Η μπύρα αιώνες τώρα κατέχει σημαντική θέση στη λίστα των αγαπημένων ποτών παγκοσμίως.
Το ελαφρύ κριθαρένιο ποτό έχει διαδοθεί ανά την υφήλιο και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλών ειδών εκδηλώσεις και τραπέζια. Πλέον δεν αποτελεί μονοπώλιο μιας μόνο χώρας αλλά παρασκευάζεται σχεδόν σε όλες τις χώρες με τις ιδιαιτερότητες της.
Πως ξεκίνησε η παρασκευή του ποτού αυτού; Ποιες είναι οι πρώτες σε παραγωγή χώρες; Ποιες είναι στον κατάλογο με τις δημοφιλέστερες μπίρες και ποια τα πιο περίεργα είδη της;
Η πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου γιορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα μπύρας. Ξεκίνησε στη Santa Cruz της Καλιφόρνια ως τοπική γιορτή αλλά από το 2007 άρχισε να διεθνοποιείται. Οι στόχοι της γιορτής δεν είναι άλλοι από το να έρθουν κοντά φίλοι μέσω της μπύρας, να τιμηθούν οι παραγωγοί της παγκοσμίως και ενωθεί ο κόσμος κάτω από αυτό το δημοφιλή ποτό.
Ετυμολογία (μπίρα ή μπύρα;)
Στην ελληνική γλώσσα η λέξη μπύρα γράφεται με δύο τρόπους η πρώτη είναι με γιώτα και η δεύτερη με ύψιλον. Προέρχεται από την ιταλική λέξη birra ή τη γερμανική bier/ beuzą Με ινδοευρωπαϊκή ρίζα bʰews-, bheus. Σύμφωνα με τη Νεοελληνική Γραμματική του Τριανταφυλλίδη όλες οι ξένες λέξεις που χρησιμοποιούνται από την Ελληνική ως δάνεια οφείλουν να είναι απλοποιημένες διότι δεν μπορεί ο Έλληνας να γνωρίζει πάντοτε την ετυμολογία και την ορθογραφία της ξένης λέξης. Ως εκ τούτου η λέξη μπύρα θα έπρεπε να γράφεται με γιώτα, θα ήταν πιο λογικό να γραφόταν με διπλό σύμφωνο λόγω της Ιταλικής της προέλευσης. Ο λόγος για τον οποίο η λέξη μπύρα είναι γραμμένη με “υ” δεν είναι γνωστός αλλά μία πιθανή εξήγηση θα είναι να συγκριθεί και με τη λέξη ζύθος που θεωρούνται ταυτόσημες. Παρόλα αυτά θεωρούνται και ιδιότυπη αποδεκτοί πλέον. Η λέξη ζύθος προέρχεται από το ρήμα “ζέω” που σημαίνει βράζω.
Από την Αίγυπτο στην Γερμανία
Η μπύρα είναι αλκοολούχο ποτό το οποίο δημιουργείται με τη ζύμωση βύνης από κριθάρι την προσθήκη λυκίσκου και νερού. Εδώ και 8.000 χρόνια διάφοροι πολιτισμοί παρήγαγαν αλκοολούχα ποτά από σιτάρι ή κριθάρι τα οποία σήμερα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μπύρες.
Περίπου το 2.500 π.χ. στην Αίγυπτο υπήρχαν πάνω από τέσσερα είδη τέτοιο αλκοολούχου Ποτού όπως επίσης και στη Βαβυλώνα. Για να παράξουν αυτό το ποτό, έθαβαν το κριθάρι μέσα σε αγγεία για να βλαστήσει ανακάτευαν την ή με το νερό και το άφηναν να ζυμωθεί από βύνη που μετέφεραν με τον αέρα. Φαίνεται ότι ο λυκίσκος άρχισε να προστίθεται περίπου το 10ο ή τον 7ο αιώνα προ Χριστού.
Είναι πολύ πιθανό οι Έλληνες να μετέφεραν το ποτό αυτό από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, μέσα από κείμενα του Ρωμαίου συγγραφέα Πλινίου γίνεται γνωστό ότι στον ελληνικό χώρο χρησιμοποιούσαν και λυκίσκο για την παρασκευή αυτού του ποτού, το οποίο δινόταν προς κατάποση προτού διαδοθεί η αμπελουργία και το κρασί. Ο Ελληνικός χώρος, όμως, μάλλον προτίμησε τον οίνο από την μπύρα καθώς με την εμφάνιση της Αμπέλου τα προηγούμενα ποτά εκλείψαν. Οι Αρμένιοι και οι θράκες ήταν αυτοί οι οποίοι προτιμούσαν του ζύθου ενώ άλλες περιοχές Μάλλον τον αποκήρυξαν.
Στη δυτική και στη βόρεια Ευρώπη η τεχνική της ζυθοποιίας διαδόθηκε με γοργούς ρυθμούς πιθανόν λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας αμπέλων . Οι Κέλτες, γερμανικά φύλα αλλά και οι σάξονες φαίνεται ότι γνώριζαν την μπύρα περίπου από τον 1ο αιώνα προ Χριστού και είχαν μία έντονη τάση προς την κατανάλωση του. Πλέον η μπύρα έχει καθιερωθεί ως Εθνικό ποτό της Γερμανίας, στην οποία ή κατά κεφαλή κατανάλωση 105 λίτρα. Στη Βαυαρία καταναλώνονται περίπου το 40% του Γερμανικού μέσου όρου ενώ στο Μόναχο κάθε χρόνο από το 1810 γίνεται η γιορτή μπύρας ώστε να θυμηθούν τις γιορτές των Αράβων του πρίγκιπα Λουδοβίκου και της πριγκίπισσας Τερέζας μέσω του αγαπημένου τους ποτού.
Τα δύο βασικότερα είδη του ζύθου ανάλογα τη μαγία της είναι η ale ή αλλίως αφρόζυμη μπίρα και η Lager ή αλλίως βυθοζύμητη μπίρα.
Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή μπύρας παγκοσμίως
Σκωτία
Στη Σκωτία ασχολούνται με την παραγωγή Μπύρας τα τελευταία 5.000 χρόνια ήδη από τους Κέλτες, μερικές από τις μάρκες που παράγουν είναι η Arran, η McEwan και η Belhaven. Έχουν μία εξαιρετική ποιότητα ale μπύρας, παρήγαγαν ήδη τη συγκεκριμένη ποιότητα από το 1707 κυρίως αγγλικών μπιρων όπως India pale η οποία βασίζεται σε σκωτσέζικη ποικιλία
Ιαπωνία
Ιάπωνες είναι σχετικά νέοι ζυθοπαραγωγοί Και όμως παράγουν έξι μάρκες μπύρας όπως Asahi και Sapporo, Οι οποίες είναι κυρίως ξηρές με πολύ ανθρακικό. Μπορεί να μην είναι γνωστές παγκοσμίως όμως στα Ιαπωνικά εστιατόρια και μπαρ κατέχουν σημαντική θέση.
Αυστραλία
Η Αυστραλία είναι η επόμενη χώρα σε παραγωγή, λόγω των αδερφών Φόστερ που τη δεκαετία του 80 έφτασαν εκεί από τη Νέα Υόρκη, και δημιούργησαν την Αυστραλιανή lager η foster’s μέχρι σήμερα είναι μία από τις δυο διασημότερες και βασικότερες ζυθοποιίες στην Αυστραλία ενω η δευτερη ειναι η Lion Nathan.
Ιρλανδία
Ιρλανδία παράγει την ιστορική μαύρη Γκίνες η οποία σερβίρεται από βαρέλι και χρησιμοποιείται άζωτο φυσικού αερίου για να δημιουργήσει πολύ μικρές φυσαλίδες στην μπύρα, κάτι το οποίο διαφέρει από τις υπόλοιπες οι οποίες χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα. Για να σερβίριστεί η συγκεκριμένη μπίρα χρειάζεται το προσωπικό να γνωρίζει τον κατάλληλο τρόπο σερβιρίσματος
Μεξικό
Το Μεξικό ξεκίνησε να παράγει μπύρα τον 19ο αιώνα λόγω των Γερμανών μεταναστών Πού πήγαν εκεί. ως εκ τούτου παράγει τη Negra Modelo και την Dos Equis Ambar. Η δημοφιλέστερη όμως μπίρα του Μεξικού είναι η κορώνα πού για την Μεγάλη Βρετανία- και όχι μόνο- είναι εισαγόμενη μπύρα με τις περισσότερες πωλήσεις.
Καναδάς
Ακολουθεί ο Καναδάς με μπύρα όπως Labatt, Molson Coors, Sleeman, και Moosehead . Στη χώρα υπάρχει έντονη ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας
Η.Π.Α
Το 85% των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταναλώνει μπύρα ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου περίεργο που οι ζυθοποιίες ξεπερνούν τα 2126 είτε πρόκειται για μεγάλες εταιρείες ζητώ παραγωγής είτε για μικρότερες που παράγουν περιορισμένη ποσότητα μπύρας. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι η Budweiser και η Coors ενώ υπάρχουν περίπου ακόμη 2.120 διαφορετικες μπύρες
Βέλγιο
Η βελγική εταιρεία παραγωγής Stella Artois κατέχει τη μεγαλύτερη διανομή σε Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπη αλλά και εγχώρια ενώ διαθέτει σχεδόν 15 ποικιλίες διαφορετικής μπύρας. Παράλληλα η Anheuser-Busch είναι υπεύθυνη για το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς
Γερμανία
Δεν μπορεί να μην βρίσκεται στη δεκάδα η Γερμανία η οποία όπως ήδη έχει αναφερθεί έχει ως Εθνικό ποτό της την μπύρα. Σταρένιες και Bilstein υπάρχουν σε αφθονία ενώ μέχρι σήμερα απαριθμούνται 1.300 ζυθοποιίες, από τις οποίες το 50 περίπου τοις εκατό εδρεύει στη Βαυαρία μερικές από τις δημοφιλέστερες μάρκες της είναι η Paulaner, η Warsteiner, η Veltins και η Beck’s.
Αγγλία
Πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη κατέχει η Αγγλία, λέγεται ότι όταν οι ναυτικοί δεν είχα νερό έπινα μπύρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδονται τα περισσότερα είδη μπύρας όπως η stout, η brown ale και η India Pale Ale, Αν και πρωθύστερα Αναφέρθηκε ότι τελευταία έχει σκοτσέζικες ρίζες .
Ποιες είναι οι καλύτερες μπύρες παγκοσμίως;
- Η Marshmallow Handjee μια ρώσικη stout με περιεκτικότητα 15% σε αλκοόλ, γεγονός που την κάνει αρκετά δυνατή αλλά είναι διαθέσιμη μόνο τους ανοιξιάτικους μήνες
- Η King JJJuliusss προέρχεται από τη Μασαχουσέτη και εμπεριέχει πολλά τροπικά αρώματα
- Heady Topper Θεωρείται από τις πιο επιθυμητές μπιρες Παγκοσμίως, έχει πικρή εθιστική γεύση με νότες από εσπεριδοειδή Πρόκειται για μία διπλή India Pale Με περιορισμένη παραγωγή που την κάνει δυσεύρετη.
- Η Mornin’ Delight πρόκειται για μία μπύρα με δυνατές νότες καφέ, χρειάζεται να ωριμάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να βγουν στην επιφάνεια τα γλυκά αρώματα της και το σιρόπι σφενδάμου. Η περιεκτικότητα της αλκοόλ φτάνει στο 12% η οποία συνδυαστικά με την καφεΐνη που περιέχει την καθιστα αρκετά αδύνατη
- Η Hunahpu’s Imperial Stout εμπεριέχει 11% αλκοόλ με μείγμα αρωμάτων από πιπεριές Τσίλι ancho και pasilla για μαζί με κανέλα και βανίλια Μαδαγασκάρης
- Η Pliny The Younger, πρόκειται για μια τις πιο σπάνιες μπύρες παγκόσμιος διότι έχει τριπλή ποσότητα λυκίσκου το οποίο καθιστά το κόστος παραγωγής της αρκετά μεγάλο
- King Julius. Κι όμως η εταιρεία treehouse παράγει δύο Indian Pale με το ίδιο όνομα (βλ νούμερο 2), και αυτή η μπύρα ενέχει εσπεριδοειδή που την κάνουνε πιο πορτοκάλι σε χρώμα ώστε να μοιάζει με έναν κρεμώδη χυμό πορτοκαλίου.
- Very Hazy. Η ίδια εταιρεία παράγει ακόμη μία environmental με περισσότερη ένταση και βάθος στη γεύση αλλά με μικρότερη διαθεσιμότητα
- Good Morning. Πρόκειται για μία μπύρα της ίδιας εταιρείας η οποία είναι studio, δεν έχει καφέ αλλά σοκολάτα και σιρόπι σφενδάμου
- Η Kentucky Brunch Brand Stout διαθέτει μία εξαιρετική ισορροπία με καφέ σιρόπι σφενδάμου και μπέρμπον και παράγεται μόνο μία φορά το χρόνο σε περίπου 300 με 400 μπουκάλια
Οι πιο περίεργες μπίρες που υπάρχουν
Μπύρες για παιδιά και σκυλιά, με γεύση μπέικον ή πίτσα. Αυτές είναι μερικές από τις πιο περίεργες μπύρες του κόσμου.
Η μπύρα chocolate ντόνατ πρόκειται για το συνδυασμό, σύμφωνα με την εταιρεία των δύο ωραιότερων πραγμάτων στον κόσμο την μπίρα και τους σοκολατένιους λουκουμάδες.
Η μπύρα από ντομάτα κατασκευάστηκε για τα παιδιά τα οποία θέλει να μιμούνται τους γονείς τους έτσι πλέον μπορούν να πίνουν και αυτά μπύρα, φυσικά χωρίς αλκοόλ αλλά γεμάτη με βιταμίνη Ε . Μοιάζει περισσότερο με Coca Cola παρά με ντοματοχυμό ενώ συνοδεύεται από το σλόγκαν «Ούτε τα παιδιά δε την παλεύουν χωρίς ένα ποτάκι».
Ακολουθεί η μπύρα Crème Brûlée. Εμφανισιακά δεν μοιάζει καθόλου με το γνωστό γλυκό Όταν όμως φτάσει προς κατάποση θυμίζει καμένη καραμέλα, γλυκιά βανίλια με κρεμώδη βάση
Lindemans’ Tea. Πρόκειται για μία μπύρα η οποία μυρίζει παγωμένο τσάι λεμόνι είναι ένα γλυκό- πικρό ποτό το οποίο παραλληλίζεται συχνά με το Snapple
Η μπύρα μπέικον πρόκειται για μία μπίρα ale η οποία ενισχύεται με λίπος από μπέικον και ωριμάζει σε βαρέλια bourbon
Κι όμως υπάρχει μία μπύρα με στρείδια Oyster Stout. Δεν είναι απλώς κατασκευασμένη για να συνοδεύεται με όστρακα αλλά είναι πράγματι έχει γεύση από όστρακα και προέρχεται από τη Μασαχουσέτη
Μπύρα μουστάρδα είναι μία βελγική μπίρα η οποία φτιάχνεται με βάση του σπόρους μουστάρδας και δεν είναι άλλη από την Wostyntje
Επιπλέον έχει παρασκευαστεί μπύρα πίτσα, φαίνεται ότι οι δημιουργοί συγκεκριμένης σειράς σκέφτηκαν να συνδυάσουν το γνωστό γεύμα πίτσας μπύρας σε ένα ενιαίο μπουκάλι. Εμπεριέχει ρίγανη βασιλικό ντομάτα και σκόρδο.
Υπάρχει μπύρα η οποία απευθύνεται στους τετράποδους φίλους μας. Η μπύρα με γεύση μπριζόλα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στα σκυλιά, πρόκειται για μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής του ζύθου χωρίς αλκοόλ αλλά με άρωμα βοδινού κρέατος και είναι δημιούργημα της Dutch Kwispelbier.
Μπύρα γάλακτος ή αλλιώς bilk (beer & milk ), πρόκειται για ένα μείγμα με 30% γάλα και γεύση μπίρας και είναι διαθέσιμο πλέον μόνο στην Ιαπωνία
Η Rocky Mountain oyster stout είχε κατασκευαστεί ως πρωταπριλιάτικο αστείο της εταιρείας η οποία δημοσίευσε ότι θα λανσάρει μία μπύρα με όρχεις ταύρου. Εν τέλει, αναγκάστηκε μετά τις πιέσεις των καταναλωτών να κάνει πραγματικότητα αυτή την μπύρα η οποία έχει κρεμώδη και πικάντικη γεύση
Η Hvalur 2 κατασκευάζεται στην Ισλανδία με έναν ιδιαίτερο, καπνίζεται σε κοπριά προβάτων με όρχεις φάλαινα. Ο σκοπός αυτής της τεχνικής είναι να δώσει ένα ιδιαίτερο άρωμα και χρώμα στο ποτό
Η Snake venom παρασκευάζεται στη Σκωτία και όπως λέει και το όνομα της μοιάζει με δηλητήριο, όχι λόγω των συστατικών της αλλά εξαιτίας του 67% αλκοόλ που διαθέτει
Στη Νότια Αμερική δημιουργείται μία μπύρα από μωβ καλαμπόκι. Η μπύρα αυτή ονομάζεται Chicha
Δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτή τη λίστα η λεγόμενη βουτυρομπύρα η οποία έγινε γνωστή από την έμπνευση της JK Rowling στα βιβλία της Χάρι Πότερ , η οποία δημιούργησε αυτό το ποτό στη φαντασία της. Υπάρχουν όμως καταστήματα το οποίο το έκαναν πραγματικότητα και πλέον μπορούν όλοι να γευτούν αυτό το φανταστικό μαγικό ρόφημα το οποίο δεν περιέχει καθόλου αλκοόλ και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται καν για μπύρα.