«Ένα είναι σίγουρο, στους Δελφούς μας ασπάστηκαν όλους οι Μούσες».
«Ένα είναι σίγουρο, στους Δελφούς μας ασπάστηκαν όλους οι Μούσες». Τilo Krause, σκηνοθέτης
Εκατομμύρια άνθρωποι αγκάλιασαν την «Ημέρα Beethoven», τον 9ωρο μουσικό μαραθώνιο, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκαν ζωντανά την Κυριακή 6 Ιουνίου, από τις 2:00 το μεσημέρι έως τις 11:00 το βράδυ, και οι 9 Συμφωνίες του Ludwig van Beethoven σε 9 συναυλίες, που φιλοξενήθηκαν σε συμφωνικές αίθουσες, υπαίθριους χώρους και αξιοθέατα 9 ευρωπαϊκών πόλεων (Βόννη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λουξεμβούργο, Πράγα, Λουγκάνο, Δελφοί, Στρασβούργο, Βιέννη) με τη συμμετοχή διακεκριμένων συνόλων, αρχιμουσικών και σολίστ.
Μάλιστα, η συναυλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την «Εβδόμη» από τη music Aeterna υπό το Θεόδωρο Κουρεντζή, σε χορογραφία της Sasha Waltz, στους Δελφούς, είχε την πιο εντυπωσιακή τηλεοπτική ανταπόκριση από όλες τις άλλες συμφωνίες, κερδίζοντας την πρώτη θέση στα ποσοστά τηλεθέασης.
Σημείωσε τεράστια επιτυχία όχι μόνο τηλεοπτικά αλλά και διαδικτυακά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό: είχε 30.000 μοναδικά views μέσω του site του ΜΜΑ (αύξηση επισκεψιμότητας: 300%), την παρακολούθησαν τηλεοπτικά 351.00 θεατές στη Γερμανία και 485.000 στη Γαλλία (αύξηση τηλεθέασης ARTE: 50%), ενώ τα views ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.Όπως δήλωσαν ο Wolfgang Bergmann (Βόλφγκανγκ Μπέργκμαν), γενικός εκτελεστικός διευθυντής (CEO) του ARTE Γερμανίας, και ο Ernst Buchrucker (Ερνστ Μπούχρουκερ), διευθύνων σύμβουλος της UNITEL, αυτό το ιδιαίτερα επιτυχημένο οπτικοακουστικό γεγονός ανοίγει το δρόμο σε νέες μελλοντικές συνεργασίες για μουσικά πρότζεκτ πανευρωπαϊκής εμβέλειας.
Επιπλέον, η συναυλία με το Θεόδωρο Κουρεντζή μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ 2 και προβλήθηκε, παρουσία κοινού, σε πραγματικό χρόνο στον Κήπο του Μεγάρου και στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Δελφών από γιγαντοοθόνες. Την παρακολούθησαν αντιστοίχως 900 και 200 άτομα (φυσική παρουσία).
Η «Ημέρα Beethoven» ήταν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πανευρωπαϊκό εγχείρημα που απέδειξε τη δύναμη της κλασικής μουσικής εν μέσω πανδημίας, στο οποίο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετείχε με μια συναυλία – μυσταγωγία (Κυριακή 6/6, 8:00 μ.μ.), με φόντο το αρχαίο θέατρο των Δελφών˙ ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, χτισμένο σε μια θέση μοναδικής φυσικής ομορφιάς τον 4ο αι. π.Χ., που σπάνια υποδέχεται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Το υποβλητικό δελφικό τοπίο συνδυάστηκε μαγικά με τη βαθιά πνευματικότητα της μουσικής του Ludwig van Beethoven και συγκεκριμένα με την «Έβδομη Συμφωνία» του. Την ερμήνευσε η Ορχήστρα music Aeterna, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου Θεόδωρου Κουρεντζή, ενός μαέστρου που αντιμετωπίζει αντισυμβατικά, με μια εντελώς ιδιοσυγκρασιακή ματιά, ακόμη και τα πιο πολυπαιγμένα έργα. Μια Συμφωνία σχεδόν χορευτική που αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο από την κινησιολογική προσέγγιση της Sasha Waltz, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία δημιούργησε ειδικά για τη συναυλία των Δελφών μια λιτή νέα χορογραφία για 12 χορευτές. Μια δημιουργία ποιητική που θύμιζε πομπή αρχαίας ιεροτελεστίας (παγκόσμια πρεμιέρα), εμπνευσμένη από το Allegretto – Δεύτερο Μέρος της «Εβδόμης», απόλυτα εναρμονισμένη με το περιβάλλον των Δελφών.
Όσοι δεν πρόλαβαν να ζήσουν αυτή την οπτικοακουστική εμπειρία την Κυριακή 6 Ιουνίου, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν online τη συναυλία στο αρχαίο θέατρο Δελφών από το site του Μεγάρου και από το Fb, όπου θα είναι διαθέσιμη από την Τρίτη 8 Ιουνίου (20:30 μ.μ.) έως τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις (00:00). Επίσης, διατίθεται για δωρεάν online παρακολούθηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 στην ιστοσελίδα του ARTE.
Το σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, που υπήρξε, ταυτόχρονα, μια μεγάλη πρόκληση από τεχνικής και τεχνολογικής άποψης για όλους τους συμμετέχοντες, αποτέλεσε συμπαραγωγή του Μεγάρου, της Unitel, κορυφαίου διεθνούς διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής, και της ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE.
Η συναυλία της music Aeterna υπό το Θεόδωρο Κουρεντζή έγινε στους Δελφούς με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του World Human Forum, του Eλληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι (Centre Culturel Hellénique).