No Result
View All Result
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
    • Κόσμος
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Νέα τραγούδια
      • Ελληνικές κυκλοφορίες
      • Ξένες κυκλοφορίες
      • Official lyric videos
      • Remixes
      • Ost
      • Ορχηστρική μουσική
      • Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
      • Τραγούδια θεατρικών παραστάσεων
      • Τηλεοπτικά soundtracks
    • Video clip
      • Ελληνικά video clip
      • Ξένα video clip
    • Ατζέντα
      • Θεατρικές παραστάσεις
      • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις
      • Χορός
      • Παρουσιάσεις βιβλίων
      • Εκθέσεις – Μουσεία
      • Τέχνες & εικαστικά
      • Μουσικές σκηνές
      • Φεστιβάλ
      • Συναυλίες
      • Νυχτερινά κέντρα
      • Clubs
      • Parties
      • Χορηγός επικοινωνίας
    • Θέατρο
      • Θεατρικά νέα
      • Κριτικές θεάτρου
    • Βιβλίο
      • Κριτικές βιβλίων
      • Προτάσεις βιβλίων
    • Media
      • Δηλώσεις
      • Ελληνικές σειρές
    • Σινεφίλ
      • Κινηματογραφικά νέα
      • Κινηματογραφικές κριτικές
      • Ταινίες προσεχώς!
    • Αφιερώματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  • ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
No Result
View All Result

Το αμφιλεγόμενο Mundial του 2022!

by Βασίλης Μαυρικάκης
Νοέ 15, 2022
in Media, Επικαιρότητα, Ποδόσφαιρο, Ροή αθλητικών
Reading Time: 1 min read
Μοιράσου το στο FacebookΜοιράσου το στο Twitter

Δείτε και αυτό

Valencia

Τι θα γίνει με την Valencia ?

Ιαν 3, 2025
Tijjani Reijnders, o κινητήριος μοχλός της Μίλαν

Tijjani Reijnders, o κινητήριος μοχλός της Μίλαν

Νοέ 17, 2024
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές για το 2024

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές για το 2024

Οκτ 17, 2024
Κάντε share!
         
      

Λίγα 24ωρα έμειναν για να ξεκινήσει το πιο περίεργο Mundial της ιστορίας!

Καθώς οι αποστολές των ομάδων φτάνουν στο Κατάρ για την έναρξη του τουρνουά, όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος – και όχι μόνο – περιμένει να δει πως εν τέλει θα διεξαχθεί η πιο πολυσυζητημένη και σκιώδης διοργάνωση στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 2010, όταν στα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη ο τότε πρόεδρος της, Ζεπ Μπλάτερ ανακοίνωνε, ότι το παγκόσμιο κύπελλο θα γίνει στο Κατάρ. Ήδη από την ανακοίνωση του Κατάρ, είχε διαπραχθεί η πρώτη έκπληξη, καθώς το μικρό αυτό πάμπλουτο εμιράτο, είχε επικρατήσει του φαβορί που ήταν η Αγγλία αλλά και των ΗΠΑ,  της Αυστραλίας αλλά και της κοινής υποψηφιότητας Ν. Κορέας και Ιαπωνίας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανακοίνωσης οι αμφιβολίες και τα ερωτηματικά ήταν πολλά. Οι αμφιβολίες δεν αφορούσαν μόνο το διοργανωτικό κομμάτι, καθώς είναι η μικρότερη χώρα που θα διοργανώσει τόσο μεγάλη διοργάνωση, αλλά είχαν κυρίως πολιτισμικό υπόβαθρο.

Τα προβλήματα άρχισαν νωρίς παρόλες τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων της FIFA  για την διαφάνεια και την ακεραιότητα της διαδικασίας της επιλογής. Ο πρώην πρόεδρος της Ασιατικής ομοσπονδίας, Μοχάμεντ μπιν Χαμάν ήταν ο πρώτος ο οποίος πλήρωσε το «μάρμαρο» αφού μετά από έρευνες κρίθηκε ένοχος κρίθηκε ένοχος για εξαγορά ψήφων και διαφθορά. Το τίμημα ήταν βαρύ καθώς του απαγορεύτηκε ισοβίως, η ενασχόληση του με το άθλημα. Το Qatargate, όπως ονομάστηκε, το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ήταν αυτό που οδήγησε το 2015 στην παραίτηση τον Ζεπ Μπλάτερ αλλά και τον θρύλο του ποδοσφαίρου Μισέλ Πλατινί με τις κατηγορίες του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παράνομων πληρωμών.

Συνθήκες εργασίας.

Πρόκειται για μία χώρα με ελάχιστο ποδοσφαιρικό background όσον αφορά τις υποδομές. Αυτό σημαίνει πως από τα 8 γήπεδα που θα γίνουν οι αγώνες τα 7 είναι νέα και το 1 ανακατασκευάστηκε. Το κόστος τεράστιο και δεν αναφερόμαστε στο οικονομικό. Τα γήπεδα αυτά χτίστηκαν στις πλάτες των εργατών. Από την εκκίνηση των έργων, έχουν καταγραφεί χιλιάδες καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας, την ελλιπή σίτιση, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις συνθήκες διαβίωσης όπου οι εργάτες στοιβάζονταν σε κοντέινερ προσπαθώντας να βιοποριστούν. Συνθήκες που οδήγησαν χιλιάδες εργάτες στο θάνατο, με το Κατάρ να σφυρίζει αδιάφορα, κάνοντας λόγο για προκατάληψη εις βάρος του Εμιράτου. Αρκετοί θρύλοι του αθλήματος όπως ο Ερίκ Καντονά και ο Φίλιπ Λαμ θα μποϊκοτάρουν το mundial  ενώ η εθνική Δανίας αποφάσισε πως μία από τις εμφανίσεις της θα είναι μαύρη ως ένδειξη εναντίωσης.

εργάτες

Χορηγοί και χρυσές συμφωνίες.

Την ίδια ώρα που το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για να γίνει πραγματικότητα αυτό το τουρνουά, FIFA και Κατάρ μετρούν τα κέρδη τους από τις εμπορικές συμφωνίες που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν. Στόχος της FIFA να σπάσει το φράγμα των 6,44 δις. δολαρίων σπάζοντας το φράγμα των 7 δις. Το αν θα τα καταφέρει μένει να φανεί, αλλά κρίνοντας από τους βασικούς χορηγούς του τουρνουά δεν είναι απίθανο.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 1.5 εκατομμύριο τουρίστες αναμένεται να βρεθούν στο Εμιράτο τις ημέρες του mundial. Η διοργάνωση εξέδωσε συνολικά 3.010.679 εισιτήρια και μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί τα 2.850.000. Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι φίλαθλοι θα ταξιδέψουν από την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Αγγλία και την Γαλλία.

World Cup’s main sponsors

Φίλαθλοι με όρια.

Μπορεί στη Ντόχα και το Κατάρ να ταξιδέψουν αρκετοί φίλαθλοι από όλο τον κόσμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι οι εαυτοί τους. Το μότο «όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ» είναι πολύ ωραίο στο θεωρητικό του πλαίσιο, μόνο που το πολιτισμικό πλαίσιο του εμιράτου είναι κάθετο και αναχρονιστικό απαγορεύοντας κάθε διαφορετική συμπεριφορά. Επομένως το να είναι κάποιος ευπρόσδεκτος στο Κατάρ συνοδεύεται με την εξής υποσημείωση: «θα πρέπει να επιδείξετε σεβασμό στους τοπικούς κανόνες και τον πολιτισμό». Πως μεταφράζεται αυτό. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη νύξη προς τους ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από αυτόν που θεωρεί το Κατάρ ως αποδεκτό, προκρίνοντας με αυτό το αναχρονιστικό μοτίβο ένα κλίμα αναχρονιστικό και περιθωριοποίησης.  Οι περιορισμοί όμως δεν σταματούν εκεί. Οι φίλαθλοι που περιμένουν να βρεθούν στο εμιράτο, περιμένοντας να τραγουδούν και να πίνουν αλκοόλ σε κοινή θέα όπως συνέβαινε στα προηγούμενα mundial, πλανώνται οικτρά, καθώς αφενός απαγορεύεται το αλκοόλ στο εμιράτο για τους γηγενείς και αφετέρου θα πωλείται σε συγκεκριμένα σημεία μόνο για ξένους. Βεβαία, διοργανώτρια αρχή «φρόντισε» για αυτό δημιουργώντας ειδικές fan zones που θα μπορούν οι φίλαθλοι να πιούν και να πανηγυρίσουν για την ομάδα του.

Το mundial των απουσιών.

Πέρα από τους εξαγνιστικούς παράγοντες που κάνουν το mundial του Κατάρ αμφιλεγόμενο υπάρχουν και οι αγωνιστικοί παράγοντες.

Πρώτο και κύριο η περίοδος που θα γίνει. Το παραδοσιακό καλοκαιρινό ποδοσφαιρικό event θα διεξαχθεί φέτος για πρώτη φορά χειμώνα (πρώτο παιχνίδι στις 20 Νοεμβρίου). Μία απόφαση που πάρθηκε αφενός για να εξυπηρετηθεί η απόφαση αυτή της FIFA, καθώς το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στο εμιράτο είναι δυσβάσταχτα ψηλές για τους αθλητές και αφετέρου για να γίνει το τουρνουά σε ένα πιο υποφερτό κλίμα. Άλλωστε ακόμα και τώρα οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για αυτό άλλωστε τα γήπεδα είναι  εξοπλισμένα με συστήματα ψύξης.

Η απόφαση αυτή όμως να γίνει το mundial κατά μεσοίς των εθνικών πρωταθλημάτων έχει ως αποτέλεσμα πολλοί αθλητές λόγω τραυματισμών να χάσουν το τουρνουά. Οι ρυθμοί πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι υψηλοί και με τα συχνά παιχνίδια, μία διοργάνωση στο μέσον της σεζόν δημιουργεί απίστευτη επιβάρυνση. Πολ Πογκμπά, Μπεν Τσίλγουελ, Ντιόγκο Ζότα, Ρις Τζέιμς και Αλεξάντερ Ίσαακ είναι μερικοί μόνο ποδοσφαιριστές που θα χάσουν το μουντιάλ, ‘ενώ παίχτες όπως ο Παουλο Ντιμπάλα και ο Ρομέλου Λουκάκου θα πάνε εμφανώς ανέτοιμοι μετά από μακροχρόνια απουσία.

Όπως και να έχει το mundial ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου κάνοντας τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους να περιμένουν να δουν αν ο Λιονέλ Μέσι  θα καταφέρει στο τελευταίο του τουρνουά να πάρει το τρόπαιο ή εάν κάποια άλλη ομάδα θα του χαλάσει το όνειρο.

World Cup Group Stage

 

 


Κάντε share!
         
      
Tags: footballmessiMundialronaldoWORLD CUPΠαγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρουποδόσφαιρο
Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.
Previous Post

Αιμιλία Υψηλάντη: Το μήνυμά της για τον θάνατο της κόρης της

Next Post

Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου στο Christmas Theater

Βασίλης Μαυρικάκης

Βασίλης Μαυρικάκης

Related Posts

«Ο Τιμωρός» : Μία  απόφαση του Μάρκου και η παγίδα του Λεωνίδα σε Ναταλία και Πέτρο φέρνουν την απόλυτη ανατροπή! (Trailer)

«Ο Τιμωρός» : Μία απόφαση του Μάρκου και η παγίδα του Λεωνίδα σε Ναταλία και Πέτρο φέρνουν την απόλυτη ανατροπή! (Trailer)

Ιούν 6, 2025
«Big Brother» : Η δύναμη του βέτο στα χέρια ενός… (Sneak Preview & Trailer)

«Big Brother» : Η δύναμη του βέτο στα χέρια ενός… (Sneak Preview & Trailer)

Ιούν 6, 2025
15 χρόνια γάμου για τη Μαριέττα Χρουσαλά και τον Λέοντα Πατίτσα – Η τρυφερή ανάρτηση με φωτογραφίες από τη ζωή τους

15 χρόνια γάμου για τη Μαριέττα Χρουσαλά και τον Λέοντα Πατίτσα – Η τρυφερή ανάρτηση με φωτογραφίες από τη ζωή τους

Ιούν 5, 2025

Δικαστική διαμάχη για το «Ψέματα»: Ο Γιάννης Πετρίδης κατά του Κωνσταντίνου Αργυρού – Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα

Ιούν 5, 2025
Next Post
Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου στο Christmas Theater

Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου στο Christmas Theater

No Result
View All Result

Categories

Facebook Twitter Youtube Instagram

Τελευταίες αναρτήσεις

  • «Ο Τιμωρός» : Μία απόφαση του Μάρκου και η παγίδα του Λεωνίδα σε Ναταλία και Πέτρο φέρνουν την απόλυτη ανατροπή! (Trailer)
  • «Big Brother» : Η δύναμη του βέτο στα χέρια ενός… (Sneak Preview & Trailer)
  • «Αν Δεν Έρθεις Εσύ»: Σαμπάνης & Βραχάλη ξαναγράφουν το soundtrack του καλοκαιριού μας!
  • Γιάννης Καψάλης: Backstage φωτογραφίες από το νέο του βίντεο κλιπ!
  • Jason Constantine: Έφυγε από τη ζωή ο εκτελεστικός της Lionsgate στα 55 του από καρκίνο

Kατηγορίες

Νοέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« Οκτ   Δεκ »

© 2017 - 2023 | Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
    • Κόσμος
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Νέα τραγούδια
      • Ελληνικές κυκλοφορίες
      • Ξένες κυκλοφορίες
      • Official lyric videos
      • Remixes
      • Ost
      • Ορχηστρική μουσική
      • Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
      • Τραγούδια θεατρικών παραστάσεων
      • Τηλεοπτικά soundtracks
    • Video clip
      • Ελληνικά video clip
      • Ξένα video clip
    • Ατζέντα
      • Θεατρικές παραστάσεις
      • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις
      • Χορός
      • Παρουσιάσεις βιβλίων
      • Εκθέσεις – Μουσεία
      • Τέχνες & εικαστικά
      • Μουσικές σκηνές
      • Φεστιβάλ
      • Συναυλίες
      • Νυχτερινά κέντρα
      • Clubs
      • Parties
      • Χορηγός επικοινωνίας
    • Θέατρο
      • Θεατρικά νέα
      • Κριτικές θεάτρου
    • Βιβλίο
      • Κριτικές βιβλίων
      • Προτάσεις βιβλίων
    • Media
      • Δηλώσεις
      • Ελληνικές σειρές
    • Σινεφίλ
      • Κινηματογραφικά νέα
      • Κινηματογραφικές κριτικές
      • Ταινίες προσεχώς!
    • Αφιερώματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  • ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

© 2017 - 2023 | Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.