Οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στη βραδιά παρουσίασης του βιβλίου «Μαγικά ταξίδια» του Νίνου Φένεκ Μικελίδη, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ., στον Πολυχώρο Αίτιον (Τζιραίων 8-10, Αθήνα, 2130256666).
Την παρουσίαση θα κάνουν:
Γιάννης Ζουμπουλάκης (δημοσιογράφος, κριτικός),
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας, μεταφραστής),
Γιάννης Οικονομίδης (σκηνοθέτης).
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Καλλιρρόη Μυριαγκού.
*Η παρουσίαση θα διεξαχθεί με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης ασχολείται με τον Κινηματογράφο 60 και πλέον χρόνια. Έγραψε την πρώτη του κριτική σε ηλικία 16 ετών και από τότε πληθώρα κείμενων του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα έντυπα όπως η Ελευθερία (της Κύπρου), η Νέα Εποχή, Τα Κυπριακά Χρονικά και η Χαραυγή.
Ταινίες που αγαπήθηκαν από το κοινό, σκηνοθέτες επαναστάτες στην τέχνη τους, ηθοποιοί με σπουδαίο υποκριτικό ταλέντο αναλύθηκαν και σχολιάστηκαν από την πολύ ενδιαφέρουσα ματιά του. Τα Μαγικά Ταξίδια είναι ένα μέρος από αυτά τα Κείμενα και αφορούν την περίοδο 1959-1974, μια περίοδο πολύ δημιουργική –και συναρπαστική– για την έβδομη τέχνη.
…Δεν είναι τόσο το θέμα που ενδιαφέρει τον Κιούμπρικ όσο ο τρόπος που θα το μεταχειριστεί. Πραγματικά, ο τρόπος που το μεταχειρίζεται είναι καταπληκτικός…
…Ο Μπουνιουέλ, στο βάθος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηθικολόγους του παγκόσμιου κινηματογράφου, που παίρνει θέση πλάι σ’ έναν Τσάπλιν και έναν Αϊζενστάιν…
…Ο Κοκτό είναι ο μόνος που προσπάθησε να μεταφράσει την ποίηση, και εννοώ την ποίηση στην κυριολεξία της, κινηματογραφικά. Οι ταινίες του, τουλάχιστον οι περισσότερες, είναι κομμάτια από τον εαυτό του ποιητή, ακριβώς όπως αναφέρει και ο ίδιος στη «Διαθήκη» του…
…Ο Μπέργκμαν αφαιρεί κάθε περιττό στοιχείο και αφήνει τους ηθοποιούς του να δώσουν, όσο καλύτερα μπορούν, τη σύγκρουση αυτή της διπλής προσωπικότητας του ανθρώπου…
Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιστορικός κινηματογράφου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 2 Ιουνίου 1936. Συνελήφθη από τους Άγγλους το 1955 και φυλακίστηκε στο Φρούριο της Κερύνειας και στο Στρατόπεδο Κοκκινοτριμιθιάς
(Αύγουστος 1955 – Μάρτιος 1956).
Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκηνοθεσία και θεωρία του κινηματογράφου στο Λονδίνο και το Παρίσι. Σκηνοθέτησε τη βραβευμένη (Κάρλοβι Βάρι και Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) μικρού μήκους ταινία Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν… (1962-63), βασισμένη σε δυο ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.
Έγραψε μελέτες για τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, ενώ στην περίοδο 1967-1974 συνεργάστηκε με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου καθώς και με διάφορα ξένα κινηματογραφικά έντυπα.
Από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Αντιπρόεδρος (1984-1988) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Κριτικός κινηματογράφου στην Ελευθεροτυπία από το 1975. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ιδρυτής και Διευθυντής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, από το 1988.