Η γνωστή δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός και ποιήτρια, Στέλλα Βλαχογιάννη έφυγε σήμερα (Κυριακή 05/02) από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.
Την είδηση έκαναν γνωστή συνάδελφοι της και δεκάδες καλλιτέχνες αποχαιρετήσαν την κυρία της δημοσιογραφίας που ήταν πάντα αυστηρή αλλά δίκαιη.
Το «αντίο» από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, του Πάνου Κατσιμίχα και του Οδυσσέα Ιωάννου
Το Δεύτερο Πρόγραμμα αποχαιρετά με οδύνη τη Στέλλα Βλαχογιάννη που έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 66 ετών.
Την ευχαριστούμε για όλες εκείνες τις Τετάρτες που άνοιγε τη ραδιοφωνική πόρτα στο “Ιατρείο Ασμάτων”.
«Χωρίς ηλικία θα ζήσουμε
λαθραναγνώστες της χαράς
πότε αγέννητοι και πότε γέροντες
φυγάδες του χρόνου
σε σώματα δανεικά επαίτες
υγρά βράδια εκμαγεία ερώτων
δεν έχει διάλειμμα η θλίψη
ο πόνος πατέρας στα χώματα ξεχασμένος
έναν ύπνο γύρεψα κι εσύ μιαν αγκαλιά
αφού χωρίς ηλικία θα ζήσουμε
στιγμιαίοι κι αιώνιοι
σταν δάκρυα του πρωινού
της νύχτας θρόισμα σαν.”((Στέλλα Βλαχογιάννη)
Καλό ταξίδι Στέλλα Βλαχογιάννη!», έγραψε ο Πάνος Κατσιμίχας
Ποια ήταν η Στέλλα Βλαχογιάννη
Η Στέλλα Βλαχογιάννη γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1957 και μεγάλωσε στο Μαρούσι και στο Ναύπλιο.
Ξεκίνησε να γράφει άρθρα και συνεντεύξεις στα Επίκαιρα, και εργάστηκε εκεί ως το κλείσιμο του περιοδικού το 1983. Έχει εργαστεί σε πολλά περιοδικά (Μουσική, Δίφωνο, ΒΗΜΑgazino, hridanos.gr, Μετρονόμος κ.ά) ως συντάκτης και αρχισυντάκτης υπογράφοντας δεκάδες άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές για το ελληνικό τραγούδι.
Από το 2002, παρουσίαζε τα μεσάνυχτα κάθε Τετάρτης την ωριαία εκπομπή λόγου, “Ιατρείον Ασμάτων”, στο Δεύτερο Πρόγραμμα, 103,7 με τον υπότιτλο: “Μια ώρα μουσικής ψυχικής διαταραχής”. Η εκπομπή έπειτα από μια διακοπή το 2011, ξεκίνησε ξανά στις αρχές του 2013 για να διακοπεί -όπως και ολόκληρο το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ- τον Ιούνιο του 2013.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή, “Η θλίψη του σώματος” εκδόθηκε το 2003 (Μικρή Άρκτος), ενώ το 2005 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Ιατρείον Ασμάτων-αποσπάσματα ραδιοφωνικού λόγου” (Μικρή Άρκτος),”Με λένε θάνατο” ήταν η δεύτερη ποιητική της συλλογή (Μετρονόμος, 2010).
Παράλληλα, το θεατρικό της έργο “Μην παίζεις με τα χώματα” (”ένα έργο αυστηρώς ακατάλληλο για ευτυχισμένους και απροβλημάτιστους ανθρώπους”) ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία την άνοιξη του 2010 στο θέατρο “Βασιλάκου” και συνέχισε την επόμενη σεζόν στο θέατρο “Studio Μαυρομιχάλη” ενώ ταξίδεψε και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Εφτά χρόνια μετά τη «Θλίψη του σώματος» (Μικρή Άρκτος, 2003) εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική της συλλογή, «Με λένε Θάνατο», από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Γραφή εύθραυστη, βυθισμένη στις μνήμες των παιδικών χρόνων αλλά και των ενήλικων εποχών, λόγια νοτισμένα με συναίσθημα και σκέψη συνθέτουν ένα ιδιόμορφο ποιητικό σύμπαν στο οποίο τα όνειρα εμπλέκονται με τις σκληρές αλήθειες δημιουργώντας μια υπέρ-ρεαλιστική ατμόσφαιρα.
Η «Ιωάννα η Μοναχική», του πρώτου βιβλίου, επανέρχεται με τις σκέψεις της, οι «Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας» ακούγονται μέσω προσωπικών προσευχών, ο Παράδεισος εμφανίζει νέες διαστάσεις («Ένας μεγάλος κήπος που παίξαμε και χάσαμε νωρίς νωρίς οπότε γιατί τόση αγωνία για την Αγάπη»;) και ο Θάνατος αποκτά σώμα. Βιβλία της το ”Μην παίζεις με τα χώματα”, ”Ιατρείον ασμάτων”, ”Η θλίψη του σώματος”.