Την Κυριακή 16 Μαΐου, στις 20:30, τα Lighthouse Sessions, η ενότητα μουσικών εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, ρίχνει αυλαία με καλεσμένο του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη το διακεκριμένο κιθαρίστα Δημήτρη Μυστακίδη.
Την Κυριακή 16 Μαΐου, στις 20:30, τα Lighthouse Sessions, η ενότητα μουσικών εκδηλώσεων που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τον Ιανουάριο του 2021 παρουσιάζοντας μια σειρά από απρόσμενες επί σκηνής συμπράξεις, ρίχνει αυλαία με καλεσμένο του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη το διακεκριμένο κιθαρίστα Δημήτρη Μυστακίδη.
Σε ζωντανή αναμετάδοση από το Φάρο του ΚΠΙΣΝ, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συνομίλησε με τους καλεσμένους του για τη ζωή και τις μουσικές τους αναζητήσεις και επιχείρησε να σκιαγραφήσει το πορτρέτο τους, συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική, σε ένα πρωτότυπο, ανοικτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση αποτέλεσμα.
Μετά τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, τη Σαβίνα Γιαννάτου, το Γιώργη Μανωλάκη και τους ΤΑΚΙΜ, ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται να βάλει τη δική του ηχητική πινελιά με τις χορδές της λαϊκής του κιθάρας, όργανο ταυτισμένο στην εποχή μας με το όνομά του.
Λίγα λόγια για το Δημήτρη Μυστακίδη
Μετρώντας τριάντα πέντε χρόνια ως επαγγελματίας μουσικός, o Δημήτρης Μυστακίδης έχει συνεργαστεί με την πλειονότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών (συνθέτες, μουσικούς, ερμηνευτές) και έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 150 δίσκους. Από το 1994 ως το 2004 υπήρξε μέλος της μπάντας «Λοξή Φάλαγγα» του Νίκου Παπάζογλου παίζοντας κιθάρα και λαούτο, ενώ από το 2002 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Το 2001 έγινε καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και σύνολα, ενώ από το 2014 έως το 2016 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το άνοιγμά του στο ευρύ κοινό ως σόλο καλλιτέχνης έγινε το 2007 με την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου, 16 ρεμπέτικα τραγούδια με κιθάρα. Η συγκεκριμένη δουλειά έφερε στην πρώτη γραμμή τη λαϊκή κιθάρα και την ιδιαίτερη τεχνική της, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός ολόκληρου ρεύματος νέων κιθαριστών. Ακολούθησαν οι δίσκοι Αψιλίες (2009), Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο (2013), Εσπεράντο (2015), Amerika (2017) και Here & There (2019).
Λίγα λόγια για τον οικοδεσπότη Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη
Με ακαδημαϊκή πορεία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και δεξιοτέχνης ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης είναι σήμερα ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εγχώριας τζαζ σκηνής. Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, κατά τον ερχομό του στην Αθήνα ως φοιτητής ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σε διάφορα σχήματα. Στα τέλη του 2015, το συγκρότημα «Alex Drakos Trio» που δημιούργησε με τον κοντραμπασίστα Ντίνο Μάνο και τον πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλο κυκλοφόρησε το άλμπουμ Tora, ενώ η νέα δισκογραφική δουλειά του Κτιστάκη με τίτλο Κύκλοι μόλις κυκλοφόρησε. Έχοντας οδηγό τον αυτοσχεδιασμό και επιρροές από τη ροκ, την παραδοσιακή και την κλασική μουσική, σήμερα εμπνέει με τη διδασκαλία, τη δημιουργικότητα και τη στάση του μια νέα γενιά τζαζ μουσικών.
Σύνθεση και ενορχήστρωση εγχόρδων: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Διασκευές: Δημήτρης Μυστακίδης και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Όλες οι συναυλίες της ενότητας παραμένουν αναρτημένες online εδώ δημιουργώντας μια ιδιαίτερη «μουσική βιβλιοθήκη», σημείο αναφοράς για τους μουσικόφιλους.
Τα Lighthouse Sessions πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και μεταδίδονται μέσω live streaming στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org) στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.
Πληροφορίες:
Ώρα έναρξης: 20:30
Συμμετέχουν: Ντίνος Μάνος – μπάσο, Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης – ντραμς, Διονύσης Βερβιτσιώτης – βιολί, Κώστας Παναγιωτίδης – βιολί, Ηλίας Λιβιεράτος – βιόλα, Μαρίνα Κολοβού – τσέλο
Παρακολουθήστε τα Lighthouse Sessions ζωντανά στο www.snfcc.org/Mystakidis καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.