Η αντισύλληψη σημαίνει παρεμπόδιση μιας εγκυμοσύνης και φύλαξης της γονιμότητας και προγραμματισμός της οικογένειας. Προέρχεται από τη σύνθεση του μορίου αντί και της λέξης σύλληψη από το ρήμα συλλαμβάνω, που σημαίνει παρεμπόδιση της σύλληψης, δηλαδή της γονιμοποίηση ενός ωαρίου.
Η 26η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, από το 2007, ως παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης. Ο σκοπός της είναι η ενημέρωση όλων των ανθρώπων – ανεξαρτήτως του φύλου τους – σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης. Η καμπάνια αυτή έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση. Βέβαια μέσω αυτής δεν διαφυλάσσεται μόνο η παρεμπόδιση μιας εγκυμοσύνης αλλά και την υγεία του ζευγαριού ώστε να ενημερωθεί και να επιλέξει τον κατάλληλο τρόπο αντισύλληψη; Η ερωτική συνεύρεση πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να υπάρχει τόσο ευχαρίστηση όσο και προσοχή.
Περίπου το 85% των εφήβων δεν γνωρίζει το πώς θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα αντισύλληψης με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εφηβικές εγκυμοσύνες απρογραμμάτιστες κάθε χρόνο. Ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό αμαθείας αναφορικά με την αντισύλληψη και την προστασία κατά την ερωτική συνεύρεση
Υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι αντισύλληψης και προστασίας κατά την ερωτική συνεύρεση από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι μία μια μέθοδος η οποία προστατεύει από την αντισύλληψη δεν είναι απαραίτητο να προστατεύει και από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, η και το αντίστροφο.
Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να μπορούν να ελέγχουν το σώμα τους κι αν αυτές δεν το επιθυμούν να μην βρεθούν αντιμέτωπες με μία εγκυμοσύνη. Αρκετοί θεωρούν ότι το προφυλακτικό τόσο το αντρικό όσο και το γυναικείο αποτρέπει την αντισύλληψη, δεν είναι λάθος αλλά ένας από τους βασικούς σκοπούς του είναι η προστασία από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Οι μέθοδοι της αντισύλληψης στενευμένοι και αφορούν αποκλειστικά αυτόν τον τομέα, δηλαδή στην διαφύλαξη από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Για να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή…
Ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν μέθοδοι αντισύλληψης. Φυσικά δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές ούτε τόσο διαδεδομένες όσο αυτές που ήρθαν στη δημοσιότητα κατά τον 20ο αιώνα.
Σε έναν Αιγυπτιακό πάπυρο του 1550 π.χ. βλέπουμε για πρώτη φορά καταγεγραμμένες περιγραφές για τον έλεγχο των γεννήσεων. Η περιγραφή περιλάμβανε χρήση μελιού, φύλλα ακακίας και λιναρόσπορο τα οποία τοποθετούνταν στο κόλπο της γυναίκας έτσι ώστε να παρεμποδίσουν το σπέρμα. Αργότερα βλέπουμε σαν μέθοδο αντισύλληψης την προτροπή διακοπής της συνουσίας έτσι ώστε να ελέγχονται οι γεννήσεις. Αντίστοιχα στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν το Σίλβιο ώστε να ελέγχουν τις γεννήσεις. Οι μέθοδοι αντισύλληψης σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται κατά την μεσαιωνική Ευρώπη καθώς η Καθολική Εκκλησία τις θεώρησε ανήθικες. Επανεμφανίζονται όμως στην Ιταλική Αναγέννηση με τη μορφή ενός καλύμματος από δέρμα προβάτου το οποίο παρεμποδίζει την εγκυμοσύνη, φαίνεται να μοιάζει με ένα είδος προφυλακτικού.
Η χρήση όμως των προφυλακτικών τον 20ο αιώνα και άρχισε να διατίθεται παγκοσμίως. Τον 20ο αιώνα ξεκινούν διάφορες κλινικές δοκιμές που παρεμποδίζουν την σύλληψη μέχρι το 1950 όπου εμφανίζονται τα πρώτα χάπια για τον έλεγχο των γεννήσεων. Περίπου τη δεκαετία του 70 εμφανίζεται η ιατρική έκτρωση σαν εναλλακτική χειρουργική για να αποτρέψει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Πρέπει να τονισθεί ότι διάφορες χώρες και κουλτούρες παγκοσμίως θεωρούν την αντισύλληψη μη επιτρεπτή καθώς αντίκειται ηθικά και βιολογικά εφόσον αποτρέπει την εγκυμοσύνη.
Tα Ηνωμένα έθνη προώθησαν το κίνημα κάθε γυναίκα και κάθε παιδί έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη των γυναικών να ελέγχουν την εγκυμοσύνη τους.
Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο θρησκευτικές όσο κοινωνικές ή πολιτικές. Το σημαντικό όμως είναι, όπως τονίζει και η παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης , οι γυναίκες να είναι σε θέση να προγραμματίσουν την εγκυμοσύνη τους ή την αποφυγή της. Για να το κάνουν όμως αυτό χρειάζεται να γνωρίζουν σε βάθος ποιες μεθόδους μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανάλογα την περίπτωση και οι μέθοδοι αυτοί να είναι φιλικές προς την υγεία τους. Η αντισύλληψη θεωρείται σύμφωνα με τον ΟΗΕ δικαίωμα όλων των γυναικών και όχι μόνο, στην διαχείριση του σώματός τους και του μέλλοντος τους.
Υπάρχει όμως αρκετή ενημέρωση; Γνωρίζουν τα ζευγάρια και οι πολίτες αρκετά πράγματα για την αντισύλληψη; Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η απάντηση στα άνωθεν ερωτήματα είναι όχι. Για αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε μερικούς μύθους που υπάρχουν για την αντισύλληψη και μετά από επικοινωνία με γυναικολόγος είμαστε σε θέση να τους διαψεύσουμε ή να τους επιβεβαιώσουμε.
Μύθος νούμερο 1
Τα αντισυλληπτικά κάνουν για όλες τις γυναίκες
Η απάντηση στον μύθο είναι “όχι”. Δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να χρησιμοποιηθούν τα ίδια αντισυλληπτικά χάπια, εξαρτάται από την ηλικία τους και από τον οργανισμό τους. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική για αυτό το λόγο δεν μπορούν όλες τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν τα ίδια αντισυλληπτικά χάπια. Προτείνεται η χρήση τους κατά γενικό κανόνα ως τα 37 έτη αλλά Αυτό εξαρτάται από τη γυναίκα
Μύθος νούμερο 2
Τα αντισυλληπτικά πρέπει να ληφθούν μία μέρα πριν την πράξη
Πρόκειται για μύθο, διότι τα αντισυλληπτικά αλλάζουν τον κύκλο της γυναίκας και τη φύση του ωαρίου της. Δεν μπορούν να δράσουν αν δεν λαμβάνονται συστηματικά. Είναι βέβαιο ότι αν μία γυναίκα χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια μία μέρα πριν βρεθεί σε επαφή τα χάπια δεν θα δράσουν καθόλου
Μύθος νούμερο 3
Δεν χρειάζονται τα αντισυλληπτικά χάπια αναλαμβάνονται μία συγκεκριμένη ώρα.
Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι καλό τόσο για τη δική τους χρήση και την αποτελεσματικότητά τους όσο και για την υγεία της γυναίκας να λαμβάνονται σε παρόμοια ώρα κάθε μέρα. Δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνονται την ακριβή ώρα αλλά να λαμβάνονται σε κοντινές χρονικές περιόδους . Για παράδειγμα αν μια γυναίκα ξεκινήσει να λαμβάνει το σκεύασμα στις 21.00 το βράδυ τότε πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει το χάπι το χάπι βραδινές ώρες.
Μύθος νούμερο 4
Τα χάπια δεν έχουν παρενέργειες
Αντισυλληπτικά χάπια επιφέρουν παρενέργειες όπως οποιοδήποτε χημικό ή φυτικό παρασκεύασμα. Αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό της γυναίκας και από κάποιους άλλους εξωγενείς παράγοντες. Πράγματι δεν επιφέρουν αύξηση βάρους ,δηλαδή λίπους , αλλά είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται για κατακράτηση υγρών.
Μύθος νούμερο 5
Μόνο τα αντισυλληπτικά χάπια Παρέχουν 100% ασφάλεια κατά της εγκυμοσύνης
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν κι άλλοι μέθοδοι οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν την παρεμπόδιση μιας εγκυμοσύνης όπως είναι ο κολπικός δακτύλιος, τα προφυλακτικά, ο κολπικός σπόγκος και τα δερμικά αντισυλληπτικά (δεν υπάρχουν στην Ελλάδα). Η επιλογή της αντισυλληπτικής μεθόδου πρέπει να γίνει σε συζήτηση της γυναίκας με την/τον γυναικολόγο της. Φυσικά υπάρχουν και μόνιμοι μέθοδοι παρεμπόδησης της σύλληψης οι οποίοι δεν είναι κοινώς αποδεκτοί, όπως η στείρωση.
Μύθος νούμερο 6
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται μέθοδοι αντισύλληψης καθώς υπάρχει το χάπι της επόμενης μέρας.
όχι! Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι πανάκεια ούτε μέθοδος αντισύλληψης. Λαμβάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έγινε σωστός προγραμματισμός ή η αρχική μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε π.χ σπάσιμο προφυλακτικού. Δεν πρέπει να λαμβάνεται συστηματικά ούτε να θεωρείται μέθοδος αντισύλληψης
Μύθος νούμερο 7
Η συνεύρεση σε ημέρες περιόδου είναι ακίνδυνη
Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά. Εξαρτάται από τον κύκλο της γυναίκας. Καθώς επίσης και πόσα ωάρια παράγει κάθε σε κύκλο. Σε γενικές γραμμές η απάντηση είναι ότι οι μέρες περιόδου δεν είναι επικίνδυνες για την εγκυμοσύνη, αυτό αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνες. Τις ημέρες της έμμηνος ρύσης είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν μολύνσεις
Μύθος νούμερο 8
Η συνουσία κατά τον θηλασμό δεν επιφέρει η εγκυμοσύνη.
Μύθος! Η γυναίκα κατά την περίοδο που θηλάζουν μπορούν να γονιμοποιηθούν κανονικά.
Μύθος νούμερο 9
Η συνεύρεση χωρίς μέθοδο αντισύλληψης σε μη επικίνδυνες μέρες, δηλαδή ωορρηξίας, δεν αποτελεί κίνδυνο για εγκυμοσύνη
Λάθος, ο κύκλος της γυναίκας διαφέρει δεν μπορεί να υπάρχει σιγουριά. Για αυτό είναι καλό να χρησιμοποιούνται μέθοδοι αντισύλληψης αν θέλουν να προλάβουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη καθ’όλη τη διάρκεια του κύκλου της. Η προγραμματισμένη συνουσία έχει ποσοστά αποτυχίας περίπου 30%
Μύθος νούμερο 10
Είναι ευθύνη μόνο της γυναίκας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αντισύλληψης, διότι αυτή θα γεννήσει αν κάτι πάει λάθος.
Όχι! Η ευθύνη μοιράζεται, είναι ευθύνη τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας να προβούν σε μία ασφαλή συνεύρεση και για τους δύο.
Μύθος νούμερο 11
Υπάρχει δυσκολία εγκυμοσύνης μετά τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
Χρειάζεται μία περίοδος ανάπαυσης μετά την μακρά χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ώστε να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη. Φυσικά αυτό αποτελεί γενικό κανόνα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο χρόνος ανάπαυσης εξαρτάται από τη γυναίκα, την υγεία της, την κατάσταση που βρίσκεται η μήτρα και οι ωοθήκες της, τη χρονική περίοδο που λάμβανε φαρμακευτική αντισύλληψη καθώς επίσης και από εξωγενείς παράγοντες. Μπορεί να κυμαίνεται από 1 μέχρι 6 μήνες
Μύθος νούμερο 12
Το τράβηγμα κατά την συνουσία πριν την εκσπερμάτωση αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης
Φυσικά και όχι! ο συγκεκριμένος μύθος είναι ίσως ο πιο κοινός , ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Δεν αποτελεί αντισύλληψη η μη ολοκλήρωση της ερωτικής συνεύρεσης. Οι μέθοδοι που υπάρχουν για να επιτευχθεί η αντισύλληψη ορθά είναι πολύ συγκεκριμένοι. Φυσικά και μία γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ακόμη και με την άνωθεν πρακτική, διότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα προσπερματικά υγρά και όχι μόνο. Βέβαια ο συγκεκριμένος μύθος δεν είναι μόνο επικίνδυνος αναφορικά με την πρόκληση της εγκυμοσύνης, καθώς το ποσοστό αποτυχίας του αγγίζει το 40%, αλλά και με την πρόκληση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Υπάρχουν ορισμένοι μέθοδοι αντισύλληψης που μπορούν να εγγυηθούν την ύπαρξη μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
Μύθος νούμερο 13
Αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνο
Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Υπάρχει όμως συσχέτιση τους, η συσχέτιση αφορά τη γυναίκα και την προδιάθεση του οργανισμού της. Για αυτό το λόγο πριν λάβει μία γυναίκα αντισυλληπτικό σκεύασμα πρέπει να γνωρίζει ο η γυναικολόγος το ιστορικό της και να έχει προβεί σε εξέταση.
Μύθος νούμερο 14
Αντικλεπτικά χάπι δεν πρέπει να λαμβάνονται όταν η γυναίκα πίνει καπνίζει
Δεν είναι τελείως λάθος. Πράγματι όταν μία γυναίκα λαμβάνει αντισυλληπτική θεραπεία δεν είναι σκόπιμο να καπνίζει η να πίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψει το ποτό αλλά χρειάζεται να υπάρχει ένα μέτρο. Φυσικά και μπορεί να βγει έξω και να πιει ένα ή δύο ποτά. Ο συγκεκριμένος μύθος σχετίζεται με την υπερβολική λήψη αλκοολούχων ή μη νικοτινουχα των σκευασμάτων. Συνίσταται να μην δίνονται αντισυλληπτικά χάπια σε καπνίστριες
Μύθος νούμερο 15
Για να υπάρξει σίγουρη επιτυχία μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραπάνω απο ένα προφυλακτικά.
Η σωστή χρήση προφυλακτικών μπορεί να αποτρέψει τόσο την γονιμοποίηση όσο και τα Σ.Μ.Ν ή γενικότερες μολύνσεις, με ποσοστά αποτυχίας κάτω του 10%. Η χρήση δυο προφυλακτικών, όμως, κυριολεκτικά τα αχρηστεύει. Μέσω της τριβής τα προφυλακτικά θα σπάσουν.