«Η νευρική ανορεξία είναι δυστυχώς μία σοβαρή διατροφική διαταρραχή καθώς είναι μία ψυχική ασθένεια», είπε αρχικά ο ψυχίατρος Νίκος Γκουβάς, μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής «Ελένη»
«Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία έχουν μια εμμονή με το φαγητό και τη συμπεριφορά γύρω από αυτό καθώς προσπαθούν συνεχώς να χάσουν βάρος ενώ αυτό δεν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ομάδες ατόμων
Όπως αναφέρει το osteocare.gr, η νευρική ανορεξία παρουσιάζεται κατά 90% στον γυναικείο πληθυσμό κυρίως κατά την εφηβική περίοδο (14-19 χρονών), καταλαμβάνοντας την 3η κατά σειρά πιο διαδεδομένη ασθένεια στον κόσμο με ποσοστό θνησιμότητας 5-16% (1 στους 6). Το 1/3 των θανάτων προκαλούνται από καρδιακές επιπλοκές, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονίες λόγω κατάθλιψης των ασθενών. Οι παράγοντες εμφάνισης είναι κυρίως γενετικοί, βιολογικοί, ψυχολογικοί, πολιτιστικοί, οικογενειακοί και κοινωνικοί.
«Επηρεάζονται άντρες και γυναίκες κυρίως από την εφηβική ηλικία και μετά. Με τις γυναίκες να έχουν μια προτεραιότητα σε αυτό. Βλέπουμε στις γυναίκες να ξεκινούν να τρώνε λιγότερο, να ασχολούνται συνεχώς με το βάρος και το σχήμα του. Ειδικά με την έλευση των social media έχει γίνει πιο έντονο το πράγμα. Ενώ τα αγόρια χρησιμοποιούν στεροειδή για να αποκτήσουν ένα πιο αδύνατο και γυμνασμένο σώμα», επεσήμανε ο κ. Γκουβάς.
«Η έγκυρη αναγνώριση και η επίγνωση των συμπτωμάτων είναι το πράγμα που μπορεί να βάλει έναν λίθο πολύ σημαντικό στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της διαταρραχής», τόνισε
Αίτια
Στη συνέχεια εξήγησε το τι προκαλεί την νευρική ανορεξία. «Τα αίτια έχουν δείξει ότι μπορεί και να είναι και γενετικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, π.χ χωρίς να υπάρχει κάποια ασθένεια, σωματικό βάρος που δεν είναι συμβατό με την ηλικία και το ύψος, την απώλεια περιόδου στις γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν έχει κάποια γυναίκα περίοδο, δεν έχει νευρική ανορεξία, κρύα χέρια και πόδια λόγω κακής αιμάτωσης του σώματος, καρδιολογικά και νεφρικά προβλήματα και κόπωση και λιποθυμία χωρίς λόγο, ειδικά όταν η ασθένεια εξελίσσεται»
Και συμπλήρωσε: «Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την επανεμφάνιση της διαταρραχής μπορεί να είναι σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες της ζωής, μια δραματική εμπειρία, μία επανειλλημένη έκθεση σε τραύμα ή κακοποίηση ή δίαιτα μπορεί να είναι το έναυσμα όχι η αιτία. Επίσης χαρακτηριστικά είναι η τελειομανία και οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, το άγχος και η κατάθλιψη αλλά και οι ψυχώσεις μπορεί να είναι προάγγελος η να υπάρχει ανάλογη σε νοσηρότητα σε άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία»
Τα συμπτώματα νευρογενούς ανορεξίας
«Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο φόβο για αύξηση βάρους ή συνεχής δίαιτα που δεν επιτρέπει την αύξηση βάρους, εμμονική ανησυχία σχετικά με τους κανόνες και το φαγητό και τη δίαιτα, το σχήμα του σώματος και το βάρος, άγχος και ευερεθιστότητα γύρω από τις ώρες του γεύματος, απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης, επιβράδυνση της σκέψης και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, παραμορφωμένη εικόνα σώματος, για παράδειγμα ένα άτομο πιστεύει ότι είναι χοντρό ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ αδύνατο», σημείωσε.
Οι συμπεριφορές των ατόμων με νευρογενή ανορεξία
«Βλέπουμε συνεχείς δίαιτες να μετράνε τις θερμίδες τους, να λένε ψέματα ότι έχουν κάποιες τροφικές αλλεργίες, να κρύβουν φαγητό, να παίρνουν καθαρτικά, μια συμπεριφορά που σχετίζεται κυρίως με την εικόνα του σώματος και μία ανησυχία συνεχώς στον καθρέφτη να τσιμπάνε το σώμα τους για να δείχνουν ότι έχουν πολύ μικρό βάρος. Επίσης να αποσύρονται από τις κοινωνικές δραστηριότητες και να έχουν λιγότερους φίλους καθώς νοιώθουν ότι δεν μπορούν να διαδράσουν με βάση το πρόγραμμα που έχουν, να λένε συχνά ψεύδη για το πότε τρώνε ή δεν τρώνε και μία υπερβολική εμμονική άσκηση, να πηγαίνουν για τρέξιμο ενώ στην πραγματικότητα να μην έχουν τέτοιες ανάγκες ή το σώμα τους να δείχνει ότι δεν μπορεί να το αντέξει. Επίσης βλέπουμε ορμονικές τελετουργίες που παίρνουν το φαγητό και το κόβουν σε πάρα πολύ μικρά κομματάκια για να δείξουν ότι το τρώνε πιο σωστά έτσι και ότι είναι καλύτερο για το βάρος τους και να μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ή να αυτοτραυματίζονται», υπογράμμισε ο ψυχίατρος
Και συμπλήρωσε: «Γενικά διαφορογνωστικά μπορούμε να δούμε άτομα που έχουν κατάθλιψη ή κάποιες ιδεοψυχαναγκαστικές διαταρραχές ή άλλες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εικόνα της διαταρραχής αλλά είναι καίριο να δούμε γιατρό γι’ αυτό»
Η άμεση διάγνωση περιορίζει περαιτέρω τον κίνδυνο. «Αν πιστεύετε ότι έχετε τη διαταρραχή ή κάποιος κοντά σας την έχει είναι πάρα πολύ σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό και βασικά ψυχίατρο. Όσο πιο γρήγορα ζητήσουμε βοήθεια, τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα έχουμε», κατέληξε.