Πώς φτιάχνεται μία γκουρμέ φρουτόκρεμα; Ο Άκης Πετρετζίκης ξέρει τη συνταγή και την αποκάλυψε στη Ναταλία Γερμανού!
Ο αγαπημένος σεφ ήταν προσκεκλημένος σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο «Καλύτερα δε γίνεται», όπου μίλησε με ειλικρίνεια και αμεσότητα για όλα: για το «Kitchen Lab», την εκπομπή που παρουσιάζει κάθε Σαββατοκύριακο στον Alpha στις 16:40, σημειώνοντας πρωτιές στην τηλεθέαση. Για την οικογένειά του ως πατέρα δύο παιδιών, για το ποιος μαγειρεύει στο σπίτι του, για την κοινωνική διάσταση της μαγειρικής του, για την επιτυχία που γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια στις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Επίσης αναφέρθηκε στα άμεσα σχέδιά του, τα οποία αφορούν στη διατροφή των παιδιών μέσα από πρόγραμμα στα σχολεία με θέμα εκπαίδευση μέσα από ψυχαγωγία για μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και στα εκπαιδευτικά παιχνίδια που έχει δημιουργήσει με την ίδια θεματική για όλες τις παιδικές ηλικίες. Τέλος έκανε και μία αποκάλυψη για τα επόμενα τηλεοπτικά του σχέδια: το «Akis food tour», το γαστρονομικό ταξίδι στις πιο γευστικές γωνιές της Ελλάδος, επιστρέφει το φθινόπωρο της ερχόμενης σεζόν στον Alpha.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να μαγειρεύει στην τηλεόραση ο Άκης Πετρετζίκης αισθάνεται ότι «η μαγειρική μου είναι κάπως σαν κοινωνικό έργο. Δίνω τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να μαγειρέψει και θέλω, όταν κάποιος πάει στο supermarket να ψωνίσει για να πάρει προϊόντα για το σπίτι του για να μαγειρέψει, να φροντίσω για να ταΐσει καλά την οικογένειά του» εξηγεί. «Για μένα είναι περισσότερο από το να δώσω μία συνταγή ή το να βγω στην τηλεόραση. Κι από τη στιγμή που θα μαγειρέψω φακές κι όλοι όσοι με βλέπουν θα φάνε φακές, στο διάστημα που μοιράζονται το ίδιο φαγητό, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Επειδή πάντοτε με ανησυχούσε η κοινωνική ανισότητα, στα δικά μου μάτια αυτό, έστω και τη μισή ώρα του φαγητού, μπορώ να το ισορροπήσω».
Οι συνταγές που προτείνει, τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζονται ακριβά υλικά για να γίνουν. «Δεν έχει σημασία το πόσα χρήματα έχεις, για να μαγειρέψεις». Γιατί αποφεύγει τα ακριβά υλικά; «Πάντοτε θέλω να προτείνω συνταγές που μπορούν να φτιάξουν όλοι. Όλοι μπορούν να μαγειρέψουν αυτά που κάνω». Μαγειρεύει στο σπίτι του; Στο σπίτι κάνει διατροφή, τρώει υγιεινά, τρέφεται… «μονόχνοτα» , όπως λέει, με φαγητό που του ετοιμάζει η σύζυγός του, Κωνσταντίνα. Ο ίδιος μαγειρεύει για τη σύζυγό του στο σπίτι, για την οποία λέει ότι είναι τυχερός άνθρωπος, γιατί έχει πολύ καλό μεταβολισμό. «Η σύζυγός μου τρώει τις πίτσες που φτιάχνω κι εγώ τρώω βραστό κοτόπουλο μπρόκολο». Κι αυτό γιατί όλη την ημέρα, λόγω δουλειάς, ο ίδιος αναγκάζεται να τρώει αφού δοκιμάζει όλα φαγητά που φτιάχνει για τις εκπομπές και τα εστιατόριά του. «Τρώω πολύ. Εάν δεν προσέξω στο σπίτι παίρνω πολύ εύκολα κιλά».
Παιδική διατροφή και εκπαίδευση
Η παιδική διατροφή έχει μπει δυναμικά στη ζωή του, με την έλευση του γιού του, Αχιλλέα. «Πλέον έχω κάνει διατριβή στην παιδική διατροφή. Παλαιότερα με ρωτούσαν οι μανούλες πώς να μαγειρέψουν στα παιδιά τους. Δεν μπορούσα να απαντήσω γιατί, εάν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να έχεις αντικειμενική άποψη. Με τον Αχιλλέα πειραματίστηκα, και κατέληξα στο πώς να συμπεριφερθεί κανείς στο θέμα διατροφή, τουλάχιστον για το δικό μου παιδί. Θέλει να καταλάβεις ότι το παιδί είναι άνθρωπος, οπότε πρέπει να του συμπεριφερθείς σαν να είναι άνθρωπος…. Θέλω να γράψω έναν οδηγό για το πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε σωστά για τα παιδιά. Είναι δύσκολο να φτιάξεις φαγητό για παιδιά…. Είναι τέχνη. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τεχνικές για γκρουπάρεις τα φαγητά, διότι οι ποσότητες είναι μικρές».
Πάντοτε τον αφορούσε η εκπαίδευση μέσα από τη μαγειρική. Το επόμενο κομμάτι των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων αφορά στα παιδιά, την παιδική διατροφή κι εκπαίδευση. «Εκπαίδευση πάνω στην παιδική διατροφή. Γιατί το πρόβλημα δεν ξεκινάει από το ότι δεν είναι εκπαιδευμένα τα παιδιά, τα παιδιά δεν μπορούν να εκπαιδευτούν, το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι δεν είναι εκπαιδευμένοι οι μεγάλοι. Όση προσπάθεια κι εάν κάνουν οι δάσκαλοι όταν αντιληφθήκαμε ότι, όταν γυρίσει το παιδί στο σπίτι αυτό που μαθαίνει δεν το βρίσκει στο τραπέζι του, αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε ακόμη περισσότερο». Οπότε η πρότασή του είναι «εκπαίδευση μέσα από ψυχαγωγία για μια ισορροπημένη διατροφή» και το μάθημα «γνωρίζω την τροφή μου με τον Άκη Πετρετζίκη», που υπάρχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία και όλοι οι δάσκαλοι μπορούν να το πάρουν και να το διδάξουν από την 4η Δημοτικού.
Επίσης το Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσουν τα διαδραστικά παιχνίδια και βιβλία που έχει δημιουργήσει και αφορούν σε όλες τις παιδικές ηλικίες, με τα οποία ένα παιδί μαθαίνει με εκπαιδευτικό τρόπο πώς μπορεί να τρώει καλύτερα, πώς να έχει μία ισορροπημένη διατροφή.
Τέλος, ετοιμάζεται για τα γυρίσματα του «Akis food tour», της εκπομπής που αποτελεί ένα γαστρονομικό ταξίδι στις πιο γευστικές γωνιές της Ελλάδος, το οποίο επιστρέφει την ερχόμενη σεζόν στον Alpha. Μάλιστα ζήτησε από τους τηλεθεατές να του στείλουν προτάσεις για ασυνήθιστους προορισμούς ανά την Ελλάδα στο info@akispetretzikis.com.
Δείτε το βίντεο:
Πώς φτιάχνεται μία γκουρμέ φρουτόκρεμα; Ο Άκης Πετρετζίκης ξέρει τη συνταγή και την αποκάλυψε στη Ναταλία Γερμανού!
Ο αγαπημένος σεφ ήταν προσκεκλημένος σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο «Καλύτερα δε γίνεται», όπου μίλησε με ειλικρίνεια και αμεσότητα για όλα: για το «Kitchen Lab», την εκπομπή που παρουσιάζει κάθε Σαββατοκύριακο στον Alpha στις 16:40, σημειώνοντας πρωτιές στην τηλεθέαση. Για την οικογένειά του ως πατέρα δύο παιδιών, για το ποιος μαγειρεύει στο σπίτι του, για την κοινωνική διάσταση της μαγειρικής του, για την επιτυχία που γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια στις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Επίσης αναφέρθηκε στα άμεσα σχέδιά του, τα οποία αφορούν στη διατροφή των παιδιών μέσα από πρόγραμμα στα σχολεία με θέμα εκπαίδευση μέσα από ψυχαγωγία για μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και στα εκπαιδευτικά παιχνίδια που έχει δημιουργήσει με την ίδια θεματική για όλες τις παιδικές ηλικίες. Τέλος έκανε και μία αποκάλυψη για τα επόμενα τηλεοπτικά του σχέδια: το «Akis food tour», το γαστρονομικό ταξίδι στις πιο γευστικές γωνιές της Ελλάδος, επιστρέφει το φθινόπωρο της ερχόμενης σεζόν στον Alpha.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να μαγειρεύει στην τηλεόραση ο Άκης Πετρετζίκης αισθάνεται ότι «η μαγειρική μου είναι κάπως σαν κοινωνικό έργο. Δίνω τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να μαγειρέψει και θέλω, όταν κάποιος πάει στο supermarket να ψωνίσει για να πάρει προϊόντα για το σπίτι του για να μαγειρέψει, να φροντίσω για να ταΐσει καλά την οικογένειά του» εξηγεί. «Για μένα είναι περισσότερο από το να δώσω μία συνταγή ή το να βγω στην τηλεόραση. Κι από τη στιγμή που θα μαγειρέψω φακές κι όλοι όσοι με βλέπουν θα φάνε φακές, στο διάστημα που μοιράζονται το ίδιο φαγητό, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Επειδή πάντοτε με ανησυχούσε η κοινωνική ανισότητα, στα δικά μου μάτια αυτό, έστω και τη μισή ώρα του φαγητού, μπορώ να το ισορροπήσω».
Οι συνταγές που προτείνει, τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζονται ακριβά υλικά για να γίνουν. «Δεν έχει σημασία το πόσα χρήματα έχεις, για να μαγειρέψεις». Γιατί αποφεύγει τα ακριβά υλικά; «Πάντοτε θέλω να προτείνω συνταγές που μπορούν να φτιάξουν όλοι. Όλοι μπορούν να μαγειρέψουν αυτά που κάνω». Μαγειρεύει στο σπίτι του; Στο σπίτι κάνει διατροφή, τρώει υγιεινά, τρέφεται… «μονόχνοτα» , όπως λέει, με φαγητό που του ετοιμάζει η σύζυγός του, Κωνσταντίνα. Ο ίδιος μαγειρεύει για τη σύζυγό του στο σπίτι, για την οποία λέει ότι είναι τυχερός άνθρωπος, γιατί έχει πολύ καλό μεταβολισμό. «Η σύζυγός μου τρώει τις πίτσες που φτιάχνω κι εγώ τρώω βραστό κοτόπουλο μπρόκολο». Κι αυτό γιατί όλη την ημέρα, λόγω δουλειάς, ο ίδιος αναγκάζεται να τρώει αφού δοκιμάζει όλα φαγητά που φτιάχνει για τις εκπομπές και τα εστιατόριά του. «Τρώω πολύ. Εάν δεν προσέξω στο σπίτι παίρνω πολύ εύκολα κιλά».
Παιδική διατροφή και εκπαίδευση
Η παιδική διατροφή έχει μπει δυναμικά στη ζωή του, με την έλευση του γιού του, Αχιλλέα. «Πλέον έχω κάνει διατριβή στην παιδική διατροφή. Παλαιότερα με ρωτούσαν οι μανούλες πώς να μαγειρέψουν στα παιδιά τους. Δεν μπορούσα να απαντήσω γιατί, εάν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να έχεις αντικειμενική άποψη. Με τον Αχιλλέα πειραματίστηκα, και κατέληξα στο πώς να συμπεριφερθεί κανείς στο θέμα διατροφή, τουλάχιστον για το δικό μου παιδί. Θέλει να καταλάβεις ότι το παιδί είναι άνθρωπος, οπότε πρέπει να του συμπεριφερθείς σαν να είναι άνθρωπος…. Θέλω να γράψω έναν οδηγό για το πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε σωστά για τα παιδιά. Είναι δύσκολο να φτιάξεις φαγητό για παιδιά…. Είναι τέχνη. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τεχνικές για γκρουπάρεις τα φαγητά, διότι οι ποσότητες είναι μικρές».
Πάντοτε τον αφορούσε η εκπαίδευση μέσα από τη μαγειρική. Το επόμενο κομμάτι των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων αφορά στα παιδιά, την παιδική διατροφή κι εκπαίδευση. «Εκπαίδευση πάνω στην παιδική διατροφή. Γιατί το πρόβλημα δεν ξεκινάει από το ότι δεν είναι εκπαιδευμένα τα παιδιά, τα παιδιά δεν μπορούν να εκπαιδευτούν, το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι δεν είναι εκπαιδευμένοι οι μεγάλοι. Όση προσπάθεια κι εάν κάνουν οι δάσκαλοι όταν αντιληφθήκαμε ότι, όταν γυρίσει το παιδί στο σπίτι αυτό που μαθαίνει δεν το βρίσκει στο τραπέζι του, αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε ακόμη περισσότερο». Οπότε η πρότασή του είναι «εκπαίδευση μέσα από ψυχαγωγία για μια ισορροπημένη διατροφή» και το μάθημα «γνωρίζω την τροφή μου με τον Άκη Πετρετζίκη», που υπάρχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία και όλοι οι δάσκαλοι μπορούν να το πάρουν και να το διδάξουν από την 4η Δημοτικού.
Επίσης το Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσουν τα διαδραστικά παιχνίδια και βιβλία που έχει δημιουργήσει και αφορούν σε όλες τις παιδικές ηλικίες, με τα οποία ένα παιδί μαθαίνει με εκπαιδευτικό τρόπο πώς μπορεί να τρώει καλύτερα, πώς να έχει μία ισορροπημένη διατροφή.
Τέλος, ετοιμάζεται για τα γυρίσματα του «Akis food tour», της εκπομπής που αποτελεί ένα γαστρονομικό ταξίδι στις πιο γευστικές γωνιές της Ελλάδος, το οποίο επιστρέφει την ερχόμενη σεζόν στον Alpha. Μάλιστα ζήτησε από τους τηλεθεατές να του στείλουν προτάσεις για ασυνήθιστους προορισμούς ανά την Ελλάδα στο info@akispetretzikis.com.
Δείτε το βίντεο: