Κι επίσημα λοιπόν, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς αποτελεί τον νέο προπονητή της ΑΕΚ, με συμβόλαιο διετούς συνεργασίας. Είναι αυτό όμως αρκετό;
Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη εμφάνιση της ομάδας στην Αγία Σοφία με τον συγκεκριμένο προπονητή στην άκρη του πάγκου κι ελπίζουμε να γίνει διότι στην Ελλάδα δεν βλέπουμε συχνά την εμπιστοσύνη ενός κλαμπ σε έναν προπονητή.
Τα θετικά και τα αρνητικά
Από την μια πλευρά, ο Σέρβος τεχνικός δεν ήταν η πρώτη επιλογή του «δικέφαλου» καθώς στην πρώτη θέση της λίστας βρισκόταν ο Σεργκέι Ρεμπρόφ της Φερεντσβάρος, που κατάφερε να την στείλει στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, οπότε αυτόματα ήταν μια πολύ δύσκολη περίπτωση αν λάβουμε υπόψιν και τις ομάδες που έχει προπονήσει στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, έχει αναδειχθεί 2 φορές πρωταθλητής και 2 φορές κυπελλούχος Ουκρανίας με την Ντιναμό Κιέβου, ενώ με την Φερεντσβάρος μετράει 3 διαδοχικά πρωταθλήματα Ουγγαρίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως είναι το «next big thing» της προπονητικής. Δεύτερος στην λίστα βρισκόταν ο γνωστός σε όλους Ραζβάν Λουτσέσκου ο οποίος είναι πλέον ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ, για αυτό εξάλλου ήταν και πολύ δύσκολη υπόθεση.
Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν δεν ήταν στις πρώτες επιλογές της ΑΕΚ, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός προπονητής. Έχει περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα τόσο ως ποδοσφαιριστής (με Καλαμάτα, Απόλλωνα Σμύρνης, Παναθηναϊκό κ.ά) όσο και ως προπονητής με τον Πανιώνιο που τερμάτισε στην 5η θέση παίρνοντας ένα εισιτήριο για το Europa League. Γνωρίζει την ελληνική γλώσσα (κάτι που φέρει πολλά πλεονεκτήματα) και από την πορεία που έκανε στην πατρίδα του με τον Ερυθρό Αστέρα μόνο «κακό» δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις. Τις σεζόν 2017-2018, 2018-2019 κατάφερε να βάλει τον Ερυθρό στους ομίλους του Champions League κάτι που για τα δεδομένα της ομάδας ήταν πραγματική υπέρβαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι απέκλεισε μεγάλες ομάδες στα προκριματικά όπως την Σάλτσμπουργκ, Γιουνγκ Μπόις, Κοπεγχάγη και κατάφερε να νικήσει την Λίβερπουλ και τον Ολυμπιακό. Επίσης είναι ένας προπονητής που γνωρίζει αρκετά καλά την ελληνική αγορά καθώς έχει συνεργαστεί με παίχτες από τον Ολυμπιακό (Μάριν, Μπεν), τον ΠΑΟΚ (Κάνιας), τον Άρη (Ματέο Γκαρσία), ενώ βρέθηκε στην ίδια ομάδα με τον Κρίστιτσιτς που αγωνίστηκε φέτος με την φανέλα της ΑΕΚ.
Να σημειωθεί ότι ο Μελισσανίδης χρειάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον φέρει καθώς το συμβόλαιό του κάνει λόγο για ένα ποσό κοντά στο 1.000.000.
Αρκεί αυτή η κίνηση για να είναι ανταγωνιστική η ΑΕΚ του χρόνου;
Εδώ κολλάει ένα «αλλά» σε όλη αυτήν την υπόθεση, με την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση να είναι προφανέστατα ΟΧΙ. Προφανώς και μια πρόσληψη ενός προπονητή δεν αλλάζει την εικόνα μιας ομάδας από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς ένας προπονητής είναι αναγκαίο να στηριχτεί από την διοίκηση. Η ΑΕΚ τώρα οφείλει πάση θυσία να κλέισει τις «τρύπες» του ρόστερ, οι οποίες είναι πολλές. Φέτος το καλοκαίρι πρέπει να κινηθεί για 7-8 μεταγραφές παιχτών που θα προορίζονται για την βασική ενδεκάδα. Τις θέσεις που αναμένεται να ενισχύσει είναι αυτή του τερματοφύλακα, έναν ή δύο στόπερ, 2 ακραία μπακ, 2 χαφ (1+1 αφού ο Κρίστιτσιτς λογικά αποχαιρετάει) κι έναν φορ. Είναι πολλές οι θέσεις και χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις από την ΑΕΚ, η οποία βέβαια, φαίνεται να έχει διάθεση για αλλαγές, προκειμένου να ξαναπρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα. Όσο για τον Σέρβο προπονητή, πρέπει να στηριχτεί αυτά τα δύο χρόνια και μετά να αξιολογηθεί (να θυμίσουμε ότι και ο Μαρτίνς του Ολυμπιακού στην πρώτη του σεζόν δεν έφερε κάποιον τίτλο..)
ΥΓ: Μεγάλο πλεονέκτημά της η έγκαιρη πρόσληψη ενός προπονητή και δη πολύ καλού, θα πώ εγώ, προκειμένου να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ τη χρονική στιγμή που χρειάζεται. Είναι και αυτοί που θα αποχωρήσουν…