Ήρθε η ώρα για τον «Άρχοντα των κρίκων» να κατακτήσει ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Έχοντας τη σιγουριά του κατακτητή, ο Λευτέρης Πετρούνιας ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να κάνει περήφανους τους Έλληνες, φέρνοντας πίσω στη χώρα του ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από αυτό του Ρίο του 2016.
Αύριο το πρωί στις 11:00 ώρα Ελλάδος, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης αγωνίζεται στον μεγάλο τελικό, καθώς είχε προκριθεί πανηγυρικά ως πρώτος, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από οποιονδήποτε άλλο αθλητή.
Συγκεκριμένα ο 30χρονος αθλητής είχε συγκεντρώσει συνολικά 15.333 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 6300, βαθμός εκτέλεσης: 9.033).
Μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο δυο αθλητές έχουν κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους κρίκους. Ο Αρμένιος Αλμπέρτ Αζαριάν, εκπροσωπώντας την Σοβιετική Ένωση το 1956 και το 1960, όπως επίσης και ο Ιάπωνας Ακινόρι Νακαγιάμα στους Ολυμπιακούς του 1968 και του 1972.
Ποιος είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας
Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι κορυφαίος Έλληνας γυμναστής στην ενόργανη και «χρυσός» Ολυμπιονίκης. Είναι «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2016, δυο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και τρεις Πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους. Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει περισσότερα από 20 μετάλλια και έχει στην κατοχή του περισσότερες από 30 διακρίσεις, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «Άρχοντας των κρίκων» και κυρίαρχη φυσιογνωμία στο αγώνισμα, ειδικά όταν η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε το όνομά του σε μία άσκηση στους κρίκους. Μια άσκηση που πραγματοποίησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας, η οποία αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας E (0,50 μονάδες).
Γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου 1990 και από πολύ νωρίς ξεκινά να προπονείται στο γυμναστήριο του Πανιωνίου. Οι προπονητές του αντιλαμβάνονται αμέσως ότι έχουν να κάνουν με έναν πολλά υποσχόμενο αθλητή μπροστά τους.
«Δεν έχω καταλάβει πως μπήκαν οι αγώνες στη στη ζωή μου. Ήμουν πολύ νέος όταν άρχισα να εξασκούμαι. Ένα νευρικό αγόρι με πολλή όρεξη και ενέργεια. Ήταν σαν να ήμουν σε ένα τεράστιο πάρκο», λέει ο Πετρούνιας.
Το 2000 στο Σαρωνικό κατακτά 7 μετάλλια στη γυμναστική. Μέχρι το 2004 δηλώνει πως η ζωή του ήταν σχολείο-γυμναστήριο-σπίτι. Στην ηλικία των 14 ετών, αποφασίζει να σταματήσει λόγω κούρασης. Το 2008, επανέρχεται δριμύτερος και πιο αποφασισμένος από ποτέ για να συνεχίσει την καριέρα του από εκεί που σταμάτησε.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2010, κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στη γυμναστική στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης στη Γάνδη του Βελγίου. Και δυο μήνες αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, κατακτά την 6η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γλασκώβη.
Τα μετάλλια στη γυμναστική διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, ώσπου αποφασίζει να ασχοληθεί με τους κρίκους το 2012. Ο Πετρούνιας αναδεικνύεται πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και το 2013.
«Είμαι αθλητής ενόργανης. Αλλά η πραγματική μου αγάπη είναι οι κρίκοι. Μεγαλώνω βλέποντας τον Δημοσθένη Ταμπάκο τον οποίο είχα σαν πρότυπο. Και ασκησιολογικά ήμουν πάντα μπροστά από την ηλικία μου», δηλώνει ο Ολυμπιονίκης.
Στις 24 Ιουνίου 2014, ο Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νάνινγκ της Κίνας.
Το 2015, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονπελιέ στη Γαλλία, ο Πετρούνιας κερδίζει το χρυσό μετάλλιο και το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας με 16.200 βαθμούς, που είναι η καλύτερη επίδοσή στην καριέρα του.
Στις 31 Οκτωβρίου 2015, ο Πετρούνιας γίνεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής στους κρίκους στη Γλασκόβη με 15.800 βαθμούς και εξασφαλίζει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Σε ερώτηση που το έθεσαν για το πως ένιωσε, εκείνος απαντά: «Περήφανος που είμαι Έλληνας. Είμαι περήφανος για τη δουλειά που κάναμε με τον προπονητή μου και τον χορηγό μου. Ανακουφισμένος που απέδειξα όλη τη δουλειά που έκανα όλα αυτά τα χρόνια».
Ο Πετρούνιας γίνεται ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή αφής της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016», η οποία πραγματοποιείται στην Ολυμπία στις 21 Απριλίου 2016.
«Είναι η συνέχεια μίας υπέροχης χρονιάς, που ήταν για μένα το 2015. Είναι πραγματικά ύψιστη τιμή να είμαι ο πρώτος αθλητής που θα κρατήσει την Ολυμπιακή Φλόγα και είμαι πραγματικά συγκινημένος από την απόφαση της ΕΟΕ να με επιλέξει. Ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Πετρούνιας .
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατακτά τη δεύτερη θέση με 15.833 βαθμούς. Στις 15 Αυγούστου 2016, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό με 16.000 βαθμούς και 0,234 πόντους περισσότερους από τον Βραζιλιάνο νικητή του ασημένιου μεταλλίου, Arthur Zanneti. Το χρυσό μετάλλιο είναι και το πρώτο της Ελλάδας στους κρίκους από τότε που ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατέκτησε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην Ελλάδα.
«Η κατάκτηση ενός χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, σου αλλάζει τη ζωή. Όλοι με αναγνωρίζουν τώρα, πράγμα που μου φαίνεται περίεργο, αλλά αυτό έκανε ευκολότερη την προσέγγιση των χορηγών και με βοηθά να αναδείξω την εικόνα της Γυμναστικής στην Ελλάδα», δηλώνει σε συνέντεύξη του.
Το 2018, κερδίζει ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής στο Μπακού με 15.333 βαθμούς και είναι το 8ο χρυσό μετάλλιο που κατακτά σε διάστημα 22 μηνών.
Τέλος, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο Πετρούνιας γράφει ιστορία καθώς αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η συνεχόμενη χρονιά με 15.466 βαθμούς (με συντελεστή δυσκολίας 6,30) στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Γλασκώβη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ιταλού Γούρι Κάκι με τέσσερις διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τίτλους στο αγώνισμα (1990, 1992, 1994, 1996).
Με πληροφορίες από το Ellines.com