Σαν σήμερα στις 20 Αυγούστου του 1929, γεννήθηκε ο εμβληματικός πρόεδρος του μπασκετικού Παναθηναϊκού, Παύλος Γιαννακόπουλος.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου 1929 εκεί όπου έζησε και δραστηριοποιήθηκε σε όλη του τη ζωή. Γονείς του ήταν η Κατερίνα και ο Δημήτρης, είχε τρία αδέρφια τον Θανάση, τον Κώστα και την Βασιλική. Ο Παύλος σπούδασε στην ΑΣΣΟΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και τόσο αυτός όσο και τα υπόλοιπα αδέρφια του από τη νεαρή τους ηλικία θήτευσαν δίπλα στον πατέρα τους με σκοπό να αναλάβουν το μέλλον της οικογενειακής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ. Το 1974 απέκτησε με τη σύζυγο του Δέσποινα ένα γιο, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Επαγγελματική σταδιοδρομία
Ο Παύλος μαζί με τα αδέρφια του ανέλαβαν μετά το 1950 και τον θάνατο του πατέρα τους την διαχείριση της οικογενειακής φαρμακοβιομηχανίας της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη καθώς τόσο ο πόλεμος και η κατοχή όσο και ο θάνατος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είχαν φέρει την οικογένεια στα όρια της πτώχευσης και έτσι ο Παύλος ανέλαβε να στήσει την επιχείρηση ουσιαστικά από την αρχή. Μέσα από σκληρό αγώνα κατάφερε να φέρει την επιχείρηση και πάλι στην κορυφή. Το πιο σημαντικό βήμα ήρθε τη δεκαετία του 60 όταν ο 32χρόνος Παύλος ίδρυσε την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ( Φάρμακα Γιαννακόπουλου) με έδρα την οδό Σωκράτους. Έχοντας βελτιώσει κατά πολύ την επαγγελματική του πορεία και με πίστη στις οικογενειακές αξίες ο Παύλος καταφέρνει να συνεργαστεί με μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού κλείνοντας συμφωνίες πολύ υψηλού βεληνεκούς για τα δεδομένα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Βέβαια έχοντας πάντα τα αδέρφια του στο πλάι του έκλεισε πολλές συμφωνίες και εντός συνόρων εξασφαλίζοντας τη συνεχή και ραγδαία ανάπτυξη της επιχείρησης. Ένα στοιχείο που ίσως μερική αγνοούν είναι ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος ασχολήθηκε τη δεκαετία του 70 με το εμπόριο μπανάνας! Η εισαγωγή της μπανάνας στην Ελλάδα επιτρεπόταν βάσει νομοθετικού πλαισίου μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έτσι μια τέτοια κίνηση δεν ήταν τόσο εύκολη. Ωστόσο, η επιχειρηματική ικανότητα και οι γνώσεις του Παύλου τον βοήθησαν ώστε να πετύχει αυτό το δύσκολο εγχείρημα και να εισάγει το φρούτο νόμιμα. Το εμπόριο της μπανάνας ήταν τεράστιας σημασίας για την επιχείρηση καθώς εξασφάλιζε τους αναγκαίους πόρους που συνέβαλαν στη βελτίωση της οικονομικής της θέσης και παράλληλα στη γιγάντωση της που οδήγησε στην μετατροπή της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ σε ΒΙΑΝΕΞ το 1971. Η ίδρυση αυτή επήλθε ταυτόχρονα με την πρώτη επαφή της οικογένειας με τον Παναθηναϊκό.
Παναθηναϊκός
Ασχολήθηκε με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού από το 1971. Το 1973 εκλέχθηκε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού διεκδικώντας μαζί με άλλα στελέχη την ηγεσία του Παναθηναϊκού. Το 1979 τη χρονιά που η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού έγινε επαγγελματική και ανεξαρτητοποιήθηκε διοικητικά από τον ερασιτεχνικό σώμα ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν κατάφερε να εισχωρήσει στη διοίκηση της ΠΑΕ καθώς ο Γιώργος Βαρδινογιάννης απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών. Το 1987 ξεκινά την δραστηριότητα του στο τμήμα μπάσκετ και από την αρχή φάνηκε διατεθειμένος να δημιουργήσει μια ομάδα με όραμα και στόχους. Καταλυτικό ρόλο στην επιθυμία αυτή του Παύλου έπαιξε σίγουρα η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1987 όταν το μπάσκετ έγινε άθλημα που έβγαλε στους δρόμους όλους τους Έλληνες. Παρά τις επενδύσεις του Παύλου και τις μεγάλες μεταγραφές όπως για παράδειγμα αυτή του σπουδαίου Νίκου Γκάλη, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να κατακτήσει τίτλους. Από το 1992 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτονομήθηκε και αυτή ως επαγγελματική ανέλαβε τη διοίκησή της σε συνεργασία με τον αδερφό του Θανάση Γιαννακόπουλο. Η δικαίωση ήρθε το 1996 όταν ο Παναθηναϊκός σήκωσε το πρώτο Ευρωπαϊκό στο Παρίσι με πρωταγωνιστή τον τεράστιας κλάσης πρώην ΝΒΑερ Ντομινίκ Γουίλκινς. Ακολούθησαν πολλά χρόνια απόλυτης κυριαρχίας της ομάδας με τίτλους επιτυχίες και ιστορικές στιγμές για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ο Παύλος γιγάντωσε το όνομα του Παναθηναικού καθώς κατάφερε να φέρει στην ομάδα λαμπρούς αστέρες του Παγκοσμίου Μπάσκετ τόσο αθλητές, όσο και προπονητές (Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Ντομινίκ Γουΐλκινς, Αλεξάντερ Βολκώφ, Ντέγιαν Μποντίρογκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Σαρούνας Γιασικέβιτσιους, Δημήτρης Διαμαντίδης, Ραμούνας Σισκάουσκας, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πολλούς άλλους). Όλοι τους είχαν ένα κοινό: αγαπούσαν τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Πέρα από το Ευρωπαϊκό και το Διηπειρωτικό του 1996 επί προεδρίας του Παύλου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε άλλα 5 Ευρωπαϊκά τις χρονιές: 2000, 2002, 2007, 2009 και 2011. Επίσης 13 πρωταθλήματα Ελλάδας(1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011) και 9 κύπελλα(1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012). Το 2012 έκλεισε τον κύκλο του στον Παναθηναϊκό καθώς ανέλαβε ο γιός του Δημήτρης. Αποχώρησε έχοντας φτάσει την ομάδα στο απόγειο της δόξας της και έχοντας κρατήσει την αγάπη του κόσμου. Μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2015 ελήφθη απόφαση από τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για μετονομασία του κλειστού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε γήπεδο “Παύλος Γιαννακόπουλος”.
Τιμές
- Το 2011, βραβεύτηκε ως ο παράγοντας της χρονιάς από την Ευρωλίγκα, μαζί με τον αδελφό του Θανάση Γιαννακόπουλο.
- Το 2012, τιμήθηκε μαζί με τον Θανάση Γιαννακόπουλο για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ από τα Αθλητικά Βραβεία ΠΣΑΤ.
- Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, τιμήθηκε από τον Παναθηναϊκό, για την προσφορά του στον σύλλογο.
- Την 1η Απριλίου 2017, τον βράβευσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) για την προσφορά του στο χώρο της Φαρμακοβιομηχανίας ως ”πατριάρχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας”.
Το τελευταίο αντίο
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιουνίου 2018 σε ηλικία 89 ετών ενάμιση μήνα μετά τον θάνατο του αδερφού του Κώστα. Στην είδηση του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου η ”Παναθηναϊκή οικογένεια”, ο κόσμος του αθλητισμού και ο πολιτικός κόσμος ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις. Στις 13 Ιουνίου 2018, εψάλη η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Νωρίτερα η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η ταφή του Παύλου Γιαννακόπουλου τελέσθη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Μάλιστα στις 19 Μαρτίου 2019 έφυγε από τη ζωή και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.
Τουρνουά “Παύλος Γιαννακόπουλος”
Από το καλοκαίρι του 2018, η ομάδα του Παναθηναϊκού, διοργανώνει προς τιμήν του πρώην πρόεδρου της ομάδας ένα διήμερο τουρνουά με τέσσερις από σημαντικότερες ομάδες καλαθοσφαίρισης στην Ευρώπη. Μάλιστα την πρώτη χρονιά έγιναν τα αποκαλυπτήρια του λαβάρου του Παύλου Γιαννακόπουλου, το οποίο κοσμεί από τότε την οροφή του ΟΑΚΑ.