«Σκέρτσο Πεταχτό»: Το Λύκειο των Ελληνίδων και εκλεκτοί καλλιτέχνες σε μια μουσικοχορευτική παράσταση στο Christmas Theater

Μια μουσικοχορευτική παράσταση για τις αλησμόνητες πατρίδες θα παρουσιάζει το Λύκειο των Ελληνίδων μαζί με τους Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, Γλυκερία, Παντελή Θαλασσινό, Δημήτρη Μπάση, Μάνο Κουτσαγγελίδη και Χρήστο Καλιοντζίδη στο Christmas Theater.

Στην εκπνοή του 2022 θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Christmas Theater μια μουσικοχορευτική παράσταση για τις αλησμόνητες πατρίδες με το Λύκειον των Ελληνίδων, την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, τη Γλυκερία, τον Παντελή Θαλασσινό, το Δημήτρη Μπάση και τους Μάνο Κουτσαγγελίδη και Χρήστο Καλιοντζίδη.

Το Λύκειον των Ελληνίδων με 111 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και με κορυφαίους ερμηνευτές, που μας ταξιδεύουν εδώ και χρόνια στα μονοπάτια της καθ’ ημάς Ανατολής, μπολιάζοντας με αυτή, τη σύγχρονη μουσική μας πραγματικότητα.

100 χρόνια μνήμης Αλησμόνητες Πατρίδες (1922-2022)

To 2022 ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και τον βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες του σε Μικρά Ασία, Πόντο, Καππαδοκία και Ανατολική Θράκη.

Σπονδή στην ιστορική μνήμη είναι αυτή η μουσικοχορευτική παράσταση, ένα ταξίδι σε αλησμόνητες πατρίδες, με χορούς και τραγούδια που μας ενώνουν και μας προτρέπουν στις ίδιες ρυθμικές κινήσεις, προκαλώντας μέσα μας κοινές εσωτερικές δονήσεις.

Χοροί και τραγούδια, ανθοί της παράδοσής μας, που θα αποδώσουν δεξιοτέχνες ερμηνευτές: χορευτές, μουσικοί και σπουδαίοι τραγουδιστές. Γιατί ο χορός είναι παντού, γύρω μας και μέσα μας. Τα πάντα χορεύουν στη φύση, στο σώμα μας, στα κύτταρα και στο σύμπαν. Ο χορός εμπνέει, μαγνητίζει, ενώνει, λυτρώνει, θεραπεύει.

Το 1922 δεν υπήρξε μόνο το τέλος του Ελληνισμού της Ανατολής αλλά και μια αφετηρία για τη νέα Ελλάδα του 20ου και του 21ου αιώνα.

LykeioEllinidon 1890x1258 1

Λύκειο των Ελληνίδων

Το Λύκειον των Ελληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Καλλιρρόη Παρρέν, η οποία με τη μαχητική αρθρογραφία της μέσα από τις σελίδες της «Εφημερίδος των Κυριών» έδωσε και τη μάχη κατά του γυναικείου αναλφαβητισμού, ιδρύοντας τα Κυριακά Σχολεία, την Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή, καθώς και Νυχτερινές Σχολές Αγραμμάτων Μητέρων. Παράλληλα η Κ. Παρρέν υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Ελληνίδας στη μόρφωση και την εργασία.

Σήμερα, το Λύκειον των Eλληνίδων, διατηρώντας τον εθελοντικό του χαρακτήρα, εξακολουθεί να μάχεται δυναμικά για την προβολή της ελληνικής παράδοσης συνδέοντας τη μακρόχρονη εμπειρία του στην κοινωνική δράση με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την επιστημονική γνώση. Οργανώνει μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, κρουστών, χορωδίας, ζωγραφικής, ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί σεμινάρια, εκδόσεις και εμφανίσεις της Χορευτικής Ομάδας του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας έλκει το όνομα και την καταγωγή της από τη διάσημη ελληνική ορχήστρα Εστουδιαντίνα, η οποία γεννήθηκε στη Σμύρνη κι έκανε το γύρο του κόσμου από το 1898 έως το 1921.

Στα χνάρια της ιστορίας και των μουσικών της, δημιουργήθηκε το 1998, στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, η νέα Εστουδιαντίνα. Ιδρυτής της Ορχήστρας και καλλιτεχνικός της διευθυντής είναι ο μουσικός και συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Από το 1999 και την πρώτη εμφάνισή της στο Δήμο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας έως σήμερα, η ορχήστρα έχει παίξει σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ ενώ διέτρεξε δεκάδες φορές την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, ερμηνεύοντας με το ιδιαίτερο χρώμα της, τους θησαυρούς της μουσικής μας παράδοσης αλλά και υψηλής αισθητικής σύγχρονες δημιουργίες.

Γλυκερία

Απ’ τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι, η Γλυκερία με τη θερμή κι εκφραστική φωνή της, ταξιδεύει τους Έλληνες στα μονοπάτια της καθ’ ημάς Ανατολής: τη λατρεύουμε, όπως τη λατρεύουν και εκτός συνόρων, όπου έχει διαγράψει αξιοσημείωτη πορεία.

Η Γλυκερία είναι μία από τις πολύ μεγάλες φωνές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, με πολύ ενδιαφέρουσες καταβολές. Μία ερμηνεύτρια που μπορεί να μετασχηματίσει με το δικό της τρόπο, οποιοδήποτε τραγούδι, σεβόμενη πάντα το ύφος του. Απόλυτα αξιόπιστη, με πλήρη γνώση των τεχνικών της μέσων, επικοινωνεί με τα τραγούδια αλλά και με το κοινό ξεκάθαρα και ουσιαστικά.

Παντελής Θαλασσινός

Εδώ και τριάντα χρόνια, μας ταξιδεύει με τα τραγούδια του, με την παράδοση παρούσα ως πνεύμα και ως ουσία, να του δίνει ώθηση και όραμα ώστε ν’ αρθρώνει τη δική του φρέσκια και πρωτότυπη άποψη. Τα τραγούδια του Παντελή Θαλασσινού ανοίγουν το πρόσωπό τους σαν ηλιοτρόπια, μ’ ένα μεγάλο χαμόγελο στον ήλιο, χωρίς να κλείνουν ποτέ τα μάτια τους.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων (βλέπε Salvadore Adamo, Compay Segundo Gruppo κ.ά)

Δημήτρης Μπάσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο Δημήτρης Μπάσης είναι ένας ολοκληρωμένος ερμηνευτής που παραμένει μια από τις σταθερές αξίες στον χώρο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Λαμπρή η έως τώρα πορεία του η οποία βασίστηκε αποκλειστικά στο ταλέντο και στην αγάπη του για το τραγούδι. Στον κόσμο της μουσικής μπήκε σε ηλικία εννέα ετών όταν άρχισε να ψάλλει στην εκκλησία του χωριού του, στο Χέρσο Κιλκίς. Οι «Ψίθυροι καρδιάς» ήταν το διαβατήριό του για την απογείωση και την επιτυχία.

Μάνος Κουτσαγγελίδης

Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής παράδοσης ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, κλείνει φέτος 30 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στα πολιτιστικά μας δρώμενα.

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Ασχολείται με τη μουσική από την ηλικία των οκτώ ετών. Στα δεκαεπτά του, ήδη διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Ωδείο Αλεξανδρούπολης.

Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μουσική από διάφορους φορείς. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με το Χρόνη Αηδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση, τη Νίτσα Τσίτρα, το Νίκο Αβαγιαννό, κ. ά.

Χρήστος Καλιοντζίδης

Ο Χρήστος Καλιοντζιδης είναι σήμερα από τους σημαντικότερους εκφραστές της ποντιακής μουσικής. Ένας συναρπαστικός σολίστ στην ποντιακή λύρα με ιδανική αίσθηση και απόλυτη γνώση της ιστορίας της μουσικής που επέλεξε να υπηρετήσει. Γόνος μουσικής οικογένειας, ευτύχησε ν’ αποκομίσει σπουδαία μουσικά ακούσματα από τον πατέρα του, ένα μεγάλο μουσικό της Ποντιακής παράδοσης, το Μιχάλη Καλιοντζίδη!

 

Πληροφορίες:
Ημερομηνία: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 20:30
Χώρος: Christmas Theater, Λεωφόρος Βεΐκου 139, Αθήνα
Σημεία προπώλησης: 211 7701700, viva.gr, ct.gr | Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια πληροφορίες: 211 7701700
Τιμή εισιτηρίου: VIP: 48€, Α’ ζώνη: 42€, Β’ ζώνη: 36€, Γ’ ζώνη: 30€, Δ’ ζώνη: 22€, Ε’ ζώνη: 15€, Ε’ ζώνη – Φοιτητικό – Ανέργων – Πολυτέκνων: 13€, ΑμεΑ: 13€ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211 7701700)
Πληροφορίες χώρου: Christmas Theater, Λεωφόρος Βεΐκου 139, Αθήνα. Τηλ: 211 7701700. Ε: [email protected] | ct.gr

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.