Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε ότι οι ταφικοί χώροι και η σαρκοφάγος είναι «εξαιρετικής επιστημονικής ποιότητας» και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για ένα ανώτερο αξιωματούχο το 1300.
Αρκετοί αρχαίοι τάφοι, συμπεριλαμβανομένης μιας σαρκοφάγου του 14ου αιώνα, έχουν βρεθεί κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικών εργασιών για την ανοικοδόμηση του κωδωνοστασίου της εκκλησίας που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, η οποία κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς του 2019 ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.
Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε ότι οι ταφικοί χώροι και η σαρκοφάγος είναι «εξαιρετικής επιστημονικής ποιότητας» και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για ένα ανώτερο αξιωματούχο το 1300 – τον αιώνα μετά την κατασκευή του καθεδρικού ναού. Τα πρώτα θεμέλια του ναού, τέθηκαν το 1163 από τον Πάπα Αλέξανδρο Γ’ και η αρχική γοτθική κατασκευή χτίστηκε τον επόμενο αιώνα.
Οι ερευνητές εισήγαγαν πρόσφατα μια μικρή κάμερα μέσα στη σαρκοφάγο σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουν την κατάσταση του περιεχομένου της, αλλά δε μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το σώμα που ήταν ενταφιασμένο.
«Μπορείς να δεις κομμάτια υφάσματος, τρίχες και πάνω από όλα ένα μαξιλάρι από φύλλα στην κορυφή του κεφαλιού, μια γνωστή τακτική κατά την ταφή θρησκευτικών ηγετών», δήλωσε στο Reuters ο Christophe Besnier, ειδικός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Γαλλίας. «Το γεγονός ότι αυτά τα φυτά είναι ακόμα εκεί δείχνει ότι το περιεχόμενο έχει διατηρηθεί πολύ καλά».
Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη ήταν ένα άνοιγμα κάτω από το πάτωμα του καθεδρικού ναού. Το άνοιγμα πιθανότατα έγινε γύρω στο 1230, όταν ο γοτθικός καθεδρικός ναός ήταν για πρώτη φορά υπό κατασκευή. Μέσα σε αυτό υπήρχαν θραύσματα από ένα περίτεχνο τέμπλο χρονολογούμενο από τον 13ο αιώνα που είχε καταστραφεί στις αρχές του 18ου αιώνα. Ένα μικρό θησαυροφυλάκιο από σκαλιστά γλυπτά, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να φέρουν ίχνη μπογιάς, βρέθηκαν κοντά και πιστεύεται ότι διακοσμούσαν το τέμπλο.
Παρά τον ενθουσιασμό του ευρήματος, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για τους αρχαιολόγους καθώς μια προθεσμία μερικών ημερών του έχει δοθεί, έως τις 25 Μαρτίου, για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους πριν συνεχιστεί το έργο ανοικοδόμησης, προκειμένου να τηρήσουν την προγραμματισμένη επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού το 2024.