Ο σπουδαίος προπονητής Ντούσαν Ίβκοβιτς έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 78 ετών σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, εξαιτίας προβλήματος στους πνεύμονες σκορπίζοντας απέραντη θλίψη στον χώρο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μπάσκετ.
Τα πρώτα του βήματα
Ο Ίβκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 29 Οκτωβρίου 1943. Έχοντας παίξει μπάσκετ για 10 χρόνια στην Ραντνίτσκι Βελιγραδίου, ξεκίνησε την προπονητική ως βοηθός του Ράνκο Ζεράβιτσα τη σεζόν 1977-78 στην Παρτιζάν. Η Παρτιζάν εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς. Την επόμενη χρονιά, ο Ίβκοβιτς αναλαμβάνει ρόλο πρώτου προπονητή στην στα 36 του χρόνια και οδηγεί την ομάδα σε τρεις τίτλους μέσα σε μια χρονιά (πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας, κύπελλο Γιουγκοσλαβίας και Κύπελλο Κόρατς). Με αυτό τον τρόπο ο «Ντούντα» καταφέρνει να κάνει το triple crown μόλις την πρώτη του χρονιά σαν προπονητής.
Η μετέπειτα προπονητική του πορεία
Το 1980 έρχεται στην Ελλάδα για να προπονήσει τον Άρη παίρνοντας τη θέση του Γιάννη Ιωαννίδη που είχε αναλάβει την εθνική Ελλάδας. Τα δύο χρόνια του στον Άρη δε στέφθηκαν από επιτυχίες, αν και κατάφερε να εδραιώσει την ομάδα στις 3 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, έχοντας στο ρόστερ το μεγάλο Νίκο Γκάλη με τον οποίο όμως ήρθε σε σύγκρουση ουκ ολίγες φορές. Τελικά το 1982 εγκατέλειψε τον Άρη και στη θέση του επέστρεψε ο Γιάννης Ιωαννίδης, που οδήγησε την ομάδα σε 8 πρωταθλήματα τα επόμενα χρόνια.
Το 1982 επιστρέφει στη Γιουγκοσλαβία για να αναλάβει τη Σιμπένκα. Στην ομάδα έπαιζε τότε, στα 18 του χρόνια, ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Το 1987 θα είναι ο τελευταίος χρόνος του στη Σιμπένκα με την οποία δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο και η επόμενη χρονιά τον βρίσκει στον πάγκο της Βοϊβοντίνα, ομάδας Β’ κατηγορίας της Γιουγκοσλαβίας.
Η επιστροφή του στην Ελλάδα έρχεται το 1991 για τον ΠΑΟΚ. Την πρώτη χρονιά του στον πάγκο, ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να πάρει το πρωτάθλημα επί του Ολυμπιακού του Ιωαννίδη, και φτάνει πάλι στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου όμως θα χάσει με 65-63 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Την επόμενη χρονιά (1992-93) ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να φτάσει για πρώτη φορά στο φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης του μπάσκετ, που εκείνη τη χρονιά φιλοξενήθηκε στην Αθήνα καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.
Τα δύο επόμενα χρόνια (1994-96) είναι προπονητής στον Πανιώνιο, με τον οποίο τη δεύτερη χρονιά παραλίγο να φτάσει στον τελικό του πρωταθλήματος. Τελικά όμως θα καταφέρει να βγάλει την ομάδα στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία της επικρατώντας με 3-0 στο μικρό τελικό του ΠΑΟΚ.
Το καλοκαίρι του 1996 αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό. Στο δεύτερο μισό της περιόδου η ομάδα βρίσκει πολύ καλό ρυθμό και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας ενώ δίνει το παρών στο φάιναλ φορ της Ρώμης. Εκεί, αφού κερδίζει με 74-65 την Ολίμπια Λουμπλιάνας στον ημιτελικό, διασύρει με 73-58 στον τελικό τη Μπαρτσελόνα και κατακτά την Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία του. Την επιτυχία αυτή συμπληρώνει με την κατάκτηση και του πρωταθλήματος και κάνει έτσι το triple crown.
Το καλοκαίρι του 1999 αναλαμβάνει την ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ κατακτά δύο κύπελλα Ελλάδας στα δύο χρόνια που είναι προπονητής (2000 και 2001) και το Κύπελλο Σαπόρτα το 2000 με νίκη απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια 32 χρόνια μετά τον πρώτο θρίαμβο της ΑΕΚ στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968.Το 2001 τελικά φεύγει από την ΑΕΚ.
Ακολούθησαν 4 χρόνια στην Ρωσία. Το καλοκαίρι του 2002 αποδέχεται την πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και αναλαμβάνει την ομάδα. Με την ΤΣΣΚΑ κατακτά 3 πρωταθλήματα Ρωσίας (2003, 2004, 2005) και ένα κύπελλο (2005). Το καλοκαίρι του 2005 αναλαμβάνει τη Ντιναμό Μόσχας με την οποία το 2006 κατακτά το ULEB Cup.
Μετά από 3 χρόνια απουσίας από τους πάγκους των συλλόγων και ενασχόλησης με την εθνική Σερβίας το καλοκαίρι του 2010 αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό 11 χρόνια μετά την αποχώρησή του. Η πρώτη του χρονιά ξεκίνησε αρκετά καλά, ωστόσο η πορεία της ομάδας δεν ήταν η επιθυμητή στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη και η σεζόν έκλεισε με τον Ολυμπιακό να κατακτά μόνο το Κύπελλο. Την επόμενη σεζόν(2011-2012) γίνονται πολλές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας με τον Ντούντα πλέον να στηρίζεται σε νεαρούς παίκτες που τις προηγούμενες χρονιές είτε έπαιζαν λίγο ως ελάχιστα στον Ολυμπιακό είτε ήταν δανεικοί, όπως οι Σλούκας, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Κατσίβελης, με τις μόνες προσθήκες να είναι οι Αμερικανοί Κάιλ Χάινς, Έισι Λο και Τζόι Ντόρσεϊ. Παρά το κακό ξεκίνημα οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να μπουν στους προημιτελικούς με μειονέκτημα έδρας, απέναντι στη Σιένα. Κάνοντας φοβερά παιχνίδια οι ερυθρόλευκοι με 3-0 εξασφάλισαν την παρουσία τους στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Στον ημιτελικό καταρρίπτουν το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα με 68-64 και στον τελικό έρχονται αντιμέτωποι με την ΤΣΣΚΑ μια ομάδα με παίκτες τεράστιας κλάσης.
Στο τρίτο δεκάλεπτο του τελικού η ΤΣΣΚΑ είναι μπροστά με 53-34 απέναντι στον Ολυμπιακό, και όλα δείχνουν ότι οι ερυθρόλευκοι δε θα έχουν καμιά ελπίδα. Ένα συγκλονιστικό όμως παιχνίδι από όλους τους παίκτες της ομάδας, και κυρίως από τους νέους Έλληνες παίκτες φέρνουν τον Ολυμπιακό σε απόσταση βολής (61-60). Ο Σισκάουσκας 7 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη αστοχεί σε 2 βολές, και στην τελευταία επίθεση ο Σπανούλης πασάρει στον Πρίντεζη, που από τη γωνία κάνει το 61-62 και δίνει στον Ολυμπιακό το δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο. Έτσι ο Ολυμπιακός έρχεται στην Ελλάδα σαν πρωταθλητής Ευρώπης μετά από 15 χρόνια για να κατακτήσει τελικά και το πρωτάθλημα νικώντας με 3-2 τον Παναθηναϊκό στη σειρά των τελικών. Αυτή ήταν η τελευταία χρονιά του Ντούντα στον Ολυμπιακό
Μετά από δύο χρόνια μη ενασχόλησης με τη συλλογική του καριέρα, το 2014, συμφώνησε με την τουρκική Ανατολού Εφές, από την οποία αποχώρησε το 2016, έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Τουρκίας το 2015.
Εθνικές ομάδες
Με την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Αργεντινής το 1990, καθώς επίσης και το χρυσό μετάλλιο στα Ευρωμπάσκετ το 1989 και το 1991. Μετέπειτα, με την εθνική Σερβίας πήρε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 1995 ενώτο 1996 αφήνει την ομάδα στον βοηθό, μαθητή και φίλο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αναλαμβάνοντας συμβουλευτικό ρόλο δίπλα του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όπου η Γιουγκοσλαβία κέρδισε το αργυρό μετάλλιο και το ασημένιο στην Πολωνία το 2009. Είχε και ένα χρυσό στην Πανεπιστημιάδα. Στο Μουντομπάσκετ του 2010 φτάνει ως τα ημιτελικά, αποκλείοντας στους 8 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (93-89) και χάνοντας την είσοδο στον τελικό στο τελευταίο σουτ από τη διοργανώτρια Τουρκία (83-82) καταλαμβάνει την 4η θέση.
Τιμητικές διακρίσεις
Το 2008, οπότε και ανακοινώθηκε από τη FIBA Europe ο τιμητικός κατάλογος με τις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euroleague), ο Ίβκοβιτς συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους προπονητές στην ιστορία του θεσμού. Το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και τιμήθηκε με το βραβείο «Θρύλος της Ευρωλίγκα», από την Ευρωλίγκα ανδρών