Με αφορμή την απονομή των βραβείων, κάνουμε μία αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του θεσμού.
Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την 93η απονομή των Βραβείων Oscars. Μία τελετή που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά φέτος με μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από τα συνηθισμένα λόγω των συνθηκών. Ξημερώματα Δευτέρας 26 Απριλίου θα ξέρουμε ποιοι είναι οι μεγάλοι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι.
Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα Oscars και περίπου την διαδικασία που ακολουθείται και ίσως γνωρίζουμε κάποιους νικητές και ταινίες που αναδείχθηκαν μέσα από τα βραβεία, είναι όμως πολύ ενδιαφέρον να δούμε κάποιες στιγμές και γεγονότα που στιγμάτισαν με τον τρόπο τους την ιστορία του κινηματογράφου .
Πίσω στον χρόνο λοιπόν…
Στο μακρινό πλέον 1927 ,ο Lewis B.Mayer δημιούργησε την AMPAS (Academy of motion picture and sciences ).
Με την δημιουργία των βραβείων ο Lewis B.Mayer ήθελε να ενώσει τους πέντε κλάδους της κινηματογράφησης σε έναν θεσμό. Η πρώτη απονομή έγινε σε ιδιωτικό δείπνο που έλαβε μέρος στο Roosevelt Hotel του Χόλυγουντ με παρουσιαστή τον Douglas Fairbanks στης 16 Μάιου του 1929. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μόνη τελετή βραβείων που δεν μεταδόθηκε ούτε στο ραδιόφωνο ούτε και στην τηλεόραση, κράτησε 15 λεπτά, είχε έναν μονό εκφωνητή και παρευρέθηκαν εκεί 270 άτομα .
- Outstanding picture – Καλύτερη Παραγωγή
- Best unique and artistic picture -Καλύτερη ταινία και μοναδική καλλιτεχνική παραγωγή
- Best directing (comedy)- Καλύτερη σκηνοθεσία (σε κωμωδία)
- Best directing (drama )-Καλύτερη σκηνοθεσία (σε δράμα )
- Best actor –Καλύτερος ηθοποιός
- Best actress –Καλύτερη ηθοποιός
- Best writing (original story )-Καλύτερο σενάριο (πρωτότυπο )
- Best writing (adaptation)-Καλύτερο σενάριο(διασκευή)
- Best art direction –Καλύτερη Καλλιτεχνική διεύθυνση
- Best cinematography –Καλύτερη φωτογραφία
- Best engineering effects –Καλυτέρα μηχανικά εφέ
- Best writing (title writing)-Καλύτερη τίτλοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα βραβεία Oscar ήταν περισσότερο στραμμένα προς τις παραγωγές.
Πως ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων και νικητών στα βραβεία με λίγα λόγια;
Η ακαδημία απαριθμεί μέχρι το 2020 9.921 μέλη τα οποία αυξάνονται κάθε χρόνο. Τα μέλη χωρίζονται μέσα στην ακαδημία σε κλάδους ,ανάλογους με αυτούς που υπάρχουν στην κινηματογράφηση (σκηνοθεσία, σεναριογράφοι ,ηθοποιία κλπ). Κάθε κλάδος ψηφίζει για την δική του κατηγορία, (οι σκηνοθέτες για τον καλύτερο σκηνοθέτη ,οι ηθοποιοί για τους καλυτέρους ηθοποιούς …) ενώ για την καλύτερη ταινία ψηφίζουν όλα τα μέλη της ακαδημίας . Η διαδικασία για να γίνει μέλος κάποιος είναι αρκετά απλή. Θεωρητικά πρέπει οπωσδήποτε να έχει εργαστεί έστω σε μια ταινία για να μπορεί μέλος της ακαδημίας ,αρκεί να γίνει δεκτός από δύο ήδη υπάρχοντα μέλη . Τώρα για να προταθεί μία ταινία για βραβείο Oscar θα πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις όπως: το να έχει προβληθεί από της 1η Ιανουαρίου έως της 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και να είναι πάνω από 40 λεπτά σε διάρκεια .
Σήμερα οι κατηγορίες των βραβείων είναι οι εξής:
- Καλύτερη ταινία
- Α’ Ανδρικός ρόλος
- Α’ Γυναικείος ρόλος
- Β’ Ανδρικός ρόλος
- Β’ Γυναικείος ρόλος
- Καλύτερη σκηνοθεσία
- Καλύτερο προσαρμοσμένο σενάριο
- Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο
- Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
- Καλύτερα σκηνικά
- Καλύτερη φωτογραφία
- Καλύτερα κοστούμια
- Καλύτερο ντοκιμαντέρ
- Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
- Καλύτερο μοντάζ
- Καλύτερο μακιγιάζ
- Καλύτερη μουσική επένδυση
- Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι
- Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων
- Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους
- Καλύτερη ταινία μικρού μήκους
- Καλύτερος ήχος
- Καλύτερα ηχητικά εφέ
- Καλύτερα οπτικά εφέ
- Τιμητικό Όσκαρ
Ρεκόρ στα Oscars
Είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για κάποιον που εργάζεται στον χώρο του κινηματογράφου να κερδίζει ένα βραβείο Oscar , υπάρχουν όμως και κάποιοι οι όποιοι έχουν ζήσει αυτή την στιγμή πάνω από μία φορά ,όπως και ταινίες που σάρωσαν την χρονιά τους .
Σε σχέση με τα ρεκόρ ταινιών :
- Η ταινία Ben-Hur του 1959 σάρωσε στην 32η απονομή των βραβείων καθώς απέσπασε 11 βραβεία Oscar σε 12 υποψηφιότητες . Ανάμεσα στα βραβεία ήταν φυσικά το βραβείο καλύτερης ταινίας ,καλύτερης σκηνοθεσία A’ Ανδρικό ρόλο ,Β’ ανδρικό ρόλο.
- Επομένη ταινία και λογικά γνωστή σε όλους μας είναι ο Τιτανικός . Απέσπασε και αυτή 11 βραβεία ενώ ήταν υποψήφια για 14 . Ανάμεσα σε αυτά ήταν το βραβείο καλύτερης ταινίας ,καλύτερης σκηνοθεσίας ,καλύτερο μοντάζ, καλύτερη μουσική ,καλύτερο τραγούδι .
- To The Lord of the rings: The return of the king είχε μια εξαιρετική βράδια και δεν άφησε κανέναν άλλο να χαρεί, καθώς δεν έχασε ούτε ένα βραβείο .Από τις 11 υποψηφιότητες κατάφερε να αποσπάσει και τα 11 αγαλματίδια. Ανάμεσα στα βραβεία ήταν το βραβείο καλύτερης ταινίας ,καλύτερης σκηνοθεσίας ,διασκευασμένου σεναρίου ,καλύτερου μοντάζ ,καλύτερο τραγούδι .
- Η ταινία του Robert Wise West Side Story του 1961 απέσπασε στην 34η τελετή των βραβείων 10 βραβεία από τα 11 που ήταν υποψήφιο και έγινε ο νικητής της βραδιάς .Ανάμεσα στα βραβεία ήταν το βραβείο καλύτερης ταινίας ,καλύτερης σκηνοθεσίας B’Ανδρικού και γυναίκειου ρόλου ,καλύτερης φωτογραφίας.
Ηθοποιοί με τα περισσότερα Oscars :
Η Katharine Hepburn είναι η μοναδική ηθοποιός που κατάφερε να αποσπάσει 4 βραβεία Oscar (με 12 υποψηφιότητες) και τα τέσσερα για τον Α’ γυναίκειο ρόλο, μάλιστα απέσπασε δυο βραβεία δυο συνεχόμενες χρονιές! Τα βραβεία ήταν :
- – A’ Γυναικείο ρόλο για το Morning glory (1933)
- – A’ Γυναικείο ρόλο στο Guess who’s coming to dinner (1967)
- – A’ Γυναικείο ρόλο για το The lion in winter (1968)
- – A’ Γυναικείο ρόλο για το On Golden Pond (1981)
Επόμενος είναι ο εξαιρετικός Daniel Day-Lewis που κατάφερε να έχει πλέον στην κατοχή του 3 βραβεία Oscar για τον Ανδρικό ρόλο(6 συνολικά υποψηφιότητες ) .Τα βραβεία συγκεκριμένα ήταν :
- – Α’ Ανδρικού ρόλου για το My left foot (1990)
- – Α’ Ανδρικού ρόλου για το There will be blood (2008)
- – Α’ Ανδρικού ρόλου για το Lincoln(2013)
Συνεχίζουμε με τον θεωρητικά γνωστό σε όλους Jack Nicolson. Συγκεκριμένα ο ηθοποιός έχει στο ιστορικό του 12 υποψηφιότητες και 3 νίκες :
- – A’ Ανδρικού ρόλο για το One Flew over the cuckoo’s nest (1976)
- – A’ Ανδρικού ρόλο για το Terms of endearment (1984)
- – Α’ ανδρικού ρόλο για το As good as it gets (1998)
Ακολουθεί η Ingrid Bergman η όποια επίσης έχει αποσπάσει 3 βραβεία Oscar (ανάμεσα σε 7 υποψηφιότητες) και είναι η γνωστή Anastasia.
Συγκεκριμένα έχει βραβευτεί με :
- – A’ Γυναικείου ρόλου στην ταινία Gaslight (1944)
- – Α’ Γυναικείου ρόλου στην ταινία Anastasia (1956)
- – Α’ Γυναικείο ρόλου στην ταινία Murder on the orient express(1974)
- Από την συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Meryl Streep η όποια εκτός του ότι έχει αποσπάσει και αυτή 3 βραβεία Oscar κατέχει και ένα ακόμη ρεκόρ αυτό των περισσότερων υποψήφιων που έχουν υπάρξει ποτέ, με αυτό να αριθμεί στις 21 υποψηφιότητες μέχρι στιγμής . Συγκεκριμένα έχει αποσπάσει
- – B’Γυναικείου ρόλου στο Kramer vs. Kramer(1979)
- – A’γυναικείου ρόλου στο Sophie’s Choice (1982)
- – A’Γυναικείου ρόλου στο The Iron Lady (2011)
Οι καλύτερες Οσκαρικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού
Το 2003 ο Adrian Brody κερδίζει το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The Pianist. Ο ενθουσιασμός του ηθοποιού για αυτήν του την νίκη ήταν τόσο μεγάλος που με το που ανέβηκε στην σκηνή φίλησε την ηθοποιό Halle Berry, η οποία ήταν και αυτή που ανακοίνωσε την νίκη του.
Νικητής για το Β’ ανδρικό ρολό το 2009 ήταν ο Heath Ledger, το βραβείο όμως το παρέλαβε η οικογένεια του μιας και ο ηθοποιός απεβίωσε στης 22 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου από υπερβολική δόση. Η απονομή του συγκεκριμένου βραβείου ήταν ιδιαίτερα συγκινητική με κέντρο τον χαμό ενός τόσο ταλαντούχου ανθρώπου . Το βραβείο το κέρδισε για το ρόλο του ως Joker στην ταινία The dark knight .
To 2013 η Jennifer Lawrence μας χάρισε μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές στα βραβεία. Μετά την ανακοίνωση για την νίκη της στην κατηγορία B’ Γυναικείου ρόλου για την ταινία Silver Lining Playbook .Η ηθοποιός στον δρόμο της για την παραλαβή του βραβείου σκόνταψε στις σκάλες προς την σκηνή και έπεσε . Αν και μια αρκετά άβολη στιγμή η ηθοποιός το αντιμετώπισε με χιούμορ .
https://youtu.be/WDU7zLAd2-U
Το 2010 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τα Oscar καθώς για πρώτη φορά μέσα στα τόσα χρόνια της διοργάνωσης που το βραβείο για την καλύτερη σκηνοθεσία πηγαίνει σε γυναίκα σκηνοθέτη . Η Kathryn Bigelow έγραψε εκείνη την ημέρα την ιστορία της και χάραξε το όνομα της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κινηματογράφου . Η ταινία για την όποια τιμήθηκε ήταν για το Heart Locker .
Στις 27 Μαρτίου 1973 ο ηθοποιός Marlon Brando επιλέχτηκε από την ακαδημία για το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου για την ταινία Godfather . Ο ίδιος όμως δεν παραβρέθηκε στην τελετή και στην θέση του έστειλε την Ιθαγενή ηθοποιό Sacheen Littlefeather. Η κίνηση αυτή του ηθοποιού έγινε για να καταδικάσει την μεταχείριση των ιθαγενών ηθοποιών στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης . Το βραβείο δεν έγινε δεκτό από τον ίδιο .
To 2011 η Melissa Leo μας χάρισε έναν αξέχαστο λόγο όταν κέρδισε το βραβείο για τον Β’ Γυναικείο ρόλο στην ταινία The Fighter. Η ηθοποιός ήταν τόσο συγκινημένη και ενθουσιασμένη που πάνω στον ειρμό της έκανε ένα μικρό λαθάκι και ανέφερε μια ‘’απαγορευμένη’’ λέξη κάνοντας ολόκληρο το Doubly Theater να χαμογελάσει.
Το 1999 μια από τις καλύτερες ίσως χρονιές των Oscar με εξαιρετικές ταινίες και ηθοποιούς να παίρνουν μέρος στις υποψηφιότητες . Μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές που μας χάρισαν τα βραβεία είναι η στιγμή που ο Roberto Benigni και η ταινία Life is Beautiful κερδίζει το βραβείο για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία και το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου .Η χαρά η ευχάριστη ,ο τόσο έντονος χαρακτήρας του ηθοποιού προκαλεί συγκίνηση και δέος αλλά τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τόσο καλά την στιγμή όσο η εικόνα …
Περνάμε σε μια ακόμα αξέχαστη και συγκινητική στιγμή. Ποιος μπορεί να συγκριθεί μπροστά στο μεγαλείο που ακούει στο όνομα Charlie Chaplin. Ίσως ο πρώτος σταρ του κινηματογράφου με τον όρο που τον γνωρίζουμε σήμερα ,ένα όνομα τόσο γνωστό σε όλο τον κόσμο .Έτσι η ακαδημία το 1972 έδωσε στον Charlie Chaplin το τιμητικό βραβείο . Οι παραβρισκόμενη δεν σταμάτησαν να χειροκροτούν για τουλάχιστον 5 συνεχόμενα λεπτά .
Μια από τις πιο συμβολικές στιγμές στα χρόνια των Oscars ήταν η χρoνιά του 1940 . Την χρονιά λοιπόν αυτή η ηθοποιός Hattie McDaniel γίνεται η πρώτη σκουρόχρωμη ηθοποιός που κέρδισε ποτέ Oscar . Η ταινία για την όποια βραβεύτηκε ήταν η Gone with the wind .
Όλοι γνωρίζουμε τον Frank Sinatra λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το 1954 ο ίδιος τιμήθηκε με το Oscar A’Ανδρικού ρόλου για την ταινία From here to Eternity .
https://youth.be/ubcVEuA55jc
To 1984 η Sally Field μας χάρισε ίσως και την πιο εικονική στιγμή των Oscars . Στην διάρκεια λοιπόν του λόγου της μετά την νίκη του Α’ γυναικείου ρόλου στην ταινία Places in the heart είπε την πλέον γνωστή φράση << you like me ….right now you like me >>
Τώρα θα δούμε ένα πολύ γλυκό, θα έλεγε κάνεις , και για έμενα πολύ ενθαρρυντικό βίντεο ,είναι η μικρότερη νικήτρια Oscar στην ιστορία, η όποια είναι η Tatum O’Neal .H Μικρή ηθοποιός κέρδισε το Oscar B’ Γυναικείου ρόλου στα 10 της χρόνια για την ταινία Paper Moon .
https://youth.be/tf2J8hktI5Y
Ο ηθοποιός Cuba Gooding Jr. το 1997 κέρδισε το βραβείο Ανδρικού ρόλου για την εμφάνιση του στην ταινία Jerry Maguire . Ο ηθοποιός δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του και την χαρά που βρίσκεται στην σκηνή των βραβείων ως νικητής και ξεκινάει μια πολυμελής λίστα ευχαριστιών . Το ‘’αξιοσημείωτο’’ της όλης διαδικασίας είναι ότι ο χρόνος που είχε διαθέσιμος τελείωσε και η μουσική για την αλλαγή κατηγορίας είχε ξεκινήσει, και όμως αυτό δεν τον πτόησε και συνήχησε να λέει ευχαριστώ στους ανθρώπους που τον βοήθησαν να φτάσει σε αυτό το σημείο .<< I know I have a little bit of time so I’m going to rush and say everybody, and you cut away, I won’t be mad at you…>>
Το 2002 είναι ακόμα ένας σταθμός του θεσμού και μια πολύ σημαντική χρονιά καθώς είναι η πρώτη φόρα που στις δυο βασικές κατηγορίες κερδίζουν Αφροαμερικανοί ηθοποιοί . Συγκεκριμένα νικητής στην κατηγορία Α’ ανδρικού ρόλου ήταν ο Denzel Washington για την ταινία training day ,ενώ στην κατηγορία Γυναικείου ρόλου ήταν η ηθοποιός Halle Berry για την ταινία Monsters Ball ,η όποια είναι και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει το Α’ βραβείο .
Ολόκληρη η τελετή του 2014 ήταν μια από της πιο ωραίες και διασκεδαστικές όλων των ετών. Η παρουσιάστρια Ellen DeGeneres έφερε την δικιά της πινελιά και προσωπικότητα στα βραβεία και έδωσε σε όλους μας αξέχαστες στιγμές όπως η στιγμή που μοίρασε σε όλους του παραβρισκόμενους πίτσα μέχρι και την αξέχαστη sulfide που ανέβηκε στο twitter και έσπασε όλα τα ρεκόρ..
Μετά από 4 υποψηφιότητες σε 4 εξαιρετικές ταινίες και τον κόσμο να ζητά τη νίκη του συγκεκριμένου ηθοποιού τελικά το 2016 ήταν η χρόνια που ‘’επιτέλους’’ το αγαλματίδιο βρέθηκε στα χεριά του Leonardo DiCaprio . Ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιός του Hollywood με συμμετοχή σε αξιόλογες και αξεπέραστες ταινίες φαίνεται να θεωρούταν από το κοινό ο αδικημένος των βραβείων και κάνεις δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο συγκεκριμένος δεν έχει τιμηθεί με ένα Oscar .
‘’Thank you. [Inspects the Oscar.] He has no genitalia and he’s holding a sword. I’d like to thank my parents for not practicing birth control.’’
Αυτή ήταν η φράση που έκανε όλο το Dorothy Chandler Pavilion να ξεκαρδιστεί . Ο τόσο διαφορετικός και ιδιαίτερος χαρακτήρας του ηθοποιού Dustin Hoffman τον έκανε να κλέψει την παράσταση . Η ταινία για την όποια κέρδισε το βραβεία Α ‘ ανδρικού ρολού (KRAMER vs. Kramer) ήταν ο μεγάλος νικητής των βραβείων.
Την νύχτα της 46η απονoμής των βραβείων κατά την διάρκεια της ομιλίας του παρουσιαστή David Given ένας ακτιβιστής, που έμεινε γνωστός ως The streakier , εισέβαλε στην σκηνή των Oscars γυμνός .
H αρχή για ένα μεγάλο κύμα κουτσομπολιών και έξαρση για της φήμες που λίγο πολύ υπήρχαν ήδη ήταν η στιγμή οπού το 2018 στην απονομή των βραβείων ως κομμάτι της βραδιάς ήταν και η ερμηνεία του προτεινομένου για Oscar τραγουδιού Shallow ,από την ταινία Α Star Is Born. Η χημεία των δυο πρωταγωνιστών Gaga-Cooper είναι εμφανείς και τα βλέμματα που αντάλλαξαν δεν άφησαν μέρος για αμφιβολία ότι η δυο τους θα μπορούν να έχουν μια πολύ στενή σχέση μεταξύ τους .Επίσης αξίζει να αναφερθούμε και στον λόγο της Gaga που ήταν αρκετά έντονος και συγκινητικός .
Mια από τις πιο ‘’ντροπιαστικές’’ στιγμές για την ακαδημία ήταν όταν το 2017 στην ανακοίνωση για το μεγάλο βραβείο της βραδιάς ,για την Καλύτερη Ταινία, το όνομα της ταινίας που ανακοίνωσαν οι παρουσιαστές ήταν τελικά λάθος ! Η ταινία La la land ήταν αυτή που ανακοίνωσαν και όμως ο πραγματικός νικητής ήταν το Moonlight .
Σε μια εκπομπή του Jimmy Kimmel αναφέρεται στο λάθος και τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ.
Με αφορμή την απονομή των βραβείων, κάνουμε μία αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του θεσμού.
Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την 93η απονομή των Βραβείων Oscars. Μία τελετή που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά φέτος με μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από τα συνηθισμένα λόγω των συνθηκών. Ξημερώματα Δευτέρας 26 Απριλίου θα ξέρουμε ποιοι είναι οι μεγάλοι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι.
Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα Oscars και περίπου την διαδικασία που ακολουθείται και ίσως γνωρίζουμε κάποιους νικητές και ταινίες που αναδείχθηκαν μέσα από τα βραβεία, είναι όμως πολύ ενδιαφέρον να δούμε κάποιες στιγμές και γεγονότα που στιγμάτισαν με τον τρόπο τους την ιστορία του κινηματογράφου .
Πίσω στον χρόνο λοιπόν…
Στο μακρινό πλέον 1927 ,ο Lewis B.Mayer δημιούργησε την AMPAS (Academy of motion picture and sciences ).
Με την δημιουργία των βραβείων ο Lewis B.Mayer ήθελε να ενώσει τους πέντε κλάδους της κινηματογράφησης σε έναν θεσμό. Η πρώτη απονομή έγινε σε ιδιωτικό δείπνο που έλαβε μέρος στο Roosevelt Hotel του Χόλυγουντ με παρουσιαστή τον Douglas Fairbanks στης 16 Μάιου του 1929. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μόνη τελετή βραβείων που δεν μεταδόθηκε ούτε στο ραδιόφωνο ούτε και στην τηλεόραση, κράτησε 15 λεπτά, είχε έναν μονό εκφωνητή και παρευρέθηκαν εκεί 270 άτομα .
- Outstanding picture – Καλύτερη Παραγωγή
- Best unique and artistic picture -Καλύτερη ταινία και μοναδική καλλιτεχνική παραγωγή
- Best directing (comedy)- Καλύτερη σκηνοθεσία (σε κωμωδία)
- Best directing (drama )-Καλύτερη σκηνοθεσία (σε δράμα )
- Best actor –Καλύτερος ηθοποιός
- Best actress –Καλύτερη ηθοποιός
- Best writing (original story )-Καλύτερο σενάριο (πρωτότυπο )
- Best writing (adaptation)-Καλύτερο σενάριο(διασκευή)
- Best art direction –Καλύτερη Καλλιτεχνική διεύθυνση
- Best cinematography –Καλύτερη φωτογραφία
- Best engineering effects –Καλυτέρα μηχανικά εφέ
- Best writing (title writing)-Καλύτερη τίτλοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα βραβεία Oscar ήταν περισσότερο στραμμένα προς τις παραγωγές.
Πως ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων και νικητών στα βραβεία με λίγα λόγια;
Η ακαδημία απαριθμεί μέχρι το 2020 9.921 μέλη τα οποία αυξάνονται κάθε χρόνο. Τα μέλη χωρίζονται μέσα στην ακαδημία σε κλάδους ,ανάλογους με αυτούς που υπάρχουν στην κινηματογράφηση (σκηνοθεσία, σεναριογράφοι ,ηθοποιία κλπ). Κάθε κλάδος ψηφίζει για την δική του κατηγορία, (οι σκηνοθέτες για τον καλύτερο σκηνοθέτη ,οι ηθοποιοί για τους καλυτέρους ηθοποιούς …) ενώ για την καλύτερη ταινία ψηφίζουν όλα τα μέλη της ακαδημίας . Η διαδικασία για να γίνει μέλος κάποιος είναι αρκετά απλή. Θεωρητικά πρέπει οπωσδήποτε να έχει εργαστεί έστω σε μια ταινία για να μπορεί μέλος της ακαδημίας ,αρκεί να γίνει δεκτός από δύο ήδη υπάρχοντα μέλη . Τώρα για να προταθεί μία ταινία για βραβείο Oscar θα πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις όπως: το να έχει προβληθεί από της 1η Ιανουαρίου έως της 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και να είναι πάνω από 40 λεπτά σε διάρκεια .
Σήμερα οι κατηγορίες των βραβείων είναι οι εξής:
- Καλύτερη ταινία
- Α’ Ανδρικός ρόλος
- Α’ Γυναικείος ρόλος
- Β’ Ανδρικός ρόλος
- Β’ Γυναικείος ρόλος
- Καλύτερη σκηνοθεσία
- Καλύτερο προσαρμοσμένο σενάριο
- Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο
- Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
- Καλύτερα σκηνικά
- Καλύτερη φωτογραφία
- Καλύτερα κοστούμια
- Καλύτερο ντοκιμαντέρ
- Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
- Καλύτερο μοντάζ
- Καλύτερο μακιγιάζ
- Καλύτερη μουσική επένδυση
- Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι
- Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων
- Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους
- Καλύτερη ταινία μικρού μήκους
- Καλύτερος ήχος
- Καλύτερα ηχητικά εφέ
- Καλύτερα οπτικά εφέ
- Τιμητικό Όσκαρ
Ρεκόρ στα Oscars
Είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για κάποιον που εργάζεται στον χώρο του κινηματογράφου να κερδίζει ένα βραβείο Oscar , υπάρχουν όμως και κάποιοι οι όποιοι έχουν ζήσει αυτή την στιγμή πάνω από μία φορά ,όπως και ταινίες που σάρωσαν την χρονιά τους .
Σε σχέση με τα ρεκόρ ταινιών :
- Η ταινία Ben-Hur του 1959 σάρωσε στην 32η απονομή των βραβείων καθώς απέσπασε 11 βραβεία Oscar σε 12 υποψηφιότητες . Ανάμεσα στα βραβεία ήταν φυσικά το βραβείο καλύτερης ταινίας ,καλύτερης σκηνοθεσία A’ Ανδρικό ρόλο ,Β’ ανδρικό ρόλο.
- Επομένη ταινία και λογικά γνωστή σε όλους μας είναι ο Τιτανικός . Απέσπασε και αυτή 11 βραβεία ενώ ήταν υποψήφια για 14 . Ανάμεσα σε αυτά ήταν το βραβείο καλύτερης ταινίας ,καλύτερης σκηνοθεσίας ,καλύτερο μοντάζ, καλύτερη μουσική ,καλύτερο τραγούδι .
- To The Lord of the rings: The return of the king είχε μια εξαιρετική βράδια και δεν άφησε κανέναν άλλο να χαρεί, καθώς δεν έχασε ούτε ένα βραβείο .Από τις 11 υποψηφιότητες κατάφερε να αποσπάσει και τα 11 αγαλματίδια. Ανάμεσα στα βραβεία ήταν το βραβείο καλύτερης ταινίας ,καλύτερης σκηνοθεσίας ,διασκευασμένου σεναρίου ,καλύτερου μοντάζ ,καλύτερο τραγούδι .
- Η ταινία του Robert Wise West Side Story του 1961 απέσπασε στην 34η τελετή των βραβείων 10 βραβεία από τα 11 που ήταν υποψήφιο και έγινε ο νικητής της βραδιάς .Ανάμεσα στα βραβεία ήταν το βραβείο καλύτερης ταινίας ,καλύτερης σκηνοθεσίας B’Ανδρικού και γυναίκειου ρόλου ,καλύτερης φωτογραφίας.
Ηθοποιοί με τα περισσότερα Oscars :
Η Katharine Hepburn είναι η μοναδική ηθοποιός που κατάφερε να αποσπάσει 4 βραβεία Oscar (με 12 υποψηφιότητες) και τα τέσσερα για τον Α’ γυναίκειο ρόλο, μάλιστα απέσπασε δυο βραβεία δυο συνεχόμενες χρονιές! Τα βραβεία ήταν :
- – A’ Γυναικείο ρόλο για το Morning glory (1933)
- – A’ Γυναικείο ρόλο στο Guess who’s coming to dinner (1967)
- – A’ Γυναικείο ρόλο για το The lion in winter (1968)
- – A’ Γυναικείο ρόλο για το On Golden Pond (1981)
Επόμενος είναι ο εξαιρετικός Daniel Day-Lewis που κατάφερε να έχει πλέον στην κατοχή του 3 βραβεία Oscar για τον Ανδρικό ρόλο(6 συνολικά υποψηφιότητες ) .Τα βραβεία συγκεκριμένα ήταν :
- – Α’ Ανδρικού ρόλου για το My left foot (1990)
- – Α’ Ανδρικού ρόλου για το There will be blood (2008)
- – Α’ Ανδρικού ρόλου για το Lincoln(2013)
Συνεχίζουμε με τον θεωρητικά γνωστό σε όλους Jack Nicolson. Συγκεκριμένα ο ηθοποιός έχει στο ιστορικό του 12 υποψηφιότητες και 3 νίκες :
- – A’ Ανδρικού ρόλο για το One Flew over the cuckoo’s nest (1976)
- – A’ Ανδρικού ρόλο για το Terms of endearment (1984)
- – Α’ ανδρικού ρόλο για το As good as it gets (1998)
Ακολουθεί η Ingrid Bergman η όποια επίσης έχει αποσπάσει 3 βραβεία Oscar (ανάμεσα σε 7 υποψηφιότητες) και είναι η γνωστή Anastasia.
Συγκεκριμένα έχει βραβευτεί με :
- – A’ Γυναικείου ρόλου στην ταινία Gaslight (1944)
- – Α’ Γυναικείου ρόλου στην ταινία Anastasia (1956)
- – Α’ Γυναικείο ρόλου στην ταινία Murder on the orient express(1974)
- Από την συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Meryl Streep η όποια εκτός του ότι έχει αποσπάσει και αυτή 3 βραβεία Oscar κατέχει και ένα ακόμη ρεκόρ αυτό των περισσότερων υποψήφιων που έχουν υπάρξει ποτέ, με αυτό να αριθμεί στις 21 υποψηφιότητες μέχρι στιγμής . Συγκεκριμένα έχει αποσπάσει
- – B’Γυναικείου ρόλου στο Kramer vs. Kramer(1979)
- – A’γυναικείου ρόλου στο Sophie’s Choice (1982)
- – A’Γυναικείου ρόλου στο The Iron Lady (2011)
Οι καλύτερες Οσκαρικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού
Το 2003 ο Adrian Brody κερδίζει το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The Pianist. Ο ενθουσιασμός του ηθοποιού για αυτήν του την νίκη ήταν τόσο μεγάλος που με το που ανέβηκε στην σκηνή φίλησε την ηθοποιό Halle Berry, η οποία ήταν και αυτή που ανακοίνωσε την νίκη του.
Νικητής για το Β’ ανδρικό ρολό το 2009 ήταν ο Heath Ledger, το βραβείο όμως το παρέλαβε η οικογένεια του μιας και ο ηθοποιός απεβίωσε στης 22 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου από υπερβολική δόση. Η απονομή του συγκεκριμένου βραβείου ήταν ιδιαίτερα συγκινητική με κέντρο τον χαμό ενός τόσο ταλαντούχου ανθρώπου . Το βραβείο το κέρδισε για το ρόλο του ως Joker στην ταινία The dark knight .
To 2013 η Jennifer Lawrence μας χάρισε μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές στα βραβεία. Μετά την ανακοίνωση για την νίκη της στην κατηγορία B’ Γυναικείου ρόλου για την ταινία Silver Lining Playbook .Η ηθοποιός στον δρόμο της για την παραλαβή του βραβείου σκόνταψε στις σκάλες προς την σκηνή και έπεσε . Αν και μια αρκετά άβολη στιγμή η ηθοποιός το αντιμετώπισε με χιούμορ .
https://youtu.be/WDU7zLAd2-U
Το 2010 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τα Oscar καθώς για πρώτη φορά μέσα στα τόσα χρόνια της διοργάνωσης που το βραβείο για την καλύτερη σκηνοθεσία πηγαίνει σε γυναίκα σκηνοθέτη . Η Kathryn Bigelow έγραψε εκείνη την ημέρα την ιστορία της και χάραξε το όνομα της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κινηματογράφου . Η ταινία για την όποια τιμήθηκε ήταν για το Heart Locker .
Στις 27 Μαρτίου 1973 ο ηθοποιός Marlon Brando επιλέχτηκε από την ακαδημία για το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου για την ταινία Godfather . Ο ίδιος όμως δεν παραβρέθηκε στην τελετή και στην θέση του έστειλε την Ιθαγενή ηθοποιό Sacheen Littlefeather. Η κίνηση αυτή του ηθοποιού έγινε για να καταδικάσει την μεταχείριση των ιθαγενών ηθοποιών στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης . Το βραβείο δεν έγινε δεκτό από τον ίδιο .
To 2011 η Melissa Leo μας χάρισε έναν αξέχαστο λόγο όταν κέρδισε το βραβείο για τον Β’ Γυναικείο ρόλο στην ταινία The Fighter. Η ηθοποιός ήταν τόσο συγκινημένη και ενθουσιασμένη που πάνω στον ειρμό της έκανε ένα μικρό λαθάκι και ανέφερε μια ‘’απαγορευμένη’’ λέξη κάνοντας ολόκληρο το Doubly Theater να χαμογελάσει.
Το 1999 μια από τις καλύτερες ίσως χρονιές των Oscar με εξαιρετικές ταινίες και ηθοποιούς να παίρνουν μέρος στις υποψηφιότητες . Μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές που μας χάρισαν τα βραβεία είναι η στιγμή που ο Roberto Benigni και η ταινία Life is Beautiful κερδίζει το βραβείο για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία και το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου .Η χαρά η ευχάριστη ,ο τόσο έντονος χαρακτήρας του ηθοποιού προκαλεί συγκίνηση και δέος αλλά τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τόσο καλά την στιγμή όσο η εικόνα …
Περνάμε σε μια ακόμα αξέχαστη και συγκινητική στιγμή. Ποιος μπορεί να συγκριθεί μπροστά στο μεγαλείο που ακούει στο όνομα Charlie Chaplin. Ίσως ο πρώτος σταρ του κινηματογράφου με τον όρο που τον γνωρίζουμε σήμερα ,ένα όνομα τόσο γνωστό σε όλο τον κόσμο .Έτσι η ακαδημία το 1972 έδωσε στον Charlie Chaplin το τιμητικό βραβείο . Οι παραβρισκόμενη δεν σταμάτησαν να χειροκροτούν για τουλάχιστον 5 συνεχόμενα λεπτά .
Μια από τις πιο συμβολικές στιγμές στα χρόνια των Oscars ήταν η χρoνιά του 1940 . Την χρονιά λοιπόν αυτή η ηθοποιός Hattie McDaniel γίνεται η πρώτη σκουρόχρωμη ηθοποιός που κέρδισε ποτέ Oscar . Η ταινία για την όποια βραβεύτηκε ήταν η Gone with the wind .
Όλοι γνωρίζουμε τον Frank Sinatra λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το 1954 ο ίδιος τιμήθηκε με το Oscar A’Ανδρικού ρόλου για την ταινία From here to Eternity .
https://youth.be/ubcVEuA55jc
To 1984 η Sally Field μας χάρισε ίσως και την πιο εικονική στιγμή των Oscars . Στην διάρκεια λοιπόν του λόγου της μετά την νίκη του Α’ γυναικείου ρόλου στην ταινία Places in the heart είπε την πλέον γνωστή φράση << you like me ….right now you like me >>
Τώρα θα δούμε ένα πολύ γλυκό, θα έλεγε κάνεις , και για έμενα πολύ ενθαρρυντικό βίντεο ,είναι η μικρότερη νικήτρια Oscar στην ιστορία, η όποια είναι η Tatum O’Neal .H Μικρή ηθοποιός κέρδισε το Oscar B’ Γυναικείου ρόλου στα 10 της χρόνια για την ταινία Paper Moon .
https://youth.be/tf2J8hktI5Y
Ο ηθοποιός Cuba Gooding Jr. το 1997 κέρδισε το βραβείο Ανδρικού ρόλου για την εμφάνιση του στην ταινία Jerry Maguire . Ο ηθοποιός δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του και την χαρά που βρίσκεται στην σκηνή των βραβείων ως νικητής και ξεκινάει μια πολυμελής λίστα ευχαριστιών . Το ‘’αξιοσημείωτο’’ της όλης διαδικασίας είναι ότι ο χρόνος που είχε διαθέσιμος τελείωσε και η μουσική για την αλλαγή κατηγορίας είχε ξεκινήσει, και όμως αυτό δεν τον πτόησε και συνήχησε να λέει ευχαριστώ στους ανθρώπους που τον βοήθησαν να φτάσει σε αυτό το σημείο .<< I know I have a little bit of time so I’m going to rush and say everybody, and you cut away, I won’t be mad at you…>>
Το 2002 είναι ακόμα ένας σταθμός του θεσμού και μια πολύ σημαντική χρονιά καθώς είναι η πρώτη φόρα που στις δυο βασικές κατηγορίες κερδίζουν Αφροαμερικανοί ηθοποιοί . Συγκεκριμένα νικητής στην κατηγορία Α’ ανδρικού ρόλου ήταν ο Denzel Washington για την ταινία training day ,ενώ στην κατηγορία Γυναικείου ρόλου ήταν η ηθοποιός Halle Berry για την ταινία Monsters Ball ,η όποια είναι και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει το Α’ βραβείο .
Ολόκληρη η τελετή του 2014 ήταν μια από της πιο ωραίες και διασκεδαστικές όλων των ετών. Η παρουσιάστρια Ellen DeGeneres έφερε την δικιά της πινελιά και προσωπικότητα στα βραβεία και έδωσε σε όλους μας αξέχαστες στιγμές όπως η στιγμή που μοίρασε σε όλους του παραβρισκόμενους πίτσα μέχρι και την αξέχαστη sulfide που ανέβηκε στο twitter και έσπασε όλα τα ρεκόρ..
Μετά από 4 υποψηφιότητες σε 4 εξαιρετικές ταινίες και τον κόσμο να ζητά τη νίκη του συγκεκριμένου ηθοποιού τελικά το 2016 ήταν η χρόνια που ‘’επιτέλους’’ το αγαλματίδιο βρέθηκε στα χεριά του Leonardo DiCaprio . Ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιός του Hollywood με συμμετοχή σε αξιόλογες και αξεπέραστες ταινίες φαίνεται να θεωρούταν από το κοινό ο αδικημένος των βραβείων και κάνεις δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο συγκεκριμένος δεν έχει τιμηθεί με ένα Oscar .
‘’Thank you. [Inspects the Oscar.] He has no genitalia and he’s holding a sword. I’d like to thank my parents for not practicing birth control.’’
Αυτή ήταν η φράση που έκανε όλο το Dorothy Chandler Pavilion να ξεκαρδιστεί . Ο τόσο διαφορετικός και ιδιαίτερος χαρακτήρας του ηθοποιού Dustin Hoffman τον έκανε να κλέψει την παράσταση . Η ταινία για την όποια κέρδισε το βραβεία Α ‘ ανδρικού ρολού (KRAMER vs. Kramer) ήταν ο μεγάλος νικητής των βραβείων.
Την νύχτα της 46η απονoμής των βραβείων κατά την διάρκεια της ομιλίας του παρουσιαστή David Given ένας ακτιβιστής, που έμεινε γνωστός ως The streakier , εισέβαλε στην σκηνή των Oscars γυμνός .
H αρχή για ένα μεγάλο κύμα κουτσομπολιών και έξαρση για της φήμες που λίγο πολύ υπήρχαν ήδη ήταν η στιγμή οπού το 2018 στην απονομή των βραβείων ως κομμάτι της βραδιάς ήταν και η ερμηνεία του προτεινομένου για Oscar τραγουδιού Shallow ,από την ταινία Α Star Is Born. Η χημεία των δυο πρωταγωνιστών Gaga-Cooper είναι εμφανείς και τα βλέμματα που αντάλλαξαν δεν άφησαν μέρος για αμφιβολία ότι η δυο τους θα μπορούν να έχουν μια πολύ στενή σχέση μεταξύ τους .Επίσης αξίζει να αναφερθούμε και στον λόγο της Gaga που ήταν αρκετά έντονος και συγκινητικός .
Mια από τις πιο ‘’ντροπιαστικές’’ στιγμές για την ακαδημία ήταν όταν το 2017 στην ανακοίνωση για το μεγάλο βραβείο της βραδιάς ,για την Καλύτερη Ταινία, το όνομα της ταινίας που ανακοίνωσαν οι παρουσιαστές ήταν τελικά λάθος ! Η ταινία La la land ήταν αυτή που ανακοίνωσαν και όμως ο πραγματικός νικητής ήταν το Moonlight .
Σε μια εκπομπή του Jimmy Kimmel αναφέρεται στο λάθος και τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ.