε θεατρική διασκευή Γιάννη Αστερή και Νίκου Καραθάνου
Διεθνείς Πωλήσεις: New Europe Film Sales
Η παραγωγή της ταινίας, με τη συνεργασία της Neda Film της Αμάντας Λιβανού, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2018. Τα βασικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), την Ισλανδία (Ρέικιαβικ και ενδοχώρα) και την Αργεντινή (Παταγονία), ενώ λίγα γυρίσματα έγιναν και στις Γαλλικές Άλπεις, το Κάιρο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Βελιγράδι.
Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2020 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (Ολλανδία) και πανελλήνια πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, με 50.000 θεατές σε 3 μέρες. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε σε διάφορα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, BelDocs (Σερβία), Shanghai IFF (Κίνα), Molodist (Ουκρανία), New Horizons (Πολωνία), Valencia FF (Ισπανία), Indiecork (Ιρλανδία).
Η ταινία συνοδεύει τη θεατρική παράσταση «Όρνιθες», σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, όπου παίζεται. Η θεατρική παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2016, κατέκτησε τη Νέα Υόρκη το Μάϊο του 2018, όπου παρουσιάστηκε στον κανονικό προγραμματισμό του St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 ταξίδεψε στο Σαντιάγο της Χιλής, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Santiago a Mil».
Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη
Ο Μπάμπης Μακρίδης γεννήθηκε στην Καστοριά. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Το 2005, η πρώτη μικρού μήκους ταινία του, «Ο Τελευταίος Φακίρης», απέσπασε το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Το «L», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, συμμετείχε σε μερικά από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά Φεστιβάλ του πλανήτη, όπως στο Sundance, στο Ρότερνταμ και στο Κάρλοβι Βάρι, ενώ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Molodist Film Festival στο Κίεβο. Ακολούθησε ο «Οίκτος», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018, στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition. Η ταινία συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της με ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και, κατόπιν, προβλήθηκε σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπου κέρδισε αρκετά βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου).
Onassis Channel στο YouTube
Μένουμε σπίτι. Αλλά επιμένουμε να βγαίνουμε έξω, μέσα από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα. Η πραγματικότητα του Ιδρύματος Ωνάση γίνεται ψηφιακή. Μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στο χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις.
New Releases (Όλα τα νέα βίντεο): onassis.link/newreleases
On Staage (Παραστατικές τέχνες): onassis.link/onstage
Onassis Encounters (Συζητήσεις, ομιλίες, συναντήσεις): onassis.link/encounters
Future in Common (Digital, έρευνα, sustainability κ.ά.): onassis.link/futureincommon