Έφυγε από τη ζωή στα 95 της χρόνια η συγγραφέας Κατίνα – Τέντα Λατίφη, μαχήτρια του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
Έφυγε από τη ζωή χτες Δευτέρα και πλήρης ημερών η Κατίνα Τέντα – Λατίφη, συγγραφέας, αντιστασιακή, μαχήτρια του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ήταν 95 χρόνων με πλούσιο συγγραφικό έργο.
Γεννήθηκε στον Αλμυρό Βόλου το 1927. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και μετά στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ ως καπετάνισσα λόχου γυναικών, ενώ στη συνέχεια έγινε μέλος του ΚΚΕ.
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, διώχθηκε, χτυπήθηκε από την περιβόητη συμμορία των Σούρληδων στη Θεσσαλία, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία. Κατόρθωσε να δραπετεύσει και έζησε ως παράνομη μέχρι που εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Έγινε υπεύθυνη γυναικών σε επίπεδο τάγματος και στη συνέχεια Ταξιαρχίας και ονομάστηκε Υπολοχαγός Πολιτικός Επίτροπος.
Μετά τη λήξη του εμφυλίου το 1949 η Κατίνα Τέντα επελέγη και το 1952 – 1954 ήταν ξανά στην Αθήνα συνδεόμενη με την ομάδα του Νίκου Μπελογιάννη, μετά την εκτέλεσή του.
Με την επιστροφή της στη Ρουμανία, στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον αγωνιστή Κώστα Λατίφη, οικονομολόγο, με τον οποίο παντρεύτηκαν, μετεγκαταστάθηκαν στο Παρίσι και απέκτησαν μια κόρη. Η ίδια σπούδασε Οικονομικά με ειδίκευση στο εξωτερικό εμπόριο. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1974, μετά την πτώση της χούντας, και εργάστηκε ως διευθύντρια εξαγωγών σε διάφορες εταιρείες, κυρίως σε αμπελοοινικούς συνεταιρισμούς.
Η Κατίνα Τέντα – Λατίφη συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια με το Ριζοσπάστη, όπου δημοσιεύτηκαν γραπτά της για τον παράνομο Τύπο, με τίτλο «Η ιστορία της έκδοσης ενός φύλλου του «Ριζοσπάστη», σε δύο μέρη, στις 26/2/2022 και 5/3/2022. Επίσης έδωσε συνέντευξη για τη δράση της και χάρισε στην εφημερίδα μας το διήγημά της «Οπη η Μπουμπουλινίτσα», για τη γυναίκα του θρυλικού υποστράτηγου του ΔΣΕ Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα), το οποίο δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη, στις 23/4/2022 και 29/4/2022.
Ακόμα, έγραψε τη βιογραφία του κομμουνιστή γιατρού Πέτρου Κόκκαλη.
Υπήρξε συγγραφέας των ακόλουθων έργων: Τα απόπαιδα (1999 · 2019 · γαλλική έκδοση: Les enfants répudiés de Grèce, 2014), Πέτρος Σ. Κόκκαλης: Βιωματική βιογραφία, 1896-1962 (2011), Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη (2019).