Το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για νέα διαδικτυακή απάτη.
Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια δέχεται πληθώρα νέων καταγγελιών σε σχέση με την διαδικτυακή απάτη, όπου επιτήδειοι κυβερνοεγκληματίες παραθέτουν ψευδείς πληροφορίες σε ανυποψίαστα θύματα ώστε να τους παραπλανήσουν με σκοπό να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.
Η απάτη έχει ως εξής:
Πολίτες λαμβάνουν emails από άγνωστο χρήστη που ισχυρίζεται ότι είναι χάκερ και έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του παραλήπτη, μέσω εγκατάστασης ενός ιού Trojan στα λειτουργικά συστήματα όλων των συσκευών που χρησιμοποιεί. Μετέπειτα, εκβιάζει τον παραλήπτη ότι έχει στη κατοχή του βίντεο του κάθε χρήστη σε προσωπικές στιγμές και ότι θα τα δημοσιοποιήσει, με σκοπό να αποσπάσει χρηματικό ποσό.
To Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στα μηνύματα και να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Σε περίπτωση που κάποιος έχει φανερώσει τα προσωπικά του στοιχεία, συστήνεται η άμεση κατάργηση όσων εφαρμογών εγκαταστάθηκαν μετά από παρότρυνση των δραστών, επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σε συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση οι δράστες και η εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας με τη βοήθεια ενημερωμένου υλικού ασφαλείας. Επιπλέον, προτείνεται η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η αντικατάσταση τους με ισχυρούς κωδικούς, καθώς και η καταγγελία του περιστατικού απάτης στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Επισημαίνεται εδώ, ότι πλέον οι συμπολίτες μας μπορούν να καταγγείλουν άμεσα, εύκολα και γρήγορα περιστατικά κυβερνοαπάτης μέσω της νέας υπηρεσίας του gov.gr.
Συνοψίζοντας το CSI Institute με αφορμή τα παραπάνω προτρέπει τους χρήστες του Διαδικτύου να:
- Μην ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) από αγνώστους αποστολείς.
- Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
- Μην επισκέπτονται επισφαλείς ιστοσελίδες.
- Μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.
- Μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου κ.α.) ή προσωπικά οικονομικά δεδομένα τους (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κ.λπ.), μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).
- Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές αλλά με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.
- Αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται.
- Αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
- Τακτικά ενημερώνουν το λογισμικό στα συστήματα ασφαλείας του Υπολογιστή τους.
- Μην κλικάρουν ιστοτόπους (link) αμφιβόλου προέλευσης είτε αυτός έχει αποσταλεί μέσω email είτε μέσω κοινωνικής δικτύωσης είτε καθ’ οιονδήποτε τρόπο
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες εφόσον το κρίνουν σκόπιμο μπορούν να επικοινωνούν για συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με το διαδίκτυο στο Ινστιτούτο μας (CSI INSTITUTE) στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Tηλεφωνικά: (+30) 215 215 1011
Στέλνοντας e-mail: info@csii.gr και με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR