Μέσα από μια σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων οι συμμετέχοντες δημιουργούν το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο, για να συνυπάρχουν μαζί, φτιάχνοντας ένα κοινό διαδικτυακό σαλόνι.
Το Victoria Square Project προσκαλεί Αθηναίες και Αθηναίους στη δημιουργία της κοινότητας co–Living Room. Μέσα από ένα δίμηνο πρόγραμμα διαδικτυακών δραστηριοτήτων, από τις 12 Απριλίου έως τις 30 Μαΐου, με στόχο τη συγκρότηση της κοινότητας co-Living Room.
«Δικτυώνουμε τα καθιστικά μας, φτιάχνουμε ένα κοινό τόπο ανταλλαγής ιδεών, ελεύθερης έκφρασης και ψυχαγωγίας για όλους και όλες χωρίς διακρίσεις.»
Το co-Living Room υλοποιείται στο πλαίσιο του co-Athens και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Victoria Square Project με πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του Δήμου Αθηναίων «Curing The Limbo».
Η προσέγγιση μια διαδικτυακής κοινότητας του καθιστικού προέκυψε ύστερα από προβληματισμό γύρω από την ιδέα του συν-υπάρχειν. Ενισχύθηκε από την ανάγκη όλων για κοινωνικοποίηση λόγω της μακράς απομόνωσης. Οι Αθηναίοι καλούνται να δημιουργήσουν μια κοινότητα, σχέσεις, αντικείμενα και στιγμές μέσα από τα καθιστικό τους.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου τα μέλη της κοινότητας θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν ένα διάλογο γύρω από την τέχνη και το σχεδιασμό μέσα από δωρεάν εργαστήρια και συναντήσεις. Τα εργαστήρια είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της κοινότητας του co-Living Room, καθώς φιλοδοξία του Victoria Square Project είναι να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει την κοινότητα και μετά το πέρας του πρώτου κύκλου εργαστηρίων.
Το πρόγραμμα των εργαστηρίων
Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τρία εργαστήρια παραγωγής γλυπτικών αντικειμένων, που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση ηλεκτρονικά, μαθήματα Αfrofitness, ένα πρόγραμμα γυμναστικής και ανοιχτές συζητήσεις. Μέσα από μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων, οι συμμετέχοντες δημιουργούν το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο, για να συνυπάρχουν μαζί, φτιάχνοντας ένα κοινό διαδικτυακό σαλόνι.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων σχεδιασμού η κοινότητα δημιουργεί θραύσματα/ αντικείμενα μιας συλλογικής ταυτότητας, μέσα από τα οποία συνδέεται και ενσωματώνει στις καθημερινές της πρακτικές τα αποτελέσματα της συλλογικής δημιουργίας της. Παράλληλα με τα εργαστήρια, τα μέλη της κοινότητας οργανώνουν και συμμετέχουν σε διαδικτυακές συζητήσεις, που αφορούν την καθημερινότητά της, τις εμπειρίες και τις αναζητήσεις της. Αναζητούνται τα στοιχεία εκείνα, που ενοποιούν την κοινότητα σε ένα σύνολο και αναδεικνύουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά των πολλαπλών ταυτοτήτων της.
Δηλώσεις συμμετοχής
Τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα ή όλα τα εργαστήρια μέσω της παρακάτω φόρμας και στη συνέχεια θα τους μοιραστεί πληροφοριακό υλικό καθώς και τα υλικά του εργαστηρίου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά στα ελληνικά, με δυνατότητα παράλληλης μετάφρασης στα αγγλικά.
Ειδικά για το εργαστήριο «Το Φωτιστικό» την 1η Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μια δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα του εικαστικού φωτισμού και θα δοθούν διευκρινίσεις για το συλλογικό έργο, που θα παραχθεί από τους συμμετέχοντες.
Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα: forms.gle/mJGU7GYA97dZ23r78. Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής των εργαστηρίων.
Περιγραφές εργαστηρίων
«Το Φωτιστικό» | Εργαστήριο εικαστικού φωτισμού
Η ομάδα εικαστικού φωτισμού Before light, με πολύχρονη εμπειρία σε αστικές εγκαταστάσεις, παρουσιάζει τα διαφορετικά στάδια σχεδιασμού μιας συμμετοχικής φωτιστικής παρέμβασης. Η ομάδα Before light, μαζί με τη σχεδιάστρια φωτισμού Δήμητρα Αλουτζανίδου, η οποία θα σχεδιάσει το module και την τελική παρέμβαση, προσκαλούν τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν το δικό τους φωτιστικό αντικείμενο, περνώντας από τα στάδια της ιδέας, του σχεδιασμού, του πειραματισμού και της κατασκευής. Κατά την ολοκλήρωση του διήμερου εργαστηρίου, θα συλλεχθούν τα τελικά έργα και θα συντεθούν με διάταξη τέτοια, ώστε να δημιουργήσουν το κεντρικό φωτιστικό του καθιστικού του Victoria Square Project.
Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 30
Τμήματα: 2
Συναντήσεις: 2 ανά τμήμα
Διάρκεια: 4 ώρες τα εργαστήρια του Σαββάτου & 3 ώρες της Κυριακής
«Η Κούπα» | Εργαστήριο κεραμικής
Βασική διαδικασία γύρω από την οποία πλαισιώνεται το καθιστικό είναι η χαλαρή κοινωνικοποίηση μέσω του «να πιούμε μαζί τον καφέ/ τσάι μας». Το εργαστήριο κεραμικής έρχεται να επικεντρωθεί στη διαδικασία πλάσης ενός καθημερινού αντικειμένου (μιας κούπας), η οποία θα φέρει στοιχεία των συμμετεχόντων και θα αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία της ταυτότητας του σερβίτσιου του Victoria Square Project. Μέσα από τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες/ -ουσες θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη της κεραμικής, θα πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές για τη δημιουργία μιας κεραμικής κούπας στα πλαίσια μιας κοινής γλώσσας. Στο τέλος, ο κάθε ένας θα λάβει πίσω την κούπα του στην τελική μορφή της και με άξονα την αισθητική αυτών των αποτελεσμάτων, θα δημιουργηθούν επιπλέον αντίγραφα για το καθιστικό του VSP.
Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 30
Τμήματα: 2
Συναντήσεις: 2 ανά τμήμα
Διάρκεια: 1,5 ώρα / συνάντηση
«Το Παραβάν» | Εργαστήριο εργόχειρου
Η κοινότητα της γειτονιάς της Βικτώριας θα ενωθεί δια του διαχωρισμού. Το εργαστήριο θα οδηγηθεί στη δημιουργία ενός συλλογικού γλυπτικού έργου – παραβάν, μέσω ατομικών εκφράσεων για τις έννοιες του ταξιδιού, της μετακίνησης, της διαδρομής, του ίχνους και της μετάβασης. Το «παραβάν» θα είναι ένα προϊόν, που θα εγκολπώνει τεχνικές κεντήματος και ραπτικής, εκ των οποίων θα προκύψουν ελεύθερα μοτίβα, όγκοι και σχέδια, μια πολυεπίπεδη και ανάγλυφη επιφάνεια. Ο κάθε συμμετέχων – ουσα του εργαστηρίου θα ιχνηλατήσει με νήματα το δικό του ταξίδι αρμονικά μπλεγμένο με αυτό του διπλανού του. Με το πέρας τους, τα ξεχωριστά ατομικά έργα συλλέγονται και συντίθενται ώστε το «παραβάν», που θα πλαισιώσει το καθιστικό του Victoria Square Project, να φτάσει στη τελική μορφή του.
Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 30
Τμήματα: 2
Συναντήσεις: 2 ανά τμήμα
Διάρκεια: 1,5 ώρες / συνάντηση
«Afro Fitness» | Μαθήματα αφρικάνικου χορού
To «Afro Fitness» είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής, που συνδυάζει παραδοσιακές αφρικανικές χορευτικές κινήσεις έντασης και διάρκειας με σύγχρονες χορευτικές κινήσεις. Το μάθημα γίνεται ενσωματώνοντας το Αfro Βeat στυλ στην κινησιολογική έκφραση και κατ’ αυτό τον τρόπο οι συμμετέχοντες συνδέονται με τον ρυθμό. Το Afro Beat είναι ένα ύφος χορού, που ήρθε στο προσκήνιο τη δεκαετία του ‘70. Προέρχεται κατευθείαν από τους δημοφιλείς χορούς του δρόμου στην Αφρική, όπως το Kuduro, το Azonto, το Soukous και πολλά άλλα. Η τάξη απευθύνεται σε όλους (γυναίκες και άνδρες, ακόμη και εκείνους χωρίς προηγούμενη χορευτική εμπειρία) που επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω τη χορευτική τους έκφραση, καθώς και σε όσους επιθυμούν μόνο να χαλαρώσουν ή να γνωρίσουν τον Αφρικάνικο πολιτισμό του μέσω του χορού και της μουσικής. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε άνετα ρούχα, μια μικρή πετσέτα και φυσικά νερό.
Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 30
Συναντήσεις: 8 / 2 την εβδομάδα
Διάρκεια: 1 ώρα
Συντελεστές εργαστηρίων
Συντονισμός
Νικόλας Κανάβαρης | Υπεύθυνος Καταγραφής και Αξιοποίησης Υλικού
Bijan Reisi Nafchi | Βοηθός Υλοποίησης Δράσης
Υλοποίηση
Beforelight | Εργαστήρια φωτισμού
Δήμητρα Αλουτζανίδου (Dimmer Lighting) | Εργαστήρια φωτισμού
Κωνσταντίνα Ντάλη | Εργαστήρια κεραμικής
Σεβαστιάνα Κωνστάκη | Εργαστήρια εργόχεριου
Μαρία Φωκά | Εργαστήρια εργόχειρου
Jessica Onyinyechi Anosike | AfriFitness
Γραφιστικός σχεδιασμός: Στέλιος Φραγκουλάκης
Λίγα λόγια για το Victoria Square Project
Το Victoria Square Project (VSP) είναι ένα εν εξελίξει κοινωνικό γλυπτό. Ιδρύθηκε το 2017 από τους Rick Lowe και Μαρία Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της documenta 14. Ένα έργο σύγχρονης τέχνης και ταυτόχρονα χώρος αναφοράς για τη γειτονιά, το Victoria Square Project αποκτά αξία και νόημα από την αστική ανάπτυξη της γειτονιάς της Βικτώριας. Σήμερα λειτουργεί ως καλλιτεχνικός χώρος σύγχρονης τέχνης, καλλιτεχνικής έμπνευσης και ενδυνάμωσης των κατοίκων της γειτονιάς.