Η ελιά πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και όχι τυχαία, αφού έχει σούπερ διατροφική αξία!
Οι ελιές, όπως και το ελαιόλαδο, ανήκουν στα λιπαρά. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και έτσι συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματος. Παράλληλα, έχουν αποδεδειγμένη καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ πολλοί θεωρούν την ελιά φάρμακο, αφού περιλαμβάνει πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη, ελευρωπαΐνη.
Οι ελιές και το ελαιόλαδο
Οι ελιές παρουσιάζουν κάποιες διαφορές από το ελαιόλαδο. Το καθαρό λάδι είναι 100% λίπος, ενώ οι ελιές περιέχουν και 80% νερό. Να σημειώσω ότι μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ισοδυναμεί με 15 ελιές!
Οι ελιές και το αλάτι
Οι ελιές είναι πολύ πλούσιες σε νάτριο, καθώς τόσο στο στάδιο της επεξεργασίας τους όσο και της αποθήκευσης τους χρησιμοποιείται άλμη! Επομένως, όσοι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή λαμβάνουν κορτιζόνη, χρειάζεται να είναι ιδιαίτεροι προσεχτικοί ως προς την κατανάλωση ελιών.
Μπορούμε να ξεπλύνουμε τις ελιές για να αφαιρέσουμε το αλάτι;
Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός προτείνει το ξαλμύρισμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Χαράζουμε τις ελιές καιτις αφήνουμε για κάποιες ώρες μέσα σε νερό, ώστε ένα μέρος του νατρίου να μεταφερθεί από τη σάρκα της ελιάς στο νερό. Έτσι, μειώνεται η τελική περιεκτικότητα των ελιών σε νάτριο και μπορούμε να τις καταναλώσουμε πιο άφοβα!
Τα είδη των ελιών στην χώρα μας
Μαύρες Ελιές
Η Ελλάδα έχει παράδοση στην καλλιέργεια της μαύρης ώριμης ελιάς. Οι κλασικές μαύρες ελιές είναι συνήθως οι λεγόμενες Άμφισσας, προέρχονται από την ποικιλία Κονσερβολιά και το μαύρο τους χρώμα οφείλεται στην φυσική ωρίμανση της ελιάς πάνω στο δέντρο, δηλαδή δεν προστίθεται τεχνητά. Επίσης, το ξεπίκρισμα γίνεται με φυσικό τρόπο.
Ελιές Καλαμών
Οι Ελιές Καλαμών είναι μία ποικιλία με τεράστιο ενδιαφέρον και παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού. Καλλιεργούνται στη Μεσσηνία και παρουσιάζουν πολλά κοινά στοιχεία με τις μαύρες ελιές. Μαυρίζουν και αυτές με φυσικό τρόπο πάνω στο δέντρο και δεν περιέχουν υπολείμματα χημικών ουσιών.
Ελιές Θρούμπες
Θρούμπες ονομάζονται οι ελιές που σταφιδιάζουν, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα και η ποικιλία με τις περισσότερες πολυφαινόλες. Αυτό το ωραίο φυσικό σταφίδιασμα οφείλεται σε έναν μύκητα, ο οποίος διασπά την ελαιοευρωπαΐνη, την ουσία που πικρίζει τις ελιές. Στις άλλες ποικιλίες η απομάκρυνση της ουσίας αυτής επιτυγχάνεται με την άλμη, εδώ γίνεται πάνω στο δέντρο. Για αυτό, οι θρούμπες είναι λίγο πιο πικρές από τις άλλες ποικιλίες. Ωστόσο, παραμένουν γευστικότατες!
Πράσινες ελιές
Κάποιες πράσινες ελιές προέρχονται από την ίδια ποικιλία που προέρχονται οι μαύρες ελιές, την Κονσερβολιά. Σε αυτήν την περίπτωση, η συγκομιδή γίνεται πριν προλάβει να μαυρίσει η ελιά. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, προκύπτουν από μία άλλη ποικιλία, την Γαϊδουροελιά, η οποία συναντάται στην Χαλκιδική. Οι πράσινες ελιές έχουν αρκετό αλάτι, οπότε τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που συνδέονται με το αλάτι, θα πρέπει να τις αποφεύγουν ή να μην ξεχνούν το ξαλμύρισμα.
Ελιές με….παραλλαγές!
Συχνές είναι οι πράσινες ελιές με πιπεριά ή αμύγδαλο! Εδώ, ο πυρήνας της ελιάς, το κουκούτσι, αφαιρείται και αντικαθίσταται. Αν και αυτό ανεβάζει τη θερμιδική αξία της ελιάς, μπορούμε άνετα να τις γευτούμε!
Ελιές σε ροδέλες και πάστα ελιάς
Παρόλο που εδώ χάνουμε κάποια θρεπτικά συστατικά, τα οφέλη για τον οργανισμό μας είναι και πάλι πολλά! Οι ελιές σε ροδέλες ταιριάζουν καταπληκτικά σε σαλάτα, ενώ η πάστα ελιάς μπορεί να εκτοξεύσει γευστικά ένα σάντουιτς.
Μπορούμε να τρώμε όσες ελιές θέλουμε;
Όχι. Οι ελιές ανήκουν σε αυτό που λέμε προστιθέμενα έλαια, δηλαδή λίπος. Βέβαια εκτός από λίπος, περιέχουν και νερό. Ιδανικά καλό είναι να καταναλώνουμε 4-5 ελιές ημερησίως. Να αναφέρουμε εδώ ότι τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς, τα προσλαμβάνουμε και από το λάδι, το ταχίνι, τους ξηρούς καρπούς!
Ας εντάξουμε, λοιπόν, στην διατροφή μας τις ελιές -όσοι δεν το έχουμε ήδη κάνει-, και μόνο κερδισμένοι θα βγούμε!