Συνταγές με αέρα φίνο και ταξιδιάρικο προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Απριλίου, στις 16:40.
Σάββατο 3 Απριλίου
Και τα τρία πιάτα του μενού του Σαββάτου είναι φαγητά που τα συναντάμε στα πιο hot spots για brunch ή για φαγητό σε κάποιο ταξίδι σε μια Ευρωπαϊκή πόλη. Τώρα που τα ταξίδια μας έχουν λείψει πιο πολύ από ποτέ, μπορούμε να φέρουμε αέρα Ευρώπης στο σπίτι μας μέσα από το φαγητό.
Το σαββατιάτικο μενού ανοίγει με σπαράγγια με αβγά ποσέ και σάλτσα hollandaise, ένα πιάτο πολύ ιδιαίτερο, πολύ γκουρμέ, πολύ υγιεινό. Η διαδικασία ξεκινάει με τα σπαράγγια, από τα οποία ο Άκης κόβει το σκληρό σημείο στο κοτσάνι και τα μεταφέρει σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά, όπου βράζει για 3 – 5 λεπτά. Αφαιρεί με μια τρυπητή κουτάλα σε μπολ με κρύο νερό, μεταφέρει σε απορροφητικό χαρτί και αφήνει στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βάζει ξύδι και με μια κουτάλα δημιουργεί μια δίνη στο νερό. Ρίχνει δύο αβγά και βράζει για 4 – 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, ετοιμάζει την Hollandaise, λιώνοντας αρχικά βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει 2 κρόκους, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και χτυπάει να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτει αργά το καυτό βούτυρο και συνεχίζει να χτυπάει μέχρι να γίνει μια δεμένη σάλτσα.
Για το σερβίρισμα βάζει τα σπαράγγια σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και απλώνει λίγο λιωμένο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετεί από πάνω τα αβγά ποσέ και απλώνει την hollandaise. Βάζει πιπέρι, θυμάρι και σερβίρει.
Μακαρονάδα με παντζάρια και σάλτσα ροκφόρ ακολουθεί για το κυρίως γεύμα. Ξεκινάει κόβοντας τα παντζάρια σε κομμάτια και τα απλώνει σε ένα ταψί. Κόβει ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο σε κομμάτια, και τα βάζει στο ταψί. Ρίχνει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήνει για 20 – 30 λεπτά. Όσο ψήνονται τα παντζάρια, βράζει τα σπαγγέτι για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας και ετοιμάζει τη σάλτσα.
Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζει κρέμα γάλακτος, θυμάρι, ρίγανη και αφήνει να βράσει για 2 – 3 λεπτά και να συμπυκνωθεί. Προσθέτει ροκφόρ τριμμένο ή σε μικρά κομμάτια και ανακατεύει για 1 – 2 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Προσθέτει αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει.
Μεταφέρει τα σπαγγέτι, ανακατεύει καλά και αφαιρεί από τη φωτιά. Σερβίρει με τα λαχανικά από το ταψί, κομμάτια από το ροκφόρ, ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.
Για γλυκό, ο Άκης φτιάχνει ένα αγγλικό κέικ πάρα πολύ αφράτο, το Victoria Cake. Για τα παντεσπάνια, ο Άκης βάζει στον κάδο του μίξερ βούτυρο και ζάχαρη και χτυπάει με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4 – 5 λεπτά, να αφρατέψει το μείγμα. Βάζει λίγο αλεύρι και συνεχίζει να χτυπάει σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτει 5 αβγά και γάλα, ενώ παράλληλα σε ένα μπολ βάζει αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και ανακατεύει. Μεταφέρει το αλεύρι στο μίξερ, προσθέτει εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και χτυπάει για 10 δευτερόλεπτα.
Αφαιρεί τον κάδο από το μίξερ, ανακατεύει με μια μαρίζ, μοιράζει το μείγμα σε δύο φόρμες βουτυρωμένες και αλευρωμένες, ψήνει για 30 – 35 λεπτά, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσουν.
Για τη σύνθεση, βάζει το ένα παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνει μαρμελάδα φράουλα με άρωμα μπισκότο. Χτυπάει στο μίξερ φυτική κρέμα με ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί και μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Καλύπτει το παντεσπάνι με τη φυτική σαντιγί και τοποθετεί από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι. Πασπαλίζει με ζάχαρη άχνη και σερβίρει με σαντιγί και δυόσμο.
Κυριακή 4 Απριλίου
Την Κυριακή 4 Απριλίου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» με ανάλαφρη μορφή, αφού οι συνταγές που παρουσιάζονται είναι ντελικάτες, με ελαφριά και απαλή γεύση, που θα δώσουν άλλη αξία στο γεύμα σας.
Ξεκινάει με stir fry λαχανικών με καστανό ρύζι, ένα πιάτο πολύ ανάλαφρο, ιδανικό για πρώτο, αλλά και για κυρίως γεύμα, πολύ θρεπτικό, υγιεινό, ελαφρύ, light και vegan. Αρχικά βράζει καστανό ρύζι για πιλάφι, ενώ παράλληλα σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι σε κομμάτια και σοτάρει. Μόλις πάρει χρώμα μεταφέρει τα κομμάτια στην περιφέρεια του τηγανιού και συνεχίζει κόβοντας μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια και σοτάροντας τα, με ελαιόλαδο, στη μέση του τηγανιού. Στη συνέχεια, κάνει διαδοχικά το ίδιο με μανιτάρια shitake, ένα καρότο σε λεπτές λωρίδες και λίγα μικρά καλαμπόκια στη μέση. Ανακατεύει όλα τα λαχανικά μαζί και σοτάρει επιπλέον 3 – 4 λεπτά.
Σουρώνει το ρύζι, το βάζει στο τηγάνι, προσθέτει λίγο από το νερό που έβρασε το ρύζι και ανακατεύει. Σβήνει με σάλτσα σόγιας και προσθέτει sweet chili sauce, φιστικοβούτυρο, ανακατεύει καλά, αφαιρεί από τη φωτιά και βάζει σησαμέλαιο.Σε ένα τηγάνι ή μια φριτέζα βάζει σπορέλαιο, αφήνει να κάψει στους 190ο , βάζει noodles ρυζιού και αφήνει για 10 δευτερόλεπτα να φουσκώσουν. Αφαιρεί σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρει το stir fry με τα noodles, το πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και κόλιανδρο.
Για κυρίως γεύμα, συνεχίζοντας στο light στυλ του επεισοδίου, φτιάχνει ένα φαγητό αρκετά spicy, ένα κάρι τόνου. Η διαδικασία ξεκινάει με τον Άκη να βράζει πατάτες, αφού πρώτα τις κόψει σε λεπτές ροδέλες. Μετά από περίπου 15 λεπτά, σουρώνει τις πατάτες και τις βάζει σε ένα μπολ. Προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ξίδι και πιέζει με το ειδικό εργαλείο του πουρέ μέχρι να σπάσουν οι πατάτες.
Για το κάρι τόνου, σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα, σοτάρει, προσθέτει κουρκουμά, garam masala, κύμινο και σοτάρει για 1 λεπτό. Βάζει τζίντζερ τριμμένο, μια πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και συνεχίζει να σοτάρει. Σβήνει με σάλτσα ντομάτας, βάζει κρέμα καρύδας, ζωμό λαχανικών και ανακατεύει. Προσθέτει τόνο καπνιστό, ανακατεύει καλά, αφαιρεί από τη φωτιά και αφήνει στην άκρη.
Για το σερβίρισμα, σε τηγάνι ή σε φριτέζα με σπορέλαιο βάζει papadums για λίγα δευτερόλεπτα να φουσκώσουν και να γίνουν τραγανά, αφαιρεί σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρει το απίθανο κάρι τόνου του με τις πατάτες, κόλιανδρο, ελαιόλαδο, τα papadums, chutney μήλου και πιπεριά τσίλι.
Για γλυκό, ο Άκης φτιάχνει ένα cheesecake με φρούτα του δάσους, Πρώτα ετοιμάζει τη βάση του cheesecake, βάζοντας στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μπισκότα τύπου digestive και βούτυρο. Μεταφέρει το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση και πιέζει με τη βάση ενός ποτηριού. Αφήνει στην άκρη και ετοιμάζει την κρέμα, χτυπώντας στον κάδο του μίξερ τυρί κρέμα και ζάχαρη άχνη. Προσθέτει κρέμα γάλακτος, ξύσμα λεμονιού, βανίλια, χυμό λεμονιού και χτυπάει για λίγα δευτερόλεπτα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δέσει το μείγμα. Απλώνει πάνω από τη βάση και μεταφέρει στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες να σφίξει καλά. Απλώνει φρούτα του δάσους και σερβίρει με φύλλα δυόσμου.
«Kitchen Lab», κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 16:40.
Συνταγές με αέρα φίνο και ταξιδιάρικο προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Απριλίου, στις 16:40.
Σάββατο 3 Απριλίου
Και τα τρία πιάτα του μενού του Σαββάτου είναι φαγητά που τα συναντάμε στα πιο hot spots για brunch ή για φαγητό σε κάποιο ταξίδι σε μια Ευρωπαϊκή πόλη. Τώρα που τα ταξίδια μας έχουν λείψει πιο πολύ από ποτέ, μπορούμε να φέρουμε αέρα Ευρώπης στο σπίτι μας μέσα από το φαγητό.
Το σαββατιάτικο μενού ανοίγει με σπαράγγια με αβγά ποσέ και σάλτσα hollandaise, ένα πιάτο πολύ ιδιαίτερο, πολύ γκουρμέ, πολύ υγιεινό. Η διαδικασία ξεκινάει με τα σπαράγγια, από τα οποία ο Άκης κόβει το σκληρό σημείο στο κοτσάνι και τα μεταφέρει σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά, όπου βράζει για 3 – 5 λεπτά. Αφαιρεί με μια τρυπητή κουτάλα σε μπολ με κρύο νερό, μεταφέρει σε απορροφητικό χαρτί και αφήνει στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βάζει ξύδι και με μια κουτάλα δημιουργεί μια δίνη στο νερό. Ρίχνει δύο αβγά και βράζει για 4 – 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, ετοιμάζει την Hollandaise, λιώνοντας αρχικά βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει 2 κρόκους, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και χτυπάει να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτει αργά το καυτό βούτυρο και συνεχίζει να χτυπάει μέχρι να γίνει μια δεμένη σάλτσα.
Για το σερβίρισμα βάζει τα σπαράγγια σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και απλώνει λίγο λιωμένο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετεί από πάνω τα αβγά ποσέ και απλώνει την hollandaise. Βάζει πιπέρι, θυμάρι και σερβίρει.
Μακαρονάδα με παντζάρια και σάλτσα ροκφόρ ακολουθεί για το κυρίως γεύμα. Ξεκινάει κόβοντας τα παντζάρια σε κομμάτια και τα απλώνει σε ένα ταψί. Κόβει ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο σε κομμάτια, και τα βάζει στο ταψί. Ρίχνει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήνει για 20 – 30 λεπτά. Όσο ψήνονται τα παντζάρια, βράζει τα σπαγγέτι για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας και ετοιμάζει τη σάλτσα.
Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζει κρέμα γάλακτος, θυμάρι, ρίγανη και αφήνει να βράσει για 2 – 3 λεπτά και να συμπυκνωθεί. Προσθέτει ροκφόρ τριμμένο ή σε μικρά κομμάτια και ανακατεύει για 1 – 2 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Προσθέτει αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει.
Μεταφέρει τα σπαγγέτι, ανακατεύει καλά και αφαιρεί από τη φωτιά. Σερβίρει με τα λαχανικά από το ταψί, κομμάτια από το ροκφόρ, ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.
Για γλυκό, ο Άκης φτιάχνει ένα αγγλικό κέικ πάρα πολύ αφράτο, το Victoria Cake. Για τα παντεσπάνια, ο Άκης βάζει στον κάδο του μίξερ βούτυρο και ζάχαρη και χτυπάει με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4 – 5 λεπτά, να αφρατέψει το μείγμα. Βάζει λίγο αλεύρι και συνεχίζει να χτυπάει σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτει 5 αβγά και γάλα, ενώ παράλληλα σε ένα μπολ βάζει αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και ανακατεύει. Μεταφέρει το αλεύρι στο μίξερ, προσθέτει εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και χτυπάει για 10 δευτερόλεπτα.
Αφαιρεί τον κάδο από το μίξερ, ανακατεύει με μια μαρίζ, μοιράζει το μείγμα σε δύο φόρμες βουτυρωμένες και αλευρωμένες, ψήνει για 30 – 35 λεπτά, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσουν.
Για τη σύνθεση, βάζει το ένα παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνει μαρμελάδα φράουλα με άρωμα μπισκότο. Χτυπάει στο μίξερ φυτική κρέμα με ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί και μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Καλύπτει το παντεσπάνι με τη φυτική σαντιγί και τοποθετεί από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι. Πασπαλίζει με ζάχαρη άχνη και σερβίρει με σαντιγί και δυόσμο.
Κυριακή 4 Απριλίου
Την Κυριακή 4 Απριλίου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» με ανάλαφρη μορφή, αφού οι συνταγές που παρουσιάζονται είναι ντελικάτες, με ελαφριά και απαλή γεύση, που θα δώσουν άλλη αξία στο γεύμα σας.
Ξεκινάει με stir fry λαχανικών με καστανό ρύζι, ένα πιάτο πολύ ανάλαφρο, ιδανικό για πρώτο, αλλά και για κυρίως γεύμα, πολύ θρεπτικό, υγιεινό, ελαφρύ, light και vegan. Αρχικά βράζει καστανό ρύζι για πιλάφι, ενώ παράλληλα σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι σε κομμάτια και σοτάρει. Μόλις πάρει χρώμα μεταφέρει τα κομμάτια στην περιφέρεια του τηγανιού και συνεχίζει κόβοντας μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια και σοτάροντας τα, με ελαιόλαδο, στη μέση του τηγανιού. Στη συνέχεια, κάνει διαδοχικά το ίδιο με μανιτάρια shitake, ένα καρότο σε λεπτές λωρίδες και λίγα μικρά καλαμπόκια στη μέση. Ανακατεύει όλα τα λαχανικά μαζί και σοτάρει επιπλέον 3 – 4 λεπτά.
Σουρώνει το ρύζι, το βάζει στο τηγάνι, προσθέτει λίγο από το νερό που έβρασε το ρύζι και ανακατεύει. Σβήνει με σάλτσα σόγιας και προσθέτει sweet chili sauce, φιστικοβούτυρο, ανακατεύει καλά, αφαιρεί από τη φωτιά και βάζει σησαμέλαιο.Σε ένα τηγάνι ή μια φριτέζα βάζει σπορέλαιο, αφήνει να κάψει στους 190ο , βάζει noodles ρυζιού και αφήνει για 10 δευτερόλεπτα να φουσκώσουν. Αφαιρεί σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρει το stir fry με τα noodles, το πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και κόλιανδρο.
Για κυρίως γεύμα, συνεχίζοντας στο light στυλ του επεισοδίου, φτιάχνει ένα φαγητό αρκετά spicy, ένα κάρι τόνου. Η διαδικασία ξεκινάει με τον Άκη να βράζει πατάτες, αφού πρώτα τις κόψει σε λεπτές ροδέλες. Μετά από περίπου 15 λεπτά, σουρώνει τις πατάτες και τις βάζει σε ένα μπολ. Προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ξίδι και πιέζει με το ειδικό εργαλείο του πουρέ μέχρι να σπάσουν οι πατάτες.
Για το κάρι τόνου, σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα, σοτάρει, προσθέτει κουρκουμά, garam masala, κύμινο και σοτάρει για 1 λεπτό. Βάζει τζίντζερ τριμμένο, μια πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και συνεχίζει να σοτάρει. Σβήνει με σάλτσα ντομάτας, βάζει κρέμα καρύδας, ζωμό λαχανικών και ανακατεύει. Προσθέτει τόνο καπνιστό, ανακατεύει καλά, αφαιρεί από τη φωτιά και αφήνει στην άκρη.
Για το σερβίρισμα, σε τηγάνι ή σε φριτέζα με σπορέλαιο βάζει papadums για λίγα δευτερόλεπτα να φουσκώσουν και να γίνουν τραγανά, αφαιρεί σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρει το απίθανο κάρι τόνου του με τις πατάτες, κόλιανδρο, ελαιόλαδο, τα papadums, chutney μήλου και πιπεριά τσίλι.
Για γλυκό, ο Άκης φτιάχνει ένα cheesecake με φρούτα του δάσους, Πρώτα ετοιμάζει τη βάση του cheesecake, βάζοντας στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μπισκότα τύπου digestive και βούτυρο. Μεταφέρει το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση και πιέζει με τη βάση ενός ποτηριού. Αφήνει στην άκρη και ετοιμάζει την κρέμα, χτυπώντας στον κάδο του μίξερ τυρί κρέμα και ζάχαρη άχνη. Προσθέτει κρέμα γάλακτος, ξύσμα λεμονιού, βανίλια, χυμό λεμονιού και χτυπάει για λίγα δευτερόλεπτα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δέσει το μείγμα. Απλώνει πάνω από τη βάση και μεταφέρει στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες να σφίξει καλά. Απλώνει φρούτα του δάσους και σερβίρει με φύλλα δυόσμου.
«Kitchen Lab», κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 16:40.