«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών ο εικαστικός Λάζαρος Τσολαρίδης.
Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τη λύπη του για τον αναπάντεχο θάνατο του εικαστικού Λάζαρου Τσολαρίδη. Η κηδεία του τελέστηκε πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στο νέο Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον Νέο Πρόδρομο Ημαθίας.
Ο Λάζαρος Τσολαρίδης γεννήθηκε το 1969 στη Βέροια. Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ακολούθησε διετείς σπουδές Γραφιστικής στον Ευκλείδη. Το 1991 εγκαταστάθηκε στην Κρήτη και αποφοίτησε από την Σχολή Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής το 1993. Ανοίγει το δικό του εργαστήρι στα Χανιά.
Εμπνευσμένος από την Ελληνική Λαϊκή Παράδοση, αλλά και εισάγοντας δικά του νεωτεριστικά στοιχεία, σχεδιάζει και κατασκευάζει γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα από πηλό. Παράλληλα δίδασκε καλλιτεχνικά μαθήματα, σε σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Από το 1996 μέχρι το 1999, εργάστηκε ως Γραφίστας στον εκδοτικό οίκο Μαρματάκη. Επιστρέφει στη Βέροια όπου και μεταφέρει το εργαστήριό του. Ενώ συνεχίζει να εξελίσσει την κεραμική του Τέχνη, αρχίζει να δουλεύει και με άλλα υλικά όπως ξύλο, μέταλλο, γυαλί, πέτρα κ.α. Κατασκευάζει κοσμήματα. Παράλληλα διδάσκει την Τέχνη της Κεραμικής στα εργαστήρια Λαϊκής Επιμόρφωσης του Δήμου Βέροιας. Ασχολείται με την Αγιογραφία, γράφει ποίηση και αναζητεί νέους τρόπους έκφρασης.
Το 2009 εισάγεται στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Δημιουργεί ζωγραφίζοντας ψηφιακά. Η εικαστική του πρακτική περιλαμβάνει πλέον 0000015051 φωτογραφία, βίντεο, Performance και γενικότερα πειραματίζεται με τα νέα μέσα έκφρασης. Ασχολείται με το μοντάζ, και δημιουργεί ηχοτοπία. Τα έργα του ανθρωποκεντρικά, συνθέτουν έναν εννοιολογικό διάλογο με τον άνθρωπο και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Παρουσιάζονται σε ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Φεστιβάλ, αλλά και διαδικτυακές πλατφόρμες.
Από το 2016 διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2020 παρακολουθεί στη Θεολογική Σχολή, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, το μεταπτυχιακό με τίτλο: «Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και την Μουσική Παράδοση του Αγίου Όρους». Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εικαστικές εκθέσεις και δράσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, Αθήνα 2011, «Το requiem του μετανάστη» Αλκυονίς New Star Art Cinema, Αθήνα 2014, «Τι εννοείς δεν είσαι ευτυχισμένη;» online φεστιβάλ με θέμα την έμφυλη βία, ARTENS, υπό την αιγίδα & την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Δεκέμβριος 2020.
Πολύ πρόσφατα παρουσίασε δουλειά του, ως μέλος της ομάδας «ΕΝ ΦΛΩ» της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Μεταβάσεις» στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2021, που οργάνωσε το Balkan Art Festival. Φεύγει ξαφνικά από την ζωή τον Σεπτέμβριο του 2021, αφήνοντας πίσω του έναν μεγάλο αριθμό έργων.
Υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 2015. Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.
Πηγή: iefimerida.gr