Σαν σήμερα πέθανε, σε ηλικία 65 ετών, ο δημιουργός των αγαπημένων, παιδικών μας, ηρώων.
Ο κορυφαίος παραμυθάς, όπως πολλοί, τον ονομάζουν, αλλά και δημιουργός πολλών, αγαπημένων, παιδικών, κινουμένων σχεδίων, που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους και παραμένουν, μέχρι και σήμερα ανεξίτηλα στο χρόνο- ο άνθρωπος που μάγεψε με το ταλέντο και τη φαντασία του, εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τα πρώτα του χρόνια
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ (Walt Disney), γεννήθηκε στο Σικάγο, των ΗΠΑ, στις 5 Δεκεμβρίου 1901. Ήταν γιος της δασκάλας,Φλόρα Κολ και του εργολάβου οικοδομών,Έλιας Ντίσνεϊ.Είχε τρεις αδελφούς και μια αδελφή. Η παιδική ηλικία, όμως, αυτού του φωτεινού ανθρώπου, που έκανε ευτυχισμένους, μικρούς και μεγάλους, με το μαγικό του κόσμο, δεν ήταν δυστυχώς, καθόλου εύκολη. Στην ηλικία των πέντε ετών, ενώ όλα τα παιδιά ήταν απασχολημένα στα παιχνίδια τους, ο Γουόλτ, μάζευε μήλα από την οικογενειακή τους φάρμα. Αργότερα, σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων, άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης, του Κάνσας Σίτυκαι σε ηλικία 20 ετών άρχισε να εργάζεται σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο στην ίδια πόλη.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, διετέλεσε διάφορα επαγγέλματα, ενώ κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βοήθησε, ως οδηγός ασθενοφόρου. Τελικά, το 1920,αποφάσισε, πως η δημιουργία κινουμένων σχεδίων ήταν η δουλειά που του ταίριαζε. Όταν ξεκίνησε, εργαζόταν για μόλις 40 δολάρια την εβδομάδα. Το 1923, όμως, μετακόμισε στην Καλιφόρνια κι έστησε το δικό του στούντιο σ’ ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ.
Στο «φτωχικό», αυτό, μέρος γεννήθηκε από τη γραφίδα του, ο Μίκυ Μάους, η διασημότερη ίσως φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, αλλά και ο Πλούτο, ο Ντόναλντ, ο Γκούφυ και πολλοί άλλοι ήρωες, που μέχρι και σήμερα αποτελούν τα πιο αγαπημένα κινούμενα σχέδια, για μικρούςκαι μεγάλους, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η δημιουργία του Mickey Mouse και του Donald Fauntleroy Duck
Για να αντικαταστήσουν τον χαρακτήρα Όσβαλτ, το Τυχερό Κουνέλι (Oswald the Lucky Rabbit), ο Ντίσνεϊ, κι ο επίσης, δημιουργός κινουμένων σχεδίων Ουμπ Άιουερκς, δημιούργησαν τον χαρακτήρα του Μίκυ Μάους, πιθανώς εμπνευσμένος από ένα οικόσιτο ποντίκι που είχε υιοθετήσει, ο πρώτος, την περίοδο που εργαζόταν στο στούντιο Laugh-O-Gram.
Οι απαρχές του χαρακτήρα,όμως, παραμένουν ασαφείς. Το αρχικό όνομα, για τον χαρακτήρα, ήταν Μόρτιμερ Μάους (Mortimer Mouse). Ωστόσο, η εικαστική καλλιτέχνιδα Λίλιαν Μπάουντς, θεώρησε ότι ήταν πολύ πομπώδες, και αντιπρότεινε το όνομα,Μίκυ. Ο Άιουερκς, προσάρμοσε τα promoσκίτσα του Ντίσνεϊ, ώστε ο Μίκυ να γινόταν πιο εύκολο να προσαρμοστεί στη διαδικασία του animation και ο Ντίσνεϊ έδωσε τη φωνή του, στον χαρακτήρα, μέχρι και το 1947. Ο ίδιος περίγραψε τον τρόπο προσέγγισης του χαρακτήρα ως εξής:
“Έπρεπε ο Μίκυ να είναι απλός στον σχεδιασμό του. Τα αυτιά του ήταν στρογγυλά, ο κορμός του είχε το σχήμα αχλαδιού και τα πόδια του κατέληγαν σε δύο μεγάλες πατούσες, όπως ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τα παπούτσια του πατέρα του. Δεν θέλαμε να του δώσουμε χέρια ποντικού, γιατί έπρεπε να θυμίζει άνθρωπο. Έτσι του φορέσαμε γάντια και του αφαιρέσαμε ένα δάκτυλο, γιατί τα πέντε έμοιαζαν υπερβολικά σε ένα τόσο μικρό σώμα“.
Σύμφωνα με τα λόγια ενός εργαζόμενου της Disney, “Ο Ουμπ σχεδίασε την εξωτερική εμφάνιση του Mickey, αλλά ο Γουόλτ του έδωσε την ψυχή του”.
Ο Mickey Mouse, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1928, σε ένα τεστ προβολής της ταινίας μικρού μήκους, Plane Crazy, αλλά αυτή και η δεύτερη ταινία παρωδίας, The Gallopin’ Gaucho, απέτυχαν στο να βρουν διανομέα. Αργότερα, χρησιμοποίησε συγχρονισμένο ήχο, για να δημιουργήσει το πρώτο καρτούν με ήχο. Όταν η διαδικασία του animation είχε ολοκληρωθεί, ο Ντίσνεϊ, υπέγραψε συμβόλαιο με τον Πατ Πάουερς, πρώην στέλεχος της Universal Pictures, για να χρησιμοποιήσει το σύστημα ηχογράφησης ήχου «Powers Cinephone». Η ταινία, η οποία έχει διάρκεια 7½ λεπτά, προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου του 1928, στο Colony Theater, της Νέας Υόρκης και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Ο Πάουερς έγινε διανομέας των πρώτων καρτούν με ήχο του Ντίσνεϊ, τα οποία σύντομα έγιναν δημοφιλή.
Στις 9 Ιουνίου του 1934, έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση η πάπια, Donald Duck, στο επτάλεπτο επεισόδιο της σειράς Silly Symphonies, ονόματι, The Wise Little Hen και αποτέλεσε,μία κακόκεφη και νευρική πάπια που δημιουργήθηκε ως αντίθεση του καλού και γλυκού Mickey! Έπειτα, σχεδιάστηκαν οι αγαπημένοι και δημοφιλείς χαρακτήρες: η Μίνι Μάους, ο Πλούτο, ο Γκούφυ και τα τρία γουρουνάκια. Όλοι τους είχαν ανθρώπινη μορφή, ήταν καλοσχεδιασμένοι και με δημιουργική φαντασία.
Άλλα κινούμενα σχέδια του Γουόλτ Ντίσνεϊ με μεγάλη επιτυχία:
- Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)
- Ο Πινόκιο (1940)
- Η Φαντασία (1940)
- Το Ντάμπο (1941)
- Το Μπάμπι (1942)
- Το ΣαλούδοςΑμίγκος (1943)
- Τα Τρεις Καμπαλέρος (1945)
- Το Μουσική και Χαρά (1946)
- Το Ώρα για Διασκέδαση (1947)
- Το Νοσταλγικές Μελωδίες (1948)
- Το Ίκαμποντ και ο κύριος Τοντ (1949)
- Η Σταχτοπούτα (1950)
- Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (1951)
- Ο Πίτερ Παν (1953)
- Η Λαίδη και ο Αλήτης (1955)
- Η Ωραία Κοιμωμένη (1959)
- Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961)
- Το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963)
- Η Μαίρη Πόππινς (1964)
Εκτός από την παραγωγή ταινιών, η εταιρία προώθησε και εμπορικές επιχειρήσεις (παιχνίδια, ρούχα, βιβλία κ.ο.κ.), με σήμα κατατεθέν τους ήρωες.
Το μαγικό πάρκο της Disneyland
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ δημιούργησε το θεματικό πάρκο, με το όνομα Disneyland, στο Άναχαϊμ, της Καλιφόρνια, το οποίο άνοιξε στις 17 Ιουλίου του 1955. Το μεγάλο όνειρο του παραμυθά ήταν η δημιουργία μίας πόλης με παιχνίδια, ώστε να αλλάξει τα θεματικά πάρκα και την οικογενειακή διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Ο ίδιος το περιγράφει ως «ένα χαρούμενο μέρος αφιερωμένο στα ιδανικά, τα όνειρα και τα σκληρά γεγονότα που δημιούργησαν την Αμερική».
Προσωπική ζωή και θάνατος
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, νυμφεύθηκε την εικαστική καλλιτέχνιδα, Λίλιαν Μπάουντς, η οποία εργαζόταν στο τμήμα “μελάνι και ζωγραφική”, του Disney Studio. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1925 στο Αϊντάχο.
Απεβίωσε στις 15 Δεκεμβρίου του 1966, σε ηλικία 65 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα. Είχε δηλώσει: «Θα ήθελα το όνομα Ντίσνεϊ, να είναι συνώνυμο με θεάματα ποιότητας που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες», αφήνοντας μια άτυπη διαθήκη στους κληρονόμους του. Οι ισχυρισμοί περί παγώματός του με την κρυογονική μέθοδο, μέχρι να ανακαλυφθεί θεραπεία, είναι αστικός μύθος.
Σήμερα, το έργο του συνεχίζει η εταιρεία «Disney», που ίδρυσε το 1923 μαζί με τον αδελφό του Ρόι. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες, πλέον, στον τομέα της ψυχαγωγίας, με κέρδη που ανέρχονται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια (2006), με προσωπικό 133.000 υπαλλήλων και σημαντικές επιτυχίες, όπως «Η μικρή Γοργόνα», «Toy Story», «Μουλάν», «Ο βασιλιάς των Λιονταριών» και οι «Πειρατές της Καραϊβικής», η πρώτη ακατάλληλη ταινία (Κ-13) στην ιστορία της Disney.