Συνταγές που έχουν το λεγόμενο «twist» είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Απριλίου, στις 16:40.
Σάββατο 10 Απριλίου
Πρώτα φτιάχνει burrito με κοτόπουλο και πέστο. Η διαδικασία ξεκινάει με τον Άκη να κόβει φιλέτο στήθος κοτόπουλου σε λωρίδες. Ρίχνει ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, μεταφέρει σε καυτό τηγάνι και ψήνει μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνει με χυμό λάιμ, ψήνει για άλλο 1 λεπτό, αφαιρεί και αφήνει στην άκρη.
Για τη σάλτσα πέστο, σε γουδί βάζει σκόρδο, μαζί με κάσιους και χτυπάει. Προσθέτει φύλλα βασιλικού, ελαιόλαδο και χτυπάει ξανά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζει γραβιέρα, ανακατεύει, μεταφέρει τη σάλτσα στο τηγάνι με το κοτόπουλο και ανακατεύει. Για τη σύνθεση, μοιράζει γιαούρτι στις πίτες, βάζει το κοτόπουλο με το πέστο, 1 αβοκάντο σε φέτες, βασιλικό και τυλίγει. Σερβίρει με ρόκα και ελαιόλαδο.
Για κυρίως πιάτο, ανατρέπει την συνήθεια όλων να συνδέουμε την αγκινάρα σαν φαγητό με πιο παραδοσιακές συνταγές, όπως είναι οι αγκινάρες α λα πολίτα ή οι αγκινάρες με κρέας στην κατσαρόλα, και τις φτιάχνει με κάρυ. Αρχικά, σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο κομμένα σε κομμάτια και σοτάρει. Προσθέτει αγκινάρες, το άσπρο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρει ξανά. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκο βασιλικό, φρέσκο δυόσμο, κόλιανδρο, τζίντζερ σε φέτες, μια πιπεριά τσίλι, garam masala, αλάτι, πιπέρι και χτυπάει.
Σβήνει στο τηγάνι με κρέμα καρύδας, προσθέτει νερό, την πάστα κάρι και ανακατεύει. Βράζει για 20 – 30 λεπτά και σερβίρει με κόλιανδρο, λίγες φέτες πιπεριάς τσίλι, ρύζι μπασμάτι βρασμένο, λάιμ, chutney ντομάτας, γιαούρτι και papadums.
Για επιδόρπιο, ο Άκης δημιουργεί ένα κυριολεκτικό αυτή τη φορά twist, αφού φτιάχνει μια στριφτή σοκολατόπιτα με καραμέλα. Ξεκινάει βάζοντας σε ένα γουδί φιστίκια αλατισμένα, τα σπάει και τα μεταφέρει σε ένα μπολ. Στο ίδιο γουδί βάζει μπισκότα και τα σπάει. Τα μεταφέρει στο μπολ με τα φιστίκια, προσθέτει βούτυρο, 1 αβγό, βανίλια, αλάτι, μια κουβερτούρα καραμέλα σε κομμάτια και άλλη μια ψιλοκομμένη. Ανακατεύει και αφήνει στην άκρη.
Για τη σύνθεση, απλώνει 3 φύλλα κρούστας για γλυκά, ραντίζει με βούτυρο, πασπαλίζει με ζάχαρη και καλύπτει με άλλα τρία φύλλα. Ραντίζει με βούτυρο, ζάχαρη και καλύπτει ξανά με τρία φύλλα. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα, απλώνει τη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και τυλίγει σε ρολό. Στη, συνέχεια τυλίγει σε σαλιγκάρι και μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα. Ραντίζει με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζει με την υπόλοιπη ζάχαρη, ψήνει, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσει. Απλώνει σάλτσα καραμέλας και κουβερτούρα καραμέλα λιωμένη και σερβίρει με ζάχαρη άχνη.
Κυριακή 11 Απριλίου
Την Κυριακή 11 Απριλίου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα «πράσινο» επεισόδιο «Kitchen Lab».
Ξεκινάει με μια ανοιξιάτικη σαλάτα με κολοκυθάκια και τηγανητή φέτα. Αρχικά, κόβει τη φέτα σε λεπτά μπαστουνάκια και βυθίζει εναλλάξ σε αλεύρι, νερό, ξανά στο αλεύρι, ξανά στο νερό και τηγανίζει για 1 – 2 λεπτά σε τηγάνι ή φριτέζα με σπορέλαιο.
Για το dressing, σε μπολ βάζει μαρμελάδα φράουλα με μπισκότο, χυμό λεμονιού, ανακατεύει, προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει. Σε σχαροτήγανο με ελαιόλαδο, βάζει 2 κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες, ψήνει και ρίχνει στο μπολ με το dressing, μαζί με φρέσκια σαλάτα, λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, τη φέτα και σουσάμι μαύρο. Ρίχνει ελαιόλαδο και σερβίρει την καταπράσινη σαλάτα του.
Για κυρίως γεύμα, ο Άκης φτιάχνει μια μακαρονάδα με σπανάκι με πολλά θρεπτικά συστατικά. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει ψιλοκομμένα κρεμμύδι, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδο, και σοτάρει. Στη συνέχεια, ψιλοκόβει άνηθο και βάζει τα ¾ στο τηγάνι. Βάζει φρέσκο σπανάκι κομμένο σε κομμάτια, αλάτι και σοτάρει.
Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζει αλάτι, σπαγγέτι με σπανάκι, και βράζει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτει στο τηγάνι τυρί κρέμα, νερό από τα ζυμαρικά, σιγοβράζει, προσθέτει φέτα σε κομμάτια και ανακατεύει. Σουρώνει τα ζυμαρικά, τα βάζει στο τηγάνι, ανακατεύει και αφαιρεί από τη φωτιά. Σερβίρει με τον υπόλοιπο άνηθο και ελαιόλαδο.
Για γλυκό της ημέρας φέρνει καταπράσινα αχλάδια και τα βάζει μέσα σε ένα κέικ σοκολάτας. Η διαδικασία ξεκινάει σε μπεν μαρί, όπου ο αγαπημένος μας σεφ βάζει βούτυρο και κουβερτούρα σε κομμάτια και αφήνει να λιώσουν. Στον κάδο του μίξερ ρίχνει 5 αβγά, ζάχαρη και χτυπάει. Μεταφέρει το μείγμα από το μπεν μαρί στον κάδο του μίξερ και προσθέτει αλεύρι, εκχύλισμα βανίλιας και αλάτι. Χτυπάει για λίγα δευτερόλεπτα και μεταφέρει το μείγμα σε βουτυρωμένη και κακαωμένη φόρμα.
Ξεφλουδίζει 2 αχλάδια, αφαιρεί τον πυρήνα και κόβει σε μικρά κομμάτια. Τα βάζει σε μπολ και προσθέτει κανέλα και τζίντζερ. Απλώνει πάνω από το κέικ, αφήνει στην άκρη και ετοιμάζει ένα crumble, βάζοντας σε ένα μπολ ζάχαρη, αλεύρι, τριμμένα φουντούκια, βούτυρο και ανακατεύει καλά. Απλώνει το crumble πάνω από τα αχλάδια, ψήνει, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει.
Συνταγές που έχουν το λεγόμενο «twist» είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Απριλίου, στις 16:40.
Σάββατο 10 Απριλίου
Πρώτα φτιάχνει burrito με κοτόπουλο και πέστο. Η διαδικασία ξεκινάει με τον Άκη να κόβει φιλέτο στήθος κοτόπουλου σε λωρίδες. Ρίχνει ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, μεταφέρει σε καυτό τηγάνι και ψήνει μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνει με χυμό λάιμ, ψήνει για άλλο 1 λεπτό, αφαιρεί και αφήνει στην άκρη.
Για τη σάλτσα πέστο, σε γουδί βάζει σκόρδο, μαζί με κάσιους και χτυπάει. Προσθέτει φύλλα βασιλικού, ελαιόλαδο και χτυπάει ξανά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζει γραβιέρα, ανακατεύει, μεταφέρει τη σάλτσα στο τηγάνι με το κοτόπουλο και ανακατεύει. Για τη σύνθεση, μοιράζει γιαούρτι στις πίτες, βάζει το κοτόπουλο με το πέστο, 1 αβοκάντο σε φέτες, βασιλικό και τυλίγει. Σερβίρει με ρόκα και ελαιόλαδο.
Για κυρίως πιάτο, ανατρέπει την συνήθεια όλων να συνδέουμε την αγκινάρα σαν φαγητό με πιο παραδοσιακές συνταγές, όπως είναι οι αγκινάρες α λα πολίτα ή οι αγκινάρες με κρέας στην κατσαρόλα, και τις φτιάχνει με κάρυ. Αρχικά, σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει ένα κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο κομμένα σε κομμάτια και σοτάρει. Προσθέτει αγκινάρες, το άσπρο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρει ξανά. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκο βασιλικό, φρέσκο δυόσμο, κόλιανδρο, τζίντζερ σε φέτες, μια πιπεριά τσίλι, garam masala, αλάτι, πιπέρι και χτυπάει.
Σβήνει στο τηγάνι με κρέμα καρύδας, προσθέτει νερό, την πάστα κάρι και ανακατεύει. Βράζει για 20 – 30 λεπτά και σερβίρει με κόλιανδρο, λίγες φέτες πιπεριάς τσίλι, ρύζι μπασμάτι βρασμένο, λάιμ, chutney ντομάτας, γιαούρτι και papadums.
Για επιδόρπιο, ο Άκης δημιουργεί ένα κυριολεκτικό αυτή τη φορά twist, αφού φτιάχνει μια στριφτή σοκολατόπιτα με καραμέλα. Ξεκινάει βάζοντας σε ένα γουδί φιστίκια αλατισμένα, τα σπάει και τα μεταφέρει σε ένα μπολ. Στο ίδιο γουδί βάζει μπισκότα και τα σπάει. Τα μεταφέρει στο μπολ με τα φιστίκια, προσθέτει βούτυρο, 1 αβγό, βανίλια, αλάτι, μια κουβερτούρα καραμέλα σε κομμάτια και άλλη μια ψιλοκομμένη. Ανακατεύει και αφήνει στην άκρη.
Για τη σύνθεση, απλώνει 3 φύλλα κρούστας για γλυκά, ραντίζει με βούτυρο, πασπαλίζει με ζάχαρη και καλύπτει με άλλα τρία φύλλα. Ραντίζει με βούτυρο, ζάχαρη και καλύπτει ξανά με τρία φύλλα. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα, απλώνει τη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και τυλίγει σε ρολό. Στη, συνέχεια τυλίγει σε σαλιγκάρι και μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα. Ραντίζει με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζει με την υπόλοιπη ζάχαρη, ψήνει, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσει. Απλώνει σάλτσα καραμέλας και κουβερτούρα καραμέλα λιωμένη και σερβίρει με ζάχαρη άχνη.
Κυριακή 11 Απριλίου
Την Κυριακή 11 Απριλίου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα «πράσινο» επεισόδιο «Kitchen Lab».
Ξεκινάει με μια ανοιξιάτικη σαλάτα με κολοκυθάκια και τηγανητή φέτα. Αρχικά, κόβει τη φέτα σε λεπτά μπαστουνάκια και βυθίζει εναλλάξ σε αλεύρι, νερό, ξανά στο αλεύρι, ξανά στο νερό και τηγανίζει για 1 – 2 λεπτά σε τηγάνι ή φριτέζα με σπορέλαιο.
Για το dressing, σε μπολ βάζει μαρμελάδα φράουλα με μπισκότο, χυμό λεμονιού, ανακατεύει, προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει. Σε σχαροτήγανο με ελαιόλαδο, βάζει 2 κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες, ψήνει και ρίχνει στο μπολ με το dressing, μαζί με φρέσκια σαλάτα, λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, τη φέτα και σουσάμι μαύρο. Ρίχνει ελαιόλαδο και σερβίρει την καταπράσινη σαλάτα του.
Για κυρίως γεύμα, ο Άκης φτιάχνει μια μακαρονάδα με σπανάκι με πολλά θρεπτικά συστατικά. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο βάζει ψιλοκομμένα κρεμμύδι, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδο, και σοτάρει. Στη συνέχεια, ψιλοκόβει άνηθο και βάζει τα ¾ στο τηγάνι. Βάζει φρέσκο σπανάκι κομμένο σε κομμάτια, αλάτι και σοτάρει.
Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζει αλάτι, σπαγγέτι με σπανάκι, και βράζει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτει στο τηγάνι τυρί κρέμα, νερό από τα ζυμαρικά, σιγοβράζει, προσθέτει φέτα σε κομμάτια και ανακατεύει. Σουρώνει τα ζυμαρικά, τα βάζει στο τηγάνι, ανακατεύει και αφαιρεί από τη φωτιά. Σερβίρει με τον υπόλοιπο άνηθο και ελαιόλαδο.
Για γλυκό της ημέρας φέρνει καταπράσινα αχλάδια και τα βάζει μέσα σε ένα κέικ σοκολάτας. Η διαδικασία ξεκινάει σε μπεν μαρί, όπου ο αγαπημένος μας σεφ βάζει βούτυρο και κουβερτούρα σε κομμάτια και αφήνει να λιώσουν. Στον κάδο του μίξερ ρίχνει 5 αβγά, ζάχαρη και χτυπάει. Μεταφέρει το μείγμα από το μπεν μαρί στον κάδο του μίξερ και προσθέτει αλεύρι, εκχύλισμα βανίλιας και αλάτι. Χτυπάει για λίγα δευτερόλεπτα και μεταφέρει το μείγμα σε βουτυρωμένη και κακαωμένη φόρμα.
Ξεφλουδίζει 2 αχλάδια, αφαιρεί τον πυρήνα και κόβει σε μικρά κομμάτια. Τα βάζει σε μπολ και προσθέτει κανέλα και τζίντζερ. Απλώνει πάνω από το κέικ, αφήνει στην άκρη και ετοιμάζει ένα crumble, βάζοντας σε ένα μπολ ζάχαρη, αλεύρι, τριμμένα φουντούκια, βούτυρο και ανακατεύει καλά. Απλώνει το crumble πάνω από τα αχλάδια, ψήνει, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει.