Συζητήσεις γύρω από τη θεατρική τέχνη και την πρώτη ύλη της, θεατρικά αναλόγια αφιερωμένα στο νέο ελληνικό έργο, ένα αυτοσχεδιαστικό, μουσικό παιχνίδι που αμφισβητεί και επαναπροσδιορίζει τη σχέση καλλιτέχνη-θεατή.
Με ποικίλες δράσεις, εξερευνητική και τολμηρή διάθεση, ζωντάνια και χιούμορ, η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου πειραματίζεται, εμπνέει και εμπνέεται, ζωγραφίζεται, προσκαλεί, προκαλεί, ξανοίγεται και ανοίγει: συζητήσεις, ενδεχόμενα και προοπτικές, ανοίγει το δρόμο σε νέους καλλιτέχνες, ανοίγει τις πόρτες της στην πόλη και στους κατοίκους της.
Συζητήσεις γύρω από τη θεατρική τέχνη και την πρώτη ύλη της με καταξιωμένους καλλιτέχνες που συναντιούνται και συναντούν το κοινό. Θεατρικά αναλόγια αφιερωμένα στο νέο ελληνικό έργο, που μας πρωτο-συστήνουν κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες συγγραφικές φωνές των καιρών μας.
Ένα αυτοσχεδιαστικό, μουσικό παιχνίδι που αμφισβητεί και επαναπροσδιορίζει τη σχέση καλλιτέχνη-θεατή, μέσα από την – από κοινού – ελεύθερη δημιουργία στο εδώ και τώρα. Και μια αστική τοιχογραφία που εισβάλλει μέσα στο υπόγειο της Πειραματικής και διαρκώς επεκτείνεται και αλλάζει.
Συναντήσεις στην Πειραματική: Αυτό που δεν τελειώνει
Η αληθινή επικοινωνία, η ουσιαστική συνδιαλλαγή, η πραγματική συνάντηση είναι έννοιες τόσο αναγκαίες στις μέρες μας, πόσο μάλλον όταν οι συμμετέχοντες είναι καταξιωμένοι καλλιτέχνες του θεάτρου που έρχονται για να συζητήσουν δημόσια με ομότεχνούς τους, αλλά και το κοινό.
Γι’ αυτό που παρακινεί τη θεατρική τέχνη και γι’ αυτό που την τροφοδοτεί, για τις πολλές, διαφορετικές οπτικές μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να προσεγγίσει το ίδιο αντικείμενο. Ένα παζλ που θα συμπληρώνεται μήνα το μήνα, καθώς διαφορετικοί καλλιτέχνες θα συνομιλούν και θα στρέφουν κάθε φορά το φακό προς το δικό τους πεδίο έρευνας και προβληματισμού, για ένα διάλογο που δεν τελειώνει ποτέ.
7 Δεκεμβρίου | 20:00
Η ιστορία της Πειραματικής: Νίκος Περέλης (σκηνοθέτης, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 1996-2001), Στάθης Λιβαθινός (σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2001-2007), Ανέστης Αζάς (σκηνοθέτης, δραματουργός, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2015-2019) & Πρόδρομος Τσινικόρης (σκηνοθέτης, δραματουργός, ηθοποιός, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2015-2019)
11 Ιανουαρίου | 20:00
Το φως κι ο χώρος στη θεατρική σκηνή: Ελευθερία Ντεκώ (σχεδιάστρια φωτισμού), Εύα Μανιδάκη (σκηνογράφος-αρχιτέκτων)
8 Μαρτίου | 20:00
Χαμένοι με αυτοπεποίθηση: Ευριπίδης Λασκαρίδης (δημιουργός-performer), Αλέξανδρος Μιστριώτης (multimedia-καλλιτέχνης, δραματουργός)
5 Απριλίου | 20:00
Ο ήχος στο θέατρο: Δημήτρης Καμαρωτός (συνθέτης), Κώστας Μπώκος (ηχολήπτης)
3 Μαΐου | 20:00
Το μεταδραματικό θέατρο: Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου), Γιώργος Βέλτσος (ποιητής), Αλέξανδρος Ευκλείδης (σκηνοθέτης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Μιχαήλ Μαρμαρινός (σκηνοθέτης, γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 ELEVSIS, επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ)
31 Μαΐου | 20:00
Συνάντηση έκπληξη: ένα τραπέζι-συμπόσιο με απρόσμενους προσκεκλημένους για το κλείσιμο της χειμερινής θεατρικής περιόδου 2023-24.
Θεατρικά αναλόγια: Νέες συγγραφικές φωνές
Η Πειραματική Σκηνή συστήνει στο κοινό της πόλης πέντε από τις πιο φρέσκιες και ενδιαφέρουσες συγγραφικές πένες του σήμερα με μια σειρά θεατρικών αναλογίων. Το Εθνικό Θέατρο, προσπαθώντας να προσφέρει ζωτικό χώρο σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλές, αξιόλογες προτάσεις που μελετά, επιχειρεί με τη δράση αυτή να τονώσει την παραγωγή νεοελληνικών έργων και να ισχυροποιήσει τη φωνή των νέων δημιουργών.
8 Φεβρουαρίου | 20:00
Τα μακρινά φώτα χορεύουν για μας του Μιχάλη Μαλανδράκη, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου
Το χτύπημα των φτερών του Σίμου Ρηνιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου
Δεν έχει όνομα. Δεν είναι τίτλος της Τέρψης Κονταργύρη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως
15 Φεβρουαρίου | 20:00
Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα του Suyako (Βασίλης Μαγουλιώτης), σε σκηνοθεσία του συγγραφέα
To απαγορευτικό της Κατερίνας Μαυρογεώργη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως
Αυτοσχεδιαστική εμπειρία: Entropia Project
Πέντε μουσικοί κι ένας φωτιστής ανεβαίνουν σε μια σκηνή με μια κονσόλα και πολλά μουσικά όργανα, χωρίς καμία πρόβα και χωρίς καμία συγκεκριμένη επιδίωξη. Συνδιαλέγονται αυτοσχεδιάζοντας, ενώ από ένα σημείο και μετά, θα καλέσουν και τους θεατές να συμμετάσχουν.
Μια παράσταση χωρίς καμία πρώτη ύλη, μια κοινή βιωματική εμπειρία. Αναπολώντας την απελευθέρωση του παιδικού παιχνιδιού, που δεν αποσκοπεί σε κανένα τελικό αποτέλεσμα προς κρίση ή σύγκριση, προσκαλούμε το κοινό για να παίξουμε όλοι μαζί και να θυμηθούμε ότι η ελευθερία και η χαρά της αφιλτράριστης δημιουργίας φωλιάζουν πάντα μέσα μας.
29 Μαρτίου | 20:00
Σύλληψη: Δημοσθένης Λιβιτσάνος
Στους ήχους: Δημοσθένης Κωστόπουλος, Δημοσθένης Λιβιτσάνος, Μιχάλης Μάζης, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Πετρόπουλος
Στο φως: Σάκης Μπιρμπίλης
Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος ζωγραφίζει την Πειραματική:
Ο δρόμος συνεχίζεται μέσα
Ο ζωγράφος και χαράκτης Λεωνίδας Γιαννακόπουλος – γνωστός για τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής street art – δημιουργεί τους δικούς του κόσμους που συνομιλούν και συγκρούονται με την πραγματικότητα, γεννώντας φρέσκα νοήματα.
Ένα τέτοιο μικρό σύμπαν θα δημιουργήσει και στο υπόγειο της Πειραματικής, με ένα έργο που θα εξαπλωθεί στη σκάλα και στους τοίχους του φουαγιέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η τοιχογραφία αυτή θα μεγαλώνει κάθε χρόνο – μαζί με την Πειραματική – καθώς η πόλη, η αισθητική και οι προβληματισμοί της θα εισβάλλουν όλο και περισσότερο μέσα στη Σκηνή συμβολικά και κυριολεκτικά.
Από 7 Δεκεμβρίου 2022: Επίσκεψη στις ώρες των παραστάσεων και των εκδηλώσεων της Πειραματικής
Δελτία δωρεάν εισόδου θα διατεθούν τις μέρες των εκδηλώσεων στο ταμείο του θεάτρου Rex, από τις 19:30. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.