Κυνικοί, γοητευτικοί, αθυρόστομοι, αντισυμβατικοί, ανατρεπτικοί, μα πάνω από όλα επίμονοι και αποδοτικοί, ο Kojak, o McGarret, o Columbo, ο Rockford και ο Marlowe υπήρξαν πέντε από τους εμβληματικότερους τηλεοπτικούς ντετέκτιβ που έμειναν χαραγμένοι στη μνήμη των τηλεθεατών στο πέρασμα των χρόνων.
Frank Columbo
Ο Columbo ήταν ένας ατημέλητος, ιδιοφυής ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Λος Άντζελες με ψεύτικη αφέλεια, ο οποίος κυκλοφορεί με την ίδια μπεζ φθαρμένη καπαρντίνα, το Peugeot 403 και το αιώνιο πούρο στο χέρι. Ο Columbo, χάρη στις αναφορές στη γυναίκα του, την οποία δεν βλέπουμε ποτέ, τις φαινομενικά αφελείς ατάκες του, το αφηρημένο παρουσιαστικό του, κατάφερνε να «λύνει» τη γλώσσα των υπόπτων και να εξασφαλίζει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να βάλει τον ένοχο πίσω από τα σίδερα της φυλακής, λέγοντας απλώς «και κάτι ακόμη…».
Ο σπουδαίος Peter Falk υπήρξε μια από τις αναγνωρίσιμες μορφές της αμερικάνικης μικρής οθόνης, ο οποίος σε ηλικία τριών ετών έχασε το ένα του μάτι από κακοήθη όγκο. Ήταν επιστήθιος φίλος των χαρισματικών ηθοποιών και σκηνοθετών John Cassavetes και Ben Gazzara.
Η επιτυχημένη σειρά Columbo θεωρείται μια από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές που έχουν περάσει από την τηλεόραση, έχοντας κερδίσει, μεταξύ άλλων, 13 βραβεία Emmys και 2 Χρυσές Σφαίρες.
Theo Kojak

Ο Theo Kojak ήταν ένας σκληρός και στυλάτος αστυνομικός της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν γνωστός για την ομιλία του, το καραφλό του κεφάλι, τη μαγκιά του και τα θρυλικά γλειφιτζούρια του. Φυσικά, στα αρχικά επεισόδια της σειράς, ο Kojak, τον οποίον υποδυόταν ο απολαυστικός Telly Savalas, συνήθιζε να καπνίζει φανατικά, αλλά μετά την αντικαπνιστική εκστρατεία που προωθούσαν οι ΗΠΑ, το τσιγάρο αντικαταστάθηκε από τα αγαπημένα γλυκίσματα.
Ο Kojak ήταν επίμονος και πεισματάρης και προσπαθούσε να φτάσει στη λύση κάθε υπόθεσης που αναλάμβανε, διατηρώντας αμείωτο το κυνικό του χιούμορ και την τάση του να παραβιάζει τους κανόνες, με τη φράση «Who loves ya, baby?», να είναι το σήμα κατατεθέν του.
Η αστυνομική τηλεοπτική σειρά Kojak προβλήθηκε στην Αμερική αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, λόγω και της ελληνικής καταγωγής του Savalas, το διάστημα 1973 – 1978, και από την πρώτη στιγμή έγινε η αγαπημένη σειρά μικρών και μεγάλων.
Jim Rockford

Ο Jim Rockford, που υποδύθηκε ο γοητευτικός James Garner, και οι…Φάκελοί του προβλήθηκαν από το 1974 ως το 1980 και έκαναν θραύση διεθνώς.
O Rockford ήταν ένας αντιήρωας, ένας σκληρόπετσος ντετέκτιβ, που φυλακίστηκε για πέντε χρόνια στο Σαν Κουέντιν της Καλιφόρνιας, εξ αιτίας ανυπόστατων ισχυρισμών και βγήκε μόνο, όταν του αποδόθηκε χάρη.
Οι δουλειές που αναλάμβανε ως ιδιωτικός ερευνητής ήταν ιδιαίτερες και του επέτρεπαν οριακά να διατηρεί το ετοιμόρροπο κινητό σπίτι του, το οποίο χρησιμοποιούσε και ως γραφείο. Τα ρούχα του δεν ήταν ακριβά, απέφευγε τις φιλονικίες και τις συμπλοκές, ενώ σπανίως οπλοφορούσε. Οι υποθέσεις που αναλάμβανε αφορούσαν αγνοούμενους, μικροαπάτες και γενικά απλές και όχι «ανοιχτές υποθέσεις», προκειμένου να αποφύγει προβλήματα με την αστυνομία.
Ο James Garner είχε εμφανιστεί σε δεκάδες γνωστές ταινίες, πλάι σε διάσημους ηθοποιούς, όπως ο Steve McQueen, ο Donald Sutherland, ο Charles Bronson, η Julie Andrews, ο Donald Pleasence, ο James Coburn, ο Sidney Poitier κ.ά..
Ο χαρακτήρας του Jim Rockford θεωρείται ένας από τους κορυφαίους της αμερικανικής τηλεόρασης, ενώ η σειρά βρίσκεται στο νούμερο 39 του TV Guide μεταξύ των 50 σπουδαιότερων τηλεοπτικών σειρών όλων των εποχών, έχοντας κερδίσει 5 βραβεία Emmys.
Steve McGarrett

Ο Επιθεωρητής Steve McGarrett, πρώην υποπλοίαρχος του Αμερικάνικου Ναυτικού, ήταν επικεφαλής της ολιγομελούς επίλεκτης ομάδας αστυνομικών με έδρα τη Χονολουλού και φόντο την παραλία Καχάλα. Με την ομάδα του συνήθιζαν να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν διεθνείς μυστικούς πράκτορες, κακοποιούς και μέλη οργανωμένων συνδικάτων εγκλήματος.
Ο McGarrett χρησιμοποιούσε ως μέσα για την επίλυση των υποθέσεων τις πνευματικές και σωματικές του ικανότητες, τις περισσότερες από τις οποίες είχε διδαχτεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του εκπαίδευσης, ως βατραχάνθρωπος. Μιλούσε άπταιστα χαβανέζικα και κινέζικα και κινούνταν αθόρυβα μέρα ή νύχτα. Φυσικά, ο McGarrett διέθετε και άλλη μια ικανότητα, να κερδίζει τον σεβασμό των ανωτέρων του, της ομάδας του, της τοπικής κοινωνίας, ακόμα και των παρανόμων.
Με σημάδι κατατεθέν τη φράση « Book ’em, Danno» ο McGarrett και η ομάδα του κράτησε παρέα στο τηλεοπτικό κοινό για δώδεκα σαιζόν, από το 1968 ως το 1980, έχοντας κερδίσει, παράλληλα, δυο βραβεία Emmys. Η μουσική επένδυση των τίτλων της σειράς είναι των Ventures και είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και αναγνωρίσιμες συνθέσεις στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης.
Philip Marlowe

Ο Philip Marlowe, ο διάσημος χαρακτήρας του Raymond Chandler, είναι ένας ιδεαλιστής, μοναχικός, δίκαιος, πνευματώδης και ευγενικός ντετέκτιβ, ο οποίος διατηρεί το γραφείο του στο Χόλυγουντ, σε ένα παρακμιακό κτίριο. Ο Marlowe ήταν ψηλός και συνήθιζε να φορά καπέλο και καμπαρντίνα, να καπνίζει μανιωδώς άφιλτρα τσιγάρα «Camel» ή πίπα και του άρεσαν οι περίεργες υποθέσεις, στις οποίες εμπλεκόταν, πολλές φορές τυχαία.
O Marlowe ήταν ένας άνθρωπος της πόλης, που γνώριζε καλά τους δρόμους, τα μπαρ και τα εστιατόρια, χωρίς, ωστόσο, να αναπτύσσει κοινωνικές επαφές, με φίλους και συγγενείς. Συνήθιζε να κινείται όχι μόνος σε επαύλεις όπου κρύβονταν καλά σκοτεινά μυστικά, αλλά και σε υπόγεια και σπίτια αποτυχημένων ανθρώπων.
Ο Marlowe συνήθιζε να αναζητεί νόημα στον παραλογισμό του κόσμου στον οποίον ζούσε, με την αγωνία του να συμπυκνώνεται στη φράση: «Φοβάμαι το θάνατο και την απόγνωση. Φοβάμαι να πεθάνω, φοβάμαι την ανυπαρξία…» .
Ο ήρωας του Raymond Chandler έχει αποτυπωθεί στη μικρή οθόνη δυο φορές, τη μια από τον Philip Carey την περίοδο 1959 – 1960 και την άλλη από τον σπουδαίο Powers Boothe, από το 1983 ως το 1986. Η σειρά με πρωταγωνιστή τον Boothe θεωρείται πιο πιστή στα βιβλία του Chandler, καθώς έχουν κρατήσει τη χρονιά δράσης στη δεκαετία του 1930.
Πηγή: newstrip.gr