Μάθε τι είναι ο μινιμαλισμός, πώς μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου αλλά και κάποια από τα πρώτα βήματα που μπορείς να κάνεις για να τον υιοθετήσεις ως τρόπο ζωής.
«Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν πολλά χρήματα που δεν έχουν, σε πράγματα που δεν χρειάζονται για να εντυπωσιάσουν ανθρώπους που δε συμπαθούν»,
Will Rogers.
Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν τον καταναλωτισμό, η έννοια του μέτρου φαίνεται πως έχει χαθεί.
Η απόκτηση νέων αντικειμένων έχει πια μετατραπεί σε εξάρτηση, σε μια ξέφρενη λύσσα, σε έναν τρόπο καταπολέμησης της μελαγχολίας του σύγχρονου ανθρώπου και σε μια προσπάθεια να μοιάσει στα πρότυπα πλούτου και glam που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.
Μια λύση σε αυτή την παθογένεια έρχεται να δώσει ο μινιμαλισμός.
Τι είναι όμως ο μινιμαλισμός;
“Ο μινιμαλισμός είναι το να αισθάνεσαι αυτάρκης με λιγότερα υλικά αντικείμενα, να ζεις μόνο με τα απαραίτητα, απομακρύνοντας κάθε τι περιττό, κάθε τι που δεν προσθέτει αξία στη ζωή σου.
Μινιμαλισμός δεν είναι το να ζεις σε ένα άδειο σπίτι ή να κατέχεις ένα συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων, αλλά να βρεις τι προσθέτει αξία στη ζωή σου και να απομακρύνεις το επιπλέον, την ακαταστασία σε όλα τα επίπεδα ( υλικό, πνευματικό, συναισθηματικό) αντικαθιστώντας τη με εσωτερική ηρεμία, ελευθερία και ικανοποίηση με αυτά που έχεις.
Αν σου ακούγεται σαν κάτι που θα ήθελες να δοκιμάσεις, σου ετοιμάσαμε ένα οδηγό για να σε βοηθήσει να κάνεις τα πρώτα σου βήματα!
1. Βρες το κίνητρο σου.
Κάνε την έρευνά σου, σκέψου τι σημαίνει «λιγότερο» για σένα και για ποιο λόγο θέλεις να υιοθετήσεις έναν ποιο μινιμαλιστικό τρόπο ζωής.
Θες να αποταμιεύσεις ; Αποφάσισες να επενδύεις σε εμπειρίες και όχι σε υλικά αγαθά; Θες περισσότερο ελεύθερο χώρο στο σπίτι σου; Σου φαίνεται δελεαστική η ηρεμία και η διαύγεια που προσφέρει η απομάκρυνση οτιδήποτε περιττού και χωρίς αξία; Μετακομίζεις συχνά και θες να περιορίσεις τον όγκο των αντικειμένων που πρέπει να πακετάρεις; Μήπως σου φαίνεται εξαντλητική η συνεχής ακαταστασία και ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσεις στη συντήρηση και την καθαριότητα όλων αυτών των αντικειμένων που έχεις στην κατοχή σου; Ή μήπως οι λόγοι είναι για σένα περιβαλλοντικοί; Θες να περιορίσεις τα σκουπίδια που παράγεις και να μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα στον πλανήτη;
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο κάποιες από τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ο μινιμαλισμός. Όταν αποφασίσεις ποιο είναι το ισχυρότερο κίνητρο για σένα, σημείωσέ το για να σου δίνει έμπνευση και να σε βοηθήσει να βγεις από το φαύλο κύκλο του καταναλωτισμού.
2. Ξεκίνα σιγά σιγά και θέσε ρεαλιστικούς στόχους.
O μινιμαλισμός, όπως ήδη αναφέραμε, είναι ένας τρόπος ζωής και όπως οποιαδήποτε τόσο ριζική αλλαγή, χρειάζεται χρόνο. Το να θες να ξεφορτωθείς τα πάντα μέσα σε μια μέρα, είναι ανέφικτο. Γι’ αυτό, ξεκίνα από τα πιο μικρά, όπως για παράδειγμα με το πορτοφόλι σου, αδειάζοντας όλες τις αποδείξεις και τις κάρτες συνδρομών που δε χρησιμοποιείς ποτέ.
Συνέχισε την εκκαθάριση με ένα δωμάτιο τη φορά. Βρες μια ελεύθερη μέρα, προμηθεύσου με κούτες και σακούλες, βάλε την αγαπημένη σου μουσική και άρχισε να ξεφορτώνεσαι κάθε αντικείμενο που δεν έχει κάποια αξία ή χρηστικότητα.
Για παράδειγμα,
- παλιά περιοδικά και εφημερίδες ή διακοσμητικά που σου έφεραν δώρο και δε σου αρέσουν από το σαλόνι σου,
- ληγμένα προϊόντα ομορφιάς και άδειες συσκευασίες από το μπάνιο σου,
- μαγνητάκια και gadgets που δε χρησιμοποιείς ποτέ από την κουζίνα σου (ποιος χρειάζεται ειδικό κόφτη μήλου όταν ένα καλό μαχαίρι κάνει ακριβώς την ιδιά δουλειά; )
3. Βρες ένα σύστημα που λειτουργεί για εσένα.
Πολλοί μινιμαλιστές μιλάνε για τον «one-year rule», σύμφωνα με τον οποίο εάν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι για ένα χρόνο, κατά πάσα πιθανότητα δε θα το χρησιμοποιήσεις ποτέ.
Σύμφωνα με άλλους, μια χρήσιμη σκέψη είναι να κρατάς οτιδήποτε είναι «όμορφο ή χρηστικό» και να ξεφορτώνεσαι οτιδήποτε άλλο.
Για κάποιους λειτουργεί το να εστιάζουν σε ένα σημείο τη φορά, ενώ για κάποιους άλλους να αδειάζουν όλο το δωμάτιο δημιουργώντας μια στοίβα πραγμάτων, ώστε να έχουν ισχυρότερο κίνητρο να τελειώσουν το ξεκαθάρισμα και να μην τα παρατήσουν στη μέση.
Τέλος, θα μπορούσες να φτιάξεις ταμπέλες, η καθεμία από τις οποίες θα αντιπροσωπεύει το πού θα καταλήξουν τα αντικείμενα που ξεφορτώνεσαι. Για παράδειγμα, μία θα αφορά αυτά που θα κρατήσεις, άλλη αυτά που θα δωρίσεις, άλλη αυτά που θα ανακυκλώσεις και μια τελευταία αυτά που θα καταλήξουν στα σκουπίδια.
Να θυμάσαι ότι σκοπός σου δεν θα πρέπει είναι να πετάξεις τα πάντα. Το να καταλήξει κάτι στα σκουπίδια θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, εφόσον κάτι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί με κανέναν άλλον τρόπο και από κανέναν άλλον άνθρωπο.
TIP: Άφησε τα αντικείμενα με συναισθηματική αξία για το τέλος ώστε να έχεις εξοικειωθεί με την ιδέα του αποχωρισμού και να έχεις στέρεα κριτήρια όσον αφορά το τι μένει και το τι φεύγει.
4. Capsule Wardrobe.
Μην κρατάς ρούχα που δε σε κάνουν να νιώθεις άνετα ή που δεν εφαρμόζουν σωστά.
Ρώτησε τον εαυτό σου:
- Μου κάνει;
- Το φόρεσα τους προηγούμενους 6 μήνες;
- Είναι σε καλή κατάσταση;
- Το κρατάω για μένα ή για τον ιδεατό εαυτό μου; Για παράδειγμα, γιατί να κρατάς 5 ζευγάρια ψηλοτάκουνα παπούτσια όταν δε σε βολεύουν και ξέρεις πως θα τα φορέσεις μια φορά το χρόνο;
Δημιούργησε μια capsule wardrobe που θα αποτελείται από ρούχα που ταιριάζουν ανεξαρτήτως συνδυασμού και που θα σου αρέσουν όλα εξίσου. Έτσι, κάθε μέρα θα φοράς τα αγαπημένα σου ρούχα.
Άρχισε να επενδύεις σε ποιοτικά ρούχα που θα κρατήσουν για χρόνια αντί να αγοράζεις πολλά, χαμηλής ποιότητας κομμάτια που θα χρειάζονται αντικατάσταση σε λίγους μήνες και τα οποία όχι μόνο δημιουργούν ακαταστασία στη ντουλάπα σου αλλά μακροπρόθεσμα κάνουν κακό στο πορτοφόλι σου αλλά και στο περιβάλλον.
5. Αντικατάστησε, μην προσθέτεις.
Προσπάθησε να εφαρμόσεις αυτόν τον κανόνα για να ελέγξεις τις μελλοντικές σου αγορές. Για να έρθει ένα καινούριο αντικείμενο στο σπίτι σου, θα πρέπει να φύγει ένα παλιό. Έτσι, θα μένεις με σχεδόν τον ίδιο όγκο αντικειμένων αποφεύγοντας τη δημιουργία χάους.
Πριν κάνεις κάποια αγορά, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί αν όντως χρειάζεται /επιθυμεί το αντικείμενο ή αν είναι άλλη μια παρορμητική αγορά.
6.Σχεδίασε τα γεύματά σου.
Ρίξε μια ματιά στο ψυγείο σου και προσπάθησε να σκεφτείς ένα εβδομαδιαίο πλάνο συνταγών που να αξιοποιεί τα υλικά που ήδη έχει μέσα. Φτιάξε μια λίστα με οτιδήποτε επιπλέον χρειάζεται να προμηθευτείς από τα καταστήματα τροφίμων, μένοντας αποκλειστικά σε αυτή τη λίστα και χωρίς να παρασύρεσαι από προωθητικές ενέργειες και προσφορές που τελικά σε οδηγούν στο να αγοράζεις πράγματα που ή δε χρειάζεσαι ή δεν πρόκειται να καταναλώσεις πριν χαλάσουν.
Έτσι, θα αξιοποιείς όλα τα τρόφιμα που αγοράζεις χωρίς να τα αφήνεις στο ψυγείο να χαλάνε έως ότου τελικά καταλήξουν στα σκουπίδια.
7. Άρχισε να επενδύεις σε εμπειρίες.
Επαναπροσδιόρισε τις καταναλωτικές σου συνήθειες και αναρωτήσου πού, τελικά, θέλεις να καταλήξουν τα χρήματά σου.
Πολλοί άνθρωποι ωθούνται σε αγορές προκειμένου να θεραπεύσουν τη θλίψη τους ή να ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή τους όταν δεν αισθάνονται καλά. Πρόκειται όμως για έναν φαύλο κύκλο καθώς η χαρά όμως που ακολουθεί μια αγορά είναι, τις περισσότερες φορές, στιγμιαία ή εξασθενεί γρήγορα.
Αντίθετα, στιγμές όπως ένα ταξίδι ή μια δραστηριότητα με τους αγαπημένους σου σε γεμίζουν νέες εμπειρίες και αναμνήσεις και σε βοηθούν να δημιουργείς πιο αληθινές και ουσιαστικές σχέσεις.
Ακόμα και η επένδυση σε ένα χόμπι ή σεμινάρια που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς σα χαρακτήρας ή σαν επαγγελματίας, σε βοηθούν να θέσεις και να πετύχεις ουσιαστικούς και σημαντικούς στόχους που στο τέλος της ημέρας έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε υλικό αγαθό.
8. Ψηφιακός εκκαθαρισμός.
Διέγραψε όλες τις εφαρμογές που έχεις κατεβάσει και τελικά δε χρησιμοποίησες ποτέ, κρατώντας μόνο τις χρήσιμες, ή όλες εκείνες τις κουνημένες φωτογραφίες που καταλήγουν απλά να πιάνουν χώρο στο κινητό και τον υπολογιστή σου σου και κράτα μόνο τις καλές.
Κάνε έναν εκκαθαρισμό στο mail σου και κράτα μόνο τα σημαντικά κάνοντας απεγγραφή από λίστες newsletter που στέλνουν μηνύματα τα οποία δεν ανοίγεις ποτέ ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν χάος στα εισερχόμενά σου.
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν στην υιοθέτηση ενός πιο μινιμαλιστικού τρόπου ζωής.
Να θυμάσαι όμως πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο μινιμαλισμός δεν ταιριάζει σε όλους όπως δεν ταιριάζει και ο μαξιμαλισμός σε όλους. Μην κρίνεις τους γύρω σου αν επιλέξεις να αλλάξεις κάτι και αυτοί δεν μοιράζονται τον ενθουσιασμό σου.
Τα πράγματα είναι απλά πράγματα!
Ted talks για να παρακολουθήσεις και να εμπνευστείς:
The art of letting go – The Minimalists
A rich life with less stuff – The Minimalists
Is your stuff stopping you? – Elizabeth Dulemba