Συνταγές ξεχωριστές και πρωτοποριακές οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο «τολμών νικά» προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 16:40.
Σάββατο 22 Μαΐου
Στο πρώτο πιάτο του σαββατιάτικου μενού μετατρέπει τα μεξικάνικα τάκος σε ελληνική υπόθεση φτιάχνοντας τα με φασόλια χάντρες. Η διαδικασία είναι απλή και ξεκινάει με τα φασόλια, τα οποία βράζει και σουρώνει. Στη συνέχεια, σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο τσιγαρίζει κρεμμύδι σε κομμάτια, σκόρδο σε φέτες, πιπεριές σε λεπτές λωρίδες, και προσθέτει μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τα φασόλια. Ρίχνει σάλτσα bbq, ανακατεύει και αφαιρεί από τη φωτιά. Βάζει αραβικά πιτάκια σε μια φόρμα για muffin, προσθέτει γέμιση, πασπαλίζει με τσένταρ και ψήνει για 3-4 λεπτά. Βάζει γιαούρτι και κόλιανδρο και σερβίρει με ελαιόλαδο και πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη.
Για κυρίως γεύμα προτείνει μια εκδοχή ενός κάρυ με χοιρινό μαζί με ένα συνδυασμό από λαχανικά. Πρώτα ο αγαπημένος μας σεφ βάζει χοιρινό λαιμό σε κομμάτια μέσα σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και σοτάρει. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει κουρκουμά, κύμινο, πιπέρι, σκόρδο, τζίντζερ, μια πιπεριά τσίλι, ξύσμα και χυμό από λάιμ, σουμάκ, πελτέ ντομάτας, κρεμμύδι, 2 κύβους λαχανικών και χτυπάει μέχρι να έχει μια πάστα. Μεταφέρει την πάστα στην κατσαρόλα με το χοιρινό και ανακατεύει. Προσθέτει νερό, σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά και σερβίρει με ρύζι μπασμάτι, τορτίγιες, κόλιανδρο και λάιμ.
Η έννοια του μπισκότου παίρνει άλλη μορφή, με τα μυρωδάτα μαλακά μπισκότα με τυρί κρέμα που σερβίρει για γλυκό. Βάζει στον κάδο του μίξερ ζάχαρη άχνη, βούτυρο, τυρί κρέμα, βανίλια και ξύσμα λεμονιού και χτυπάει μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατεύει αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και τα βάζει στο μίξερ. Προσθέτει ένα αβγό, φιστίκια Αιγίνης σπασμένα σε μικρά κομμάτια, cranberries και χτυπάει για λίγα δευτερόλεπτα.
Πλάθει 20 μπαλάκια και πιέζει ελαφρά με τα χέρια. Μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα, ψήνει, αφήνει να κρυώσουν και σερβίρει.
Κυριακή 23 Μαΐου
Την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» που κινείται σε comfort ζώνες, αφού προτείνει τρεις comfort food συνταγές.
Ένα club sandwich με καπνιστό τόνο, πέστο βασιλικού, αβγά, αβοκάντο, μαγιονέζα είναι το ορεκτικό στο κυριακάτικο μενού. Αρχικά, σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο βάζει 6 φέτες ψωμιού για τοστ ολικής άλεσης και αφήνει να πάρουν χρώμα. Αφαιρεί και ακολουθεί την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες φέτες. Σε μπολ βάζει ένα αβοκάντο και το πιέζει για να λιώσει. Προσθέτει χυμό από λάιμ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει.
Απλώνει τις τρεις φέτες από το ψωμί, βάζει στις δύο φέτες το μισό μείγμα από το λιωμένο αβοκάντο, κόβει άλλο ένα αβοκάντο σε φέτες και βάζει τις μισές πάνω από το λιωμένο αβοκάντο. Κόβει μία ντομάτα σε φέτες και βάζει τις μισές πάνω από τη μια φέτα με το αβοκάντο. Κατόπιν, βάζει τις δύο φέτες από το τυρί και καλύπτει με την άλλη φέτα ψωμιού με το αβοκάντο. Προσθέτει από πάνω τόνο, κρεμμύδι σε ροδέλες, πιπέρι, λάδι από τον τόνο και καλύπτει με την τρίτη φέτα ψωμιού. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλα τα υλικά, κόβει το κάθε κλαμπ σάντουιτς σε τέσσερα κομμάτια και μεταφέρει σε πιάτο σερβιρίσματος. Βάζει στο κέντρο πράσινη σαλάτα, χυμό από λάιμ, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύει και σερβίρει.
Αχιβάδες με κιμά είναι η πρότασή του για το κυρίως γεύμα. Ξεκινάει βάζοντας ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ελαιόλαδο, κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, καρότο και σέλερι σε μικρά κυβάκια, σκόρδο σε φέτες και σοτάρει να καραμελώσουν. Αφαιρεί τα λαχανικά, τα αφήνει στην άκρη, τοποθετεί ξανά το τηγάνι στη φωτιά και βάζει ελαιόλαδο. Ρίχνει κιμά μοσχαρίσιο, σοτάρει, προσθέτει ξανά στο τηγάνι τα λαχανικά και βάζει κανέλα, έναν κύβο κότας, πελτέ ντομάτας και ανακατεύει.
Βάζει νερό, ντομάτα, θυμάρι και σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, βράζει ζυμαρικά σε σχήμα αχιβάδας, σουρώνει, τα βάζει στο τηγάνι και ανακατεύει. Σερβίρει με παρμεζάνα, πιπέρι, βασιλικό και ελαιόλαδο.
Για επιδόρπιο ο Άκης φτιάχνει μια δροσερή και κρεμώδη μους φυστικοβούτυρου. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και γίνεται σχεδόν όλη σε ένα μπολ, όπου βάζει τυρί κρέμα, φιστικοβούτυρο, κακάο, ζάχαρη άχνη, βανίλια και ανακατεύει με μια μαρίζ μέχρι να έχει μια αφράτη μους. Μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, αφήνει στην άκρη, μοιράζει σε ποτήρια σερβιρίσματος το crumble και τη μους, βάζει σαντιγί, φιστίκια αλατισμένα, σάλτσα καραμέλας, κουβερτούρα, φύλλα μέντας και σερβίρει.
Συνταγές ξεχωριστές και πρωτοποριακές οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο «τολμών νικά» προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 16:40.
Σάββατο 22 Μαΐου
Στο πρώτο πιάτο του σαββατιάτικου μενού μετατρέπει τα μεξικάνικα τάκος σε ελληνική υπόθεση φτιάχνοντας τα με φασόλια χάντρες. Η διαδικασία είναι απλή και ξεκινάει με τα φασόλια, τα οποία βράζει και σουρώνει. Στη συνέχεια, σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο τσιγαρίζει κρεμμύδι σε κομμάτια, σκόρδο σε φέτες, πιπεριές σε λεπτές λωρίδες, και προσθέτει μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τα φασόλια. Ρίχνει σάλτσα bbq, ανακατεύει και αφαιρεί από τη φωτιά. Βάζει αραβικά πιτάκια σε μια φόρμα για muffin, προσθέτει γέμιση, πασπαλίζει με τσένταρ και ψήνει για 3-4 λεπτά. Βάζει γιαούρτι και κόλιανδρο και σερβίρει με ελαιόλαδο και πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη.
Για κυρίως γεύμα προτείνει μια εκδοχή ενός κάρυ με χοιρινό μαζί με ένα συνδυασμό από λαχανικά. Πρώτα ο αγαπημένος μας σεφ βάζει χοιρινό λαιμό σε κομμάτια μέσα σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και σοτάρει. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει κουρκουμά, κύμινο, πιπέρι, σκόρδο, τζίντζερ, μια πιπεριά τσίλι, ξύσμα και χυμό από λάιμ, σουμάκ, πελτέ ντομάτας, κρεμμύδι, 2 κύβους λαχανικών και χτυπάει μέχρι να έχει μια πάστα. Μεταφέρει την πάστα στην κατσαρόλα με το χοιρινό και ανακατεύει. Προσθέτει νερό, σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά και σερβίρει με ρύζι μπασμάτι, τορτίγιες, κόλιανδρο και λάιμ.
Η έννοια του μπισκότου παίρνει άλλη μορφή, με τα μυρωδάτα μαλακά μπισκότα με τυρί κρέμα που σερβίρει για γλυκό. Βάζει στον κάδο του μίξερ ζάχαρη άχνη, βούτυρο, τυρί κρέμα, βανίλια και ξύσμα λεμονιού και χτυπάει μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατεύει αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και τα βάζει στο μίξερ. Προσθέτει ένα αβγό, φιστίκια Αιγίνης σπασμένα σε μικρά κομμάτια, cranberries και χτυπάει για λίγα δευτερόλεπτα.
Πλάθει 20 μπαλάκια και πιέζει ελαφρά με τα χέρια. Μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα, ψήνει, αφήνει να κρυώσουν και σερβίρει.
Κυριακή 23 Μαΐου
Την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 16:40, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» που κινείται σε comfort ζώνες, αφού προτείνει τρεις comfort food συνταγές.
Ένα club sandwich με καπνιστό τόνο, πέστο βασιλικού, αβγά, αβοκάντο, μαγιονέζα είναι το ορεκτικό στο κυριακάτικο μενού. Αρχικά, σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο βάζει 6 φέτες ψωμιού για τοστ ολικής άλεσης και αφήνει να πάρουν χρώμα. Αφαιρεί και ακολουθεί την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες φέτες. Σε μπολ βάζει ένα αβοκάντο και το πιέζει για να λιώσει. Προσθέτει χυμό από λάιμ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει.
Απλώνει τις τρεις φέτες από το ψωμί, βάζει στις δύο φέτες το μισό μείγμα από το λιωμένο αβοκάντο, κόβει άλλο ένα αβοκάντο σε φέτες και βάζει τις μισές πάνω από το λιωμένο αβοκάντο. Κόβει μία ντομάτα σε φέτες και βάζει τις μισές πάνω από τη μια φέτα με το αβοκάντο. Κατόπιν, βάζει τις δύο φέτες από το τυρί και καλύπτει με την άλλη φέτα ψωμιού με το αβοκάντο. Προσθέτει από πάνω τόνο, κρεμμύδι σε ροδέλες, πιπέρι, λάδι από τον τόνο και καλύπτει με την τρίτη φέτα ψωμιού. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλα τα υλικά, κόβει το κάθε κλαμπ σάντουιτς σε τέσσερα κομμάτια και μεταφέρει σε πιάτο σερβιρίσματος. Βάζει στο κέντρο πράσινη σαλάτα, χυμό από λάιμ, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύει και σερβίρει.
Αχιβάδες με κιμά είναι η πρότασή του για το κυρίως γεύμα. Ξεκινάει βάζοντας ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ελαιόλαδο, κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, καρότο και σέλερι σε μικρά κυβάκια, σκόρδο σε φέτες και σοτάρει να καραμελώσουν. Αφαιρεί τα λαχανικά, τα αφήνει στην άκρη, τοποθετεί ξανά το τηγάνι στη φωτιά και βάζει ελαιόλαδο. Ρίχνει κιμά μοσχαρίσιο, σοτάρει, προσθέτει ξανά στο τηγάνι τα λαχανικά και βάζει κανέλα, έναν κύβο κότας, πελτέ ντομάτας και ανακατεύει.
Βάζει νερό, ντομάτα, θυμάρι και σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, βράζει ζυμαρικά σε σχήμα αχιβάδας, σουρώνει, τα βάζει στο τηγάνι και ανακατεύει. Σερβίρει με παρμεζάνα, πιπέρι, βασιλικό και ελαιόλαδο.
Για επιδόρπιο ο Άκης φτιάχνει μια δροσερή και κρεμώδη μους φυστικοβούτυρου. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και γίνεται σχεδόν όλη σε ένα μπολ, όπου βάζει τυρί κρέμα, φιστικοβούτυρο, κακάο, ζάχαρη άχνη, βανίλια και ανακατεύει με μια μαρίζ μέχρι να έχει μια αφράτη μους. Μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, αφήνει στην άκρη, μοιράζει σε ποτήρια σερβιρίσματος το crumble και τη μους, βάζει σαντιγί, φιστίκια αλατισμένα, σάλτσα καραμέλας, κουβερτούρα, φύλλα μέντας και σερβίρει.