Συνταγές με μυρωδάτα υλικά για ξεχωριστά πιάτα προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαρτίου, στις 16:40.
Σάββατο 27 Μαρτίου
Μια πεντανόστιμη Σκοπελίτικη τυρόπιτα είναι το ορεκτικό στο σαββατιάτικο μενού. Πρώτο στάδιο για τον Άκη είναι να φτιάξει το ζυμάρι, χτυπώντας στον κάδο του μίξερ αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, νερό και χυμό λεμονιού. Το τυλίγει σε μεμβράνη και το μεταφέρει στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια, ετοιμάζει τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ φέτα σπασμένη, ρίγανη και πιπέρι. Για τη σύνθεση, βάζει αλεύρι και κορν φλάουρ σε ένα μπολ, χωρίζει τη ζύμη σε 5 κομμάτια και ανοίγει σε μακρόστενη λωρίδα με τη βοήθεια του αλευριού με το κορν φλάουρ.
Μοιράζει τη γέμιση κατά μήκος των φύλλων, απλώνει νερό στη μια πλευρά της ζύμης, ρολάρει και τυλίγει σε σαλιγκάρι. Τηγανίζει την κάθε πιτούλα μέσα σε ένα τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανό το φύλλο και να ψηθεί καλά.
Αφαιρεί σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρει με μέλι και θυμάρι.
Για κυρίως πιάτο, ο Άκης επιλέγει ένα πολύ ιδιαίτερο γεύμα, μια μακαρονάδα με τόνο στο φούρνο. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνει αλάτι, ζυμαρικά πεννάκι και βράζει για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, βάζει το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, προσθέτει θυμάρι και κάππαρη και σοτάρει.
Ρίχνει πικάντικο καπνιστό τόνο, πελτέ ντομάτας, ντομάτα κονκασέ, νερό από τα ζυμαρικά και ανακατεύει. Σουρώνει τα ζυμαρικά και τα βάζει στο τηγάνι. Προσθέτει γραβιέρα, πιπέρι και ανακατεύει. Μεταφέρει σε ταψί και απλώνει καλά.
Κόβει ντομάτες σε λεπτές φέτες και καλύπτει όλη την επιφάνεια του μείγματος. Πασπαλίζει με γραβιέρα, θυμάρι, λάδι από τον τόνο και ψήνει για 20 – 25 λεπτά. Αφήνει να κρυώσει και σερβίρει.
Ένα λεμονάτο επιδόρπιο, κορμό λεμονιού με τυρί κρέμα, σερβίρει ο Άκης, το οποίο θα κερδίσει όχι μόνο τους λάτρεις τους λεμονιού αλλά και όλους όσοι αναζητούν εκλεπτυσμένες γεύσεις στα γλυκά, χωρίς να στερούνται τη λαχταριστή τους υπόσταση.
Για το παντεσπάνι, στον κάδο του μίξερ βάζει αλεύρι, ζάχαρη άχνη, μπέικιν πάουντερ, 3 αβγά, αλάτι, εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα και χυμό λεμονιού, κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα.
Βάζει λαδόκολλα σε ένα ταψί, απλώνει βούτυρο, μεταφέρει το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και ψήνει για 10 λεπτά.
Αφαιρεί, αφήνει να κρυώσει καλά και στο μεταξύ ετοιμάζει τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ ζάχαρη άχνη, ξύσμα λεμονιού, εκχύλισμα βανίλιας και τυρί κρέμα.
Απλώνει την κρέμα σε όλη την επιφάνεια του παντεσπανιού και τυλίγει. Πασπαλίζει με ζάχαρη άχνη και σερβίρει.
Την Κυριακή 28 Μαρτίου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα επεισόδιο με ιδιαίτερες γεύσεις, που κάνουν τη διαφορά.
Κυριακή 28 Μαρτίου
Για πρώτο πιάτο προτείνει ένα wrap με μανιτάρια τεμπούρα. Η διαδικασία ξεκινάει με το τουρσί, οπότε ο Άκης βάζει σε μια κατσαρόλα ζάχαρη, ξίδι, κόλιανδρο, μπούκοβο, αλάτι και αφήνει να πάρει μια βράση. Κόβει μανιτάρια πλευρώτους σε μεγάλα κομμάτια, τα βάζει στην κατσαρόλα και ανακατεύει. Αφαιρεί από τη φωτιά, μεταφέρει σε ένα μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και βάζει στο ψυγείο για 6 – 8 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνει και αφήνει στην άκρη.
Για την τεμπούρα, σε ένα μπολ βάζει αλεύρι, κορν φλάουρ, αλάτι, σόδα και ανακατεύει μέχρι να γίνει χυλός. Πασπαλίζει κορν φλάουρ στα μανιτάρια και ανακατεύει. Βάζει τα μανιτάρια στο χυλό και τηγανίζει σε δόσεις σε ένα τηγάνι με σπορέλαιο, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα.
Στη συνέχεια, σε ένα μπολ βάζει ντοματίνια κομμένα στη μέση, φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, κόλιανδρο ψιλοκομμένο και σάλτσα σόγιας. Απλώνει πίτες στον πάγκο του και μοιράζει γιαούρτι, τα μανιτάρια, τη σάλσα με τα ντοματίνια και τυλίγει. Σερβίρει με φύλλα κόλιανδρου.
Για κυρίως γεύμα, ο Άκης μαγειρεύει ένα μεσογειακό και πεντανόστιμο φαγητό, κοτόπουλο καπρέζε. Αρχικά, βάζει κομμάτια από φιλέτο στήθος κοτόπουλου σε ένα μπολ, μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρει σε καυτή κατσαρόλα και σοτάρει για 3 – 4 λεπτά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρεί και στην ίδια κατσαρόλα βάζει ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σοτάρει για 2 – 3 λεπτά.
Κόβει ντοματίνια στη μέση, ψιλοκόβει βασιλικό και τα προσθέτει στην κατσαρόλα. Ρίχνει ζάχαρη, ντομάτα, ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύει. Προσθέτει το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και μεταφέρει στο φούρνο για 20 – 30 λεπτά. Όταν ψηθεί το φαγητό του, αφαιρεί, προσθέτει μοτσαρέλα σε κομμάτια και σερβίρει με πιπέρι, ελαιόλαδο, βασιλικό και κους κους.
Τέλος, για επιδόρπιο, ο Άκης επιλέγει μια συνταγή που εκτιμάται και αγαπιέται πολύ στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζοντας Αρμενοβίλ, ένα γλυκό ανάμεσα σε παγωτό και σε semifreddo.
Πρώτα φτιάχνει μπεζέδες, βάζοντας στον κάδο του μίξερ 60 γραμμάρια ασπράδια, αλάτι και σε δόσεις ζάχαρη μέχρι να σφίξει η μαρέγκα. Προσθέτει ζάχαρη άχνη και χτυπάει για λίγα δευτερόλεπτα. Μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, σχηματίζει 24 μαρέγκες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνει σε χαμηλή φωτιά για 1 – 1 ½ ώρα.
Στη συνέχεια, ετοιμάζει καραμελωμένα αμύγδαλα, βάζοντας σε ένα τηγάνι δόσεις από ζάχαρη μέχρι να λιώσει, ενώ στο τέλος βάζει μέσα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατεύει για να καλυφθούν τα αμύγδαλα από την καραμέλα και μεταφέρει σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Για την κρέμα του Αρμενοβίλ, βάζει κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και χτυπάει μέχρι να έχει μια σφιχτή σαντιγί. Στον ίδιο κάδο βάζει φυτική κρέμα, ζαχαρούχο γάλα και χτυπάει μέχρι να δέσει το μείγμα και να γίνει και αυτό σαντιγί.
Ανακατεύει τα δύο μείγματα και προχωράει στη σύνθεση του γλυκού. Σπάει με τα χέρια του 16 μαρέγκες, τις βάζει στο μείγμα, προσθέτει τα αμύγδαλα χοντροκομμένα, κουβερτούρα, ξύσμα από πορτοκάλι, βανίλια και ανακατεύει απαλά με μια μαρίζ.
Απλώνει μεμβράνη σε μια φόρμα, βάζει μέσα όλο το μείγμα και μεταφέρει στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά. Λιώνει κουβερτούρα σε μπεν μαρί και απλώνει πάνω από το παγωμένο γλυκό. Στολίζει με τις υπόλοιπες μαρέγκες και σερβίρει.
«Kitchen Lab», κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 16:40.