Oλοένα και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών στρέφουν το βλέμμα τους στις φυτικές πρώτες ύλες και μάχονται για μια βιομηχανία χωρίς πειραματόζωα.
“Vegan is the future” ακούμε να λέγεται πολύ συχνά και το μυαλό μας πηγαίνει άμεσα στην απουσία ζωικών πρωτεϊνών από τη διατροφή μας. Ωστόσο ο κόσμος της χορτοφαγίας έχει απλώσει τις ρίζες του και στην βιομηχανία της ομορφιάς και μελλοντικά αυτός ο τρόπος ζωής προβλέπεται να ανθίσει ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό τον λόγο πολλές εταιρείες καλλυντικών όπως η Urban Decay, η Kat Van D, η Hourglass, η The Body Shop, η Tarte, η Cosmetics, η e.l.f, NYX, καθώς και άλλες, φέρουν την πιστοποίηση της vegan και cruelty-free δραστηριότητάς τους. Τι ακριβώς είναι όμως τα vegan και τι, τα cruelty-free καλλυντικά.
Vegan καλλυντικά ονομάζονται αυτά που στα συστατικά τους δεν περιέχουν κανένα προϊόν η υποπροϊόν ζωικής προέλευσης όπως τα παρακάτω:
- μέλι ή κηρήθρα
- καρμίνη (φυσική κόκκινη χρωστική που παράγεται από το εκχύλισμα αποξηραμένων θηλυκών εντόμων του είδους dactylopius coccus casta.)
- κολλαγόνο ( ζωικής η θαλάσσιας προέλευσης, συνήθως από το δέρμα ψαριού)
- ελαστίνη ( εξάγεται από την αορτή των ζώων)
- ρετινόλη (κύρια πηγή βιταμίνης Α, συνήθως η προέλευση της είναι ζωική)
- κερατίνη(από τρίχωμα, οπλές, ράμφη, νύχια ζώων)
- Λανολίνη(ουσία όμοια με κερί που προκύπτει από τον βρασμό του μαλλιού του προβάτου ή της συμπίεσής του σε κυλίνδρους)
- Γουανίνη (λέπια ψαριού)
- Στέαρ\tallow ( Λίπος ζώου)
- κουαλίνη ( έλαιο από το λίπος του καρχαρία)
- άμπαρο ( από τις εκκρίσεις του λεπτού εντέρου της φάλαινας)
Άν και οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τις ιδιότητες των συστατικών αυτών, τα παραπλανητικά ονόματά τους δεν τις προϊδεάζουν για την προέλευσή τους. Συνεπώς vegan καλλυντικά είναι όσα δεν περιέχουν καμία από τις παραπάνω επιλογές και η προέλευσή τους είναι ξεκάθαρα φυτική.
Cruelty-free είναι τα καλλυντικά που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα στο τελικό τους στάδιο και πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Εξάλλου σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύεται τα συστατικά, που προορίζονται για τη δημιουργία καλλυντικών, να δοκιμάζονται στα ζώα. Εντούτοις, όταν κάποια από τα επιμέρους συστατικά δεν αφορούν αποκλειστικά σε καλλυντικά αλλά έχουν και μια δευτερεύουσα χρήση (π.χ φαρμακευτική) επιτρέπεται να δοκιμαστούν σε ζώα. Αφορμώμενες από το γεγονός αυτό κάποιες εταιρείες καλλυντικών αυτοαποκαλούνται cruently-free παρ’ όλο που κάποια συστατικά υπόκεινται σε απαιτήσεις δοκιμών με τη δικαιολογία μιας κάποιας άλλης χρήσης. Κάπου εδώ έρχεται η Leaping Bunny, εταιρεία που αγωνίζεται για την κατάργηση πειραμάτων σε ζώα. Η πιστοποίηση της Leaping Bunny επιβεβαιώνει την ολοκληρωτική δέσμευση μιας εταιρείας να μην επιτρέπει την διεξαγωγή πειραμάτων για οποιονδήποτε λόγο.
Το ενδιαφέρον σ΄αυτή την υπόθεση είναι πως ένα vegan προϊόν δεν είναι απαραίτητα cruelty-free αλλά ούτε και το αντίστροφο. Έτσι λοιπόν είναι προτιμότερο να επιλέγουμε καλλυντικά που είναι vegan αλλά ταυτόχρονα και cruelty-free για τους εξής λόγους:
– Κυρίως για να μειώσουμε και να σταματήσουμε τον βασανισμό και την θανάτωση των ζώων. Εκατομμύρια ζώα θανατώνονται σε ετήσια βάση εξαιτίας των πειραμάτων, καθώς για οικονομικούς λόγους πολλές εταιρείες θέλουν να εισέλθουν στην αγορά της Κίνας όπου τα πειράματα δεν απαγορεύονται αλλά επιβάλλονται ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του τελικού προϊόντος.
-Είναι φιλικά προς την επιδερμίδα μας. Δεν αποκλείουμε το γεγονός ότι πολλά vegan καλλυντικά περιέχουν χημικές ουσίες. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να διαβάζουμε πολύ καλά τα συστατικά πριν κάνουμε την επιλογή μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επωφεληθούμε από τα φυσικά και βιολογικά συστατικά τους αφού είναι ήπια για το δέρμα και γίνονται εξαιρετική επιλογή για άτομα με χρόνιες δερματικές παθήσεις.
– Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, οργανικά συστατικά και εκχυλίσματα από βότανα.
Σίγουρα όλοι λίγο η πολύ θα μπορούσαμε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας ώστε να σταματήσει η βάναυση συμπεριφορά προς τα ζώα για χάρη της ομορφιάς . Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε εταιρείες καλλυντικών που είναι vegan και cruelty-free. Επιπλέον να κάνουμε το πιο απλό,που είναι να αγοράζουμε μόνο τα απαραίτητα. Όσο λιγότερα αγοράζουμε τόσο λιγότερα θα παράγουνε. Επιπλέον μικρότερος θα είναι και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες καλλυντικών για το ποιά θα βγάλει το καλύτερο καινοτόμο προϊόν. Έτσι θα αρκούνται μόνο στα ήδη δοκιμασμένα συστατικά, που είναι παρα πολλά. Τέλος αν υπάρχει όρεξη και χρόνος τί καλύτερο από το να φτιάξουμε τα δικά μας φυτικά προϊόντα περιποίησης χωρίς ιδιαίτερους πειραματισμούς, με απλά αγνά σπιτικά υλικά. Σε περίπτωση φόβου αλλεργικών αντιδράσεων στο πρόσωπο είναι καλύτερο να περιοριστούμε στο σώμα.