Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποια είναι η σωστή αναλογία φρούτων και τι ποσότητες πρέπει να καταναλώσουμε, για να μην πάρουμε κιλά.
Τα φρούτα μάς προσφέρουν πλειάδα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η επαρκής κατανάλωση φρούτων συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης παχυσαρκίας, αλλά προσοχή δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε γιατί τότε θα δούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει.
Αναμφίβολα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα όπως: λυκοπένιο, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες προστατεύουν τον οργανισμό μας από εκφυλιστικές μεταλλάξεις, που παρεμβαίνουν στο γενετικό μας υλικό!
Σημαντικές έρευνες αναφέρουν ότι για κάθε μερίδα φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνεται μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή κατά 5%.
Περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ανά κατηγορία:
- Φρούτα με κόκκινο χρώμα: λυκοπένιο, πολυφαινόλες
- Φρούτα με πορτοκαλί χρώμα: καροτενοειδή
- Φρούτα με πράσινο χρώμα: πολυφαινόλες, χλωροφύλλες
- Φρούτα με μπλέ χρώμα: ανθοκυανίνες
To National Cancer Institute κατέδειξε την ιδανική ποσότητα, που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να επωφεληθεί από την κατανάλωση τους. Η προτεινόμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι 5 μερίδες (5-a-day).
Αναλυτικά οι μερίδες καλοκαιρινών φρούτων:
1 μερίδα ισοδυναμεί με
- Ανανάς ® 1 φέτα
- Αχλάδι ® 1 μικρό
- Βερίκοκα ® 2-3 μέτρια
- Γκρειπ φρούτ ® ½ φρούτο
- Καρπούζι ® 1μέτρια φέτα
- Κεράσια ® 12 μέτρια
- Μάνγκο ® 1φλι τσαγιού
- Μούρα ® ¾ φλι τσαγιού
- Μπανάνα ® 1 μικρή
- Νεκταρίνι ® 1μέτριο
- Παπάγια ® 1φλι τσαγιού
- Πεπόνι ® 1μέτρια φέτα
- Σταφύλια ® 15 μέτρια
- Σύκα ® 2 μέτρια
- Φράουλες ® 5-6 μέτριες
Η αφθονία θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων τα καθιστά απαραίτητα σε μια ισορροπημένη διατροφή! Η μεγάλη ποικιλία φρούτων μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Πλούσια σε νερό και φτωχά σε θερμίδες κάτι που τα καθιστά ιδανικό σνάκ. Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση σας για ένα καλοκαίρι με υγεία και ευεξία!