H Εύα Παρακεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, από Κρητικούς γονείς. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας της. Μεγάλωσε ανάμεσα σε τέσσερις φούρνους και δυο ζαχαροπλαστεία μιας και ολη οικογένεια ζύμωνε και έψηνε.
Σπούδασε και έκανε καριέρα στις δημόσιες σχέσεις και στην επικοινωνία. Το 2005 αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της ριζικά και παίρνει τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει για πάντα στον τόπο που αγάπησε, τη Κρήτη. Απο τότε ζει στο Ρέθυμνο και ασχολείται με τις μεγάλες της αγάπες, τα παιδιά της, τη φύση και τη μαγειρική.
Η Ευα κατάφερε αυτό που λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν, έγινε αυτό που πάντα ονειρευόταν να γίνει… Food lover και food blogger, μαμά, κυνηγός της χαράς και του ευ ζήν.. ερωτευμένη με την κρητική φύση και παθιασμένη συνεχιστής της Κρητικής γαστρονομικής κουλτούρας!
Όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μέρα που επέλεξα να φτιάξω το blog είναι η μέρα των ερωτευμένων. Έρωτας για μένα το φαγητό σε όλες του τις διαστάσεις.
Κα. Παρακεντάκη, η ζωή σας άλλαξε άρδην με την επιστροφή σας στο Ρέθυμνο που είναι και ο τόπος καταγωγής σας. Τι είναι αυτό που σας έκανε να πάρετε μια τέτοια απόφαση;
Το 2005 που πήρα την απόφαση να μετακομίσω στη Κρήτη, οι ρυθμοί της Αθήνας ήταν πολύ αποπνικτικοί για εμένα. Τα παιδιά μου ήταν μικρά, χρόνος δεν υπήρχε τόσο όσο θα ήθελα και είχε χαθεί η ποιότητα που υπήρχε κάποτε στη ζωή μας. Η απόφασή μου να μετακομίσω στο Ρέθυμνο, στην ουσία ήταν η απόφασή μου ή μάλλον καλύτερα η επιλογή μου, να συνδυάσω τη φυσική και τη χωρίς άγχος ζωή για τα παιδιά και για εμένα.
Ήταν μονόδρομος ή όνειρο ζωής να ασχοληθείτε με την μαγειρική κουζίνα, μιας και η οικογένεια έχει επιχειρήσεις;
Ήταν η φυσική μου συνέχεια, αυτό ήθελα να κάνω. Μου άρεσε πάρα πολύ η κουζίνα. Όταν εργαζομουν ως στέλεχος σε εταιρία, έκανα συχνά τραπέζια σε φίλους, παρακολουθούσα σεμινάρια, έκανα οινογνωσίες, έκανα πράγματα γύρω από την γαστρονομία. Οπότε όταν βρέθηκα στη Κρήτη, που εκ των πραγμάτων είναι η γη των γεύσεων και της νοστιμιάς, ήρθε και καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο μέσα μου, και κατάφερε να αναπτυχθεί βρίσκοντας το κατάλληλο έδαφος της Κρήτης. Οπότε ναι, μπορώ να πω οτι ήταν μονόδρομος.
View this post on Instagram
Είστε συνεχιστής των κρητικών παραδόσεων και αυτό φανερώνεται και στο νέο σας βιβλίο μαγειρικής «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές» στο οποίο χρησιμοποιείτε ως πρώτη ύλη αγνά παρθένα υλικά που παράγει η Κρητική γη. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή την έκδοση και αν θα θέλατε να μοιραστείτε κάποιο «μυστικό» μαγειρικής μαζί μας;
Τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τη μαγειρική δεν τη χρησιμοποίησα καθόλου αυτή τη έκφραση. Δεν μου αρέσει να κρατάω μυστικά είμαι πολύ μαρτυριάρα τα λέω όλα!!!! Μία συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να ανοίξουμε τη πόρτα μας στους μικρούς παραγωγούς, στα ελληνικά προϊόντα να αναδείξουμε τις γεύσεις της Ελλάδας από άκρη σε άκρη. Έχουμε καταπληκτικά προϊόντα, άριστη πρώτη ύλη και αυτά είναι ίσως το μυστικό για ένα καλομαγειρεμένο φαγητό!
Από τότε που βρέθηκα ως μόνιμος κάτοικος στη Κρήτη, άρχισα να μελετώ το τρόπο διατροφής των Κρητικών, συνάντησα και μίλησα με κτηνοτρόφους, με αγρότες, με γιαγιάδες. Οι άνθρωποι της περιφέρειας έχουν μια άλλη φιλοσοφία και μέσα από τις κουβέντες μαζί τους συνειδητοποίησα και εγώ για πιο λόγο τόσα χρόνια προτιμώ τη κρητική κουζίνα. Το βιβλίο για εμένα ήταν μια βαθύτερη ανάγκη την οποία αφουγκράστηκαν ο εκδοτικός μου οίκος Creamy w αλλά και ο εκδότης μου Francesco Vitali. Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε 100 συνταγές εκ των οποίων κάθε 25 είναι μια ξεχωριστή ενότητα που έχει να κάνει με τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Εμείς που ζούμε στην επαρχία αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες κάθε που αλλάζει η εποχή. Για παράδειγμα τρώμε ντομάτες μόνο το καλοκαίρι και όχι τον Δεκέμβρη. Δεν τρώμε μπρόκολα τον Ιούλιο παρα μόνο τον χειμώνα. Η εποχικότητα και η σοφία της κρητικής υπαίθρου, της κρητικής γαστρονομίας και των λίγων υλικών που είναι μία σοφία αρκετών χρόνων από ανθρώπους που το ζούνε καθημερινά και τρέφονται έτσι, αυτό είναι το απόσταγμα του βιβλίου μου, το οποίο στηρίζεται στην εποχικότητα της τροφής και στις απλές και εύκολες συνταγές. Το βιβλίο γράφτηκε μετά από μεγάλη έρευνα, οι συνταγές είναι αυθεντικές και παλιές. Οι περισσότερες γυναίκες στη Κρήτη ήταν αγρότισσες, δεν είχαν χρόνο να κάνουν περίπλοκα φαγητά, αυτό που τους ενδιάφερε ήταν να βάλουν ένα τσουκάλι στη φωτιά, να ετοιμάσουν ένα φαι στα γρήγορα για την οικογένειά τους, το οποίο θα είχε βάση το ελαιόλαδο και θα ήταν πολύ θρεπτικό ώστε να έχουν δυνάμεις για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και στις δυσκολίες της δουλειάς. Αυτή λοιπόν είναι και όλη η ιδέα του βιβλίου μου, εύκολο, γρήγορο, θρεπτικό σπιτικό φαγητό με πολύ καλή πρώτη ύλη.
Τα τελευταία χρόνια, η τηλεόραση κατακλύζεται από διάφορα ριάλιτι μαγειρικής με επίδοξους μάγειρες. Αν σας έκαναν πρόταση, θα πηγαίνατε ως κριτής;
Ναι φυσικά θα πήγαινα αλλά όχι με τη διάθεση της κριτικής αλλά με τη διάθεση της μεταβίβασης της γνώσης στα νέα παιδιά. Δεν μου αρέσει να κρίνω τους άλλους, μου αρέσει να τους μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου και να μοιράζομαι μαζί τους το μεράκι μου και την αγάπη μου για τη μαγειρική.
Ωστόσο, η τηλεόραση δεν απουσιάζει από τη ζωή σας, καθώς έχετε μία άψογη συνεργασία με την κα. Κουτσελίνη και την εκπομπή της «Αλήθειες με τη Ζήνα». Πως ξεκίνησε αυτή η συνεργασία και κατά πόσο σας βοήθησε να γίνετε περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό; Θα σας ενδιέφερε να κάνετε μια δική σας εκπομπή μαγειρικής τώρα που είστε περισσότερο γνωστή και καταξιωμένη στο χώρο σας;
Η συνεργασία με τη Ζήνα ξεκίνησε από μια όμορφη και ζεστή φιλία. Είναι από τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει πολύ σε όλα τα επίπεδα, και να γίνω ευρέως γνωστή ως επαγγελματίας αλλά και σε προσωπικό επίπεδο… η Ζήνα είναι από τους ανθρώπους που εμπιστεύομαι και αγαπώ.
Την περίοδο της καραντίνας, λοιπόν, που όλοι ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, μου πρότεινε να κάνουμε ένα live από το Ρέθυμνο. Και κάπως έτσι από φίλες γίναμε και συνεργάτες. Ουσιαστικά η ενασχόληση μου με τη γαστρονομία έχει να κάνει περισσότερο με την επικοινωνία αυτής, έχω το δικό μου sait, το δικό μου κανάλι στο youtube, είχα εκπομπή σε τοπικό κανάλι της Κρήτης… Τώρα προτεραιότητα έχει το βιβλίο μου το οποίο έχει γίνει με πάρα πολύ αγάπη και μέσα από αυτό θέλω να κάνω όσο περισσότερο γνωστή γίνεται τη Κρήτη – οχι ότι το έχει ανάγκη βέβαια- και τις διατροφικές της συνήθειες. Ισως μια εκπομπή σε ένα κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας να ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, θα δούμε…
View this post on Instagram
Ας ξαναγυρίσουμε στο Ρέθυμνο, ποια είναι η αγαπημένη σας κρητική συνταγή και τι είναι αυτό που τις κάνει ξεχωριστές;
Όσο και να φανεί υπερβολικό αυτές είναι οι 100 αγαπημένες μου συνταγές. Παρόλα αυτά θα σου πω τους λαχανοντολμάδες γιατι δεν μπορώ να αντισταθώ με τ ί π ο τ α!! Η αλήθεια είναι ότι και στις 100 συνταγές κάτι έχω προσθέσει κάτι έχω αφαιρέσει. Τις εχω προσαρμόσει περισσότερο στα γούστα τις δικής μου οικογένειας, οπότε δεν τις οικειοποιούμαι. Είναι συνταγές της Κρήτης και των ανθρώπων της, αλλα μέσα σε πολλές από αυτές θα δείτε και δικιές μου πινελιές οι οποίες τις φέρνουν λίγο πιο κοντά στο σήμερα.
Πως βιώσατε την περίοδο του lockdown στο Ρέθυμνο; Σας ζητούσε κόσμος «εύκολες» συνταγές και με λίγα υλικά για να τις φτιάξει;
Εμείς στο Ρέθυμνο δεν νιώσαμε τόσο πολύ το περιορισμό γιατί περπατούσαμε αρκετά σε σχέση με τους ανθρώπους που ζούνε στις μεγαλουπόλεις. Βέβαια υπήρξε πολύ μαγειρική. Πολλά προζύμια. Ο κόσμος είχε τρελαθεί να φτιάχνει ψωμιά, ειδικά στο πρώτο lockdown… τα live μου στο facebook είχαν μεγάλη απήχηση και θεωρώ ότι ο κόσμος είχε την ευκαιρία και τη διάθεση να πειραματιστεί στη κουζίνα του, είτε με εύκολες συνταγές, είτε με λιγότερο εύκολες. Προσωπικά πιστεύω ότι και αυτή η περίοδος που ήμασταν όλοι κλεισμένοι μέσα κάτι προσέφερε σε όλους μας.
Ποιες συνταγές σας κάνουν «θραύση»;
Δεν μπορώ να πω ότι κάποιες συνταγές μου κάνουν θραύση, και τα ζυμαρικά έχουν απήχηση και οι ομελέτες. Ίσως ένα μικρό προβάδισμα να έχουν τα αρτοποιήματα – κουλουράκια κέικ, τσουρέκια.
Έχετε βλέψεις να εκδώσετε τις συνταγές και σε άλλες γλώσσες, προκειμένου να μάθουν και οι ξένοι τη γαστρονομία και τις παραδόσεις τις κρητικής γης ή να δραστηριοποιηθείτε στο χώρο της εστίασης όπως και η οικογένεια σας;
Ναι έχουμε πει με τον εκδότη μου ότι το πρώτο βιβλίο θα το μεταφράσουμε! Ήδη το κάνω και δραστηριοποιούμαι στην εστίαση με έναν πρωτοποριακό τρόπο, το private chefing. Έχω δημιουργήσει γαστρονομική ομάδα το “Cretan gastronomy experiences” όπου μας καλούν σε διάφορους χώρους, σπίτια, βίλες, εκδηλώσεις και προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. Από το Art de la table, μέχρι και την απόλυτη αποκατάσταση του χώρου. Με γαστρονομικά πιάτα βγαλμένα είτε από την παράδοση είτε από τις σύγχρονες τεχνικές, πάντα όμως με προτεραιότητα την γεύση και την φιλοξενία.
Πείτε μας τρια πιάτα που θα μας προτείνατε να δοκιμάσουμε, αν ερχόμασταν στην Κρήτη;
Καλτσούνια με χόρτα, Σφακιανή πίτα, Αντικριστό και Γαμοπίλαφο. Είπα τέσσερα και να ξέρεις μπορώ να πω πολλά ακόμα! Οι 100 συνταγές του βιβλίου μου είναι καλό να δοκιμαστούν όλες!
Επιλέξτε 5 επώνυμους της showbiz και τι θα τους μαγειρεύατε;
Ελένη Μενεγάκη: κάτι καυτερό.
Λάκης Γαβαλάς: κάτι με λεπτή γεύση.
Γρηγόρης Αρναούτογλου: πολλά ολόκληρο, τραπέζι θα του έστρωνα. Φαίνεται καλοφαγάς!
Κυριάκος Μητσοτάκης: τα ντολμαδάκια της δικής μου μαμάς που την λένε Μαρίκα και είναι τα καλύτερα όλου του κόσμου.
Αλέξης Τσίπρας: επειδή είναι παιδί του λαού, μακαρόνια με κιμά!
View this post on Instagram
Το motto που χρησιμοποιείτε στη ζωή σας;
Όλα είναι ίδια αν δεν τ’ αγαπάς!
Δραστηριοποιείστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που μπορεί να σας βρει κάποιος;
insta@evaparakentaki
FB Eva Parakentaki
Youtube Eva Parakentaki
https://www.privatechefcrete.com/