Η ιστορία του υπερπολυτελούς γκαλά και η μεγάλη του «επιστροφή» μετά την πανδημία.
Τι είναι το Met Gala;
Το Met Gala, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Costume Institute Gala ή Costume Institute Benefit, αλλά κι ως Met Ball, αποτελεί μια ετήσια, υπερπολυτελή εκδήλωση που αποσκοπεί στη συγκέντρωση χρημάτων, προς όφελος του Costume Institute, του Metropolitan Museum of Art, της Νέας Υόρκης. Κάθε χρόνο, με την έναρξη της εκδήλωσης, σηματοδοτείται και το ξεκίνημα της ετήσιας έκθεσης μόδας, του Costume Institute, το θέμα της οποίας, καθορίζει και τις επίσημες εμφανίσεις των καλεσμένων, που, φυσικά, θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτό. Το συγκεκριμένο γκαλά, θεωρείται ευρέως ένα από τα πιο εξέχοντα, κοινωνικά γεγονότα στον κόσμο, ενώ είναι μία από τις μεγαλύτερες βραδιές συγκέντρωσης χρημάτων, στη Νέα Υόρκη, με ποσά που αγγίζουν τα 9 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν το 2013, καθώς και το ρεκόρ των 12 εκατομμυρίων δολαρίων, τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, αποτελεί μία από τις πιο αξιοσημείωτες πηγές χρηματοδότησης για το Ινστιτούτο, με συνεισφορές που αναμένονται να ξεπεράσουν συνολικά τα 200 εκατομμύρια δολάρια, μετά την εκδήλωση του 2019.
Πώς ξεκίνησε το Met Gala;
Το Met Gala ιδρύθηκε το 1948, από την Αμερικανίδα εκδότρια Μόδας, Eleanor Lambert, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, για το τότε νεοσύστατο Ινστιτούτο. Το πρώτο Met Gala έλαβε χώρα στο Waldorf–Astoria (Central Park), με την τιμή του εισιτηρίου να ανέρχεται μόλις στα 50 δολάρια και ουσιαστικά αποτελούσε ένα δείπνο, με λοταρίες και σκετς, στο οποίο, φυσικά, παρευρίσκονταν, μόνο άτομα της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης ή της βιομηχανίας της μόδας. Από το 1948 έως το 1971, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε χώρους, όπως το Waldorf–Astoria, το Central Park και το Rainbow Room.
Το 1972, όταν η εκδότρια του περιοδικού Vogue, Diana Vreeland, αναλαμβάνει ως σύμβουλος του Ινστιτούτου, το γκαλά αρχίζει να εξελίσσεται σε μια πιο λαμπερή υπόθεση, ενώ, μάλιστα, μετατράπηκε και σε ένα event, στο οποίο παρευρισκόμενοι θα ήταν αποκλειστικά διασημότητες που θα αναμειγνύονταν με την κοινωνική ελίτ της πόλης. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους σημαντικότερους celebrities που πέρασαν από την εκδήλωση, ήταν η Elizabeth Taylor, ο Andy Warhol, η Bianca Jagger, η Diana Ross, ο Elton John, η Liza Minnelli και η Cher.
Το 1973, αποτελεί μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς διεξάγεται το πρώτο θεματικό Met Gala, το οποίο, μάλιστα, είναι αφιερωμένο στις δημιουργίες του Cristóbal Balenciaga, που απεβίωσε έναν, περίπου, χρόνο πριν (20 Μαρτίου 1972) και με αυτόν, ακριβώς, τον τρόπο το γκαλά, μετατρέπεται από απλό χορό, στο σημαντικότερο, ετήσιο κοινωνικό event, της Νέας Υόρκης.
Το 1995, η σημερινή εκδότρια της Vogue, Anna Wintour, αναλαμβάνει την προεδρία του Met Gala, καθώς και τη διεξαγωγή των events, με εξαίρεση εκείνα του 1996 και 1998. Η ίδια, έχοντας, μάλιστα, στο πλευρό της, το προσωπικό της Vogue, είναι υπεύθυνη για τη λίστα των προσκεκλημένων, ενώ, παράλληλα, μετακινεί και το επίκεντρο, της εκδήλωσης, στους celebrities, τους οποίους τοποθετεί, τμηματικά, ως μέλη, στην προεδρία, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, το 1995 τους Karl Lagerfeld και Gianni Versace, από τη βιομηχανία της μόδας, αλλά και διασημότητες της μουσικής βιομηχανίας, όπως τη Beyonce, το 2013, αλλά και τη Rihanna, το 2018.
Τα μεμονωμένα εισιτήρια κοστίζουν 30.000 δολάρια, για όσους βρίσκονται εκτός της επίσημης λίστας επισκεπτών, ενώ η ετήσια λίστα περιορίζεται σε περίπου 650 ή 700 άτομα. Κάθε χρόνο, η εκδήλωση έχει ένα θέμα και περιλαμβάνει μια ώρα κοκτέιλ και ένα επίσημο δείπνο. Μάλιστα, οι επισκέπτες περπατούν στο κόκκινο χαλί, με σκοπό την επίδειξη των ρούχων, που έχουν επιλέξει, ανάλογα με το ετήσιο θέμα και φυσικά, φωτογραφίζονται ευρέως, ελέγχονται, επικρίνονται και μιμούνται.
Τί θα δούμε φέτος το Σεπτέμβρη;
Παρ’ όλο, που παραδοσιακά η πρώτη Δευτέρα κάθε Μαΐου, είναι αφιερωμένη στο MetGala, φέτος τα πράγματα, λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού, θα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς η ημερομηνία έναρξης του γκαλά έχει οριστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι διοργανωτές φρόντισαν να μας ανακοινώσουν τους λαμπερούς παρουσιαστές και το dress code, των καλεσμένων. Έτσι, λοιπόν, δίπλα στη διοργανώτρια Anna Wintour, θα βρεθούν οι Timothée Chalamet, Billie Eilish, Amanda Gorman και Naomi Osaka, μαζί με τους επίτιμους Tom Ford και Adam Mosseri.
Αυτήν τη χρονιά, η εκδήλωση θα έχει μια πιο ιδιωτική μορφή, λόγω των συνθηκών, ενώ το φετινό θέμα του γκαλά, “In America: A Lexicon of Fashion”, είναι αφιερωμένη στην αμερικανική μόδα και θα ξεκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου. Αυτό, φυσικά, θα είναι και το dresscode της βραδιάς. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν, πως οι προσκλήσεις της εκδήλωσης θα αναγράφουν τη φράση “American Independence”, δηλαδή αμερικανική ανεξαρτησία, μια επιλογή, με ιδιαίτερο, φυσικά, νόημα.
Πώς θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο θέμα, της ΄΄αμερικανικής ανεξαρτησίας΄΄ στο κόκκινο χαλί; Οι πιο καλοντυμένοι καλεσμένοι πάντα συμβουλεύονται τον διευθυντή της έκθεσης Andrew Bolton. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα περιλαμβάνει iconic δημιουργίες Αμερικανών σχεδιαστών, όπως Ralph Lauren, Oscar de la Renta, αλλά κι από τη νεότερη γενιά, όπως Andre Walker, La Quan Smith, KerbyJean–Raymond. Εξάλλου, το Met Gala, έχει ήδη χαρακτηρισθεί από το δημοσιογράφο μόδας και πρώην συντάκτη του περιοδικού Vogue, Andre Leon Talley, ως «Super Bowl of Fashion», κάτι που φυσικά αποδεικνύει τη μεγαλοπρέπεια και την καινοτομία, αυτής της εκδήλωσης, η οποία είναι μόνο για τους επαναστάτες που τολμούν και ξεχωρίζουν, με κάθε εκρηκτική τους εμφάνιση, στο κόκκινο χαλί.