51 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο της Τζάνις Τζόπλιν.
Στις 4 Οκτωβρίου του 1970, η μουσική σκηνή θρήνησε μια από τις μεγαλύτερες φωνές της ροκ και της μπλουζ, τη Janis Joplin. Έχοντας αργήσει να εμφανιστεί στο στούντιο της Sunset Sound Recorders, ο παραγωγός Paul Rothchild ξεκίνησε την αναζήτησή της, μαζί με τον John Cook, πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο της. Εκεί, η Janis βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση ηρωίνης, όπως αναφέρθηκε στην επίσημη εξέταση, την οποία ενέτειναν οι παρενέργειες από την κατανάλωση αλκοόλ. Ήταν μόλις 27 ετών, ωστόσο, είχε καταφέρει ήδη να αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στην ιστορία της μουσικής, καθώς και μια τεράστια, συνεχιζόμενη μετά θάνατον κληρονομιά.
Τα πρώτα χρόνια και οι μουσικές της επιρροές
Η Janis Joplin ή «Μαργαριτάρι» (Pearl), όπως την αποκαλούσαν οι στενοί της φίλοι, γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 στο Port Arthur του Texas. Στα σχολικά της χρόνια, αν και αισθητή η παρουσία της, δεν ήταν πάντα συμπαθής στους συμμαθητές της. “Ήμουν απροσάρμοστη. Διάβαζα, ζωγράφιζα, και δεν μισούσα τους μαύρους” έλεγε για τα χρόνια φοίτησής της στο Λύκειο Thomas Jefferson. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική, αλλά στην πορεία η μουσική την κέρδισε, με επιρροές από καλλιτέχνες όπως ο Lead Belly και η Bessie Smith.
Η πορεία της με τους Big Brother and the Holding Company
Με τη μοναδικότητα και το δικό της, ιδιαίτερο στυλ να τη συντροφεύουν, το 1962 αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη της ως μουσικός στο San Francisco. Εκεί ήρθε σε επαφή με το συγκρότημα Big Brother and the Holding Company, στο οποίο και έγινε μέλος τον Ιούνιο του 1966. Αρχικά, υπέγραψαν με μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, αλλά η συνεργασία τους δεν συνεχίστηκε. Η πορεία του συγκροτήματος άλλαξε μετά από μια πολύ πετυχημένη εμφάνιση στο φεστιβάλ του Μόντερεϊ (17 Ιουνίου 1967). Έπειτα, με τη δισκογραφική Columbia Records,το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο τoυ άλμπουμ με τίτλο «Big Brother and the Holding Company», με μεγαλύτερη επιτυχία τη διασκευή του τραγουδιού «Down on Me». Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το «Cheap Thrills». Το άλμπουμ έχει ύφος ψυχεδελικής σόουλ και περιλαμβάνει και το πολυαγαπημένο «Piece Of My Heart». Η Janisέμεινε με το συγκρότημα μέχρι και το Νοέμβριο του 1968.
Kozmic Blues Band
Η Janis Joplin συνεχίζει τη μουσική της πορεία ως μέλος ενός άλλου συγκροτήματος, με πeο soul και pop επιρροές, τους Kozmic Blues Band. Το συγκρότημα πραγματοποίησε περιοδείες στην Ευρώπη και την Αμερική. Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε και στο φεστιβάλ του Γούντστοκ (16 Αυγούστου 1969).
Οι Kozmic Blues Band ηχογράφησαν το άλμπουμ «I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!». Το άλμπουμ έφθασε στην πέμπτη θέση του Billboard 200, λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, αν και δεν ήταν τόσο επιτυχημένο όσο το «Cheap Thrills». Περιείχε τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, όπως τα «Try (Just A Little Bit Harder)», «Kozmic Blues» και «To Love Somebody».Δυστυχώς, η συνεργασία της με τους Kozmic Blues Band έληξε στα τέλη του 1969.
Full Tilt Boogie Band και το τελευταίο της album”Pearl”
Στις αρχές του 1970 η Joplin σχημάτισε ένα νέο συγκρότημα, τους Full Tilt Boogie Band. Λίγο πριν από την έναρξη μιας καλοκαιρινής περιοδείας με τους Full Tilt Boogie Band, η Janis εμφανίσθηκε με τους Big Brother and the Holding Company, σε μια συναυλία επανασύνδεσης, στο Φίλμορ Ουέστ (4 Απριλίου 1970). Από τις 28 Ιουνίου, έως τις 4 Ιουλίου του 1970, η Janis και οι Full Tilt Boogie Band εντάχθηκαν στο Festival Express, μια περιοδεία σε διάφορα μέρη του Καναδά, με πολλά μεγάλα ονόματα της τότε μουσικής βιομηχανίας. Οι εμφανίσεις της Τζόπλιν στο Φεστιβάλ Εξπρές, θεωρούνται από τις καλύτερές της. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Τζόπλιν με τους Full Tilt Boogie Band έλαβε χώρα στις 12 Αυγούστου 1970, στο Harvard Stadium στη Βοστώνη.
To φθινόπωρο του 1970, το συγκρότημα Full Tilt Boogie Band μετέβη στο Los Angeles για την καταγραφή ενός νέου άλμπουμ, το «Pearl», τίτλος εμπνευσμένος από το παρατσούκλι της Janis. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε μετά το θάνατό της το 1971, αλλά θεωρείται το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της. Κομμάτια που συνδέθηκαν έντονα με το άλμπουμ είναι η διασκευή του «Me and Bobby McGee» και το «Move Over», το οποίο έγραψε η ίδια η Joplin.Το 2003, το Pearl κατετάγη στην 122η θέση των καλύτερων μουσικών άλμπουμ όλων των εποχών, σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού Rolling Stone.
Η μεταθανάτια αναγνώριση
Πέρα από τη μουσική, ένας μεγάλος εθισμός της ήταν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, εθισμός που τελικά τη νίκησε. Παρόλα αυτά, σημάδεψε πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους με το έργο της. Ο μουσικός Leonard Cohen, για παράδειγμα, έγραψε για αυτήν το κομμάτι «Chelsea Hotel #2», στο οποίο αναφέρει μια σχεδόν εφήμερη σχέση μεταξύ τους. Πέρα από καλλιτέχνες, ωστόσο, οι οποίοι προσπάθησαν να τιμήσουν τη ζωή της με έργα τους, η Janis Joplin εξακολουθεί να «μεγαλώνει» μουσικά γενιές, μέχρι και σήμερα.
Η Janis Joplin, πέρα από μια αυθεντική φωνή και μια εντελώς μοναδική περσόνα, αποτέλεσε και μια γυναίκα που έσπασε την ανδροκρατία της τότε soulκαι ροκ σκηνής, μαζί με άλλες. Ήταν αυτό που ήθελε να είναι, υπακούοντας στους δικούς της κανόνες και ό τι αυτό συνεπάγεται. Κλείνω με μια αγαπημένη μου, φράση της, περιγράφοντας τον εαυτό της και το τι είναι για αυτήν η μουσική. “Είμαι θύμα του ίδιου μου του εαυτού. Υπήρξε ένα διάστημα, που ήθελα να γνωρίζω τα πάντα. Αυτό το συναίσθημα με έκανε, συνήθως, να νοιώθω δυστυχισμένη. Απλά, δεν ήξερα πώς να το χρησιμοποιήσω. Τώρα, όμως, έχω μάθει να χρησιμοποιώ το συναίσθημα αυτό προς όφελός μου. Είμαι γεμάτη συγκίνηση και θέλω να απελευθερωθώ. Εάν είσαι επάνω στη σκηνή και (το συναίσθημα αυτό) λειτουργεί πραγματικά και έχεις το κοινό μαζί σου, αισθάνεσαι μια ενότητα.”