Μάθετε τα πάντα για την απολέπιση, τα οφέλη της για την επιδερμίδα όπως επίσης και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να την εντάξετε στη ρουτίνα σας.
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για την απολέπιση και κυρίως, για τη χημική απολέπιση με οξέα. Ακόμα και αν η λέξη «χημική» σας ακούγεται τρομακτική, δεν έχετε τίποτα να φοβάστε.
Η χημική απολέπιση έχει έρθει για να μείνει και όλο και περισσότεροι ειδικοί και δερματολόγοι μιλούν για τα οφέλη της ενώ τα διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά διαρκώς αυξάνονται.
Παρακάτω θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα για να εντάξετε στην επιδερμίδα σας.
Τι είναι η απολέπιση;
Η καθημερινή έκθεση στους ρύπους, η αφυδάτωση, το μακιγιάζ αλλά και η ηλικία, μπορούν να κάνουν το δέρμα μας να φαίνεται θαμπό και κουρασμένο. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η απολέπιση. Πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία αφαιρούμε τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας ενώ ανάλογα με το προϊόν και το είδος απολέπισης μπορούμε να έχουμε και πολλά ακόμα οφέλη για το δέρμα μας, οποιοδήποτε τύπο επιδερμίδας και αν έχουμε.
Ποια είναι τα οφέλη της απολέπισης;
Κάθε μήνα το δέρμα μας ανανεώνεται με αποτέλεσμα καινούρια κύτταρα να έρχονται στην επιφάνεια. Η διάρκεια αυτού του κύκλου ποικίλει ανάλογα την ηλικία. Η απολέπιση βοηθάει και επιταχύνει τη διαδικασία αυτή, προσφέροντας στο δέρμα μας λάμψη και αναδεικνύοντας μια πιο υγιή και νεανική επιδερμίδα.
Μπορεί επίσης, να βοηθήσει στον έλεγχο της ακμής καθώς αυτή συχνά προκαλείται από φραγμένους πόρους, να μειώσει τα μαύρα στίγματα και την εμφάνιση των ρυτίδων, να βελτιώσει την υφή του δέρματος, να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου, να περιορίσει τις δυσχρωμίες ενώ επιπλέον βοηθάει τα προϊόντα να εισχωρήσουν καλύτερα στις στοιβάδες του δέρματος και έτσι, να είναι πιο αποτελεσματικά.
Ποια είναι τα είδη της απολέπισης;
Απολέπιση μπορούμε να κάνουμε με δύο τρόπους:
Α) Scrub (ή αλλιώς φυσική απολέπιση).
Η απολέπιση αυτή πραγματοποιείται αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας και μπορεί να γίνει με τη χρήση κάποιου προϊόντος το οποίο περιέχει κόκκους όπως ζάχαρη ή καφές, με ένα βουρτσάκι προσώπου ή ένα πετσετάκι, ή με κάποια διαδικασία σε αισθητικό ή δερματολόγο όπως η δερμοαπόξεση.
Photo by Pavel Danilyuk from Pexels
Η φυσική απολέπιση συνήθως προτιμάται καθώς χαρίζει άμεσα αποτελέσματα λάμψης στην επιδερμίδα.
Από την άλλη όμως, κάποια από τα αρνητικά της είναι ότι λειτουργεί μόνο στην εξωτερική στρώση του δέρματος χωρίς να εισχωρεί στους πόρους. Παράλληλα αφήνει πολύ μεγάλο περιθώριο λάθους στη χρήση. Συγκεκριμένα, επειδή οι κόκκοι των scrubs έχουν συνήθως μυτερές άκρες και ακανόνιστο σχήμα, η χρήση τους από κάποιον μη έμπειρο και η άσκηση υπερβολικής πίεσης μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στο δέρμα με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο στα βακτήρια να εισχωρήσουν στο δέρμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα και παθήσεις.
Για αυτό, αυτού του είδους η απολέπιση είναι συνήθως πιο χρήσιμη για το δέρμα του σώματος που είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το πολύ ευαίσθητο δέρμα του προσώπου.
Β) Οξέα(ή χημική απολέπιση).
Τα οξέα, σε αντίθεση με τα scrubs, πραγματοποιούν την απολέπιση με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο.
Photo by Karolina Grabowska from Pexels
Συγκεκριμένα, σπάνε τους δεσμούς που κρατάνε ενωμένα τα κύτταρα, με αποτέλεσμα τα καινούρια κύτταρα να έρχονται στην επιφάνεια του δέρματος ενώ παράλληλα στέλνουν σήμα στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος ώστε να παράξουν κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ.
Με τα οξέα υπάρχει μικρότερη πιθανότητα για εσφαλμένη χρήση καθώς λειτουργούν πιο ομοιομόρφα, χωρίς να εξαρτώνται για παράδειγμα από το πόσο πίεση θα ασκήσει ο εκάστοτε χρήστης και είναι συνήθως αρκετά ήπια.
Ωστόσο, κάποια οξέα δημιουργούν φωτοευαισθησία ενώ υπάρχει πιθανότητα για αλλεργική αντίδραση, σε αντίθεση με τη φυσική απολέπιση η οποία δεν μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο.
Τέλος, σε αντίθεση με τη φυσική απολέπιση τα οξέα δεν έχουν άμεσα, θεαματικά αποτελέσματα και χρειάζεται υπομονή μέχρι να καταλάβει κανείς εάν όντως λειτουργούν, μακροπρόθεσμα όμως κάνουν πολύ περισσότερο καλό στην επιδερμίδα, για αυτό όλο και περισσότεροι ειδικοί και δερματολόγοι φαίνεται να στρέφονται πλέον σε αυτά.
Ποια είναι τα είδη των οξέων;
Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες οξέων, τα ΑΗΑs ( α-υδροξυοξέα), τα ΒΗΑs( β-υδροξυοξέα) και τα PHAs (πολύ-υδροξυοξέα). Τα τελευταία είναι τα λιγότερο διαδεδομένα στην περιποίηση προσώπου οπότε σήμερα θα αναλύσουμε τις δύο πρώτες και βασικές κατηγορίες.
Α)ΑΗΑs: Τα AHAs σε γενικές γραμμές, είναι υδατοδιαλυτά και λειτουργούν στις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας χωρίς να εισχωρούν βαθιά στους πόρους. Υπάρχουν 6 βασικά ΑΗΑs και αυτά είναι:
1) το γλυκολικό οξύ, που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Έχει το μικρότερο μοριακό βάρος και μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στην επιδερμίδα σε σχέση με τα υπόλοιπα ΑΗΑs. Χαρίζει στο δέρμα λάμψη, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτει το ανανεωμένο δέρμα, λειαίνει την επιδερμίδα και βελτιώνει την όψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Η χρήση του πρέπει να γίνεται στη βραδινή ρουτίνα και καθώς προκαλεί φωτοευαισθησία είναι απαραίτητη η χρήση του αντηλιακού.
2) το γαλακτικό οξύ, που προέρχεται από το ξινόγαλα. Έχει μεγαλύτερο μοριακό βάρος με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό για πιο ευαίσθητες επιδερμίδες αφού δεν εισχωρεί τόσο βαθιά στο δέρμα και έτσι οι πιθανότητες ερεθισμού είναι μικρότερες. Βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος, προστατεύει από τα βακτήρια και μειώνει τις δυσχρωμίες και φυσικά, όπως όλα τα οξέα, ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου κάνοντας ήπια απολέπιση.
3) Το μηλικό οξύ, που προέρχεται κυρίως από τα μήλα. Έχει και αυτό μικρό μοριακό βάρος με αποτέλεσμα να μην εισχωρεί βαθιά στην επιδερμίδα, κάτι που το καθιστά επίσης ιδανικό για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες, κάνει ήπια απολέπιση και χαρίζει λάμψη ενώ είναι παράλληλα και ενυδατικό, αφού προσελκύει την υγρασία και την παγιδεύει στο δέρμα.
4) Το ταρταρικό οξύ, που προέρχεται από τα σταφύλια. Έχει ενυδατικές και θεραπευτικές ιδιότητες αλλά είναι το λιγότερο διαδεδομένο α-υδροξυοξύ, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει αρκετές έρευνες για τις ιδιότητές του και τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά να είναι περιορισμένα.
5) Το κιτρικό οξύ, που προέρχεται από τα εσπεριδοειδή. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην εξισορρόπηση το PH της επιδερμίδας και χαρίζει λάμψη. Αποτελεί μαζί με το ταρταρικό, ένα από τα λιγότερο διαδεδομένα οξέα για χρήση στην περιποίηση του δέρματος ενώ συνήθως χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό.
6) Το μανδελικό οξύ, που προέρχεται από το πικραμύγδαλο. Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, κάτι που το καθιστά καλή επιλογή για λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα. Συγκεκριμένα, καθώς είναι λιποδιαλυτό, εισχωρεί βαθύτερα στους πόρους με αποτέλεσμα να ελέγχει την παραγωγή σμήγματος , βοηθώντας στον ελεγχο της ακμής αλλά και προλαμβάνοντας μελλοντικές εξάρσεις, βοηθάει στο ξεθώριασμα των σημαδιών και των δυσχρωμιών, μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, και φυσικά, επιταχύνει τον κύκλο του δέρματος, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που συγκεντρώνονται στους πόρους φράζοντάς τους, και χαρίζει έτσι λαμπερή επιδερμίδα.
Β)ΒΗΑ: Όταν μιλάμε για BHA, αναφερόμαστε κατά κανόνα στο σαλικυλικό οξύ.
Πώς λειτουργεί; Σε αντίθεση με τα AHAs που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος, επικεντρώνεται στους πόρους και εισχωρεί βαθύτερα. Καθώς είναι λιποδιαλυτό, πραγματοποιεί πιο βαθιά απολέπιση, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, για αυτό και προτείνεται για δέρματα με τάσεις ακμής. Επιπλέον, βοηθάει με τους φραγμένους πόρους αλλά και με τη λείανση της επιδερμίδας.
Dos and Don’ts:
Photo by Karolina Grabowska from Pexels
- Ξεκινήστε σιγά σιγά, με ένα προϊόν με χαμηλή συγκέντρωση το οποίο θα εφαρμόζετε 1 φορά τη βδομάδα για αρχή, με μάξιμουμ 2-3 φορές την εβδομάδα, καθώς η υπερβολική απολέπιση μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα και να διαταράξει τον επιδερμικό φραγμό.
- Εφαρμόζετε πάντα σε επιδερμίδα που έχετε ήδη καθαρίσει με ένα ήπιο καθαριστικό.
- Προτιμάτε προϊόντα που δεν ξεβγάζονται για να έχουν το περιθώριο να «κάτσουν» στην επιδερμίδα προκειμένου να λειτουργήσουν.
- Προσέξτε τα συστατικά όλων των προϊόντων της ρουτίνας σας γιατί υπάρχει περίπτωση, για παράδειγμα, να εφαρμόζετε ένα serum με οξέα αλλά παράλληλα να υπάρχει κάποιο οξύ και στο καθαριστικό σας με αποτέλεσμα υπερβολική απολέπιση.
- Μη συνδυάζετε διαφορετικά οξέα μεταξύ τους και κυρίως αποφύγετε το συνδυασμό με τα ρετινοειδή γιατί υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος διατάραξης του επιδερμικού φραγμού.
- Χρησιμοποιείτε πάντοτε αντηλιακό καθώς όπως αναφέραμε, τα AHAs κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο.
- Αν αισθανθείτε κάψιμο ή δείτε κοκκινίλες, έξαρση ακμής, ξηρότητα και ερεθισμό στο δέρμα, σταματήστε τη χρήση μέχρι να θεραπευτεί το δέρμα σας και έπειτα, ελαττώστε τη συχνότητα και επιλέξτε ένα προϊόν με χαμηλότερη συγκέντρωση ή διαφορετικά συστατικά, μέχρι να βρείτε το κατάλληλο για εσάς.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Προσπαθήστε να ακούτε προσεκτικά το δέρμα σας. Ξεκινήστε με χαμηλότερες συγκεντρώσεις και σε χαμηλότερη συχνότητα, αυξάνοντας σταδιακά όσο το δέρμα σας συνηθίζει, προσέχοντας να μην το παρακάνετε.
Και μην ξεχνάτε πως πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το δερματολόγο σας πριν ξεκινήσετε τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος ή συστατικού καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές βασισμένες στον τύπο του δέρματος σας και τις δικές του ανάγκες!