Συνταγές με παραδοσιακό αέρα, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Απριλίου, στις 16:40.
Μια κοκκινιστή μαγειρίτσα, ένα πιάτο πολύ χαρακτηριστικό της εποχής αφού είθισται να είναι το πρώτο γεύμα που καταναλώνουμε μετά την Ανάσταση, ανοίγει το σαββατιάτικο μενού.
Ξεκινάει βράζοντας αρνίσια συκωταριά, μαζί με αλάτι, φύλλα δάφνης και κόκκους πιπεριού, σουρώνει και αφήνει στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βάζει ελαιόλαδο, φρέσκα κρεμμυδάκια, ένα κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, 4 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες και σοτάρει. Κόβει τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζει στην κατσαρόλα και σοτάρει. Προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πελτέ ντομάτας, ανακατεύει, βάζει ζάχαρη, ντομάτα κονκασέ, νερό, κανέλα, μπαχάρια και βράζει σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνει μαρούλι σε κομμάτια και άνηθο ψιλοκομμένο και βράζει για άλλα 10 λεπτά. Τέλος, αφαιρεί από τη φωτιά, ρίχνει χυμό λεμονιού και σερβίρει με άνηθο, ξύσμα και φέτες λεμονιού και πιπέρι.
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει μπούτι γεμιστό στο φούρνο.
Πρώτα αφαιρεί το κόκκαλο από ένα αρνίσιο μπούτι, χαράζει την εσωτερική πλευρά χιαστί και απλώνει νοστιμιά, μουστάρδα, κεφαλοτύρι και ξύσμα λεμονιού.
Κατόπιν, τυλίγει σε ρολό, δένει με σπάγγο, κάνει μικρές τρύπες στην εξωτερική επιφάνεια του ρολού, βάζει φέτες σκόρδου, απλώνει ξανά νοστιμιά, μουστάρδα και ελαιόλαδο. Σε λαδόκολλα με αλουμινόχαρτο βάζει σκόρδο, δεντρολίβανο και το αρνάκι, τυλίγει καλά, μεταφέρει σε ταψί με σχάρα και ψήνει για συνολικά 3 ώρες.
Για τη γαρνιτούρα, σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά, σπάει με τα χέρια πατάτες baby βρασμένες, ελαιόλαδο και σοτάρει. Σε γουδί βάζει ελαιόλαδο, σκόρδο, νοστιμιά, χυμό λεμονιού και ανακατεύει. Σβήνει το τηγάνι με το μείγμα, βάζει ρίγανη, ανακατεύει, αφαιρεί από τη φωτιά και σερβίρει με φέτες λεμονιού και δεντρολίβανο.
Με μια γλυκιά τυρόπιτα για επιδόρπιο ολοκληρώνεται το γεύμα της ημέρας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ξεκινάει με τη γέμιση. Ο Άκης βάζει σε ένα μπολ 5 αβγά, ζάχαρη, κανέλα, ανθότυρο, τυρί κρέμα και ανακατεύει καλά. Στη συνέχεια, σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνει ένα φύλλο κρούστας για γλυκά, ραντίζει με βούτυρο και καλύπτει με άλλο ένα φύλλο. Ραντίζει με βούτυρο και ακολουθεί την ίδια διαδικασία συνολικά για 7 φύλλα. Απλώνει τη γέμιση και καλύπτει με ένα φύλλο. Ραντίζει με βούτυρο και ακολουθεί την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρνάει τις άκρες προς τα μέσα και χαράζει σε 12 κομμάτια. Ψήνει, αφαιρεί, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με πιπέρι, μέλι και δυόσμο ή μέλι και κανέλα.
Την Κυριακή 25 Απριλίου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει το πιο Πασχαλινό επεισόδιο της χρονιάς με συνταγές που θα μας συντροφεύσουν στην πιο κατανυκτική περίοδο του χρόνου.
Μια σαλάτα με μαυρομάτικα και μελιτζάνες, πολύ θρεπτική, αφού συνδυάζει λαχανικά και όσπρια, είναι το πρώτο πιάτο της Κυριακής. Στην αρχή, κόβει μελιτζάνες κυδωνάτες, τις απλώνει σε ταψί, προσθέτει 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, ελαιόλαδο, νοστιμιά και ψήνει. Βράζει φασόλια μαυρομάτικα με 2 φύλλα δάφνης, σουρώνει και αφήνει να κρυώσουν. Για τη σύνθεση, σε ένα μπολ σερβιρίσματος βάζει τα φασόλια, τις μελιτζάνες, ντοματίνια κομμένα στη μέση, μια πιπεριά Φλωρίνης σε λεπτές λωρίδες, και δυόσμο και βασιλικό ψιλοκομμένους. Παράλληλα, για το dressing, σε ένα γουδί βάζει μια σκελίδα σκόρδο σε φέτες , χτυπάει, προσθέτει νοστιμιά, ταχίνι, χυμό από ένα λεμόνι, κύμινο και ανακατεύει. Περιχύνει τη σαλάτα του με το dressing, ανακατεύει και σερβίρει με ελαιόλαδο.
Μακαρονάδα με ρατατούι, δηλαδή με ένα τύπου ραγού λαχανικών που θα ανακατευτούν όλα μαζί με σπαγγέτι, είναι το κυρίως πιάτο. Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια, τις ψήνει, αφαιρεί από τον φούρνο και αφήνει στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι βάζει ελαιόλαδο και προσθέτει ένα καρότο και πολύχρωμες πιπεριές σε κυβάκια. Στο ίδιο τηγάνι, βάζει ξανά ελαιόλαδο και προσθέτει σέλερι, κρεμμύδι, πράσο, σοτάρει και προσθέτει σκόρδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Βάζει όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, προσθέτει πελτέ ντομάτας και ανακατεύει. Σβήνει με κόκκινο κρασί, προσθέτει ντομάτα κονκασέ, νερό, ανακατεύει και σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά. Βράζει σπαγγέτι, σουρώνει και μεταφέρει στο τηγάνι με τη σάλτσα. Βάζει βασιλικό ψιλοκομμένο, ανακατεύει και σερβίρει με βασιλικό, ελαιόλαδο, γραβιέρα και πιπέρι.
Για γλυκό, ο Άκης φτιάχνει ένα λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκι. Πρώτα, βάζει στον κάδο του μίξερ νερό, μαγιά, ανακατεύει και προσθέτει αλεύρι. Σε ένα τηγάνι αφήνει λίγο βούτυρο να λιώσει και μεταφέρει σε μπολ. Προσθέτει ξύσμα πορτοκαλιού, εκχύλισμα βανίλιας, μέλι, αβγά και αλάτι.
Σε γουδί βάζει μαχλέπι, μαστίχα, κάρδαμο, ζάχαρη και χτυπάει καλά. Τα μεταφέρει στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύει, μεταφέρει στον κάδο του μίξερ και χτυπάει με τον γάντζο.
Προσθέτει βούτυρο και συνεχίζει να χτυπάει μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Μεταφέρει σε λαδωμένο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί.
Χωρίζει τη ζύμη σε 3 κομμάτια, ανοίγει σε λωρίδες, ενώνει τις τρεις λωρίδες στη μια άκρη, κάνει πλεξούδα, ενώνει με την άλλη άκρη και κάνει κουλούρα.
Μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτει με πετσέτα και αφήνει να φουσκώσει. Τέλος, αλείφει με ένα ασπράδι, απλώνει αμύγδαλο φιλέ, ψήνει, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει.
«Kitchen Lab», κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 16:40.
Συνταγές με παραδοσιακό αέρα, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Απριλίου, στις 16:40.
Μια κοκκινιστή μαγειρίτσα, ένα πιάτο πολύ χαρακτηριστικό της εποχής αφού είθισται να είναι το πρώτο γεύμα που καταναλώνουμε μετά την Ανάσταση, ανοίγει το σαββατιάτικο μενού.
Ξεκινάει βράζοντας αρνίσια συκωταριά, μαζί με αλάτι, φύλλα δάφνης και κόκκους πιπεριού, σουρώνει και αφήνει στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βάζει ελαιόλαδο, φρέσκα κρεμμυδάκια, ένα κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, 4 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες και σοτάρει. Κόβει τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζει στην κατσαρόλα και σοτάρει. Προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πελτέ ντομάτας, ανακατεύει, βάζει ζάχαρη, ντομάτα κονκασέ, νερό, κανέλα, μπαχάρια και βράζει σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνει μαρούλι σε κομμάτια και άνηθο ψιλοκομμένο και βράζει για άλλα 10 λεπτά. Τέλος, αφαιρεί από τη φωτιά, ρίχνει χυμό λεμονιού και σερβίρει με άνηθο, ξύσμα και φέτες λεμονιού και πιπέρι.
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει μπούτι γεμιστό στο φούρνο.
Πρώτα αφαιρεί το κόκκαλο από ένα αρνίσιο μπούτι, χαράζει την εσωτερική πλευρά χιαστί και απλώνει νοστιμιά, μουστάρδα, κεφαλοτύρι και ξύσμα λεμονιού.
Κατόπιν, τυλίγει σε ρολό, δένει με σπάγγο, κάνει μικρές τρύπες στην εξωτερική επιφάνεια του ρολού, βάζει φέτες σκόρδου, απλώνει ξανά νοστιμιά, μουστάρδα και ελαιόλαδο. Σε λαδόκολλα με αλουμινόχαρτο βάζει σκόρδο, δεντρολίβανο και το αρνάκι, τυλίγει καλά, μεταφέρει σε ταψί με σχάρα και ψήνει για συνολικά 3 ώρες.
Για τη γαρνιτούρα, σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά, σπάει με τα χέρια πατάτες baby βρασμένες, ελαιόλαδο και σοτάρει. Σε γουδί βάζει ελαιόλαδο, σκόρδο, νοστιμιά, χυμό λεμονιού και ανακατεύει. Σβήνει το τηγάνι με το μείγμα, βάζει ρίγανη, ανακατεύει, αφαιρεί από τη φωτιά και σερβίρει με φέτες λεμονιού και δεντρολίβανο.
Με μια γλυκιά τυρόπιτα για επιδόρπιο ολοκληρώνεται το γεύμα της ημέρας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ξεκινάει με τη γέμιση. Ο Άκης βάζει σε ένα μπολ 5 αβγά, ζάχαρη, κανέλα, ανθότυρο, τυρί κρέμα και ανακατεύει καλά. Στη συνέχεια, σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνει ένα φύλλο κρούστας για γλυκά, ραντίζει με βούτυρο και καλύπτει με άλλο ένα φύλλο. Ραντίζει με βούτυρο και ακολουθεί την ίδια διαδικασία συνολικά για 7 φύλλα. Απλώνει τη γέμιση και καλύπτει με ένα φύλλο. Ραντίζει με βούτυρο και ακολουθεί την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρνάει τις άκρες προς τα μέσα και χαράζει σε 12 κομμάτια. Ψήνει, αφαιρεί, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με πιπέρι, μέλι και δυόσμο ή μέλι και κανέλα.
Την Κυριακή 25 Απριλίου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει το πιο Πασχαλινό επεισόδιο της χρονιάς με συνταγές που θα μας συντροφεύσουν στην πιο κατανυκτική περίοδο του χρόνου.
Μια σαλάτα με μαυρομάτικα και μελιτζάνες, πολύ θρεπτική, αφού συνδυάζει λαχανικά και όσπρια, είναι το πρώτο πιάτο της Κυριακής. Στην αρχή, κόβει μελιτζάνες κυδωνάτες, τις απλώνει σε ταψί, προσθέτει 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, ελαιόλαδο, νοστιμιά και ψήνει. Βράζει φασόλια μαυρομάτικα με 2 φύλλα δάφνης, σουρώνει και αφήνει να κρυώσουν. Για τη σύνθεση, σε ένα μπολ σερβιρίσματος βάζει τα φασόλια, τις μελιτζάνες, ντοματίνια κομμένα στη μέση, μια πιπεριά Φλωρίνης σε λεπτές λωρίδες, και δυόσμο και βασιλικό ψιλοκομμένους. Παράλληλα, για το dressing, σε ένα γουδί βάζει μια σκελίδα σκόρδο σε φέτες , χτυπάει, προσθέτει νοστιμιά, ταχίνι, χυμό από ένα λεμόνι, κύμινο και ανακατεύει. Περιχύνει τη σαλάτα του με το dressing, ανακατεύει και σερβίρει με ελαιόλαδο.
Μακαρονάδα με ρατατούι, δηλαδή με ένα τύπου ραγού λαχανικών που θα ανακατευτούν όλα μαζί με σπαγγέτι, είναι το κυρίως πιάτο. Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια, τις ψήνει, αφαιρεί από τον φούρνο και αφήνει στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι βάζει ελαιόλαδο και προσθέτει ένα καρότο και πολύχρωμες πιπεριές σε κυβάκια. Στο ίδιο τηγάνι, βάζει ξανά ελαιόλαδο και προσθέτει σέλερι, κρεμμύδι, πράσο, σοτάρει και προσθέτει σκόρδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Βάζει όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, προσθέτει πελτέ ντομάτας και ανακατεύει. Σβήνει με κόκκινο κρασί, προσθέτει ντομάτα κονκασέ, νερό, ανακατεύει και σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά. Βράζει σπαγγέτι, σουρώνει και μεταφέρει στο τηγάνι με τη σάλτσα. Βάζει βασιλικό ψιλοκομμένο, ανακατεύει και σερβίρει με βασιλικό, ελαιόλαδο, γραβιέρα και πιπέρι.
Για γλυκό, ο Άκης φτιάχνει ένα λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκι. Πρώτα, βάζει στον κάδο του μίξερ νερό, μαγιά, ανακατεύει και προσθέτει αλεύρι. Σε ένα τηγάνι αφήνει λίγο βούτυρο να λιώσει και μεταφέρει σε μπολ. Προσθέτει ξύσμα πορτοκαλιού, εκχύλισμα βανίλιας, μέλι, αβγά και αλάτι.
Σε γουδί βάζει μαχλέπι, μαστίχα, κάρδαμο, ζάχαρη και χτυπάει καλά. Τα μεταφέρει στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύει, μεταφέρει στον κάδο του μίξερ και χτυπάει με τον γάντζο.
Προσθέτει βούτυρο και συνεχίζει να χτυπάει μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Μεταφέρει σε λαδωμένο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί.
Χωρίζει τη ζύμη σε 3 κομμάτια, ανοίγει σε λωρίδες, ενώνει τις τρεις λωρίδες στη μια άκρη, κάνει πλεξούδα, ενώνει με την άλλη άκρη και κάνει κουλούρα.
Μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτει με πετσέτα και αφήνει να φουσκώσει. Τέλος, αλείφει με ένα ασπράδι, απλώνει αμύγδαλο φιλέ, ψήνει, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει.
«Kitchen Lab», κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 16:40.