Η “Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά, παρουσιάζεται την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο θέατρο Κολωνού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού του ΟΠΑΝΔΑ.
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία. Ελάτε να ζήσουμε μαζί μια σπάνια θεατρική εμπειρία, φωτίζοντας από την αρχή τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα.
Η Κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές. Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η Κυρά της Ρω είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία. Η Κυρά της Ρω θα κάνει την καρδιά σας να χτυπήσει δυνατά. Το έργο παρουσιάστηκε σε διαφορετικές παραστάσεις και εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Η παράσταση παρουσιάζεται σε νέα σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα.
Ο θεατρικός μονόλογος Η Κυρά της Ρω του Γιάννη Σκαραγκά τελεί υπό την αιγίδα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ & ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το ομώνυμο βιβλίο “Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.
Facebook: Η Κυρά της Ρω – The Lady of Ro / Θεατρική Παράσταση
Instagram: kyratisro_theladyofro
Video Trailer – YouTube * (Κάντε κλικ στα υπογραμμισμένα για να μεταβείτε στις σελίδες)
Ταυτότητα παράστασης
Ερμηνεία : Φωτεινή Μπαξεβάνη
Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη
Έπαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (Βιολί, Βιόλα), Δημήτρης Λάππας (Κιθάρα, Τζουράς), Νίκος Παραουλάκης (Νέι, Πνευστά), Βαγγέλης Καρίπης (Κρουστά)
Σχεδιασμός Αφίσας: Δημοσθένης Γαλλής
Φωτογραφίες, Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Τα τραγούδια της παράστασης “Καστελλόριζό μου” και “Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)” κυκλοφορούν από την Walnut Entertainment Greece.
Τα έσοδα του Φεστιβάλ θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών.
Πληροφορίες:
Εισιτήριο: 5€
Παιδιά, φοιτητές, άνεργοι (με επίδειξη κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ), ΑμεΑ: 3€
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.
Πώληση εισιτηρίων θα γίνεται και δύο ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης στο θέατρο Κολωνού.
Πρόσβαση στο θέατρο Κολωνού:
Γραμμή Μετρό 2: στάση Σεπόλια & στάση Σταθμός Λαρίσης
Λεωφορειακές γραμμές: 057 (στάσεις Καλλιπόλεως, Ηλέκτρας), Α13 (στάση Αρμονία), Α10 και Β10 (στάση Δομοκού)
Γραμμή Τρόλεϊ: 12 (στάση Αρμονία) & 1 (στάση Δομοκού)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Φωτεινή Μπαξεβάνη Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Φ. Νάκας (πιάνο, τραγούδι, ενορχήστρωση, σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο). Επαγγελματικά από το 1992 έως σήμερα συμμετείχε στο θέατρο σε πάνω από εβδομήντα παραστάσεις ως ηθοποιός, συνθέτης και σκηνοθέτης. Έχει παίξει σε πολλές γνωστές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες και έχει υπογράψει την πρωτότυπη μουσική ταινιών και σίριαλ. Το 2013-14 διετέλεσε Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού́ Θεάτρου. Έχει διδάξει υποκριτική στις δραματικές σχολές του ΚΘΒΕ, του Εθνικού Θεάτρου, κ.α., καθώς και σε θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά. Το 2008 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία “faos-music” με σκοπό την έκδοση πρωτότυπης μουσικής για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη jazz. Το 2009 σκηνοθέτησε το Prime Numbers του Γ. Σκαραγκά στη Νέα Υόρκη (Υποψήφιο για τα N.Y. off-off Broadway Awards). Το 2011 βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο ρόλο της Λωξάντρας της παράστασης του ΚΘΒΕ από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρων. Το 2017 στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας πήρε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία “Ουρανία”. Είναι η πρώτη Ελληνίδα ομιλήτρια του UCLA RegentsΆ Lecture μετά από πρόσκληση του UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture τον Ιανουάριο του 2020.
Γιάννης Σκαραγκάς Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα στην Ελλάδα και την Ελβετία. Γράφοντας στα ελληνικά και τα αγγλικά, βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το αμερικανικό του διήγημα How to Draw Human Figures (στο Copper Nickel) με το Editors’ Prize for Prose—και θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο σε γαλλική παραγωγή από τον Julien Jauffret το 2021. Έχει επίσης γράψει οκτώ θεατρικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers, που ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards στη Νέα Υόρκη το 2009, και το Courage στο θέατρο Keller στη Ζυρίχη το 2017 με την Ruth Schwegler. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (Literarisches Colloquium Berlin, Landis & Gyr Η Κυρά της Ρω Stiftung, Art OMI New York, IWP University of Iowa, κ.α). Το έργο του Η Κυρά της Ρω εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στις ΗΠΑ τη θεατρική περίοδο 2019/2020 με περιοδεία στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης, αλλά και σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών, υπογράφοντας πέντε τηλεοπτικές σειρές στο Mega και τον Alpha. Το 2015 ήταν καλεσμένος της Γερμανικής κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως βασικός ομιλητής με θέμα την Ευρωπαϊκή ταυτότητα και κρίση. Συνεργάζεται με γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature Today, Copper Nickel, American Chordata, The Charles Carter, The Tower Journal, Spilled Milk, Midnight Circus, κ.ά. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Το καινούργιο του ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα κυκλοφορεί τον Μάρτιο με θέμα την Ελλάδα του 1930 και τις προσπάθειες οικονομικής ανασύνταξης με φόντο τις ανταλλαγές περιουσιών με την Τουρκία, το ρεμπέτικο και την εμφάνιση των πρώτων κινηματογραφικών ταινιών.
Σταύρος Λίτινας Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και χορό. Έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη χορού και έχει εστιάσει στο flamenco. Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους χορευτές και χορογράφους στην Ισπανία. Το 1992 ίδρυσε το «ARROYO», την πρώτη σχολή flamenco της Αθήνας. Είναι παραγωγός και χορογράφος της χοροθεατρικής ομάδας «ARROYO NUEVO». Οι πρόσφατες χορογραφικές και σκηνοθετικές δουλειές του είναι το «ΔΕΙΠΝΟ GOURMET?» βασισμένο στο «Δέρμα» του C. Malaparte, η «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» του A. Strindberg, το «ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ» του H. Müller, η «ΣΑΛΩΜΗ» του O. Wilde (Εθνικό Θέατρο 2018) και «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ BERNARDA ALBA» του F.G.Lorca. Έχει υπογράψει παράλληλα σημαντικές παραστάσεις ως σύμβουλος κίνησης αλλά και ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε σημαντικά θέατρα μεταξύ των οποίων το Εθνικό, το Κρατικό Βορείου Ελλάδος και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.