Το COSMOTE HISTORY HD έχει δημιουργήσει περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ, με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Εξετάζοντας τη ζωή των ανθρώπων και το παρελθόν, η ιστορία είναι μια από τις πιο ελκυστικές επιστήμες, που μιλά σε κάθε εποχή και με το δικό της τρόπο, αξιοποιώντας τις πηγές της από γραπτά ευρήματα μέχρι προφορικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, εφημερίδες, αντικείμενα τέχνης, αλλά και τηλεοπτικό και κινηματογραφικό υλικό, ό,τι δηλαδή διασώθηκε από το παρελθόν με ένα νέο τρόπο και σε ένα κοινό, που ανανεώνεται διαρκώς.
Αν υπάρχει ένα διαρκές ενδιαφέρον για την ιστορία, αυτό συμβαίνει γιατί δε μας βοηθάει να γνωρίσουμε μόνο το παρελθόν, αλλά και να καταλάβουμε το παρόν. Τα ερωτήματα που θέτουν οι ιστορικοί αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Έτσι, η ιστορία δε γράφεται μόνο μια φορά και για πάντα. Παράδειγμα και υπόδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη κι έθιμά της, που δημιούργησε ο Όμιλος ΟΤΕ.
Το κανάλι, που έκανε τους τηλεθεατές να αγαπήσουν τα ντοκιμαντέρ και τα έβγαλε από το κάδρο του «βαρετού» και του «ακαδημαϊκού», γιορτάζει τα γενέθλιά του και τα πέντε χρόνια παρουσίας του, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ και πάνω από 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού.
Χάρη στο COSMOTE HISTORY HD επανασυστηθήκαμε ως θεατές μέσα από τις υπογραφές καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών με ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων.
Ταξιδέψαμε στο χρόνο, στην αρχαιότητα και στους τόπους, που είναι μυστηριώδεις και ανεξερεύνητοι, στα παρασκήνια ιστορικών γεγονότων, σε τόπους που αναδίπλωσαν και φανέρωσαν την πλούσια ιστορία τους, στις ζωές μεγάλων προσωπικοτήτων έξω και πέρα από τα βιβλία της επίσημης ιστορίας, στον κόσμο της αρχαίας και της νεώτερης ιστορίας.
Η ιστορία έχει τη δική της ιστορία, με την έννοια ότι διαφορετικές εποχές έχουν διαφορετικά αιτήματα απέναντι στο παρελθόν. «Ιστορία σημαίνει ερμηνεία», υποστηρίζει ο σπουδαίος ιστορικός Έντουαρντ Χάλετ Καρ. Από τον πατέρα της ιστορίας, τον Ηρόδοτο, μέχρι σήμερα, αναζητάμε διαρκώς νέους τρόπους και προσεγγίσεις να κάνουμε την ιστορία κομμάτι της ζωής και της εμπειρίας μας.
Τα ντοκιμαντέρ της COSMOTE HISTORY HD καθηλώνουν με την αμεσότητα, το ρυθμό και το εύρος των θεμάτων, με τα οποία έχουν ασχοληθεί αυτά τα πέντε χρόνια, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό σε ποσότητα και ποιότητα οπτικό υλικό, με αλησμόνητες εικόνες, πρωτότυπες προσεγγίσεις και άγνωστες ή αγνοημένες πληροφορίες.
Ανατρέχοντας στο πλούσιο υλικό του COSMOTE HISTORY HD, αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια,μάθαμε στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Καποδίστριας. Η ζωή και το έργο του», με εξαιρετικές ερμηνείες και λεπτομερή απόδοση της εποχής άγνωστα περιστατικά για την πολυτάραχη ζωή των 55 χρόνων και το έργο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, που η συμβολή του στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους παραμένει μέχρι σήμερα ανεκτίμητη.
Στο ντοκιμαντέρ «Μεγάλος Πόλεμος – Μακεδονικό Μέτωπο» γνωριστήκαμε με ένα κομμάτι της ιστορίας μας, άγνωστο στους περισσότερους για το πώς μια χώρα διχασμένη μπήκε στον Πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και με ποιο τρόπο αποτέλεσε το τρίτο σημαντικότερο πεδίο στρατιωτικών και πολιτικών εξελίξεων εκείνου του καταστροφικού πολέμου.
Για την ίδια εποχή, το ντοκιμαντέρ «Στα φτερά του Α‘ Παγκοσμίου Πολέμου», με τρόπο αποκαλυπτικό, μας συστήνει τη συμβολή της ελληνικής αεροπορίας στην έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κανένας δεν πίστευε ότι ένα υδροπλάνο θα μπορούσε να μπει στη μάχη εναντίον ενός στόλου.
Αν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνόρων, η σειρά «Τα Σύνορα της Ελλάδας» περιγράφει την ιστορική διαδρομή των εδαφικών μας διεκδικήσεων και τις εδαφικές διευρύνσεις μας από τη χάραξη της πρώτης συνοριακής μας γραμμής μέχρι σήμερα. Το ρόλο της Μακεδονίας στη συγκρότηση του κράτους, τα κόλπα του Σουλτάνου και άγνωστες λεπτομέρειες για τα ονόματα των περιοχών της χώρας μας, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και στη σκακιέρα της ελληνικής και διεθνούς διπλωματίας.
Η σειρά «Τοπόσημα» μας συστήνει, με γνώμονα την αρχιτεκτονική, σημαντικούς τόπους, στους οποίους διαδραματίστηκαν περιστατικά της ιστορίας. Μέσα από επιλεγμένα κτήρια, περιηγούμαστε, όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και την αρχιτεκτονική, τους δημιουργούς, τις τάσεις και τις επιρροές κάθε περιόδου, που αντηχεί μέχρι σήμερα τα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά κάθε εποχής. Κάθε κτήριο έχει να πει μια ιστορία κι εμείς, ως θεατές, ξαναζούμε ταυτόχρονα και την ιστορία της χώρας.
Άρρηκτα δεμένος με την ιστορία είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε και εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο η φιλοσοφική σκέψη. Η σειρά «Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι», μας προσκαλεί σε ένα θεαματικό και διαφορετικό ταξίδι μέσα σε 26 αιώνες σε μια συναρπαστική παρέλαση από το Θαλή Μιλήσιο, τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και το πώς επηρεάζει και σήμερα τη ζωή μας, την αδιάλυτη σιωπή του Σωκράτη με γυρίσματα σε 16 χώρες και συνεντεύξεις με κορυφαίους εκπροσώπους 11 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αποκαλύπτοντας τις ιδέες που εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας απασχολούν στο παρόν και το σύγχρονο βίο μας.
Και βέβαια, κανένας δε μπορεί να αντισταθεί στο τρίπτυχο «Αρμονία – Αποδοχή – Γνώση» ή σε ερωτήματα όπως «γιατί ερωτευόμαστε συγκεκριμένους ανθρώπους», που απαντώνται από διακεκριμένες προσωπικότητες, σε μια σειρά συζητήσεων της σειράς «Φιλοσοφία στην πράξη», η οποία μας αποδεικνύει πόσο κοντά είναι η φιλοσοφία στην καθημερινότητά μας, με ένα αδιόρατο και μαγικό τρόπο, που συχνά δε μπορούμε να διακρίνουμε.
Από τη φιλοσοφία στην αρχαιότητα και μάλιστα μέσα από τις μεγάλες αφηγήσεις η σειρά «Το κάλεσμα των μαρμάρων» παρουσιάζει σε πρωταγωνιστικό ρόλο την κλασική αρχαιότητα και τα αριστουργήματά της, μέσα από την τελειότητα που μας βοηθά όχι μόνο να αντιλαμβανόμαστε την αισθητική αλλά και να σκεφτόμαστε πιο ανοιχτά.
Η μεγάλη περιπέτεια των αρχαιολογικών θησαυρών μας με επίκεντρο τη λεηλασία των μαρμάρων του Παρθενώνα παρουσιάζονται στη σειρά, από τη ληστρική αφαίρεσή τους από το Λόρδο Έλγιν, μέχρι το σύγχρονο αίτημα της επιστροφής τους από το Βρετανικό Μουσείο.
Και ως συνέχεια, ο ανήσυχος και φιλοπερίεργος θεατής μπορεί να παρακολουθήσει την σειρά «Τα Λάφυρα», για τους πολιτιστικούς θησαυρούς που λεηλατήθηκαν και εκλάπησαν από διάφορα μέρη του κόσμου και σήμερα κοσμούν τα πιο προβεβλημένα μουσεία του κόσμου. Πρόκειται για μια σειρά, που βάζει στο επίκεντρο, ξανά, τη συζήτηση που δε σταματά σε κάθε γενιά και διαδραματίζεται, κάθε φορά, με άλλους όρους για την αρχαιοκαπηλία και τον επίμονο αγώνα για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Πόσα, όμως, ξέρουμε για κάθε έκθεμα, εύρημα και θησαυρό τέχνης ξεχωριστά; Η σειρά «Ο κώδικας της τέχνης» μας ξεναγεί στην ανεπανάληπτη ιστορία της δημιουργίας, που κρύβονται πίσω από εμβληματικά γλυπτά, πίνακες, αγγεία, εικόνες και τη σημασία τους στην ελληνική τέχνη, με καταξιωμένους ομιλητές να μας δείχνουν την αθέατη όψη των έργων, που προσελκύουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Σε ένα άλλο ιερό, και μυστηριώδες μέρος της αρχαιότητας, και μεγάλο «θύμα» της αρχαιοκαπηλίας μας ταξιδεύει η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή της COSMOTE TV με το Natonal Geographic, το ντοκιμαντέρ «Κέρος – Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων». Ο τόπος, που με αγάπη, σεβασμό και επιμονή, ανασκάπτει εδώ και δεκαετίες ο διακεκριμένος καθηγητής της αρχαιολογίας Colin Renfrew και συνδιευθύνει με το Δρ Michael Boyd του Πανεπιστημίου του Cambridge, ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους λατρείας της αρχαιότητας και ο πλούτος, που προέρχεται από τα εκατοντάδες σπασμένα ειδώλια, που έχουν βρεθεί, μαρτυρά τη σημαντική θέση του μικρού ακατοίκητου νησιού πριν από 4.500 χρόνια. Μια μαγική εμπειρία σε ένα χώρο που είναι ακόμα μη επισκέψιμος, η διαδρομή του COSMOTE HISTORY HD προσφέρει μια σπάνια και μοναδική εμπειρία στη μέση του αρχιπελάγους του ελληνικού πολιτισμού.
Με αφορμή την Κέρο και τα αρχαία ευρήματα, πρέπει να σημειώσουμε το ενδιαφέρον, που κινεί πάντα η σειρά «Ο κόσμος των Ελλήνων», η οποία προσεγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας της ζωής των αρχαίων Ελλήνων, από την προσωπική ζωή και τα ανθρώπινα συναισθήματα, μέχρι τη συλλογική δράση και τα μεγάλα γεγονότα. Με χαρακτηριστικά τον πολυμήχανο τρόπο τους, την αξιοσύνη αλλά και το εκτός ελέγχου πολλές φορές ρίσκο, οδηγήθηκαν σε αποφάσεις, που ορίζουν μέχρι σήμερα το πεπρωμένο μας.
Το ίδιο ενδιαφέρον κινεί και ένα άλλο κομμάτι από τον αρχαίο κόσμο, που συναντάται συχνά στα εκπληκτικά μικρά και μεγάλα ευρήματα των ανασκαφών και δεν είναι άλλος από αυτό της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων. Η σειρά «Κάθε μέρα στην Αρχαία Ελλάδα» ρίχνει μια κλεφτή, αλλά επίμονη, ματιά σε ένα τοπίο, που επιτρέπει να πλάσουμε τις δικές μας ιστορίες. Τι κοσμήματα φορούσαν και πού ήταν το γυμναστήριό τους; Τι έτρωγαν και ποιοι μπορούσαν να πάρουν μέρος σε αγώνες; Όλα αυτά και άλλα πολλά απαντώνται και μας συνδέουν με συνήθειες και προγονικές αλήθειες, που πολλές συναντάμε ακόμα και σήμερα.
Το ταξίδι στο χρόνο είναι πάντα ελκυστικό. Από τα ταξίδια του Ιούλιου Βερν μέχρι τα ταξίδια στην ιστορία και το χρόνο, μια πολυαγαπημένη εκπομπή, στην οποία καταφεύγουμε για πολλές και εντελώς διαφορετικές πληροφορίες, διατυπωμένες με απίστευτη απλότητα και γνώση, η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο ερευνά την ιστορία και φέρνει στο φως αναπάντεχα περιστατικά και πτυχές της. Παρασκήνια της ιστορίας, μεγάλα κοινωνικά θέματα φωτίζονται ξανά και εξετάζονται εντελώς διαφορετικά, μέσα από το πρίσμα της απόστασης και του χρόνου.
Ένα μέρος από τα ταξίδια στο χρόνο και την ιστορία της Ελλάδας δε θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένο σε εμβληματικές προσωπικότητες, όπως αυτή του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο Κρητικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος με το πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο εικονογραφείται στο «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», μέσα από ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, καλλιτέχνες και μεταφραστές, που φέρνουν κοντά μας τον άνθρωπο που σκιαγραφείται από αυτό που θέλησε ο ίδιος να χαραχτεί στον τάφο του «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». Και παραμένει μέχρι σήμερα ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως λογοτέχνης μας.
Στην αναζήτηση των προσωπικοτήτων και των ιστορικών σχέσεων, σημαίνουσα θέση κατέχουν οι ιστορίες των ζευγαριών, που έπαιξαν με άμεσο, έμμεσο ή απροσδόκητο τρόπο ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Η σειρά «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία» με τα πρόσωπα, τα ειδύλλια, τους έρωτες και τα πάθη σκιαγραφεί όχι μόνο την ιστορία αλλά και τις ανεπανάληπτες εποχές, που τα εξέθρεψαν.
Και μιλώντας για προσωπικότητες και κοινότητες μέσα από τις οποίες αναδύθηκαν, η σειρά «Σύγχρονοι Άγιοι» ακολουθεί από τη Μικρά Ασία ως τη Μονή του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια, ακολουθούμε το οδοιπορικό της ζωής και της διδασκαλίας του Οσίου Ιακώβου, που προσέφερε με ταπεινότητα συμβουλές και συγχώρεση σε όποιο το ζητούσε, ενώ η σειρά «Ρωμανιώτες» μας ταξιδεύει στη ζωή μιας άγνωστης, σε πολλούς, κοινότητας, αυτή των ελληνόφωνων Εβραίων, είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού μωσαϊκού των Ιωαννίνων και τη σημαντική συμβολή τους στη πολιτισμική ταυτότητας της πρωτεύουσας της Ηπείρου.
Το ταξίδι των ντοκιμαντέρ του COSMOTE TV ΗISTORY HD συνεχίζεται με πρωταγωνιστή ένα σύγχρονο ήρωα, που κατάφερε να υπερνικήσει τους φόβους του. Το ντοκιμαντέρ «Άκρα» ακολουθεί το ταξίδι του αθλητή Σπύρου Χρυσικόπουλου, που το 2018 πέφτει στη θάλασσα, για να διανύσει μια απόσταση 140 χιλιομέτρων, νικώντας τους φόβους του. Μια ιστορία για τη δύναμη, το πάθος και το δύσκολο δρόμο προς το στόχο, μαζί με ένα ταξίδι στο βάθος του εαυτού σε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ.
Αν η ιστορία εξερευνά το χρόνο και τον τόπο, δε θα μπορούσαμε να μη κάνουμε στάση σε ένα τόπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, σχεδόν μυθικής επίδρασης στη φυσική και γεωγραφική μας ταυτότητα. Η σειρά «Οι Πρέσπες της Μνήμης» μας ταξιδεύει στην απόκρυφη γοητεία του τόπου, στον οποίο εκτυλίχθηκαν σπουδαία ιστορικά γεγονότα, που εξέθρεψε ο μύθος, η παράδοση και ο χρόνος, εδραιώνοντάς τα στο επίκεντρο και με πρωταγωνιστικό τρόπο στη βαλκανική μας ταυτότητα.
Και από τις Πρέσπες με ένα χαμόγελο η σειρά «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», με 56 συμμετοχές σε ξένα και διεθνή Φεστιβάλ και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας η ταινία της Μαριάννας Οικονόμου προσγειώνεται στα εύφορα εδάφη του Θεσσαλικού κάμπου, για να αφηγηθεί μια ιστορία πίστης και αισιοδοξίας με ήρωες δύο ξαδέλφια, που ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις γιαγιάδες ενός σχεδόν ερημωμένου θεσσαλικού χωριού, για να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά, με «όπλο» ένα αρχαίο σπόρο ντομάτας και λίγη βοήθεια από… το Βάγκνερ. Η συνέχεια είναι συναρπαστική.
Και αν στα πέντε χρόνια παρουσίας του COSMOTE HISTORY HD μπορέσαμε και απολαύσαμε τις πρωτότυπες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αυτές σειρές, η συνέχεια προδιαγράφεται συναρπαστική, αφού στο πλαίσιο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το COSMOTE HISTORY HD έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο αφιέρωμα με θέμα τον αγώνα για την ελευθερία, το οποίο αποτελείται από 11 νέες πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές της COSMOTE TV, με τους τηλεθεατές να μπορέσουν να παρακολουθήσουν πάνω από 100 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος αφιερωμένου στην ελληνική Επανάσταση. Μάλιστα, οι πρεμιέρες ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD για την Ελληνική Επανάσταση θα διατεθούν ελεύθερα για όλους, μέσα από το κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.
Η χρονιά που έρχεται θα είναι όχι απλώς ενδιαφέρουσα, αλλά θα δώσει αφορμές να συζητήσουμε ξανά το παρελθόν μας, τη σύνδεση με το παρόν και την προοπτική του μέλλοντός μας.